Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ μέσα από τις ΤΠΕ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ μέσα από τις ΤΠΕ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ μέσα από τις ΤΠΕ
<< Αποφασίζω σωστά και επιλέγω υγιεινά >> Σχολικό έτος :

2 ΣΤΟΧΟΙ Να μάθουν κανόνες σωστής διατροφής και να κατανοήσουν την σπουδαιότητά της για την υγιή τους ανάπτυξη. Καλή διατροφή = Καλή υγεία Να ετοιμάζουν και να επιλέγουν υγιεινά γεύματα Να αλλάξουν επικίνδυνες διατροφικές συνήθειες που ίσως έχουν. Να γνωρίσουν την πυραμίδα της διατροφής και τις ομάδες των τροφών. Να μάθουν να αξιολογούν τις πληροφορίες που υπάρχουν στις συσκευασίες των τροφίμων. Να αναπτύξουν κριτική διάθεση απέναντι στις διαφημίσεις Να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες. Να αναπτύξουν δεξιότητες αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, ωσ εργαλείων για τις διερευνήσεις , τις αναζητήσεις και τις παραγωγές τους. Να αναπτύξουν πνεύμα συνεργασίας, δουλεύοντας σε ομάδες. Να συνδεθεί το σχολείο με το κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον τους Να αναπτύξουν κριτική και δημιουργική σκέψη και τη γλωσσική ικανότητά τους. Να υιοθετήσουν αξίες όπως το ομαδικό πνεύμα και την αυτενέργεια .

3 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
Φάση προβληματισμού και ευαισθητοποίησης. Σχεδιασμός των δραστηριοτήτων Διεξαγωγή των δραστηριοτήτων: Συλλογή πληροφοριών – Προγραμματισμένες επισκέψεις- Ανασυγκρότηση πληροφοριών

4 ιστόγραμμα διατροφή και διαφήμιση….
Τι είναι διατροφή; Ομάδες τροφών Πυραμίδα διατροφής Μεσογειακή διατροφή Γεύματα Τι είναι; Που συναντάμε Διαφημίσεις; Είδη διαφήμισης Χαρακτηριστικά Διαφημίζοντας υγιεινές ή μη τροφές Διαφήμιση-αντιδιαφήμιση Τι προσέχω πριν αγοράσω; Τα << κόλπα >> της διαφήμισης Κατασκευάζοντας διαφημίσεις

5 …μέσα από τις ΤΠΕ…

6 Σύνδεση με το αναλυτικό πρόγραμμα...

7 Γλώσσα Προφορική έκφραση Παροιμίες και αινίγματα σχετικά με τροφές
Συζήτηση γύρω από τους εβδομαδιαίους πίνακες που συμπλήρωσαν τα παιδιά – συμπεράσματα Ετοιμάζουμε ερωτήσεις για τη συνέντευξη του παππού Βρίσκουμε δίστιχα για την μεσογειακή διατροφή Ερωτήσεις για την διαιτολόγο- συνέντευξη Οι ομάδες βρίσκουν τα λογότυπα για τις έντυπες διαφημίσεις τους Συζήτηση – προετοιμασία για την επίσκεψη στο σούπερ μαρκετ Παίζουμε το παιχνίδι << Κάπου σε ξέρω>> , με προϊόντα που φωτογραφίζουμε στο σούπερ Συζήτηση με θέμα << πως επιλέγω τις τροφές που αγοράζω;>>

