Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΡενΕ ΓκοσιΝΙ-Ζαν Ζακ ΣανπΕ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο ΜΙΚΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΡενΕ ΓκοσιΝΙ-Ζαν Ζακ ΣανπΕ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο ΜΙΚΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΡενΕ ΓκοσιΝΙ-Ζαν Ζακ ΣανπΕ
ΕΚΤΕΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

2

3 «Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ… »

4 Έτσι ξεκινούν οι διακοπές….
Κάθε χρόνο ο μπαμπάς και η μαμά του Νικόλα τσακώνονται για το πού θα πάνε διακοπές. Φέτος ο μπαμπάς αποφασίζει να κάνουν διακοπές στον Πλαζ λε Πεν. Αρχικά όλοι συμφωνούν. Όμως η μαμά ανακοινώνει ότι εκεί δεν έχει πολλά ψάρια και πως προς τον Ατλαντικό έχει πάρα πολλά. Ύστερα ο μπαμπάς λέει ότι δε θέλει να πάρουν πολλά πράγματα, όμως η μαμά αντιδρά λέγοντας ότι πολλά πράγματα είναι απαραίτητα για διακοπές σε βίλλα. Ακόμα η μαμά προτείνει να κάνουν διακοπές στο Μπεν λε Μερ και τελικά συμφωνεί και ο μπαμπάς. Έτσι ξεκινούν οι διακοπές….

5 «ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΑ»

6 Στις διακοπές ο Νικόλας έχει κάνει πολλούς φίλους και περνούν ωραία
Στις διακοπές ο Νικόλας έχει κάνει πολλούς φίλους και περνούν ωραία. Μια μέρα στην παραλία τα παιδιά έπαιζαν ποδόσφαιρο και ο μπαμπάς του Νικόλα ξεκουραζόταν. Ξαφνικά η μπάλα χτυπάει τον μπαμπά και εκείνος την κλωτσά στη θάλασσα. Ένα παιδί έφερε τον μπαμπά του που παραπονέθηκε πως δεν αφήνει τα παιδιά να διασκεδάσουν. Μετά πήγε να φέρει την μπάλα, όμως ήταν μακριά και γι’ αυτό άργησε. Ύστερα τα παιδιά έπαιξαν στην άμμο. Άνοιξαν μια μεγάλη τρύπα. Όμως ένας κύριος έκανε παρατήρηση και ο μπαμπάς αναγκάστηκε να την κλείσει. Όμως ο Νικόλας νόμιζε ότι ο μπαμπάς του είχε θάψει κατά λάθος τον κουβά του στην τρύπα. Και αναγκάστηκε να την ξανανοίξει και μετά να την κλείσει. Όμως το κουβαδάκι ήταν στο δωμάτιο.

7 «Ο ΠΛΑΚΑΤΖΗΣ»

8 Δυστυχώς την Τετάρτη έβρεχε και τα παιδιά στο ξενοδοχείο ήταν ανυπόφορα. Επικρατεί ένας χαμός στο ξενοδοχείο. Ο διευθυντής του ξενοδοχείου προσπάθησε να κάνει πιο ήρεμα τα πράγματα και μάλλον το πέτυχε. Ο κύριος Λατερνό αποφάσισε να φροντίσει τα παιδιά. Τα οδήγησε στην τραπεζαρία. Εκείνα, όμως, δεν ήρθαν. Αλλά ύστερα τον ακολούθησαν και έπαιξαν «τυφλόμυγα». Όμως έφυγαν και ο κύριος Λατερνό παραπονέθηκε. Ύστερα έπαιξαν και άλλα παιχνίδια, όμως τα παιδιά συνέχιζαν τα δικά τους.

9 «ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ»

10 Την επόμενη μέρα οργανώθηκε ένα ταξίδι με καΐκι σε ένα νησάκι με το όνομα «Νησί των κυμάτων». Θα συμμετέχουν η οικογένεια του Νικόλα και ο κύριος και η κυρία Λαντερνό. Και έτσι ξεκίνησε το ταξιδάκι….

