Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΝΤΟΠΙΝΚ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΝΤΟΠΙΝΚ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΝΤΟΠΙΝΚ

2 Το ντόπινγκ από την αρχαιότητα
Το ντοπάρισμα των αθλητών και η δωροδοκία με σκοπό τη νίκη εμφανίστηκαν στους στίβους της αρχαιότητας μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο, την «αυτοκτονία της Ελλάδας», όπως τον χαρακτήρισε διάσημος ιστορικός (έληξε το 404 π.Χ.). Ως τότε κι από τα βάθη των αιώνων, από κανενός το μυαλό δεν μπορούσε να περάσει η σκέψη να παραπλανήσει τους κριτές (Ελλανοδίκες). Όμως, μετά το τέλος του σχεδόν 30χρονου αιματηρού εμφύλιου πολέμου, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αναζητούσαν την κοινωνική καταξίωση με μια νίκη σε κάποιον από τους πανελλήνιους αγώνες, τους Ολυμπιακούς κατά προτίμηση. Περίπου τον ίδιο καιρό εμφανίστηκαν και οι επαγγελματίες αθλητές. Ήταν η εποχή που ο πιο αναγνωρισμένος γιατρός της αρχαιότητας, ο Ιπποκράτης (πέθανε το 377 π.Χ.), αμφισβητούσε τη ρήση «νους υγιής εν σώματι υγιεί» και δίδασκε ότι δεν είναι η άθληση που εξασφαλίζει την υγεία αλλά το μέτρο στην εργασία, στο φαγητό, στον ύπνο και στον έρωτα.

3 Μισόν αιώνα αργότερα, ο Αριστοτέλης (384 – 322 π. Χ
Μισόν αιώνα αργότερα, ο Αριστοτέλης (384 – 322 π.Χ.) περιέγραφε τα ορατά αποτελέσματα από την ειδική δίαιτα, στην οποία υποβάλλονταν οι αθλητές: Παραμορφωμένα πρόσωπα που έμοιαζαν με ζώων. Και, έπειτα από αρκετούς αιώνες, ο επίσης αναγνωρισμένος γιατρός της αρχαιότητας, Γαληνός (128 – 200), δίδασκε ότι η πολύωρη καθημερινή άθληση δε βοηθά τη φυσική ομορφιά, καθώς οι απαιτήσεις πολλών αγωνισμάτων συχνά παραμορφώνουν το πρόσωπο και το σώμα των αθλητών.

4 ΔΙΕΡΓΕΤΙΚΑ Τι είναι ;  Ουσίες που δρουν στον εγκέφαλο προκειμένου να διεγείρει το σώμα φυσικά αλλά και ψυχολογικά. Παραδείγματα ουσιών:  Αμφεταμίνες, κοκαϊνη, έκσταση, ephedrine, salbutamol. Γιατί τα χρησιμοποιούν οι αθλητές ;  Τους επιτρέπει να αγωνίζονται στα όρια τους για μεγαλύτερη διάρκεια, μειώνει το αίσθημα της κόπωσης. Μπορούν να βοηθήσουν και στην απώλεια βάρους. Παρενέργειες:  Αύξηση της πίεσης, επιθετικότητα, άγχος, εθισμός, απώλεια της όρεξης, καρδιακές αρυθμίες, ταχυπαλμίες, πονοκέφαλος. Πιθανότητα ανίχνευσης:  Υψηλή, ειδικά μετά την χορήγηση. 

5 ΙΣΧΥΡΑ - ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΠΑΥΣΙΠΟΝΑ
ΙΣΧΥΡΑ - ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΠΑΥΣΙΠΟΝΑ  Τι είναι ;  Η ισχυρότερη μορφή παυσίπονων - αναλγητικών. Παραδείγματα:  Μορφίνη, μεθαδόνη, ηρωίνη, pethidine. Σε τι βοηθούν ;  Αυξάνει τα όρια ανοχής του πόνου, ώστε ο αθλητής να μπορεί να προπονηθεί και να αγωνιστεί περισσότερο και σκληρότερα. Μειώνουν ή εκμηδενίζουν τον πόνο, ώστε να είναι δυνατόν να συμμετέχει ο αθλητής ακόμα και άρρωστος ή τραυματίας. Παρενέργειες:  Είναι ιδιαίτερα εθιστικά. Προκαλούν απώλεια της ισορροπίας και του χώρου, της ικανότητας για συγκέντρωση, εμετούς, ζαλάδες και ναυτία, δυσκοιλιότητα, λιποθυμίες και πτώση σε κόμα. Πιθανότητα ανίχνευσης:  Μεγάλη, αν εξεταστεί ο αθλητής μέσα σε 3 μήνες από τη χρήση.

6 ΑΝΑΒΟΛΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Τι είναι ;  Φυσικές ή συνθετικές ουσίες οι οποίες δρουν με παρόμοιο τρόπο όπως η ορμόνη της τεστοστερόνης. Παραδείγματα ουσιών:  Nandrolone, tetrahydrogestrinone (THG), stanozolol, androstenedione, DHEA. Γιατί τις χρησιμοποιούν οι αθλητές ;  Βοηθούν στην αναπτυξη του μυϊκού όγκου, της δύναμης και της ισχύος του αθλητή.Αυξάνουν την επιθετικότητα και την αγωνιστικότητα. Επιτρέπουν την μακρότερη και εντονότερη προπόνηση.

