Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

“Ψηφιακός έλεγχος και μέτρηση της στάθμης υγρού σε δεξαμενή"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "“Ψηφιακός έλεγχος και μέτρηση της στάθμης υγρού σε δεξαμενή""— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 “Ψηφιακός έλεγχος και μέτρηση της στάθμης υγρού σε δεξαμενή"
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ “Ψηφιακός έλεγχος και μέτρηση της στάθμης υγρού σε δεξαμενή" ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΣΛΗ Α.Ε.Μ.: 6490 Επιβλέπων Καθηγητής: Δρ. Δημήτριος Καλπακτσόγλου

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή. Aναλογικά Ηλεκτρονικά. Ψηφιακά Ηλεκτρονικά.
Εφαρμογές Ψηφιακών Κυκλωμάτων. Δυαδικές λογικές πύλες. Boolean Algebra. Εφαρμογές Δυαδικών πυλών. Κωδικοποιητές, Αποκωδικοποιητές. Μετρητές. Παρουσίαση των αποτελεσμάτων.

3 1) Εισαγωγή Το θέμα της παρούσας πτυχιακής είναι η ψηφιακή μέτρηση του όγκου του νερού σε ένα δοχείο, η οποία και θα πραγματοποιηθεί κάνοντας προσομοίωση ένα συγκεκριμένο ψηφιακό κύκλωμα μέτρησης. Στόχοι τις πτυχιακής αυτής είναι ο ορισμός ενός ψηφιακού κυκλώματος και η λειτουργία του, η δημιουργία στον υπολογιστή προσομοίωσης του ψηφιακού κυκλώματος και τέλος, η κατασκευή του ψηφιακού μου κυκλώματος στο εργαστήριο.

4 2) ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ
Τελεστικοι ενισχυτες Τα χαρακτηριστικά τους, που τους κάνουν πολύ χρήσιμους στα ηλεκτρονικά κυκλώματα, είναι: Υψηλή σύνθετη αντίσταση εισόδου. Υψηλή ενίσχυση. Χαμηλή σύνθετη αντίσταση εξόδου.

5 2) ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ
TIMER 555 Το κύκλωμα χρονισμού 555 είναι ένα IC συμβατό με TTL που χρησιμοποιείται σαν ταλαντωτής για να δίνει κυματομορφη ρολογιού. Βασικά είναι ένα κύκλωμα μεταγωγής που έχει δυο διακριτές τιμές εξόδου. Σαν αποτέλεσμα, το κύκλωμα συνεχώς πηγαίνει και έρχεται μεταξύ των δυο αυτών ασταθών καταστάσεων.

6 3) ΨΗΦΙΑΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Το ψηφιακό σήμα είναι μεταξύ 0 και 5V, όπως στο διάγραμμα παρακάτω. Μόνο δυο τάσεις υπάρχουν σε ένα ψηφιακό ηλεκτρονικό κύκλωμα. Στο διάγραμμα της κυματομορφης αυτές οι τάσεις ονομάζονται HIGH και LOW. Η HIGH τάση είναι +5V, η LOW τάση είναι 0V. Τα κυκλώματα τα οποία δουλεύουν μόνο με HIGH και LOW τάση ονομάζονται ψηφιακά κυκλώματα.

7 4) ΔΥΑΔΙΚΕΣ ΛΟΓΙΚΕΣ ΠΥΛΕΣ
4) ΔΥΑΔΙΚΕΣ ΛΟΓΙΚΕΣ ΠΥΛΕΣ Η πυλη AND Η πύλη AND μερικές φορές ονομάζεται “πύλη όλα ή τίποτα’’. Στο επόμενο σχήμα, φαίνεται η βασική ιδέα της πύλης AND, χρησιμοποιώντας απλούς διακόπτες.

8 4) ΔΥΑΔΙΚΕΣ ΛΟΓΙΚΕΣ ΠΥΛΕΣ
4) ΔΥΑΔΙΚΕΣ ΛΟΓΙΚΕΣ ΠΥΛΕΣ Η πυλη OR Η πύλη OR μερικές φορές λέγεται “πύλη μερικά ή όλα’’. Το επόμενο σχήμα δείχνει τη βασική ιδέα της πύλης OR, χρησιμοποιώντας απλούς διακόπτες.

9 Η πυλη NAND Η πύλη NAND είναι μια πύλη NOT AND ή μια ανάστροφη AND λειτουργία. Το λογικό σύμβολο της πύλης NAND φαίνεται στο παρακάτω σχήμα.

10 Η πυλη NOR Η πύλη NOR είναι πραγματικά μια πύλη NOT OR. Με άλλα λόγια, η έξοδος μιας πύλης OR αναστρέφεται και σαν αποτέλεσμα προκύπτει μια πύλη NOR.

11 Λογικές στάθμες και περιθώριο θορύβου
Τα χαρακτηριστικά τάσης των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων TTL παρουσιάζονται στο σχήμα που ακολουθεί.