11 Ο κύριος Λατερνό προσπαθούσε να κάνει ωραίο το ταξίδι, όμως δεν άρεσε αυτό στον μπαμπά του Νικόλα. Είχε θαλασσοταραχή. Ο μπαμπάς και ο κύριος Λατερντό διασκέδαζαν κάνοντας αστεία, όμως δεν πήγαν ποτέ στο «Νησί των κυμάτων», αφού ο καπετάνιος έκανε εμετό.

12 «Η ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ»

13 Την επόμενη μέρα εμφανίστηκε καινούριος γυμναστής
Την επόμενη μέρα εμφανίστηκε καινούριος γυμναστής. Στο μάθημα συμμετείχαν και παιδιά από άλλα ξενοδοχεία. Ο Νικόλας με την παρέα του, όμως, δεν τα συμπαθούν. Ο κύριος λέει να μπουν σε γραμμές, όμως τα παιδιά δεν ακούν. Ο γυμναστής συνεχώς φωνάζει αλλά τα παιδιά «συνεχίζουν το βιολί τους». Στη συνέχεια τα παιδιά από όλα τα ξενοδοχεία τσακώνονται. Ο γυμναστής αγανακτεί. Ύστερα έκαναν αγώνες τρεξίματος, όμως και εκεί τα παιδιά ήταν ανήσυχα. Την επόμενη μέρα ήρθε άλλος γυμναστής…

14 «ΤΟ ΜΙΝΙ ΓΚΟΛΦ»

15 Μια άλλη μέρα αποφάσισαν να πάνε να παίξουν μίνι γκολφ
Μια άλλη μέρα αποφάσισαν να πάνε να παίξουν μίνι γκολφ. Όμως δεν τα άφηνε ο ιδιοκτήτης, εκτός αν τα συνόδευε ένας μεγάλος. Έτσι, ήρθε μαζί τους ο μπαμπάς του Νικόλα. Και πάλι όμως τσακώνονταν τα παιδιά ποιο θα παίξει πρώτο. Ο Μαμέρ χτυπά την μπάλα με πολλή δύναμη και η μπάλα βγήκε έξω. Έτσι ο μπαμπάς αναγκάστηκε να πάει να τη φέρει. Εντωμεταξύ είχε έρθει και άλλος κόσμος. Όμως τα παιδιά έκαναν πολύ φασαρία, τόση που ο ιδιοκτήτης κάλεσε την αστυνομία. Και έτσι πάλι... την πλήρωσε ο μπαμπάς!

16 «ΠΑΙΞΑΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΚΑΛΗ!»

17 Στο ξενοδοχείο υπάρχουν τρία κορίτσια
Στο ξενοδοχείο υπάρχουν τρία κορίτσια. Όταν βρέχει πρέπει να μείνουν όλοι μέσα στο ξενοδοχείο και συνεχώς τα αγόρια τσακώνονται με τα κορίτσια. Μια μέρα τα κορίτσια ήθελαν να παίξουν με τ’ αγόρια. Παρά τις αντιδράσεις τελικά έπαιξαν. Συγκεκριμένα ήθελαν να παίξουν τον «μπακάλη» αλλά τα αγόρια διαφωνούσαν. Όμως πάλι έγινε το χατίρι των κοριτσιών. Παρόλα αυτά, τσακώνονταν διαρκώς.

18 «ΕΠΙΣΤΡΕΨΑΜΕ…»

19 Δυστυχώς έφτασε η μέρα του αποχαιρετισμού
Δυστυχώς έφτασε η μέρα του αποχαιρετισμού. Πίσω στην πόλη όλοι οι φίλοι του Νικόλα είναι ακόμα σε διακοπές και ο Νικόλας είναι σε υπερένταση. Η μαμά του τού προτείνει να φυτέψει ένα φασόλι. Όμως δεν έβρισκε φασόλι. Έτσι πήγε στο μπακάλικο που δυστυχώς ήταν κλειστό και γι’ αυτό αποφάσισε να φυτέψει φακές.

20 «ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΑΝΩ ΓΕΝΝΑΙΟΣ»

21 Φέτος δεν έχει συζητηθεί τίποτα σχετικά με τις διακοπές
Φέτος δεν έχει συζητηθεί τίποτα σχετικά με τις διακοπές. Έτσι σήμερα ο Νικόλας ρώτησε τη μαμά του. Τελικά, όμως, ο μπαμπάς του τού ανακοίνωσε ότι θα πάει σε κατασκήνωση. Οι γονείς του τού ζήτησαν να δείξει γενναιότητα, γιατί μάλλον περίμεναν διαφορετική αντίδραση από το παιδί τους, αλλά εκείνο πέταξε από τη χαρά του.