7 ΔΙΟΥΡΙΤΙΚΑ Τι είναι ;  Προϊόντα που βοηθούν στην αποβολή των υγρών από το σώμα. Παραδείγματα τέτοιων ουσιών:  Acetazolamide, chlorthalidone, triamterene. Γιατί τα χρησιμοποιούν οι αθλητές ;  Για να χάσουν γρήγορα βάρος, ειδικά σε αγωνίσματα που έχουν κατηγορίες βαρών, και για να αποκρύψουν την παρουσία άλλων απαγορευμένων ουσιών αυξάνοντας το ρυθμό με τον οποίο παράγονται και αποβάλλονται τα ούρα. Παρενέργειες:  Αφυδάτωση, ζαλάδα, κράμπες, πονοκέφαλος, ναυτία, βλάβες στα νεφρά. Πιθανότητα ανίχνευσης:  Υψηλή, αν ελεχθούν. Εύκολα ανιχνεύσιμα.

8 Περιπτωσεισ ντοπινγκ που «σοκαραν»

9 Κνουντ Γιένσεν Ο πρώτος θάνατος από ντόπινγκ σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η "θυσία'' του έγινε η αφορμή για να ασχοληθεί σοβαρά με τα αναβολικά η ΔΟΕ. Ο Δανός ποδηλάτης κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της κούρσας στη Ρώμη το Χτύπησε στο κεφάλι και μεταφέρθηκε νεκρός στο νοσοκομείο. Η νεκροψία έδειξε ότι είχε λάβει 15 χάπια αμφεταμίνης αλλά και ένα άλλο φάρμακο ονόματι Roniacol. Άλλοι δύο ποδηλάτες της Δανίας μεταφέρθηκαν ημιλιπόθυμοι στο νοσοκομείο. Ο προπονητής τους παραδέχθηκε ότι τους έδωσε αυτό το εκρηκτικό φαρμακευτικό κοκτέιλ, το οποίο βέβαια δεν απαγορευόταν εκείνη την εποχή, όπως και καμία άλλη ουσία.

10 Χάιντι Κρίγκερ Μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ενός αρρωστημένου και σάπιου συστήματος. Η Ανατολική Γερμανία γίνεται υπερδύναμη του αθλητισμού στις δεκαετίες του '70 και του '80. Μετά την πτώση του Τείχους αποκαλύπτεται αυτό που όλοι φαντάζονταν. Χιλιάδες παιδιά ντοπάρονταν από τα 12 τους χρόνια εν αγνοία τους. Ακολούθησαν τα μετάλλια που κατέληξαν σε τραγωδίες όπως καρκίνο του ήπατος, ψυχολογικά προβλήματα, στειρότητα αλλά και ορμονικές αλλαγές. Η Χάιντι Κρίγκερ, πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1986 στη σφαιροβολία, αναγκάστηκε το 1997 να κάνει αλλαγή φύλλου και πλέον ζει σαν Αντρέας Κρίγκερ

11 Τζάστιν Γκάτλιν Το 2001 αποκλείστηκε για 2 χρόνια καθώς βρέθηκε θετικός σε χρήση αμφεταμίνης. Έκανε έφεση υποστηρίζοντας ότι ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή. Ακολούθησε ο θρίαμβος με τρία μετάλλια στην Αθήνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σάρωσε και το 2005 στο Παγκόσμιο του Ελσίνκι για να έρθει η "βόμβα" της ντόπας την επόμενη χρονιά. Αρχικά τιμωρήθηκε με 8ετή αποκλεισμό αντί ισόβιο καθώς δέχθηκε να συνεργαστεί με τις Αρχές για την καταπολέμηση του ντόπινγκ. Στην τελική δίκη η ποινή έπεσε στα 4 χρόνια και ο Γκάτλιν επέστρεψε, κατακτώντας 2 μετάλλια στο Λονδίνο το 2012

12 Μάριον Τζόουνς Το 2000 σφράγισε με την παρουσία της τους Ολυμπιακούς αγώνες του Σίδνεϊ. Πρώτη σε 100, 200 και 4x400μ. και τρίτη σε μήκος και 100, 200 και 4x400 μ. Συλλέκτης μεταλλίων και την επόμενη χρονιά στο παγκόσμιο του Έντμοντον. Όλα τα παραπάνω όμως ακυρώθηκαν όταν αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι έκανε χρήση αναβολικών τη διετία Καταδικάστηκε και σε 6μηνη φυλάκιση το 2008, γιατί αρχικά έλεγε ψέμματα για την υπόθεση ντόπινγκ, καθώς αρνιόταν οποιαδήποτε ανάμειξη.

13 Μπεν Τζόνσον Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988, ο Καναδός σπρίντερ άφησε άφωνο τον πλανήτη κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ με 9.79 στα 100 μέτρα. Ο ίδιος σημείωσε ότι εάν δεν σήκωνε το χέρι του λίγο πριν τον τερματισμό, θα έκανε ακόμα καλύτερο χρόνο. Λίγες μέρες αργότερα όμως έγινε γνωστό ότι στα ούρα του Τζόνσον βρέθηκε η ουσία στανοζόλη. Του αφαιρέθηκε το χρυσό με αποτέλεσμα Ολυμπινονίκης στη Σεούλ να αναδειχθεί ο Καρλ Λιούις ο οποίος είχε τερματίσει την κούρσα σε 9.92.

14 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΝΤΟΠΙΝΚ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google