Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ. Ε

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ. Ε"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ. Ε
Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. Τομέας Υπολογιστικών Τεχνικών & Συστημάτων «Ανάπτυξη λογισμικού για την προσαρμογή του περιεχομένου ιστοσελίδων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του προτύπου προσβασιμότητας Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0, επίπεδο ΑΑ» Καλημέρης Χρήστος

2 Προσβασιμότητα 10% του πληθυσμού των ανεπτυγμένων χωρών αποτελούν Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ) Σε αυτά τα άτομα πρέπει να προσθέσουμε: το αυξανόμενο ποσοστό των ηλικιωμένων άτομα που αντιμετωπίζουν ουσιαστικές δυσκολίες στη χρήση μιας συγκεκριμένης υπηρεσίας ή συσκευής όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις σύγχρονες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ)

3 Ορισμός της Προσβασιμότητας στο Διαδίκτυο
"Η πρόσβαση για τον καθένα, ανεξαρτήτως ανικανότητας, αποτελεί θεμελιώδες ζήτημα." Tim Berners-Lee, Διευθυντής του W3C και Εφευρέτης του Παγκόσμιου ιστού (World Wide Web)

4 Τι είναι η προσβασιμότητα;
Προσβασιμότητα σημαίνει δυνατότητα χρήσης μιας υπηρεσίας από τον καθένα, ανεξαρτήτως ιδιαιτερότητας (αναπηρία, ηλικία) Εντάσσεται σε ευρύτερο επιστημονικό πεδίο, της Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου‐Υπολογιστή (HCI) και ειδικότερα της Καθολικής Σχεδίασης (Universal Design) ή διαφορετικά Σχεδίασης για όλους (Design for all). “η προσβασιμότητα είναι εξ' ορισμού μια κατηγορία της ευχρηστίας”. Οτιδήποτε δεν είναι προσβάσιμο σε ένα χρήστη δεν είναι και εύχρηστο. [Nielsen, 1993]

5 Προσβασιμότητα: Τι περιλαμβάνει
Ιστότοπους και εφαρμογές που οι άνθρωποι με ανικανότητες είναι σε θέση να διακρίνουν, να εξερευνήσουν και να αλληλεπιδράσουν μαζί τους. Φυλλομετρητές Ιστού (web browsers) και αναπαραγωγείς μέσων (media players) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά από ΑμεΑ και τα οποία λειτουργούν σωστά με τις υποστηρικτικές τεχνολογίες που χρησιμοποιούν κάποιοι ΑμεΑ για να προσπελάσουν τον Παγκόσμιο ιστό.

6 Πρωτοβουλίες αντιμετώπισης της προσβασιμότητας
Η κοινοπραξία του Παγκόσμιου ιστού (The World Wide Web Consortium, W3C), είναι η κοινοπραξία που καθορίζει τα πρότυπα, τους στόχους και στρατηγικές εξέλιξης του web. Έχει θέσει ως βασικό της στόχο την καθολική πρόσβαση (universal access) να κάνει διαθέσιμα αυτά τα προνόμια σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τον εξοπλισμό και το λογισμικό που διαθέτουν, την δικτυακή τους υποδομή, την εθνική τους γλώσσα, την κουλτούρα, τη γεωγραφική θέση και τις σωματικές ή νοητικές τους ικανότητες.

7 Web Accessibility Initiative ‐ WAI
H WAI (δημιουργήθηκε από το W3C το 1997) προδιέγραψε μια σειρά από οδηγίες που απευθύνονται σε web developers και designers Προδιαγράφουν πως θα κάνουν το web περιεχόμενο προσβάσιμο σε ανθρώπους με αναπηρίες Ο στόχος αυτών των οδηγιών είναι η προσβασιμότητα, αλλά και να καταστήσουν το web περιεχόμενο διαθέσιμο σε περισσότερους browsers (voice browsers, κινητά τηλέφωνα, κλπ) και σε περισσότερους χρήστες που δουλεύουν σε περιβάλλοντα με δύσκολες συνθήκες (hands‐free, δυνατός φωτισμός, σκοτάδι, αδύναμη όραση, υψηλός θόρυβος)

