Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΕ 4: Πώς παίρνονται οι αποφάσεις;

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΕ 4: Πώς παίρνονται οι αποφάσεις;"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΘΕ 4: Πώς παίρνονται οι αποφάσεις;
Η χριστιανική εκκλησία αποφασίζει και ορίζει την πίστη Κείμενο 5: Η Α’ Οικουμενική Σύνοδος Ελισσάβετ Καλογιαννίδου Α1

2 ~ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ~ Η Α’ Οικουμενική Σύνοδος συγκλήθηκε από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο στη Νίκαια της Βιθυνίας τον Μάιο του 325. Ο Κωνσταντίνος ήθελε να κατασιγάσει τον σάλο που είχε δημιουργήσει στην Εκκλησία ο Άρειος με τη διδασκαλία του. Όσο κι αν είχε προσπαθήσει ο επίσκοπος Αλεξάνδρειας, Αλέξανδρος, να αντιμετωπίσει τις απόψεις του Αρείου σε μια τοπική σύνοδο, δεν τα κατάφερε. Έτσι χρειάστηκε να οργανωθεί σύνοδος όλης της Εκκλησίας (Οικουμενική). Στη σύνοδο όλοι είχαν τη δυνατότητα να εκφέρουν τη γνώμη τους. Όσα λέχθηκαν προκαλούσαν αντιδράσεις και διάλογο. Ο ίδιος μάλιστα ο Κωνσταντίνος που τιμητικά ήταν πρόεδρος της συνόδου παρενέβαινε συχνά. Αφού έγιναν πολλές συζητήσεις και διαβάστηκαν σχετικά κείμενα, μια επιτροπή συνέταξε το Σύμβολο της Πίστεως. Κατά την παράδοση στη σύνοδο συμμετείχαν 318 Πατέρες της Εκκλησίας, των οποίων τη μνήμη η Εκκλησία γιορτάζει την έβδομη Κυριακή μετά το Πάσχα. Επιπλέον στην Οικουμενική Σύνοδο αποφασίστηκε ποια είναι τα ιερά βιβλία των Χριστιανών (ο Κανόνας της Καινής Διαθήκης) και καθορίστηκε η ημέρα εορτασμού του Πάσχα. Η Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια περιγράφεται με πολύ ζωντανά χρώματα από τον Ευσέβιο Καισαρείας […] Ο Ευσέβιος αρκετά απρόσμενα παραλληλίζει τη Σύνοδο όχι με την αποστολική Σύνοδο του 49, αλλά με την ίδια την Πεντηκοστή! […] Δεν παραλείπει δε να δηλώσει ότι στη σύνοδο συνόδευε τους επισκόπους ανυπολόγιστος αριθμός «πρεσβυτέρων και διακόνων ακολούθων τε πλείστων».

3 Λίγα λόγια για την Α’ Οικουμενική Σύνοδο
Με βάση το κείμενο, η Α’ Οικουμενική Σύνοδος, συγκλήθηκε το 325, στη Νίκαια της Βιθυνίας, από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο. Η οργάνωση της συνόδου, είχε σκοπό την κατασίγαση του σάλου που είχε δημιουργήσει ο Άρειος με την διδασκαλία του, αφού μόνος του ο επίσκοπος Αλεξάνδρειας, δεν κατάφερε να επιτεύξει τον στόχο του σε μία τοπική σύνοδο που είχε συγκαλέσει. Στη σύνοδο, ειπώθηκαν πολλά πράγματα που προκάλεσαν αντιδράσεις, όμως μετά από πολλές συζητήσεις και τις απαραίτητες διαδικασίες, μία επιτροπή συνέταξε το Σύμβολο της Πίστεως. Επίσης, στην Οικουμενική Σύνοδο αποφασίστηκε ποια είναι τα ιερά βιβλία των Χριστιανών και καθορίστηκε η ημέρα εορτασμού του Πάσχα.

