Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

COMENIUS MULTILATERAL SCHOOL PARTNERSHIP EUROPEAN MULTIGUIDE

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "COMENIUS MULTILATERAL SCHOOL PARTNERSHIP EUROPEAN MULTIGUIDE"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 COMENIUS MULTILATERAL SCHOOL PARTNERSHIP 2012-2014 EUROPEAN MULTIGUIDE
FAUNA OF ARKADIA, GREECE Et in Arkadia ego

2 Τσακάλι Κάποτε ήταν κοινό σε ολόκληρη την Ελλάδα και επικηρυγμένο ως επιβλαβές, σήμερα κινδυνεύει με εξαφάνιση. Η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με βιότοπους τσακαλιών, όπου οι πληθυσμοί τους τα τελευταία χρόνια διαρκώς μειώνονται. Έχει χαρακτηριστεί ως «καθαριστής» της φύσης επειδή λειτουργεί ως θηρευτής των τρωκτικών, περιορίζει τα οργανικά υπολείμματα και σκουπίδια, ενώ μπορεί σε μεγάλες πυκνότητες να δράσει περιοριστικά ως προς τις αλεπούδες.

3 Αετός Ζει σε ώριμα δάση, όπως του Μαινάλου και του Πάρνωνα. Τρέφεται με έντομα και μικρά πουλιά. Το σώμα του είναι λεπτό και έχει αδύναμα πόδια. Η κεφαλή είναι πολύ μικρή, ενώ ο λαιμός είναι μακρύς. Το τέλος της ουράς έχει σκούρο χρώμα. Φωλιάζουν στα δέντρα κατά την περίοδο Απρίλιο – Μάιο και γεννούν δύο αυγά, τα οποία επωάζονται για ημέρες. Οι νέοι αετοί μπορούν να πετάξουν μετά από 45 ημέρες.

4 Αηδόνι Είναι ωδικό πτηνό.
Το μελωδικό του τραγούδι ακούγεται κυρίως την εποχή του ζευγαρώματος και ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ζει συνήθως σε θάμνους και σε δάση, ενώ τρέφεται με έντομα, αράχνες, σκουλήκια, και μικρές ρώγες σταφυλιού. Τον Απρίλιο, χτίζει τη φωλιά του σε σωρούς φύλλων, όπου το Μάιο το θηλυκό αηδόνι γεννά 4-5 αυγά και τα επωάζει για δύο εβδομάδες.

5 Κότσυφας Το αρσενικό είναι μαύρο με κίτρινο ράμφος και κίτρινο δαχτυλίδι γύρω από τα μάτια και έχει πολλές διαφορετικές μελωδικές φωνές, ενώ το θυληκό και τα νεαρά πτηνά έχουν σκούρο καφέ φτέρωμα. Είναι παμφάγο ζώο, τρώει μια μεγάλη ποικιλία εντόμων, γαιοσκώληκες, μούρα και φρούτα. Κατά τη μετανάστευση, το ζευγάρι θα μείνει πίσω μαζί, αν η θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή. Πολλές λογοτεχνικές και πολιτιστικές αναφορές, σχετικά με το τραγούδι του.

6 Ελληνική Χελώνα Στην ελληνική μυθολογία, σύμφωνα με το μύθο του Αισώπου, η Χελώνα ήταν μια νύμφη της Αρκαδίας, η οποία αρνήθηκε να παραστεί στο Θείο γάμο του Δία και της Ήρας. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, η Χελώνα πήγε στο γάμο, αλλά ήταν ασεβής. Έτσι, οι θεοί την τιμώρησαν και τη μεταμόρφωσαν στο ομώνυμο ζώο (χελώνα), καταδικάζοντας την σε αιώνια σιωπή (η χελώνα συμβολίζει τη σιωπή στην αρχαία Ελλάδα). Από το κέλυφος, ο Θεός Ερμής αργότερα κατασκεύασε την πρώτη λύρα τεντώνοντας χορδές στην κοίλη πλευρά του κελύφους. Είναι μακρόβια σπονδυλωτά. Καθοδηγούνται από την όσφρηση, η όραση είναι αρκετά καλή ώστε να διακρίνουν τα βασικά χρώματα, ενώ η ακοή βασίζεται στους κραδασμούς.

7 Κουκουβάγια Από την αρχαιότητα η κουκουβάγια ταυτιζόταν με τη σοφία και θεωρείτο ως το σύμβολο της θεάς Αθηνάς. Λέγεται ότι πριν από το ξέσπασμα της μάχης της Σαλαμίνας, μια κουκουβάγια είχε πετάξει ως πρόδρομος της νίκης των Ελλήνων. Οι περισσότερες κουκουβάγιες είναι χρήσιμες για τον άνθρωπο επειδή κυνηγούν τρωκτικά και ποντίκια. Ωστόσο, οι άνθρωποι, ιδίως οι αγρότες, τις κυνηγούν επειδή πιστεύουν ότι η παρουσία και η κραυγή της κουκουβάγιας είναι κακός οιωνός.

8 Βίδρα Βρίσκονται στη λιμνοθάλασσα του Μουστού, κοντά στο Άστρος Αρκαδίας. Ζουν σε παράκτιες περιοχές, έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, που είναι απαραίτητο για να καθαρίζουν τη γούνα τους. Οι βίδρες (ή ενυδρίδες) κολυμπούν γρήγορα, κουνώντας την ουρά τους και το ευέλικτο σώμα τους. Τρέφονται με ψάρια, έντομα, βατράχια και άλλα μικρότερα θηλαστικά.

9 Νυφίτσα Αν αιχμαλωτιστεί σε μια νεαρή ηλικία, μπορεί εύκολα να εξημερωθεί και να χρησιμοποιηθεί για να κυνηγάει τα ποντίκια. Στην αρχαία Αθήνα, ήταν εξημερωμένη, αλλά αντικαταστάθηκε με την σημερινή γάτα. Σύμφωνα με την παράδοση, η Νυφίτσα ήταν μια όμορφη νεαρή κοπέλα που ύφανε την προίκα της με τα χέρια της. Την παραμονή του γάμου της, όμως, η αδελφή της τής έκλεψε όλα τα προικιά της. Έτσι, ο Θεός μεταμόρφωσε τη Νυφίτσα στο ομώνυμο ζώο. Από τότε, λέγεται ότι η νυφίτσα μπαίνει στα σεντούκια των κοριτσιών και ροκανίζει τα προικιά μέχρι να γίνουν κουρέλια, παίρνοντας εκδίκηση για την κλεμμένη προίκα της.

10 Team involved: Georgopoulos Leonidas and Liontou Labrini –teachers of the 5th grade of our School, with their students, and Antonios Terzis – School Headmaster and Program Coordinator.


Κατέβασμα ppt "COMENIUS MULTILATERAL SCHOOL PARTNERSHIP EUROPEAN MULTIGUIDE"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google