8 Είναι σημαντικό για το δικό σας Web Site;
Φυσικά και είναι! Εκατομμύρια άνθρωποι με αναπηρίες σερφάρουν καθημερινά στο web και πολλά ακόμα εκατομμύρια χρησιμοποιούν φτωχό εξοπλισμό browser ή εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες χρήσης Αν το website σας δε διαθέτει χαρακτηριστικά όπως αυξομειούμενα fonts, εικόνες που συνοδεύονται από κατάλληλη περιγραφή και εύκολη πλοήγηση, αυτοί οι άνθρωποι δεν θα έχουν πρόσβαση στην πληροφορία σας Για να είμαστε πιο ακριβείς, το site σας θα παραβιάζει τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων

9 Άλλοι λόγοι για να κάνετε το site σας προσβάσιμο
Θα βελτιώσει τη φήμη, το κύρος και την εικόνα του Θα βελτιώσει την ικανοποίηση των επισκεπτών (πελατών) Θα αυξήσει τον αριθμό των επισκεπτών Θα επιτρέψει στους επισκέπτες να παραμείνουν περισσότερο στο site σας Θα αυξήσει τον αριθμό των επισκεπτών που επιστρέφουν (returning visitors)

10 Άλλοι λόγοι για να κάνετε το site σας προσβάσιμο
Θα σας επιτρέψει να προσελκύσετε μέρος της γρηγορότερα αναπτυσσόμενης πληθυσμιακής ομάδας: τους ηλικιωμένους!

11 Εισαγωγή στις WCAG 2.0 Ο στόχος των WCAG 2.0 παραμένει η προώθηση της προσβασιμότητας του περιεχομένου στο Web Οι WCAG 2.0 είναι οργανωμένες γύρω από τέσσερις σχεδιαστικές αρχές: 1. Το περιεχόμενο πρέπει να είναι αισθητό 2. Τα στοιχεία της διεπαφής πρέπει να είναι λειτουργικά 3. Το περιεχόμενο και τα στοιχεία ελέγχου πρέπει να είναι κατανοητά 4. Το περιεχόμενο πρέπει να είναι αρκετά εύρωστο ώστε να δουλεύει με τρέχουσες και μελλοντικές τεχνολογίες ιστού

12 Γραμματοσειρές Το <FONT> tag δε θα υποστηρίζεται μελλοντικά (deprecated) Οι γραμματοσειρές και η μορφοποίησή τους να γίνεται μέσω CSS Μην προσδιορίζετε ακριβή μεγέθη γραμματοσειράς αφού μπορεί να μην υποστηρίζονται από τους browser. Συνίσταται η χρήση σχετικών μεγεθών, ποσοστών, +n/‐n, ή CSS περιγραφέων (big, bigger, x‐large, κλπ) Η γραμματοσειρά πρέπει να είναι καθαρή και αναγνώσιμη Να προσδιορίζετε μια ποικιλία από επιλογές γραμματοσειράς.

13 Χρώμα Επιβάλεται η μεγάλη αντίθεση (contrast)
Πολύ απαλό χρώμα σε πολύ σκούρο υπόβαθρο ή αντίστροφα Αραιή ή καμία χρήση background εικόνων καθώς μειώνουν το contrast του κειμένου Αν οι χρήστες απενεργοποιούν την background εικόνα, το κείμενο θα πρέπει να εξακολουθεί να είναι αναγνώσιμο Το χρώμα δεν πρέπει να είναι το μόνο μέσο για να μεταδώσετε πληροφορία. Συνίσταταται η παράλληλη χρήση συμβόλων ή άλλων διακριτικών.

14 Images Εικόνες που είναι σημαντικές για την απόδοση πληροφορίας πρέπει να περιλαμβάνουν την ιδιότητα alt για την περιγραφή της (φανταστείτε να περιγράφετε το site μέσω τηλεφώνου) <img src="1.gif" alt=“Λογότυπο Πανεπιστημίου" /> Εικόνες οι οποίες χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για λόγους αισθητικής/μορφοποίησης πρέπει να περιλαμβάνουν ένα κενό alt:  <img src="spacer.gif" alt="" />

15 Αυξομείωση γραμματοσειρών

16 Αλλαγή αντίθεσης

17 Εκφώνηση κειμένου

18 Τέλος


Κατέβασμα ppt "Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ. Ε"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google