22 «Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ»

23 Την ημέρα της αναχώρησης ο Νικόλας ήταν πολύ χαρούμενος ενώ οι γονείς του στενοχωρημένοι. Όλα ήταν έτοιμα. Έτσι αναχώρησαν. Στο σταθμό είχε πολύ κόσμο. Κατά λάθος μπέρδεψαν τα βαγόνια. Τελικά, όμως, βρήκαν το σωστό και ο Νικόλας αναχώρησε. Αλλά ξέχασε τη βαλίτσα του.

24 «ΚΟΥΡΑΓΙΟ»

25 Το ταξίδι κράτησε μια νύχτα
Το ταξίδι κράτησε μια νύχτα. Όλα τα παιδιά ήταν ανήσυχα και συνεχώς έκαναν σκανταλιές. Τελικά το πρωί έφτασαν. Στο λεωφορείο που θα τα πήγαινε στην κατασκήνωση γινόταν «χαμός».

26 «ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ»

27 Στην κατασκήνωση συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του χώρου, όπου τους υποδέχθηκε ο διευθυντής και ύστερα πήγαν στις παράγκες τους. Εκεί τα παιδιά τσακώθηκαν για τα κρεβάτια, όμως μπήκε ο ομαδάρχης και τους είπε να ετοιμαστούν για μπάνιο στη θάλασσα. Έτσι αναχώρησαν για την παραλία.

28

29 Πολλά από τα παιδιά δε βούτηξαν και έκλαιγαν. Άλλα πήγαιναν στα βαθιά
Πολλά από τα παιδιά δε βούτηξαν και έκλαιγαν. Άλλα πήγαιναν στα βαθιά. Ο ομαδάρχης πήγε να φέρει τα παιδιά από τα βαθιά ενώ τα παιδιά που πριν δεν έμπαιναν, τελικά μπήκαν και μετά δεν ήθελαν καν να βγουν. Στο τέλος όλα τακτοποιήθηκαν, ύστερα από τις φωνές του ομαδάρχη.

30 «Η ΣΠηΛΙΑ ΤΗΣ ΘΥΕΛΛΑΣ»

31 Την επόμενη μέρα ο κύριος Ρατό, ο αρχηγός της κατασκήνωσης, αποφάσισε να πάνε εκδρομή στη «σπηλιά της Θύελλας». Αφού ετοιμάστηκαν, ξεκίνησαν για τη σπηλιά. Στη διαδρομή κάποια παιδιά τραγουδούσαν και έκαναν φασαρία ενώ κάποια φοβόντουσαν και έκλαιγαν. Κατέληξαν να χαθούν και - επιπλέον- είχε πιάσει βροχή, όμως βρήκαν τον δρόμο και επέστεψαν.

32 «Η ΣΙΕΣΤΑ» ( Ο μεσημεριανοσ υπνοσ…)

33 Γενικά, στην κατασκήνωση ο Νικόλας ένα πράγμα μισούσε: τον μεσημεριανό ύπνο. Το μόνο που του άρεσε εκείνη την ώρα είναι οι ιστορίες του ομαδάρχη για να κοιμηθούν. Όμως ο Μπερντίν δεν ησύχαζε ούτε και με αυτές εκείνη την ημέρα. Σε μια στιγμή βγήκε έξω και ήρθε με ένα αβγό. Μετά το επέστρεψε, αλλά σκαρφάλωσε σε ένα δέντρο και φοβόταν. Στο τέλος κατέβηκε μόνος του αφού είχε κάνει τόση φασαρία και είχε σηκώσει στο πόδι όλη την κατασκήνωση.

34 «ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ»

35 Μια μέρα αποφασίστηκε να παίξουν νυχτερινά παιχνίδια
Μια μέρα αποφασίστηκε να παίξουν νυχτερινά παιχνίδια. Πολλά παιδιά δεν ήθελαν είτε γιατί κοιμούνταν είτε γιατί φοβόντουσαν το σκοτάδι. Όσοι έπαιζαν, συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο. Ο διευθυντής τους έδωσε οδηγίες και το παιχνίδι άρχισε. Όμως τελείωσε γρήγορα, γιατί έπιασε βροχή.

