Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

2ο 2/θ Νηπιαγωγείο Κατερίνης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "2ο 2/θ Νηπιαγωγείο Κατερίνης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 2ο 2/θ Νηπιαγωγείο Κατερίνης
Σχολική Δραστηριότητα Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Θέμα: Η έννοια της υποβάθμισης του περιβάλλοντος Τίτλος: «Γη, ο γαλάζιος μας πλανήτης». Σχολικό Έτος:

2 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ
Εμπίπτει στα ενδιαφέροντα και στα βιώματα των παιδιών. Εξυπηρετεί τους στόχους του Αναλυτικού Προγράμματος, επιτυγχάνοντας την ισόρροπη και ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών.

3 ΕΠΙΔΙΩΚΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Τα παιδιά Να γνωρίσουν καλύτερα τον πλανήτη που κατοικούμε. Να αντιληφθούν την τεράστια σημασία του φυσικού περιβάλλοντος για τον άνθρωπο. Να μάθουν για τους κινδύνους από τους οποίους απειλείται. Να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση φροντίζοντας να διατηρούν το περιβάλλον καθαρό και προστατεύοντάς το. Να νιώσουν τη χαρά της ανακάλυψης, της δημιουργίας, της συνεργασίας και της αλληλεπίδρασης.

4 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Για την υλοποίηση του προγράμματος εφαρμόσαμε τη διαθεματική προσέγγιση και τη μέθοδο project. Καταγράφηκαν οι πρότερες γνώσεις των παιδιών όπως και οι απορίες τους και ό,τι άλλο ήθελαν να μάθουν σχετικά με το θέμα μας. Δημιουργήθηκε το ιστόγραμμα. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες, συγκεντρώθηκε υλικό και προχωρήσαμε στη διεξαγωγή δραστηριοτήτων. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος υπήρχαν στάδια ανατροφοδότησης όπως και αξιολόγησης.

5 ΙΣΤΟΓΡΑΜΜΑ Πλανήτης Γη & ηλιακό σύστημα Πηγές ενέργειας
Γη, ο γαλάζιος μας πλανήτης Τρόποι προστασίας Φυσικοί πόροι Ρύπανση (αέρα, νερού, εδάφους)

6 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Με αφορμή την είδηση ενός δυνατού σεισμού που έγινε στο νησί της Κεφαλλονιάς την προηγούμενη ημέρα, ξεκινήσαμε το ταξίδι μας για την διερεύνηση του γαλάζιου μας πλανήτη. Αμέτρητες απορίες και ερωτήσεις ξεχύθηκαν από την πλευρά των νηπίων σχετικά με το τι είναι σεισμός, πως προκαλείται, τι κάνουμε εκείνη την ώρα, τι κρύβεται κάτω από το χώμα. Το πρόγραμμα βασίστηκε στη μέθοδο του project. Τα παιδιά είπαν τις σκέψεις τους, καταγράφηκαν οι πρότερες γνώσεις τους σχετικά με το θέμα καθώς και τα όσα θέλαμε να μάθουμε για τη Γη μας, όσα συμβαίνουν μέσα της αλλά και πάνω σε αυτήν. Κατά την διάρκεια του προγράμματος χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος συλλογής πληροφοριών, τα παιχνίδια ρόλων και η ομαδοσυγκεντρωτική για την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Μαθησιακή επιδίωξη: να μάθουν να ακούν με προσοχή, να κατανοούν μια ιστορία-αφήγηση, να διατυπώνουν απορίες-προβληματισμούς, να καλλιεργήσουν ερευνητικό πνεύμα, να παρατηρούν, να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους, να μάθουν να αποτυπώνουν στο χαρτί εμπειρίες, να αποκτήσουν γνώσεις. Όλα τα παραπάνω καταγράφηκαν και ξεκινήσαμε την έρευνα τους.

7 Είδαμε την μορφή της επιφάνειας της Γης αλλά και των υποστρωμάτων της (μανδύας, πυρήνας, φλοιός). Παρακολουθήσαμε από το διαδίκτυο βίντεο με σεισμικές δονήσεις σε διάφορες περιοχές της γης και μάθαμε την αιτία τους (κίνηση των τεκτονικών πλακών, ηφαίστεια). Ακόμη είδαμε το άγαλμα του Εγκέλαδου όπως αυτό βρίσκεται στον κήπο των Βερσαλιών στο Παρίσι και μιλήσαμε για τον αντίστοιχο μύθο.