8 Γραφή/ ανάγνωση Βρίσκουμε λέξεις σχετικές με τη << διατροφή>> Εντοπίζουμε τη λέξη ΔΙΑΤΡΟΦΗ σε διάφορα έντυπα Ακροστιχίδα της διατροφής Παιχνίδι : η λαϊκή αγορά ( pareoula.gr) Εκφράσεις με εικόνες , παροιμίες, εικονοϊστορίες ( pareoula.gr) Τα γεύματα της ημέρας – αντιστοίχηση Γράφουμε τα δίστιχα για το φυλλάδιο Πίνακας αναφοράς με τα γεύματα της ημέρας Πίνακας αναφοράς με διάφορα τρόφιμα Πίνακας αναφοράς με τα τρόφιμα της Καθαράς Δευτέρας Τα νήπια γράφουν τα λογότυπα στις διαφημίσεις και τα << στολίζουν>>…. Τα νήπια εντοπίζουν το λογότυπο σε γνωστές διαφημίσεις Κρυπτόλεξο της ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Γράφουμε ιστορία με εικόνες (τρεις ιστορίες – τρία προϊόντα) Τίτλοι: Το τυράκι μου μίλησε και μου είπε… 2. Η ντομάτα στο κουτί, τι γυρεύει η κουτή; 3. Το καρότο μου μιλάει, ποιος δεν θέλει να το φάει; Έντυπη διαφήμιση : διαφημίζοντας υγιεινές τροφές ( κάθε ομάδα διαφημίζει το δικό της προϊόν)

9 Μια δίαιτα για ελέφαντες(JillMurpfy)
Λογοτεχνία Βιβλία που διαβάσαμε Των οσπρίων η γιορτή Ο μικρός Ορέστης έχει ορέξεις και πόνο στην κοιλιά (Πάνος Χριστοδούλου) Φράουλες , βατόμουρα και τρεις σταγόνες μέλι (Λιάνα Δενεζάκη - Έρρικα Παπαβενετίου) Μια δίαιτα για ελέφαντες(JillMurpfy) Σωστή διατροφή καλή υγεία – Mario comboli , οι συμβουλές του μικρού Λύκου Μια ανάποδη μέρα ( διήγημα από την ιστοσελίδα << όταν ήμουν δάσκαλος) Δεν μου αρέσει το γάλα – Μ. Τσίτας Το πιο πολύτιμο δώρο Ο Βασιλιάς και το αλάτι Ο πρίγκιπας Λεμόνης και η όμορφη Κρεμμύδω (Σακελαρίου) Για μια θέση στο ράφι (Περιοδικό Παράθυρο στην εκπαίδευση τευχ. 56) Ο παππούς ροδαλός και η μαγική συνταγή Ο χορτοφάγος λύκος (Δήμητρα Μήττα) Το δικαστήριο των τροφών 9Ν. Αναγνωστοπούλου-Μπίτου) Το γεύμα των λύκων (Geoffroy de Pennart) Στη Λαϊκή , στη Λαϊκή! (Ελένη Βαλαβάνη)

10 Μελέτη περιβάλλοντος Τι γνωρίζουν τα παιδιά για τη διατροφή (ιδεοθύελλα) Που βρίσκουμε τις τροφές; Κανόνες συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια του φαγητού Εβδομαδιαίος Πίνακας καταγραφής της διατροφής των παιδιών Ομάδες τροφών Από πού αγοράζουμε τις τροφές; Πυραμίδα των τροφών Μεσογειακή διατροφή Παρασκευή γλυκών στο σχολείο Παρασκευή δεκατιανού στο σχολείο Επίσκεψη ενός παππού στο σχολείο – τι έτρωγαν τα παιδιά στο σχολείο τα παλιά χρόνια; Κατασκευή και διανομή στα παιδιά του δημοτικού σχολείου , φυλλαδίου με τίτλο << 10 συμβουλές για σωστή διατροφή>> Τα παιδιά καλούνται να συμπληρώσουν τον εβδομαδιαίο πίνακα της διατροφή τους Επίσκεψη της διαιτολόγου στο σχολείο Επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ Είδη διαφημίσεων (έντυπη , τηλεοπτική, ραδιοφωνική, ηλεκτρονική) Οι ομάδες κατασκευάζουν έντυπες διαφημίσεις για τη γυναίκα, τον άντρα και το παιδί αφού επιλέξουν το προϊόν και τα λογότυπα Βρίσκουμε τα χαρακτηριστικά μιας διαφήμισης ( μουσική, χώρος, εικόνα, χρώμα, πρόσωπα, λόγια, διάρκεια) Τα << επαγγέλματα>> της Διαφήμισης <<Μελετώ τις ετικέτες>> δραστηριότητα για την αγωγή του καταναλωτή ( Παράθυρο της εκπ/σης τεύχος 56 Μια διαφήμιση από την ανάποδη (διαφήμιση-αντιδιαφήμιση)

