Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Βασικά στοιχεία Νόμισμα (Λέου): Εθνόσημο: Σημαία:.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Βασικά στοιχεία Νόμισμα (Λέου): Εθνόσημο: Σημαία:."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μάθημα Γεωγραφίας: «Μολδαβία» Βλάχου Ελευθερία Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κωνσταντίνα Μαλάμου

2 Βασικά στοιχεία Νόμισμα (Λέου): Εθνόσημο: Σημαία:

3 Πολίτευμα: Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία
Πληθυσμός: κάτοικοι Έκταση:  τ.χλμ. Πρωτεύουσα: Κισινάου Πολίτευμα: Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία Επίσημη γλώσσα: Μολδαβικά ( ρουμανική γλώσσα) Θρησκείες: Εβραίοι, Ορθόδοξοι χριστιανοί, Βαπτιστές *Μεταφορές: Η οδήγηση στην Μολδαβία γίνεται στα δεξιά!

4 Η χώρα της Μολδαβίας Η Μολδαβία είναι χώρα που βρίσκεται ανάμεσα στη Ρουμανία από τα δυτικά και την Ουκρανία από τα ανατολικά. Υπήρξε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης από το 1945 ως το 1991 ως Μολδαβική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία. Κήρυξε την ανεξαρτησία της στις 27 Αυγούστου του 1991.

5 Ιστορία Στον Μεσαίωνα το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής Δημοκρατίας της Μολδαβίας αποτελούσε το πριγκιπάτο της Μολδαβίας, που ιδρύθηκε το Το πριγκιπάτο έγινε υποτελές στην Οθωμανική Αυτοκρατορία τον 16ο αιώνα. Στα τέλη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1918, η Βεσσαραβία κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία και ενώθηκε την ίδια χρονιά με το Βασίλειο της Ρουμανίας. Η χώρα μετονομάστηκε σε Μολδαβική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία. Την περίοδο του Στάλιν αρκετοί Ρώσοι μεταφέρθηκαν στη χώρα κυρίως σε αστικές περιοχές, ενώ πολλοί Ρουμάνοι εξορίστηκαν στη Σιβηρία και το Καζακστάν. Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης τον Αύγουστο του 1991, η Μολδαβία κήρυξε την ανεξαρτησία της και έγινε μέρος της μετα-Σοβιετικής Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών.

6 Γεωγραφία Στα δυτικά, τα σύνορα της Μολδαβίας οριοθετούνται από τον ποταμό Προύθο που ενώνεται με τον Δούναβη προτού χυθεί στη Μαύρη Θάλασσα. Στα βορειοανατολικά, ο Δνείστερος είναι ο βασικός ποταμός διασχίζοντας τη χώρα από βορρά προς νότο. Η χώρα δε βρέχεται από θάλασσα, παρόλο που τα νότια σύνορά της φτάνουν πολύ κοντά στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Το βόρειο μέρος της χώρας κυριαρχείται από λόφους, που δεν ξεπερνούν όμως τα 430 μέτρα σε ύψος. Το υψηλότερο σημείο της χώρας βρίσκεται στο Ντεάλουλ Μπαλανέστι .Η Μολδαβία έχει ήπιο ηπειρωτικό κλίμα, με θερμά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες.

7

8 Αξιοθέατα Α. Εθνικό και Ιστορικό μουσείο

9 Β. Καθεδρικός Ναός του Κασινάου

10 Γ. Πάρκο του Μεγάλου Στέφανου

11 Δ. Αψίδα του θριάμβου του Κασινάου

12 Ε. Μονή Καπριάνα

13 Οικονομία Παρόλο το ευνοϊκό της κλίμα και την καλή αγροτική γη που διαθέτει, η Μολδαβία δεν έχει υδάτινα αποθέματα. Ως αποτέλεσμα, εξαρτάται οικονομικά κυρίως από την γεωργία, με την παραγωγή φρούτων, λαχανικών, κρασιού και καπνού. Η Μολδαβία πρέπει να εισάγει όλες τις προμήθειές της σε πετρέλαιο, κάρβουνο και φυσικό αέριο, κυρίως από τη Ρωσία.

14 Πολιτισμός-Τέχνη Ο αστικός πολιτισμός προήλθε από τη Μόσχα. Ο αγροτικός εθνικός ρουμανικός πληθυσμός είχε την άδεια για να εκφραστεί μόνο μέσα λαογραφία ή λαϊκή τέχνη. Αν και οι λαϊκές τέχνες άκμασαν, οι ομοιότητες με το ρουμανικό πολιτισμό ήταν κρυμμένες. Μουσική και χορός, ιδιαίτερα ενθαρρυμένος από τις σοβιετικές αρχές, έγινε σε μια προθήκη, αλλά ήταν λεπτά διαστρεβλωμένος για να κρύψει τη ρουμανική προέλευσή τους. Ο μολδαβικός λαός είναι γνωστός για τον κύψελλος, σύνθετοι ρυθμοί (ένα χαρακτηριστικό κοινό με πολλούς Ανατολικο-ευρωπαϊκούς πολιτισμούς), μουσικό αυτοσχεδιασμό και μελωδική διακόσμηση.

15 Παράδοση Η παράδοση θέλει τους πιστούς να ντύνονται αρκούδες, να χορεύουν και να γιορτάζουν τη γέννηση του Θεανθρώπου. Παλιότερα μια αληθινή αρκούδα συμμετείχε στο χορό. Η συγκεκριμένη παράδοση ονομάζεται Ursul (ο χορός της αρκούδας) και λαμβάνει χώρα κυρίως στη Μολδαβία και στη Μπουκοβίνα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Μια ακόμα παράδοση της Ρουμανίας που έχει να κάνει με τραγούδι ονομάζεται Mascatii (οι μασκαρεμένοι) όπου φοράνε περίεργες μάσκες, κρεμάνε κουδούνια και προσπαθούν να τρομάξουν τον παλιό χρόνο για να αποχωρίσει και να έρθει ο καινούργιος.

16 «Ξενάγηση»

17 Πηγές

18 Ευχαριστούμε…


Κατέβασμα ppt "Βασικά στοιχεία Νόμισμα (Λέου): Εθνόσημο: Σημαία:."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google