8 Μέσα σε βιβλία εγκυκλοπαιδικού τύπου είδαμε εικόνες της Γης μας όπως είναι στο εσωτερικό της.
Τα παιδιά αποτυπώνουν ζωγραφικά όσα μάθαμε για το εσωτερικό της γης και τα ηφαίστεια της.

9 Ακολουθεί άσκηση αντιμετώπισης σεισμικού κινδύνου σε μορφή παιχνιδιού, όπου τα παιδιά καλούνται να συμπεριφερθούν με ηρεμία σε ηχητικά σήματα της νηπιαγωγού σε μια αναπαράσταση αυτής της κατάστασης. Σε συνάφεια με τα παραπάνω μας επισκέπτεται κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης προκειμένου να μας λύσουν κάθε σχετική με το θέμα απορία. Μας εξηγούν πως ξεκινούν οι διάφορες πυρκαγιές ή φυσικές καταστροφές στο περιβάλλον (στο δάσος, στην πόλη – εμπρησμοί, πλημμύρες, σεισμοί). Τα παιδιά ευαισθητοποιούνται και ζωγραφίζουν με τέμπερες τις φυσικές καταστροφές. Ακόμη μαζί με τα ηφαίστεια μαθαίνουμε για τον ΄Ηφαιστο, ο οποίος θεωρούνταν σύμφωνα με τη μυθολογία ο θεός της φωτιάς και για τον Προμηθέα που του έκλεψε τη φωτιά και την έδωσε στους ανθρώπους. Συζητούμε για την χρησιμότητά της και το πόσο στενά είναι δεμένη με την πρόοδο και τον πολιτισμό του ανθρώπου. Έτσι βαθμιαία , προσεγγίζουμε τα τέσσερα στοιχεία της φύσης (γη, φωτιά, νερό, αέρας).

10

11 Φυσικές καταστροφές

12

13 Μιλήσαμε και για άλλες μορφές καταστροφικών φαινομένων όπως ο ανεμοστρόβιλος, η ανεμοθύελλα, το τσουνάμι, η πυρκαγιά, οι πλημμύρες. Παρακολουθήσαμε διάφορα βίντεο με τις αντίστοιχες φυσικές καταστροφές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν τα παιδιά και στην ταινία του Ευγένιου Τριβιζά με τίτλο το τσουνάμι - όπου τα παιδιά μπόρεσαν να δουν ένα καταστροφικό φυσικό φαινόμενο μέσα από ένα πρίσμα αισιοδοξίας και αλληλοβοήθειας μεταξύ των ανθρώπων, όπως διαφαίνεται μέσα από αυτό το εξαιρετικό παραμύθι. Έπειτα ζωγραφίσαμε το παραμύθι και φτιάξαμε το δικό μας βιβλίο-ιστορία.