11 Πληροφορική Γνωρίζουμε τις μηχανές αναζήτησης (google.gr, in.gr)
Παρατηρούμε τους πίνακες μέσω του προτζεκτορα Μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε τις εντολές : αντιγραφή- επικόλληση- εκτύπωση, σε εικόνες από το google και το freepick.com Επισκεφθήκαμε διάφορες σχετικές ιστοσελίδες με το θέμα μας Στέλνουμε στη διαιτολόγο για να την καλέσουμε στο σχολείο Δημιουργούμε φακέλους και υποφακέλους στην επιφάνεια εργασίας << παίζουμε >> με τη διατροφούλα και μαζεύουμε υγιεινές τροφές με την αλεπουδίτσα στο site agogiygeias.gr Παίζουμε παιχνίδια στον τόμο <<διατροφή>> της kidipedia Κατασκευή φυλλαδίου – επιλογή εικόνων Φύλλο αξιολόγησης στα hotpotatos – τα γεύματα, υγιεινή διατροφή κλπ. E-book – της κ. Δενεζάκη Συμπληρώνουν τα νήπια φύλλα αξιολόγησης στον υπολογιστή και τα αποθηκεύουν στον φάκελό τους Βρίσκουμε διαφημίσεις στο διαδίκτυο Κατασκευάσαμε στο πρόγραμμα moviemaker το βιντεοκλιπ από το τραγούδι της διατροφής αφού βρήκαμε πρώτα τις κατάλληλες εικόνες Βρήκαμε στο youtube παλιές και νέες διαφημίσεις και τις συγκρίναμε Κατασκευάσαμε διαφημίσεις στο site w agogiygeias.gr με τον <<τούλη τον πατατούλη>> Περιηγηθήκαμε στο site << διατροφή και διαφήμιση στο νηπιαγωγείο>> του κ. Ντόβρου Επισκεφθήκαμε το site του 1ου νηπιαγωγείου Φιλιατρών Στείλαμε στο 1ο νηπιαγωγείο Φιλιατρών Συνδεθήκαμε μέσω skype με το 1ο νηπιαγωγείο Φιλιατρών Τις διαφημίσεις << αφίσα >> που έκανε κάθε ομάδα τις μετατρέψαμε σε ηλεκτρονικές με το πρόγραμμα του powerpoint χρησιμοποιώντας κείμενο και εικόνα. Κατασκευάσαμε βίντεο - διαφήμιση με τρόφιμο που διάλεξαν τα παιδιά (ψωμί του τοστ)

12 Μουσική Θέατρο Μαθηματικά Ντόμινο – ομαδοποιώ τις τροφές
Μετράμε τις διαφημίσεις που παίζουν σε μια συγκεκριμένη εκπομπή Μουσική Τραγούδια: Η καλή μας αγελάδα Μήλο μου κόκκινο Το τραγούδι της διατροφής Θέατρο Τρόποι συμπεριφοράς στο τραπέζι – παντομίμα Η λαμπερή διαφήμιση Κουκλοθέατρο << Υγιεινή Διατροφή>> Τα νήπια αναπαριστούν θεατρικά την αγαπημένη τους διαφήμιση Τα νήπια σαν ηθοποιοί γυρίζουν τη δική τους διαφήμιση για ένα προϊόν που αυτά επέλεξαν