36 «Η ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ»

37 Την επόμενη μέρα οργανώθηκε μια εκδρομή για ψάρεμα
Την επόμενη μέρα οργανώθηκε μια εκδρομή για ψάρεμα. Στη λίμνη τα παιδιά έκαναν φασαρία, παρόλο που ο αρχηγός τους είπε να μη φωνάζουν γιατί τρόμαζαν τα ψάρια. Παρόλα αυτά κατάφεραν να πιάσουν δύο ψάρια. Έτσι για μεσημεριανό έφαγαν ψαρόσουπα.

38 «Ο ΚΡΕΠΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ»

39 Μια μέρα ο κύριος Ρατό ανακοίνωσε στον Κρεπέν, ένα παιδί της κατασκήνωσης, ότι είχαν έρθει να τον δουν οι γονείς του. Αφού τον είδαν, ο κύριος Ρατό τους είπε να φάνε μαζί τους. Μετά ο Κρεπέν δεν ήθελε να πάει για ύπνο και δημιούργησε αναταραχή. Γι’ αυτό οι γονείς του έφυγαν, θεωρώντας ότι αυτό ήταν το σωστό.

40 «ΕΝΘΥΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ»

41 Όμως, κάποτε και οι διακοπές τελειώνουν
Όμως, κάποτε και οι διακοπές τελειώνουν. Στο σταθμό ο Νικόλας συνάντησε τους γονείς του. Πάλι ο μπαμπάς ξέχασε τη βαλίτσα του μικρού. Στο σπίτι δεν είχε με ποιον να παίξει. Ευτυχώς όμως, συνάντησε έξω την Άννα Μαρία και έπαιξαν μαζί. Άρχισαν να μιλούν για τις διακοπές τους και ο Νικόλας της έλεγε ψέματα για να την εντυπωσιάσει, όμως εκείνη δεν τον πίστευε.

42

43 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΡΕΝΕ ΓΚΟΣΙΝΙ

44

45 Ο Γκοσινί γεννήθηκε στο Παρίσι το 1926 σε μια οικογένεια Εβραίων μεταναστών από την Πολωνία. Ο πατέρας του ήταν από την Βαρσοβία (χημικός μηχανικός στο επάγγελμα) και η μητέρα του από το Χοντόρκοβ - μια κωμόπολη στην Ουκρανία. Ο μεγαλύτερος αδελφός του Ρενέ, ο Κλωντ, είχε γεννηθεί έξι χρόνια νωρίτερα, στις 10 Δεκεμβρίου του 1920. Οι γονείς του Ρενέ είχαν γνωριστεί στο Παρίσι και παντρεύτηκαν το 1919. Η οικογένεια μετακόμισε στοΜπουένος Άιρες της Αργεντινής δύο χρόνια μετά τη γέννηση του Ρενέ, εξαιτίας μιας θέσης χημικού μηχανικού, στην οποία τοποθετήθηκε ο πατέρας του. Πέρασε χαρούμενη παιδική ηλικία στο Μπουένος Άιρες και φοίτησε στα γαλλικά σχολεία που βρίσκονταν εκεί. Είχε το ταλέντο να κάνει τους πάντες να γελούν μέσα στην τάξη, πιθανότατα για να αντισταθμίσει τη ντροπαλότητα που είχε απ' τη φύση του. Ξεκίνησε να ζωγραφίζει πολύ νωρίς, εμπνευσμένος από τις εικονογραφημένες ιστορίες τις οποίες αρεσκόταν να διαβάζει.

46

47 Τον Δεκέμβριο του 1943, αφού τελείωσε το σχολείο, ο 17χρονος τότε Ρενέ Γκοσινί έχασε τον πατέρα του, γεγονός που τον ανάγκασε να ψάξει για δουλειά. Τον επόμενο χρόνο έπιασε την πρώτη του δουλειά ως βοηθός λογιστή σε εργοστάσιο περισυλλογής ελαστικών και, όταν έφυγε τον επόμενο χρόνο, έγινε κατώτερος εικονογράφος σε διαφημιστικό πρακτορείο.