14

15

16 Στη συνέχεια αποφασίζουμε να γνωρίσουμε καλύτερα τον πλανήτη μας, το σχήμα και το μέγεθός του, τις κινήσεις του, τη θέση του στο σύμπαν, τη σχέση του με τον ήλιο. Η κεντρική θέση που κατέχει ο Ήλιος στο πλανητικό μας σύστημα, αλλά και η δύναμη του, η εξάρτηση της ύπαρξης φυτών, ζώων και ανθρώπων από αυτόν, ήταν θέματα που ερευνήθηκαν από την ομάδα μας μέσα από σχετικά βιβλία γνώσεων-πληροφοριών, βίντεο από το διαδίκτυο, αλλά και του Google Earth, μιας μηχανής διαδικτυακής αναζήτησης που ξετρέλανε τα νήπια με την εκπληκτική της ικανότητα να φέρνει κοντά μας εικόνες της γης από διάφορες χώρες αλλά και από ψηλά (άποψη διαστήματος). Είδαμε τους πλανήτες της γειτονιάς του ήλιου μας, τους δορυφόρους τους, γνωρίσαμε τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε έναν από αυτούς. Μάθαμε για τη σελήνη και τις φάσεις της, για τους αστερισμούς. Μιλήσαμε για τη βαρύτητα και το μαγνητισμό, τη νύχτα και τη μέρα, το φως και τη σκιά, τη διαδοχή των εποχών. Διαβάσαμε ιστορίες και σχετικά παραμύθια (Μια γιορτή στην γειτονιά του ήλιου - Ελ.Πιτσιδοπούλου, Αγγίζω το σύμπαν - Μπενζαμέν Μπεκύ, Ο Φεγγαρούλης-Τζον Ρόου, εγκυκλοπαίδεια διάστημα-γη, εκδ. ελληνικά γράμματα, Εγκυκλοπαίδεια Google-εκδ. διάπλους, «όταν μεγαλώσω θα γίνω αστροναύτης» εκδ. μοντέρνοι καιροί, οι φορεσιές του φεγγαριού, τον Φεγγαροσκεπαστή ) και αναφερθήκαμε στην ελληνική μυθολογία. Είδαμε πως γίνεται ένα ταξίδι από την γη προς το διάστημα, την εκτόξευση, μάθαμε για τους διαστημικούς σταθμούς, τα διαστημικά λεωφορεία. Είδαμε σε βιβλία αλλά και σε σχετικά βίντεο τα πρώτα ζώα που πήγαν στο διάστημα, τον πρώτο Ρώσο κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, την πρώτη πατημασιά του Νηλ ΄Αρμστρονγκ στο φεγγάρι ... Εκστατικοί στα τόσα ενδιαφέροντα του πανέμορφου σύμπαντος μας, φανταστήκαμε και δραματοποιήσαμε ένα διαστημικό ταξίδι, ζωγραφίσαμε τους πλανήτες, κάναμε με κολάζ τον ήλιο, τη σελήνη, κατασκευάσαμε διαστημόπλοιο, αστροναύτες, τραγουδήσαμε σχετικά τραγούδια που βρήκαμε στο διαδίκτυο και διασκεδάσαμε απίστευτα την όλη θεματική προσέγγιση.

17 Το ηλιακό μας σύστημα

18 Ζωγραφίζω τη Γη σε ημέρα-νύχτα βάζοντας φόντο κίτρινο ή μαύρο αντίστοιχα όπου υπάρχει ο ήλιος ή το φεγγάρι.

19 Παίζουμε με τις φάσεις της σελήνης
Εικαστικά: Κολλάζ, η σελήνη και ο ήλιος

20 Ζωγραφίζουμε τον ήλιο, το φεγγάρι και τ’ αστέρια
Ο αριθμός 1 επειδή ο ήλιος και το φεγγάρι μας είναι μοναδικά!

21 Ο Φεγγαροσκεπαστής: Ζωγραφική αποτύπωση του παραμυθιού που αναφέρεται στις φάσεις της σελήνης και τη δύναμη της φιλίας.

22 Το διαστημόπλοιό μας είναι έτοιμο, η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει και το ταξίδι μας σε φανταστικούς πλανήτες ξεκινά. Και προσγειωνόμαστε στον πλανήτη των παιδιών, στον πλανήτη της χαράς, στον πλανήτη του παιχνιδιού, της αγκαλιάς, της αγάπης, ……..

23

24 Μαθαίνουμε, παίζοντας κυλιόμενα σε ομάδες, με το λογισμικό της babypedia “πλανήτες και διαστημόπλοια” Ακούμε το τραγούδι στο youtube «το ηλιακό μας σύστημα» στον παρακάτω σύνδεσμο:

25 Οι δικοί μας αστερισμοί: του μπαλονιού, του φύλλου, του δέντρου, του παγωτού, της χελώνας, του φεγγαριού, της καρδιάς, του σπιτιού, του λαγού, …… Θυμόμαστε τον αριθμό 4

26 Παιχνίδια γλώσσας. Αναγνώριση του αρχικού φωνήματος Ομαδοποίηση με κριτήριο το αρχικό γράμμα της λέξης

27 Χρωματίζω μόνο όσα ουράνια σώματα έχουν το σωστό αρχικό γράμμα

28 Χρησιμοποιούμε το γνωστό παραδοσιακό τραγουδάκι ως εικονόλεξο

29 Επεξεργαζόμαστε το ποίημα: Κόκορας χρυσός ο ήλιος …
Επεξεργαζόμαστε το ποίημα: Κόκορας χρυσός ο ήλιος …. της Ρένας Καρθαίου, όπου ο ήλιος ντυμένος με τα χρώματα και καμώματα του κόκορα επιβάλλει μια ατμόσφαιρα χαράς, γιορτής και παιγνιδιού, παρόλο που υπενθυμίζει τα πιο κουραστικά και στερεότυπα πράγματα.