13 Εικαστικά Κατασκευή πίνακα με κανόνες συμπεριφοράς στο τραπέζι
Κατασκευή κολάζ με τη λέξη ΔΙΑΤΡΟΦΗ Παρατηρήσαμε πίνακες ζωγραφικής με θέμα τροφές Κατασκευάσαμε τα σπιτάκια των τροφών Κατασκευή της πυραμίδας της διατροφής Κατασκευή σουπλά με τυπώματα Επεξεργασία του πίνακα του Σ. Βασιλείου << Το τραπέζι της καθαρής Δευτέρας>> Κατασκευή μάσκας – φρούτο Κατασκευή έντυπων διαφημίσεων Τα νήπια ζωγράφισαν την αγαπημένη τους διαφήμιση Κατασκευάσαμε πίνακες με διαφημίσεις από προϊόντα υγιεινά και ανθυγιεινά Κατασκευάσαμε έντυπες διαφημίσεις ( κάθε ομάδα το δικό της προϊόν)

14 δραστηριότητες

15 Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Προσχολική Εκπαίδευση
Στα πλαίσια της υλοποίησης του σχεδίου δράσης που αφορά την ανάπτυξη ιστοσελίδας και από την αρχή της σχολικής χρονιάς, εντάξαμε τις νέες τεχνολογίες σε όλο το πρόγραμμα του νηπιαγωγείου. Η χρήση του υπολογιστή , της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής, της κάμερας και του φορητού ράδιοcd, ήταν συνυφασμένη με την καθημερινότητα του νηπιαγωγείου. Γρήγορα τα παιδιά εξέφρασαν την επιθυμία τους για την κατασκευή της δικής μας ιστοσελίδας και διατύπωσαν τις απόψεις τους για το περιεχόμενό της. Ξεκινώντας το σχέδιο εργασίας αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αρχικά το ιστολόγιό μας αφού η ανάπτυξη της ιστοσελίδας ήταν πιο περίπλοκο ζήτημα και χρειαζόμασταν την συνδρομή ειδικού. Με τα παιδιά αποφασίσαμε για το περιεχόμενο των αναρτήσεων όπως φωτογραφίες από δραστηριότητες, επικοινωνία με τους γονείς αλλά και με άλλα σχολεία. Ταυτόχρονα συγκεντρώναμε και το υλικό της ιστοσελίδας και το οργανώσαμε σε φακέλους…… Στη διάρκεια του προγράμματος αναρτήσαμε φωτογραφίες από δραστηριότητες, βίντεο , ανακοινώσεις προς τους γονείς και ότι άλλο κρίναμε ότι μπορούσαμε να δημοσιοποιήσουμε στο διαδίκτυο.

16 Κατασκευάσαμε το ιστολόγιο του νηπιαγωγείου μας, αφού δημιουργήθηκε η ανάγκη να δημοσιοποιούμε δραστηριότητες που πραγματοποιούμε στο σχολείο!!!

17 Η βιβλιοθήκη της << διατροφής>>

18 Βρίσκουμε λέξεις σχετικές με τη <<διατροφή>> και κάνουμε κολάζ με τη λέξη <<διατροφή>>

19 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΩΪΝΟ ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΒΡΑΔΥΝΟ Σας παρακαλούμε να συμπληρώνετε καθημερινά τον πίνακα μαζί με τα παιδιά και να επιστραφεί μετά το τέλος της εβδομάδας.

20 Παρατηρήσαμε πίνακες ζωγραφικής με θέμα τροφές

21 Κατασκευάσαμε τα σπιτάκια των τροφών

22 Μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε τις εντολές : αντιγραφή- επικόλληση- εκτύπωση, σε εικόνες από το google και το freepick.com

23 Επισκεφθήκαμε διάφορες σχετικές ιστοσελίδες με το θέμα μας
Επισκεφθήκαμε διάφορες σχετικές ιστοσελίδες με το θέμα μας

24 Κατασκευάσαμε πίνακα με τους <<κανόνες κατά τη διάρκεια του φαγητού>>

25 Κατασκευή της πυραμίδας της διατροφής

26 Στέλνουμε στη διαιτολόγο για να την καλέσουμε στο σχολείο αφού προηγουμένως επισκεφθήκαμε το προσωπικό της site και διαβάσαμε ενδιαφέροντα άρθρα….