4 ~ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ~
Πιστεύω εἰς ἕναν θεόν, πατέρα παντοκράτορα, ποιητὴν οὐρανοῦ καὶ γῆς, ὁρατῶν τε πάντων καὶ ἀοράτων. Καὶ εἰς ἕνα κύριον Ἰησοῦν Χριστόν, τὸν υἱὸν τοῦ θεοῦ τὸν μονογενῆ, τὸν ἐκ τοῦ πατρὸς γεννηθέντα πρὸ πάντων τῶν αἰώνων φῶς ἐκ φωτός, θεὸν ἀληθινὸν ἐκ θεοῦ ἀληθινοῦ, γεννηθέντα, οὐ ποιηθέντα, ὁμοούσιον τῷ πατρί, δι' οὗ τὰ πάντα ἐγένετο· τὸν δι' ἡμᾶς τοὺς ἀνθρώπους καὶ διὰ τὴν ἡμετέραν σωτηρίαν κατελθόντα ἐκ τῶν οὐρανῶν καὶ σαρκωθέντα ἐκ πνεύματος ἁγίου καὶ Μαρίας τῆς παρθένου καὶ ἐνανθρωπήσαντα· σταυρωθέντα τε ὑπὲρ ἡμῶν ἐπὶ Ποντίου Πιλάτου καὶ παθόντα καὶ ταφέντα· καὶ ἀναστάντα τῇ τρίτῃ ἡμέρᾳ κατὰ τὰς γραφάς· καὶ ἀνελθόντα εἰς τοὺς οὐρανοὺς καὶ καθεζόμενον ἐν δεξιᾷ τοῦ πατρός· καὶ πάλιν ἐρχόμενον μετὰ δόξης κρῖναι ζώντας καὶ νεκρούς, οὗ τῆς βασιλείας οὐκ ἔσται τέλος. Καὶ εἰς τὸ πνεῦμα τὸ ἅγιον, τὸ κύριον καὶ ζωοποιόν, τὸ ἐκ τοῦ πατρὸς ἐκπορευόμενον, τὸ σὺν πατρὶ καὶ υἱῷ συμπροσκυνούμενον καὶ συνδοξαζόμενον, τὸ λαλῆσαν διὰ τῶν προφητῶν. Εἰς μίαν, ἁγίαν, καθολικὴν καὶ ἀποστολικὴν ἐκκλησίαν. Ὁμολογῶ ἕν βάπτισμα εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν· προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν καὶ ζωὴν τοῦ μέλλοντος αἰῶνος. Ἀμήν.

5 Λίγα λόγια για το Σύμβολο της Πίστεως
Το Σύμβολο της Πίστεως είναι σύντομη ομολογία της πίστεώς μας μέσα στην οποία παρουσιάζονται τα βασικά δόγματα του χριστιανισμού. Στην αρχή υπήρχαν πολλά Σύμβολα: των Αποστόλων, του Αγίου Αθανασίου κ.λ.π. Αυτό που έχουμε σήμερα λέγεται Σύμβολο της Νίκαιας και της Κωνσταντινούπολης γιατί θεσπίστηκε στις Α’ και Β’ Οικουμενικές Συνόδους και είναι το μοναδικό που χρησιμοποιούν όλες οι χριστιανικές ορθόδοξες ομολογίες. Αναφέρεται περιληπτικά σε αυτά που πρέπει να πιστεύει κάθε ορθόδοξος χριστιανός. Αποτελείται από 12 άρθρα. Τα 7 πρώτα έγιναν στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο, ενώ τα υπόλοιπα 5 στη Β’. Στα 9 πρώτα άρθρα κυριαρχεί το ρήμα ‘πιστεύω’, στο 10 το ρήμα ‘ομολογώ’ και στα 11 και 12 το ‘προσδοκώ’. ΠΗΓΗ:


Κατέβασμα ppt "ΘΕ 4: Πώς παίρνονται οι αποφάσεις;"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google