Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κάπνισμα, ο φιλικός δολοφόνος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κάπνισμα, ο φιλικός δολοφόνος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κάπνισμα, ο φιλικός δολοφόνος
Ερευνητική εργασία Α’ τετραμήνου 2016 – 2017 Β’ Λυκείου

2 Βασικές ενότητες Βασικά συστατικά – δηλητήρια που περιέχει ο καπνός
Συνέπειες παθητικού καπνίσματος Ωφέλειες από τη διακοπή του καπνίσματος Δικαιώματα/Υποχρεώσεις καπνιστή και Δικαιώματα/Υποχρεώσεις μη-καπνιστών

3 Βασικά συστατικά – δηλητήρια
Νικοτίνη Πίσσα Αμμωνία Φορμαλδεΰδη Αρσενικό Μονοξείδιο του άνθρακα Μεθάνιο Κάδμιο Κυανιούχο άλας Ακετόνη Γομολάκα Βενζόλιο Βουτάνιο … Συνολικά περιέχει περισσότερες από 4000 χημικές ουσίες, εκ των οποίων οι τουλάχιστον 43 είναι καρκινογόνες!!

4

5 Παθητικό Κάπνισμα Το παθητικό κάπνισμα πραγματοποιείται κυρίως:
στο σπίτι (καπνιστής γονιός, σύζυγος, αδερφός, κλπ) σε χώρους εργασίας (γραφεία, καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες, κλπ) σε χώρους διασκέδασης (καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα, κλπ) σε οχήματα (μέσα μαζικής μεταφοράς, ιδιωτικά αυτοκίνητα, κλπ). Η ρύπανση παράγεται από: Την εκπνοή του καπνιστή (mainstream smoke) Το ίδιο το τσιγάρο που καίγεται (sidestream smoke) Το “Τριτογενές Παθητικό Κάπνισμα”, το αόρατο τοξικό μίγμα που προσκολλάται στα μαλλιά, στα ρούχα των καπνιστών και στα αντικείμενα ενός χώρου (έπιπλα, χαλιά, κουρτίνες). Περιέχει βαρέα μέταλλα, καρκινογόνες ουσίες και ραδιενεργά στοιχεία, ικανά να μολύνουν ένα μωρό που μπουσουλάει και κατόπιν βάζει τα χέρια του στο στόμα. Το τριτογενές κάπνισμα παραμένει, έστω και αν ο χώρος αυτός αεριστεί.

6 Συνέπειες παθητικού καπνίσματος
η έκθεση των μη καπνιστών στο παθητικό κάπνισμα προκαλεί θανάτους ετησίως (ισχαιμική καρδιακή νόσο, άσθμα, καρκίνο πνεύμονα, λοιμώξεις αναπνευστικού) Ιδιαίτερες επιπτώσεις στις εγκύους (αποκόλληση πλακούντα, αιμορραγίες, πρόωρος τοκετός, χαμηλό βάρος νεογνού, σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου, προβλήματα παιδικής ηλικίας: υπερκινητικότητα, διαταραχή προσοχής)

7

8 Ωφέλειες από τη διακοπή του καπνίσματος
20 λεπτά μετά, η αρτηριακή πίεση και η συχνότητα των σφυγμών επανέρχονται στο κανονικό και η κυκλοφορία βελτιώνεται στα πόδια και τα χέρια. • Οχτώ ώρες μετά, τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα επανέρχονται στο κανονικό. • 24 ώρες μετά, τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα μειώνονται, φτάνοντας εκείνα των μη καπνιστών, ενώ οι πνεύμονες αρχίζουν ν’ αποβάλλουν τη βλέννα και άλλα υπολείμματα του ουσιών που εμπεριέχονται στον καπνό. • Εντός 48  ωρών, η νικοτίνη δεν είναι πλέον ανιχνεύσιμη στον οργανισμό και οι αισθήσεις της γεύσης και της οσμής βελτιώνονται. • 72 ώρες μετά, η αναπνοή γίνεται ευκολότερη καθώς χαλαρώνουν οι βρογχικοί σωλήνες και τα επίπεδα ενέργειας αυξάνονται. • Δύο με 12 εβδομάδες μετά, η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται σε ολόκληρο το σώμα, διευκολύνοντας το βάδισμα. • Τρεις με εννέα μήνες μετά, τα προβλήματα αναπνοής, όπως ο βήχας, η δύσπνοια και ο συριγμός κατά την αναπνοή βελτιώνονται. Συνολικά, η πνευμονική λειτουργία αυξάνεται κατά 5-10%. • Ένα χρόνο μετά, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή και θανάτου, στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, μειώνεται κατά 50% σε σχέση με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ένας καπνιστής. • 10 χρόνια μετά, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται κατά 50% σε σχέση με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ένας καπνιστής. Ο κίνδυνος θανάτου, από οποιαδήποτε μορφή καρκίνου που σχετίζεται με το κάπνισμα, μειώνεται σημαντικά 5 χρόνια μετά τη διακοπή του.  15 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος ο κίνδυνος θανάτου, από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, μειώνεται και ισοδυναμεί με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν έχει καπνίσει ποτέ. • Μακροπρόθεσμα, μειώνεται ο κίνδυνος αρτηριοσκλήρωσης και συσχετιζόμενων ασθενειών, οστεοπόρωσης, καθώς και ο κίνδυνος επιπλοκών σε ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

