Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΓΩΓΕΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΓΩΓΕΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΓΩΓΕΣ

2 ΑΘΗΝΑ Στην αθήνα υπάρχουν 2 συναγωγές. Η παλιότερη από τις δύο είναι η Ρωμανιώτικη που χτίστηκε το 1904, στο νούμερο 8 της οδού. Το επίσημο όνομά της είναι Ετς Χαΐμ, όνομα συνηθισμένο για Ρωμανιώτικες συναγωγές. Η συναγωγή αυτή που λέγεται ακόμα «η Γιαννιώτικη» από τους πιο ηλικιωμένους, είναι η μικρότερη από τις δύο και σήμερα λειτουργεί κυρίως στις μεγάλες γιορτές. Στο ισόγειο στεγάζονται τα γραφεία της κοινότητας, στους χώρους που αρχικά προοριζόταν για σχολείο. Απέναντί της ακριβώς, στο νούμερο 5, βρίσκεται η νεότερη, Σεφαραδίτικη συναγωγή, που χτίστηκε το 1935 και ανακαινίστηκε τη δεκαετία του ’70. Ονομάζεται Μπεθ Σαλώμ και είναι η μεγαλύτερη από τις δύο και εκείνη που λειτουργεί κανονικά. Εξωτερικά έχει στοιχεία νεοκλασσικού στυλ και επένδυση από Πεντελικό μάρμαρο, ενώ το άνετο εσωτερικό της δεν παρουσιάζει καμία ομοιότητα με τους παραδοσιακούς τύπους των Ελληνικών συναγωγών.

3

4 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ιστορία της συναγωγής είναι συνδεδεμένη με αυτή της εβραϊκής κοινότητας της πόλης. Χτίστηκε χάρη σε δωρεές από εβραϊκές οικογένειες που κατάγονταν από τοΜοναστήρι της σημερινής ΠΓΔΜ και είχαν εγκατασταθεί στη πόλη στη διάρκεια της δεκαετίας του Ιδιαίτερη για την ανέγερση της συναγωγής ήταν η δωρεά της Ίντας Αροέστη στη μνήμη του συζύγου της Ισαάκ. Η θεμελίωση της συναγωγής έγινε το 1925 και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν δύο χρόνια αργότερα. Η συναγωγή εγκαινιάστηκε το 1927, από τον τότε τοποτηρητή της Αρχιραβινείας Θεσσαλονίκης, Χάιμ Ραφαέλ Χαμπίμπ.

5 ΚΩ Στο κέντρο της πόλης κοντά στο λιμάνι λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο η Εβραϊκή συναγωγή και δίπλα η κατοικία του Ραβίνου. Η συναγωγή μαρτυρά την παρουσία της Εβραϊκής κοινότητας στην Κω, μια παρουσία που χρονολογείται από το 2 π.Χ. αιώνα. Εκτοπισμένοι κατά το 14ο αι. από τους Ναΐτες ιππότες, οι Εβραίοι επιστρέφουν στην Κω δυο αιώνες αργότερα, μετά την Οθωμανική κατάκτηση, για να αφανιστούνε ολοκληρωτικά στο Άουσβιτς κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το σημερινό κτίριο της συναγωγής χτίστηκε σε αντικατάσταση παλαιότερης συναγωγής, η οποία και καταστράφηκε από το σεισμό του 1933.

6 ΖΑΚΥΝΘΟΣ   Το 1522 ζούσαν στο νησί 30 εβραϊκές οικογένειες και λειτουργούσε μία Συναγωγή. Μέχρι το 1712, η Κοινότητα είχε δύο Συναγωγές: την "Ζακυνθινή" και την "Κρητική", η οποία πήρε το όνομά της από τους Εβραίους της Κρήτης που εγκαταστάθηκαν στο νησί μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Οθωμανούς, το Η πρώτη υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό που έπληξε τα Ιόνια νησιά το 1953, η δε δεύτερη Συναγωγή είναι σήμερα εντελώς κατεστραμμένη.

7 ΙΩΑΝΝΙΝΑ Η «Αρχαία Ιερά Συναγωγή των Ιωαννίνων» είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα αντίστοιχα κτήρια, που σώζονται στην Ελλάδα. Το μνημείο αποτελείται από μία ορθογώνια υπόστυλη θολοσκεπή αίθουσα με πολλά παράθυρα. Πέρα από τις εντοιχισμένες επιγραφές, που αφορούν ανακαινίσεις του οικοδομήματος, ο χρόνος ανοικοδόμησης της συναγωγής είναι άγνωστος. Πιθανότατα κτίστηκε στη θέση παλαιότερης. Μία δεύτερη νεότερη συναγωγή στην πόλη των Ιωαννίνων υπήρχε εκτός του κάστρου (οδός Αρσάκη και Γιοσέφ Ελιγιά).

8 ΡΟΔΟΣ Η «Kahal Kadosh Shalom» ( «Ιερό Εκκλησίασμα της Ειρήνης) είναι η πιο παλιά Συναγωγή στην Ελλάδα και η μοναδική εν λειτουργία που απέμεινε στο νησί της Ρόδου από τις έξι Συναγωγές που υπήρχαν στην Εβραική συνοικία. Η Συναγωγή Σαλώμ βρίσκεται στο τέλος της οδού Δωσιάδου και στην αρχή της οδού Σιμμίου στην Μεσαιωνική Πόλη του νησιού . Κτίστηκε εν έτη 1577 και επί του παρόντος χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια των σημαντικότερων Εβραϊκών γιορτών, της Πρωτοχρονιάς και της ημέρας του εξιλασμού οπότε και η Κοινότητα μετακαλεί ραβίνο για την τέλεση των λειτουργιών. Το ίδιο συμβαίνει και όταν πρώην κάτοικοι και απόγονοι τους έρχονται σαν επισκέπτες στη Ρόδο για να τελέσουν κάποια θρησκευτική τελετή πχ γάμο, ενηλικίωση κλπ. Η Συναγωγή αποτελεί ιστορικό Μνημείο το οποίο επισκέπτονται εκατοντάδες ξένοι επισκέπτες κατά την τουριστική περίοδο, Εβραίοι της διασποράς αλλά και τουρίστες άλλων θρησκειών. 

9

10 ΧΑΛΚΙΔΑ Η Συναγωγή της Χαλκίδας είναι μία από τις παλαιότερες στην Ελλάδα η οποία όμως καταστράφηκε έξι φορές στην διάρκεια της ζωής της και όλες ξαναχτίστηκε ακριβώς στο ίδιο σημείο. Είναι άγνωστο πότε κτίστηκε η πρώτη Συναγωγή στη Χαλκίδα αφού έως σήμερα έχει καταστραφεί έξι φορές. Σ΄ όλη τη διάρκεια των αιώνων, κάθε φορά που καιγόταν η Συναγωγή, ανεγειρόταν αμέσως μία νέα, στο ίδιο μέρος. Η σημερινή ανακατασκευάστηκε, στις ίδιες διαστάσεις, το 1855 μετά από την πυρκαγιά του 1854, στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, με χρήματα που διέθεσε η Δούκισσα της Πλακεντίας.

11

12 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΓΩΓΕΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google