30 Ζωγραφίζουμε τη λύση του αινίγματος: Είχα μια χρυσομηλιά που έκανε χρυσόμηλα τη μέρα χάνονται και τη νύχτα φαίνονται. Τι είναι; (Λύση: ο ουρανός με τα άστρα)

31 Παιχνίδια με το φως και τη σκιά

32 Θεατρικό παιχνίδι: οι 4 εποχές

33 Η Γη μας είναι ένας ζωντανός πλανήτης
Η Γη μας είναι ένας ζωντανός πλανήτης. Αναρωτηθήκαμε τι είναι αυτό που δίνει ζωή στη γη και μάθαμε για τα τέσσερα στοιχεία της που είναι απαραίτητα και κρύβουν πολύ δύναμη: η φωτιά, το νερό, ο αέρας, η γη. Συζητήσαμε για το που υπάρχει νερό, πόσο απαραίτητο είναι, τι είναι ο αέρας και πώς τον καταλαβαίνουμε, τι είναι το χώμα, πού το βρίσκουμε, πόσο χρήσιμο είναι, πού υπάρχει φωτιά και η σπουδαιότητά της. Γνωρίσαμε ένα ένα αυτά τα 4 στοιχεία της φύσης μέσα από τη σειρά βιβλίων (εκδ. Πατάκη): Φέρια, η νεράιδα της φωτιάς, Λίρια, η νεράιδα του νερού, Αλίνα, η νεράιδα του αέρα, Αμάρ, το ξωτικό της γης. Επειδή όμως ζωή και ενέργεια είναι δύο έννοιες αλληλένδετες και η ενέργεια υπάρχει παντού στη φύση αποφασίσαμε να γνωρίσουμε τις πηγές ενέργειας και ειδικά τις ανανεώσιμες, οι οποίες είναι φιλικές προς το περιβάλλον και στοχεύουν στην προστασία του. Μάθαμε πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον ήλιο, τον άνεμο, το νερό, την γεωθερμία. Αναφερθήκαμε και στους φυσικούς πόρους της γης που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος για να ζήσει, ποιοι είναι, από πού τους παίρνουμε, αναρωτηθήκαμε τι μπορεί να συμβεί αν εξαντληθούν. Καταλάβαμε ότι πρέπει να γίνεται σωστά η διαχείρισή τους και να αποφεύγεται η ρύπανση και μόλυνσή τους γιατί δεν θα μπορούμε πια να τους χρησιμοποιήσουμε καθώς θα είναι επικίνδυνοι για τη ζωή και την υγεία μας. Επίσης σκεφτήκαμε τρόπους για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως την ανακύκλωση τη δεντροφύτευση, την οικονομία νερού, τον καθαρισμό ακτών και θαλασσών, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

34 Τα 4 στοιχεία της φύσης

35 Θεατρικό παιχνίδι: η μάνα Γη και τα τέσσερα στοιχεία της

36 Δραματοποίηση του ποιήματος: Ο ήλιος και ο αέρας, από το βιβλίο «Η θεία Λένα στα μικρά παιδιά» της Αντιγόνης Μεταξά

37 Κάνουμε χαρτοσακούλες-ανεμοπαγίδες που τις ζωγραφίζουμε με κηρομπογιές και τις πετούμε στο προαύλιο του σχολείου μας όπως κάνουν οι κινέζοι με τους χαρταετούς τους αλλά και ο λαός μας την Καθαρά Δευτέρα. Τελικά καταφέραμε να ...πιάσουμε τον αέρα