27 Παρασκευή Μεσογειακής σαλάτας στο σχολείο

28 << παίζουμε >> με τη διατροφούλα και μαζεύουμε υγιεινές τροφές με την αλεπουδίτσα στο site agogiygeias.gr

29 Παρασκευή γλυκών και δεκατιανού στο σχολείο

30 Επίσκεψη ενός παππού στο σχολείο – τι έτρωγαν τα παιδιά στο σχολείο τα παλιά χρόνια;

31 Παίζουμε παιχνίδια στον τόμο <<διατροφή>> της kidipedia

32 Κατασκευή σουπλά με τυπώματα

33 Συμπληρώνουν τα νήπια φύλλα αξιολόγησης στον υπολογιστή και τα αποθηκεύουν στον φάκελό τους

34 Τα νήπια συμπληρώνουν ηλεκτρονικά φύλλα εργασίας που κατασκευάσαμε με το πρόγραμμα hotpotatos….

35 ….. Αλλά και παραδοσιακά φύλλα αξιολόγησης…

36 Επισκεφθήκαμε το θερμοκήπιο της β’ δημοτικού

37 Διαβάζουμε το E-book – της κ. Δενεζάκη…

38 Κατασκευή και διανομή στα παιδιά του δημοτικού σχολείου , φυλλαδίου με τίτλο << 10 συμβουλές για σωστή διατροφή>>

39 Παίζουμε Ντόμινο – ομαδοποιώ τις τροφές…

40 Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΡΟΔΑΛΟΣ ΚΑΙ Η ΜΑΓΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΡΟΔΑΛΟΣ ΚΑΙ Η ΜΑΓΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

41 Κατασκευάσαμε στο πρόγραμμα moviemaker το βιντεοκλιπ από το τραγούδι της διατροφής αφού βρήκαμε πρώτα τις κατάλληλες εικόνες

42 Επεξεργασία του πίνακα του Σ
Επεξεργασία του πίνακα του Σ. Βασιλείου << Το τραπέζι της καθαρής Δευτέρας>>

43 Επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ

44 Τα νήπια βρίσκουν έντυπες διαφημίσεις για παιδιά, γυναίκες και άντρες….

45

46 Οι ομάδες κατασκευάζουν έντυπες διαφημίσεις αφού επέλεξαν το προϊόν και τα λογότυπα και τις παρουσιάζουν στην ολομέλεια… Ρούχα για κορίτσια….

47 …Αντρικό σαμπουάν…

48 Επιτραπέζιο παιχνίδι…

49 Βρίσκουμε στο youtube παλιές και νέες διαφημίσεις και τις συγκρίνουμε

50 Η λαμπερή διαφήμιση πόσο μας επηρεάζει το <περιτύλιγμα>> των παιχνιδιών ;

51 Κατασκευάζουμε διαφημίσεις στο site www. agogiygeias
Κατασκευάζουμε διαφημίσεις στο site με τον τούλη τον πατατούλη

52 Ανεβάσαμε στο διαδίκτυο την ιστοσελίδα του νηπιαγωγείου μας στα πλαίσια της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας…..

53 Τα νήπια ζωγράφισαν την αγαπημένη τους διαφήμιση
Τα νήπια ζωγράφισαν την αγαπημένη τους διαφήμιση

54 Κατασκευάσαμε πίνακες με διαφημίσεις με προϊόντα υγιεινά και ανθυγιεινά

55 Κάπου σε ξέρω!

56 Μια διαφήμιση από την ανάποδη (διαφήμιση-αντιδιαφήμιση)

57 Σχεδιασμός εκπ/κού προγράμματος Αγωγής Υγείας με τη βοήθεια της Διαδικτυακής πλατφόρμας : Διατροφή και Διαφήμιση στο νηπιαγωγείο του Ν.Ντόβρου.