48

49 Ο Ρενέ, μαζί με τη μητέρα του, έφυγαν από την Αργεντινή και πήγαν στη Νέα Υόρκη το 1945, για να ζήσουν εκεί με τον θείο του Μπόρις. Για να αποφύγει τη θητεία στον αμερικανικό στρατό, ο Ρενέ ταξίδεψε στη Γαλλία για να καταταγεί στο γαλλικό στρατό το 1946. Υπηρέτησε στο πεζικό και, όταν πήρε προαγωγή, διορίστηκε ως επίσημος εικονογράφος του συντάγματος του στρατού και έφτιαχνε εικονογραφήσεις και αφίσες για τον στρατό.

50 Εργα του

51 ΑΣΤΕΡΙΞ ΚΑΙ ΟΒΕΛΙΞ Η σειρά εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη γαλλο-βελγική κόμικς περιοδικό Pilote στις 29 Οκτωβρίου Γράφτηκε από τον René Goscinny και φαίνεται από τον Albert Uderzo μέχρι το θάνατο του Goscinny το Uderzo στη συνέχεια ανέλαβε τη συγγραφή μέχρι το 2009, όταν πούλησε τα δικαιώματα σε εκδοτική εταιρεία Hachette . Από το 2015, έχουν 36 όγκους έχουν κυκλοφορήσει.

52

53 ΛΟΥΚΙ ΛΟΥΚ Ο Λούκυ Λουκ είναι κόμικ, δημιούργημα του Βέλγου Morris. Γνώρισε την περίοδο της μεγαλύτερης ακμής του κατά την εποχή που σεναριογράφος του ήταν ο Ρενέ Γκοσινί. Η ιστορία τοποθετείται στην Δύση των ΗΠΑ (Far- West) κατά την περίοδο του 19ου αιώνα, αμέσως μετά την λήξη του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου με πρωταγωνιστή τον Λούκυ Λουκ, ένα "φτωχό και μόνο καουμπόι". Μαζί με τον Αστερίξ και τον Τεντέν είναι από τα πιο εμπορικά και διάσημα κόμικ στην Ευρώπη.

54

55 ΤΕΝΤΕΝ Ο Τεντέν (Tintin) είναι ήρωας της ομώνυμης σειράς κόμικς του Ερζέ (Hergé, πραγματικό όνομα Ζωρζ Ρεμί). Οι περιπέτειες του (Οι περιπέτειες του Τεντέν, Les Aventures de Tintin) άρχισαν να δημοσιεύονται στις 10 Ιανουαρίου του 1929 στο παιδικό ένθετο Le Petit Vingtième της εφημερίδας Le XXe Siècle (Ο 20ός αιώνας) και συνέχισε εκεί μέχρι τις 11 Μαΐου του Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου οι περιπέτειες του μεταφέρθηκαν στη Βελγική εφημερίδα Le Soir (πρώτη εμφάνιση στις 17 Οκτωβρίου 1940), στην οποία δούλευε ο Ερζέ, ενώ από τις 26 Σεπτεμβρίου άρχισε στο Βέλγιο η έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού Τεντέν (γαλλική έκδοση: Le journal de Tintin, ολλανδόφωνη έκδοση: Kuifje) από την εκδοτική εταιρεία του Raymond Leblanc, η οποία συνέχισε μέχρι το 1993.

56

57 Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα κόμικς παγκοσμίως, με περισσότερες από διακόσια εκατομμύρια πωλήσεις, ενώ έχει μεταφραστεί σε 58 γλώσσες. Έχουν κυκλοφορήσει συνολικά 24 τεύχη, το τελευταίο από τα οποία κυκλοφόρησε το 1983. Επίσης, έχουν γυριστεί τέσσερις κινηματογραφικές ταινίες. Ο Τεντέν είναι ένας Βέλγος δημοσιογράφος, ο οποίος συνέχεια εμπλέκεται σε περίεργες και παράξενες περιπέτειες. Οι φίλοι και οι συνεργάτες του είναι οι ντετέκτιβς Ντυπόν και Ντιπόν, ο Καπετάνιος Χάντοκ, ο καθηγητής Τρύφων Τουρνεζόλ και ο πιστός του σκύλος Μιλού.