38 Έτοιμες οι ανεμοπαγίδες

39

40

41 Ζωγραφίζουμε φυσώντας τέμπερες με καλαμάκια δημιουργώντας έτσι ακανόνιστα σχέδια επάνω σε χαρτόνι

42

43 Κατά την ανάγνωση του βιβλίου: όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω πυροσβέστης, παίξαμε με τα γράμματα του ήχου της σειρήνας και αναζητήσαμε τη λύση του παρακάτω αινίγματος

44 Με τέμπερες: Η καταστροφική μανία της φωτιάς

45 Το τρίγωνο της φωτιάς με τα τρία στοιχεία της
Βρίσκουμε ομόριζες λέξεις (πυρ)

46 Πείραμα: Η φωτιά θέλει οξυγόνο

47 Στιγμιότυπα από την επίσκεψή μας

48 Τα όσα ακούμε και βλέπουμε μας εντυπωσιάζουν

49

50

51 Η αποστολή μας ξεκινά !!!

52

53 Μικροί πυροσβέστες σε δράση !!!

54 Στο τέλος της επίσκεψής μας τους προσφέραμε, εις ανάμνηση, ένα βιβλίο που περιείχε ζωγραφιές και μια ευχαριστήρια επιστολή

55 Οι ζωγραφιές του βιβλίου μας

56

57 Ο Προμηθέας χαρίζει τη φωτιά στους ανθρώπους

58 Αντιστοιχίζουν τη μορφή ενέργειας με την πηγή της

59

60 Η Κυρά-Φύση και ο κακός ο Ρύπος
Εστίες ρύπανσης Η Κυρά-Φύση και ο κακός ο Ρύπος

61 Ζωγράφισαν τους διάφορους τρόπους με τους οποίους ρυπαίνουμε το περιβάλλον και στη συνέχεια δημιουργήσαμε το βιβλίο με τίτλο: «τι μολύνει την κυρία Φύση»

62 Κάνουν ομαδοποίηση: διαλέγουν και βάζουν ανάλογα ποιες δείχνουν κάτι καλό για το περιβάλλον και ποιες κάτι κακό Βρίσκω το πρώτο γράμμα στις λέξεις που ρυπαίνουν τον πλανήτη

63 Μαθαίνουμε το ‘’τραγούδι της γης’’ μέσα από το εικονόλεξο και σκεφτόμαστε τρόπους για να προστατεύσουμε το περιβάλλον

64 Οι ρόλοι τους οποίους υποδύθηκαν τα παιδιά, ήταν οι εξής:
Το πρόγραμμά μας έκλεισε με το κάλεσμα της Γης στην αποχαιρετιστήρια γιορτή μας. Ένα θεατρικό με τίτλο: « Η Γη κινδυνεύει, βοήθεια γυρεύει». Οι ρόλοι τους οποίους υποδύθηκαν τα παιδιά, ήταν οι εξής: Η Γη, ο Ήλιος, το Νερό, ο Αέρας, το Έδαφος, τα Παιδάκια, τα Χημικά, η Σακουλίτσα, η Ρύπανση, το Διοξείδιο του άνθρακα, η Τρύπα του όζοντος, το Φαινόμενο του θερμοκηπίου, η Κυρία Φύση, η Ανακύκλωση, η Δενδροφύτευση, η Εξοικονόμηση νερού, ο Καθαρισμός θαλασσών και οι Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

65 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ/ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Οι επιδιωκόμενοι στόχοι του προγράμματός μας επιτεύχθηκαν. Το να ευαισθητοποιηθούν δηλαδή τα παιδιά απέναντι σε περιβαλλοντικά θέματα που αφορούν στην βαθμιαία ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Η ενασχόληση τους με το συγκεκριμένο θέμα τα βοήθησε στο να μάθουν να συνεργάζονται και να αλληλεπιδρούν, να εκφράζουν σκέψεις, συναισθήματα και ιδέες, να προσπαθούν να βρίσκουν λύσεις και να επιχειρηματολογούν. Η ενεργή εμπλοκή τους σε όλη τη διαδικασία τόνωσε την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή τους και πιστεύουμε ότι το απόλαυσαν πραγματικά.

66 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ


Κατέβασμα ppt "2ο 2/θ Νηπιαγωγείο Κατερίνης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google