58 Κουκλοθέατρο << Υγιεινή Διατροφή>>

59 Γράφουμε ιστορία με εικόνες (τρεις ιστορίες – τρία προϊόντα) Τίτλοι: 1
Γράφουμε ιστορία με εικόνες (τρεις ιστορίες – τρία προϊόντα) Τίτλοι: 1. Το τυράκι μου μίλησε και μου είπε… Η ντομάτα στο κουτί, τι γυρεύει η κουτή; 3. Το καρότο μου μιλάει , ποιος δεν θέλει να το φάει;

60

61

62 Κατασκευάσαμε έντυπες διαφημίσεις ( κάθε ομάδα το δικό της προϊόν) α
Κατασκευάσαμε έντυπες διαφημίσεις ( κάθε ομάδα το δικό της προϊόν) α. << χυμός φρεσκό >>

63 β. << ελαιόλαδο Κρυσταλλένιο>>

64 γ.<< γιαούρτι σπιτικό >>

65 …και τις παρουσιάσαμε….βιντεοσκοπούν και βγάζουν φωτογραφίες τα παιδιά!

66 Τις διαφημίσεις – αφίσα που κατασκευάσαμε και αφού ‘’ γνωρίσαμε’’ το πρόγραμμα παρουσιάσεων powerpoint τις μετατρέψαμε σε παρουσιάσεις με κείμενο που έγραψαν τα παιδιά και εικόνες που είχαμε είδη χρησιμοποιήσει…..

67 Επισκεφθήκαμε το site του 1ου νηπιαγωγείου Φιλιατρών και στείλαμε e-mail

68 Συνδεθήκαμε μέσω skype με το 1ο νηπιαγωγείο Φιλιατρών και έτσι είχαμε την ευκαιρία να τους μιλήσουμε για το πρόγραμμά μας….

69 Αποφασίσαμε να κάνουμε τη δική μας τηλεοπτική διαφήμιση
Αποφασίσαμε να κάνουμε τη δική μας τηλεοπτική διαφήμιση. Το προϊόν που επέλεξαν τα παιδιά είναι το ψωμί για τοστ. Γράψαμε το << σενάριο>>, επιλέξαμε τους ηθοποιούς, τον κάμεραμαν και γυρίσαμε τη διαφήμιση……..

70 Στιγμιότυπα από τη γιορτή μας …<< διάλειμμα για διαφημίσεις >>

71

72 φύλλα εργασίας

73

74

75

76

77

78

79 Βιβλιογραφία

80 Περιοδικά Πηγές Βιβλία Σύγχρονο Νηπιαγωγείο τεύχη 56,72.
Παράθυρο τεύχη 12, 38, 62 ,26. Περί Διατροφής Ο Διατροφούλης Πηγές Άρθρο από την helth Academy : τηλεοπτική διαφήμιση , πως ενθαρρύνει τα διατροφικά σφάλματα του Γ.Χρονίδη. Δομή προγράμματος Αγωγής Υγείας : διατροφή και διατροφικές συνήθειες της Φ. Χρυσάφη. Παράδειγμα διαθεματικής προσέγγισης : Διατροφή και υγεία της Τζ. Νικολοπούλου. Μορφωτική και Αναπτυξιακή Πρωτοβουλία Δημ.Σχολείο Παλιοκαβάλας : Πρόγραμμα Διατροφή και Διαφήμιση Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας : Αγωγή Υγείας , Διατροφή και Διατροφικές συνήθειες .Εγχειρίδιο Εκπαιδευτικού. Β’ Δημόσιο Νηπιαγωγείο Παλιομετόχου : Πρόγραμμα το σώμα και η υγεία μου. 1ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο με θέμα¨ Ένταξη και Χρήση των Τ.Π.Ε. στην Εκπαιδευτική Διαδικασία. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με την χρήση των Τ.Π.Ε: Υγιεινή Διατροφή. Σχεδιασμός εκπ/κού προγράμματος Αγωγής Υγείας με τη βοήθεια της Διαδικτυακής πλατφόρμας : Διατροφή και Διαφήμιση του Ν.Ντόβρου. Βιβλία Της Τάξης και της Πράξης των Β. Βασίλα , Ν.Κάντζου , Κ. Παπανικολοπούλου. Εκδ. Δίπτυχο.