58 ΙΖΝΟΓΚΟΥΝΤ Η σειρά κόμικ Ιζνογκούντ (Iznogoud) γεννήθηκε από τον σεναριογράφο Ρενέ Γκοσινί (René Goscinny) και τον σχεδιαστή Ζαν Ταμπαρί (Jean Tabary). Το όνομα της σειράς είναι λογοπαίγνιο στην αγγλική γλώσσα (η λέξη Ιznogoud είναι γαλλική προφορική έκδοση της φράσης He is no good) και ανήκει στον κεντρικό χαρακτήρα της. Η σειρά έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών. Τα γεγονότα λαμβάνουν μέρος κυρίως στη Βαγδάτη, αλλά και στις γύρω περιοχές, ενώ δεν λείπουν καθόλου και τα ταξίδια στο χρόνο. Ο Ιζνογκούντ είναι ο Μεγάλος Βεζίρης του χαλιφάτου κι έχει βάλει ως μοναδικό στόχο στη ζωή του να εκθρονίσει τον Χαρούν Ελ Πασάχ (Haroun El Poussah), ο οποίος και είναι ο Χαλίφης. Είναι αρκετά γνωστή η συνεχώς επαναλαμβανόμενη φράση του Ιζνογκούντ, "Θέλω να γίνω χαλίφης στη θέση του χαλίφη!" ("Je veux devenir calife à la place du calife !"). Ο Ιζνογκούντ έχει επίσης στο πλάι του έναν πιστό και ελαφρώς ηλίθιο (αν και όχι και τόσο ηλίθιο μερικές φορές) βοηθό, ονόματι Μπλιαχ Χαχάτ (Dilat Larat στο πρωτότυπο), ο οποίος τον βοηθά στην προσπάθεια εκπλήρωσης των σχεδίων του.

59

60 Η συνεργασία των Γκοσινί και Ταμπαρί είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά κόμικ με πολύ έξυπνα σενάρια, αρκετά λογοπαίγνια και αναχρονισμούς, πολλή χιουμοριστική διάθεση και μια προσωπική ιδιαιτερότητα στα σκίτσα. Στην προσπάθειά του να γίνει χαλίφης της Βαγδάτης, ο Ιζνογκούντ επιστρατεύει μάγους, τζίνι, στρατιώτες, χαλιά, μαγικά φίλτρα και λυχνάρια, έως και ανθρώπους που έφτασαν από το μέλλον. Όλα τα χαρακτηριστικά που έκαναν διάσημο το ταλέντο του Γκοσινί στο Αστερίξ εμφανίζονται και στο Ιζνογκούντ. Μετά το θάνατο του Γκοσινί το 1977, ο Ταμπαρί αποφάσισε να συνεχίσει μόνος του τη σειρά. Η κυριότερη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, αφορά το μέγεθος των ιστοριών. Ενώ ο Γκοσινί έγραφε πολλές μικρές ιστορίες για κάθε τεύχος (περίπου 4), ο Ταμπαρί άρχισε να δημιουργεί μία μεγάλη ιστορία σε κάθε τεύχος, πιο πολύπλοκη σεναριακά, αλλά και σχεδιαστικά. Η σειρά συνεχίζεται ακόμη, έχοντας φτάσει πλέον στο #27 2004 και απ' ό,τι φαίνεται θα συνεχίσει ακάθεκτη.

61 Ο ΜΙΚΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ Ο μικρός Νικόλας (γαλλ. Le petit Nicolas) είναι δημιούργημα του σεναριογράφου Ρενέ Γκοσινί (Rene Goscinny,  ) και του σκιτσογράφου Ζαν Ζακ Σανπέ (Jean-Jacques Sempé,  ). Είναι ο κεντρικός ήρωας της σειράς βιβλίων "Οι περιπέτειες του μικρού Νικόλα", ένα αθώο και χαριτωμένο παιδάκι που ζει με την οικογένειά του και τους φίλους του σε κάποια (μη καθορισμένη) πόλη της Γαλλίας τη δεκαετία του Οι ιστορίες δημοσιεύτηκαν την περίοδο  , αρχικά στη βελγική εφημερίδα Le Mystique και αργότερα (από το 1959) στις γαλλικές Sud Ouest και Pilot.