12 6) ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΤΕΣ, ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΕΣ 7-ΤΟΜΕΩΝ
  6) ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΤΕΣ, ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΕΣ 7-ΤΟΜΕΩΝ Ενδεικτες LED 7 τομέων. Η συνηθισμένη διαδικασία αποκωδικοποίησης από γλώσσα μηχανής σε δεκαδικούς αριθμούς παρουσιάζεται παρακάτω. Η συνηθέστερη συσκευή που χρησιμοποιείται για την εμφάνιση δεκαδικών αριθμών είναι ο ενδεικτης 7 τομέων. Μερικοί κοινοί τύποι ενδεικτων 7 τομέων φαίνονται στο διπλανό σχήμα

13 J-K FLIP-FLOP Tο J-K flip-flop είναι μάλλον το πιο χρησιμοποιημένο flip-flop και το σύμβολο του φαίνεται στο παρακάτω σχήμα. Οι είσοδοι που ονομάζονται J και K, είναι οι είσοδοι δεδομένων.

14 7) ΜΕΤΡΗΤΕΣ Η χρήση του μετρητή είναι η μέτρηση γεγονότων ή χρονικών περιόδων. Ένας μετρητής mod-16 που χρησιμοποιεί τέσσερα J-K flip-flop είναι σχεδιασμένος στο επόμενο σχήμα. Η μέτρηση από τον μετρητή mod-16 φαίνεται στις κυματομορφες του επόμενου σχήματος. Η είσοδος του CLK, φαίνεται στην πάνω γραμμή.

15 8) ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Ψηφιακό κύκλωμα μέτρησης στάθμης υγρού σε δεξαμενή. Τo κύκλωμα αυτό αποτελείται από τα εξής υποσυστήματα. • Τελεστικού ενισχυτή • Clock • Αριθμητή • Αποκωδικοποιητή • Display driver • Displays • Και τέλος έναν D/A converter

16 Προσομοίωση Το κύκλωμα πρώτα υλοποιήθηκε στο λογισμικό Multisim πριν κατασκευαστεί. Έτσι το τελικό κύκλωμα στο multisim φαίνεται παρακάτω.

17 Κατασκευή στο εργαστήριο
Αφού προσομοιώθηκε το κύκλωμα αυτό στο Multisim ξεκίνησε και η κατασκευή του. Η κατασκευή του έγινε τμηματικά. Επειδή υπήρχε η ανάγκη για τη λειτουργία των chip, τάσης 5V για το λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκε ο ρυθμιστής LM7805 που φαίνεται παρακάτω.

18 Οι κυματομορφές καταγράφηκαν σε παλμογράφο.
Εδώ γίνεται και ο πρώτος έλεγχος της σωστή λειτουργίας του κυκλώματος τροφοδοσίας

19 Εφόσον υπήρχε η απαραίτητη τάση για τη σωστή λειτουργία των υποσυστημάτων, κατασκευάστηκε το κύκλωμα χρονισμού, σύμφωνα με το παρακάτω σχεδιάγραμμα. Η συχνότητα των παλμών ήταν μεγάλη της τάξεως 1-2 kHz ώστε τα αποτελέσματα να εμφανίζονται πολύ γρήγορα στην οθόνη μας.

20 Αφού κατασκευάστηκε το κύκλωμα χρονισμού συνδέθηκε στον παλμογράφο και ελήφθησαν οι παρακάτω κυματομορφές. Το επόμενο βήμα ήταν η κατασκευή του κυκλώματος αρίθμησης. Για το κύκλωμα αυτό χρησιμοποιήθηκε το ολοκληρωμένο 74LS90.

21 Η παρακάτω εικόνα είναι από τον παλμογράφο και φαίνεται η σειρά των αριθμών από το 0 (0000) μέχρι και το 9 (1001) όπου και επιστρέφει ξανά στο 0 (0000).

22 Στη παρακάτω εικόνα φαίνεται το τελικό κύκλωμα μέτρησης.

23 Επίλογος Στην παρούσα πτυχιακή μελετήθηκε ένα ψηφιακό κύκλωμα που χρησιμοποιείται για την μέτρηση και τον έλεγχο της στάθμης υγρού σε δεξαμενή αποθήκευσης του. Αυτό έγινε αφού πρώτα μελετήθηκε η μετατροπή από το δεκαδικό σύστημα σε δυαδικό και το αντίστροφο. Επίσης μελετήθηκαν οι δυαδικές λογικές πύλες όπως η πύλη AND, OR, NAND και NOR αλλά και οι κωδικοποιητές, αποκωδικοποιητές και μετρητές. Τέλος, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την προσομοίωση αλλά και από την κατασκευή που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο.

24 Ευχαριστώ πολύ! Ερωτήσεις;


Κατέβασμα ppt "“Ψηφιακός έλεγχος και μέτρηση της στάθμης υγρού σε δεξαμενή""

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google