9

10 Δικαιώματα καπνιστή Δικαίωμά του είναι να φθείρει την υγεία του μέχρι θανάτου (καρκίνος κάθε είδους, έμφραγμα, εγκεφαλικό), να κιτρινίσει τα δάχτυλά του, να βρωμάει η αναπνοή του, να κουράζεται με την παραμικρή μυική προσπάθεια, να είναι υπογόνιμος

11 Υποχρεώσεις καπνιστή Υποχρέωσή του είναι να σέβεται την υγεία και τα πιθανά προβλήματα υγείας των γύρω του, να σέβεται τους νόμους της πολιτείας, να προσέχει την υγεία των μελών της οικογένειάς του και ειδικά των παιδιών του, να σκέφτεται και τους άλλους αν τους δυσκολεύει που απολαμβάνει γεύμα καπνίζοντας ενώ οι άλλοι θέλουν να απολαύσουν γεύμα απαλλαγμένο από καπνό.

12 Δικαιώματα μη καπνιστών
Δικαίωμά του είναι να θέλει να διαφυλάξει την υγεία του, να απολαύσει έναν καφέ, ένα γεύμα, μια έξοδο γενικά χωρίς καπνό, να μη βρωμάνε τα ρούχα και τα μαλλιά του, να μην τσούζουν τα μάτια του, να μη θέλει να πάθει φαρυγγίτιδα, να καταστρέψει τα πνευμόνια του, να αυξήσει τις πιθανότητες να προβληθεί από καρκίνο ή από άλλες ασθένειες, επειδή του προκαλεί αρνητικά ψυχολογικά συναισθήματα, καταπίεση, δυσαρέσκεια, δυσφορία και εκνευρισμό. Δικαίωμά του να ζητήσει από τον καπνιστή να το σβήσει, να απομακρυνθεί, να συμμορφωθεί με την επιθυμία του ή, εάν δεν τη σέβεται, με τους νόμους της πολιτείας. Οι ίδιοι νόμοι προστατεύουν και τον καπνιστή από άλλες απειλές (π.χ. έκθεση στη μόλυνση, σε καρκινογόνες ουσίες, ατυχήματα, εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής).

13 Υποχρεώσεις μη - καπνιστή
Έχει επίσης την υποχρέωση να στηρίξει τον καπνιστή να κόψει το κάπνισμα αν αυτό επιθυμεί, με το να του συμπαρασταθεί στα αιτήματά του για περισσότερη ενημέρωση και υποστήριξη σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος και για περισσότερη κρατική μέριμνα. Έχει το δικαίωμα να διεκδικεί και την υποχρέωση να υπενθυμίζει στον καπνιστή τα δικαιώματά και τις υποχρεώσεις του με πολιτισμένο τρόπο έτσι ώστε όλοι μαζί να χαιρόμαστε τη ζωή μας χωρίς να βλάπτουμε ο ένας τον άλλον.

14

15 Εργάστηκαν οι μαθητές Τίλη Κωνσταντίνα Σαρμά Νικολέτα
Τσιόλας Κωνσταντίνος Γκουζιώτης Κωνσταντίνος Πατρίκαλου Άρτεμις Παπαπαναγιώτου Ελπίδα Γιουβρή Αμαλία Καρτσιούκα Ευτέρπη Ζαρογιάννης Θεόδωρος Ζαρογιάννης Κωνσταντίνος Στούμπης Κωνσταντίνος Παπαχρήστος Βασίλειος Λάμπρος Σωτήρης Παπαγιαννάκης Βασίλειος Σιούτας Ιωάννης Ράκος Αθανάσιος Και η υπεύθυνη εκπαιδευτικός Βούλγαρη Αναστασία ΠΕ19 Πληροφορικής


Κατέβασμα ppt "Κάπνισμα, ο φιλικός δολοφόνος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google