62

63 5η ερωτηση ΑΝΑΔΙΗΓΗΣΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΑΠΌ ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΗ ΓΩΝΙΑ ΑΛΛΟΥ ΑΦΗΓΗΤΗ

64 (Πατέρας): Αποφασίσαμε φέτος με την σύζυγό μου να μην πάμε όλοι μαζί διακοπές. Θα ήταν μία υπέροχη ιδέα να στείλουμε τον Νικόλα σε μία κατασκήνωση , μόνος του! Όμως ανησυχώ μήπως το πάρει με λάθος τρόπο και αρνηθεί. Αλλά δεν ξέρει ότι θα του κάνει καλό. Ίσα ίσα που θα κάνει νέους φίλους και θα έρθει πιο κοντά στη φύση. Ήρθε η ώρα όμως να του το πούμε… Έφτασα λοιπόν σπίτι κι βρίσκω τον Νικόλα στον κήπο. Αμέσως έρχεται πάνω μου και τον παίρνω αγκαλιά. Όταν με ρώτησε αν θα πηγαίναμε διακοπές έχασα το χαρούμενο μου ύφος. Του είπα ότι θα το συζητούσαμε μέσα που η σύζυγός μου μας περίμενε καθισμένη στον καναπέ.

65 -Νομίζω είναι η κατάλληλη στιγμή , της είπα
-Συμφωνώ , μου απάντησε -Λοιπόν, πρέπει να του το πεις, μου είπε -Μα γιατί εγώ; Της είπα. Δεν έχεις παρά να του το πεις εσύ -Εγώ; Εσύ να του το πεις ιδέα ήταν δική σου -Μισό λεπτό, φώναξα και είπα. Ήσουν κι εσύ σύμφωνη μαζί σου, είπες μάλιστα ότι θα του έκανε πολύ καλό, όπως και σ’ εμάς. Για πάρα πολλούς λόγους πρέπει να το πεις εσύ. Ο Νικόλας μας διέκοψε εκείνη την στιγμή .Μας ρώτησε αν μιλάμε για διακοπές ή όχι. -Όλοι οι φίλοι μου φεύγουν για διακοπές κι εγώ είμαι σαν τον Καραγκιόζη, αφού δεν ξέρω τι να τους πώ, πού θα πάμε και τι θα κάνουμε, μας είπε ο Νικόλας.

66 Κάθισα στην πολυθρόνα και τον έπιασα με το καλό
Κάθισα στην πολυθρόνα και τον έπιασα με το καλό. -Ο Νικόλας μου είναι ένα μεγάλο και λογικό αγόρι. Έτσι δεν είναι; Τον ρώτησα. -Βεβαία! Βέβαια! απάντησε η σύζυγός μου. -Και είμαι σίγουρος, του είπα , ότι το μεγάλο μου αγόρι θα ήθελε πολύ να πάει διακοπές στην θάλασσα! -Αχ, ναι! Μου είπε… -Άκουσέ με, παρενέβη η σύζυγός μου , αναρωτιέμαι μήπως δεν είναι και τόσο καλή η ιδέα μας… Σκέφτομαι να το αναβάλουμε. Ίσως του χρόνου να είναι καλύτερα. -Όχι! Απάντησα. Ό,τι αποφασίσαμε, καλώς το αποφασίσαμε. Λίγο θάρρος. Τι στην ευχή!

67 Άλλωστε ο Νικόλας θα είναι πολύ λογικός. Έτσι δεν είναι, Νικόλα;
-Και θα μείνουμε σε ξενοδοχείο; Μας ρώτησε -Όχι ακριβώς, του είπα εγώ και κόμπιασα. Να… νομίζω πως θα κοιμάσαι σε σκηνή. Είναι πολύ ωραία στη σκηνή… το ξέρεις… -Σε μια σκηνή, όπως οι Ινδιάνοι στο βιβλίο που μου χάρισε η θεία Δωροθέα; Ρώτησε ο Νικόλας -Ακριβώς αυτό, του είπα -Τέλειο, φώναξε ο Νικόλας. Και θα είμαστε μαζί η μαμά κι εσύ και θα κάνουμε υποβρύχιο ψάρεμα και θα ανάψουμε φωτιά για να ψήσουμε κρέατα; Αχ, αυτό θα ήταν σαν όνειρο, τέλεια! Σκούπισα το πρόσωπό μου με ένα μαντίλι -Νικόλα , του είπα, φέτος θα πας μόνος σου διακοπές

68 -Πώς μόνος; Ρώτησε. Εσείς; Εσείς δε θα κάνετε διακοπές;
-Νικόλα , σε παρακαλώ, δείξε ότι είσαι γενναίος. Η μαμά σου και εγώ θα κάνουμε ένα ταξιδάκι και, εσύ θα πας μόνος σου διακοπές σε μια κατασκήνωση. Θα σου κάνει καλό! -Σίγουρα, είναι η πρώτη φορά που θα μείνεις μόνος σου, χωρίς εμάς, Νικόλα, αλλά είναι για το καλό σου, είπε η μαμά του Νικόλα -Λοιπόν, Νικόλα, μεγάλο μου αγόρι, τι λες; Τον ρώτησε - Απίθανο! Φώναξε και άρχισε να χοροπηδάει στο σαλόνι. Οι κατασκηνώσεις είναι μια καταπληκτική περίπτωση. Κάνεις ένα σωρό φίλους, άπειρες βόλτες, παίζεις παιχνίδια, ανάβεις φωτιές και χορεύεις και τραγουδάς γύρω γύρω! -Εκείνη την στιγμή , ήρθε, με αγκάλιασε και με φίλησε. Το βράδυ ήμουν αγχωμένος και είχα το μετανιώσει. Μάλλον δεν ήταν πολύ  λυπημένος.

69 6η ερΩτηση ΒιβλιοκριτικΗ με αιτιολΟγηση και παραμπομπΕΣ στο κεΙμενο (γιατΙ μαΣ Αρεσε ή Οχι, ταΥτιση με τουΣ ΗρωεΣ, προβληματισμοΙ που μαΣ αφοροΥν ή Οχι)

70 Οι διακοπές του μικρού Νικόλα είναι ένα βιβλίο γεμάτο ζωντάνια που με πολύ παραστατικό τρόπο δημιουργεί εικόνες στο μυαλό μας. Έχει ζωντανούς διαλόγους με απλή και κατανοητή γλώσσα μας δίνει λεπτομέριες για τους χαρακτήρες που πρωταγωνιστούν (μπαμπάς,μαμά,Νικόλας).

71 Μας παρουσιάζει τις περιπέτειες που έζησε ο μικρός Νικόλας κατά την διάρκεια τον καλοκαιρινών διακοπών με τους γονείς του και στην κατασκήνωση. Οι διάλογοι μεταξύ του μπαμπά και της μαμάς του, ενώ ετοιμάζονται για διακοπές είναι χαρακτηριστικοί και μας αποκαλύπτουν τους χαρακτήρες τους(κεφάλαιο 1).

72 Η επιστροφή από τις διακοπές ήταν επεισοδιακή
Η επιστροφή από τις διακοπές ήταν επεισοδιακή. Ο μικρός Νικόλας δεν ήξερε με τι να απασχοληθεί και η μαμά του του είπε να φυτέψει ένα φασόλι. Ο μπαμπάς του ήθελε να ξεκουραστεί, η μαμά του να τακτοποιήσει το σπίτι και οι διάλογοι που γίνονται μεταξύ τους είναι ξεκαρδιστικοί(στο κεφάλαιο «Επιστρέψαμε»). Όλα τα παιδία στην ηλικία του Νικόλα κάπως έτσι συμπεριφέρονται γιατί θέλουν τους φίλους τους για να παίξουν, και όταν δεν τους έχουν βασανίζουν τους γονείς τους με τις ερωτήσεις και τις απορίες τους. Επίσης χρησιμοποιούν μία απλή γλώσσα για να περιγράφουν τα πράγματα, να εκφράζουν τις δικές τους απόψεις και τα συναισθήματα τους.


Κατέβασμα ppt "Ο ΜΙΚΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΡενΕ ΓκοσιΝΙ-Ζαν Ζακ ΣανπΕ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google