81 Ιστοσελίδες που επισκεφθήκαμε
www. diatrofi.gr

82 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

83 Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα προσπαθήσαμε να επεξεργαστούμε έννοιες, όπως η διατροφή και η διαφήμιση εκμεταλλευόμενοι τις νέες τεχνολογίες. Καλέσαμε τους γονείς να συνδράμουν στην υλοποίηση του προγράμματος ,με γράμμα που τους δώσαμε ιδιοχείρως αλλά και το αναρτήσαμε και στο ιστολόγιό μας ( ονείρων χώρα). Ξεκινώντας, δώσαμε στα παιδιά να συμπληρώσουν, με τη βοήθεια των γονιών τους, ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής για να διερευνηθούν οι διατροφικές συνήθειες τους. Αξιοποιήσαμε τις προϋπάρχουσες γνώσεις και εμπειρίες τους σχετικά με τις Τ.Π.Ε. Διαπιστώσαμε ότι η χρησιμοποίηση των πολυμέσων ήταν κίνητρο για τα παιδιά , γιατί δεν λειτουργούσαν σαν απλοί δέκτες πληροφοριών αλλά σαν ενεργοί παίκτες επειδή έπρεπε να πάρουν αποφάσεις και να σχεδιάσουν δραστηριότητες. Τα λογισμικά και οι ιστοσελίδες που χρησιμοποιήθηκαν λειτούργησαν υποστηρικτικά στην διαδικασία οικοδόμησης της γνώσης. Παρόλο που πολλά από τα παιχνίδια ήτανε στην αγγλική γλώσσα τα παιδιά κατανοούσαν το στόχο κάθε δραστηριότητας λόγω των εξαιρετικών γραφικών των ιστοσελίδων δεν χρειάζονταν επεξηγήσεις. Ο συνδυασμός ήχου και εικόνας , η οποία ήτανε ελκυστική δεν άφηνε τα παιδιά να απομακρυνθούν από την δραστηριότητα καθόσον υπήρχε και η επιβράβευσή τους μέσα από την άσκηση. Στο τέλος του προγράμματος είχε τονωθεί και αυξηθεί η αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθησή τους.

84 Δόθηκε ερωτηματολόγιο για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών και στο τέλος του προγράμματος και παρατηρήσαμε ότι οι συνήθειες αυτές άλλαξαν προς το καλύτερο. Διαπιστώσαμε ότι μπήκαν στο διαιτολόγιό τους περισσότερα φρούτα και λαχανικά και παράλληλα περιορίστηκαν τα γλυκά και τα ανθυγιεινά τρόφιμα. Οι γονείς των παιδιών ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι μ΄ αυτήν την εξέλιξη και μας μετέφεραν ότι δέχονταν λιγότερη πίεση για κατανάλωση βλαβερών διατροφικών προϊόντων. Έφερναν στο σχολείο υγιεινές τροφές για δεκατιανό και κατανάλωναν πιο πολλά φρούτα και λαχανικά και λιγότερα γλυκά. Απέκτησαν ικανές γνώσεις σχετικά με την υγιεινή διατροφή και ειδικότερα τη μεσογειακή. Σημαντικό κρίνεται επίσης και το κλίμα συνεργασίας που αναπτύχθηκε μεταξύ των μαθητών κατά την παραγωγή των δικών τους διαφημιστικών μηνυμάτων καθώς και η καλλιέργεια της δημιουργικής τους σκέψης. Ανέπτυξαν την υποκριτική τους ικανότητα συμμετέχοντας στην παραγωγή τηλεοπτικών διαφημίσεων. Καλλιέργησαν δεξιότητες στην χρήση Η/Υ ( χρήση προγραμμάτων όπως word, moviemaker, ζωγραφική,powerpoind κλπ)και έμαθαν να αναζητούν πληροφοριακά δεδομένα στο Διαδίκτυο ( πυραμίδες διατροφής, διαφημίσεις στο youtube κ.λ.π.). Έμαθαν να χειρίζονται μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας όπως ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, ψηφιακή κάμερα και κασετόφωνο.

85 Αναλύσαμε και αναγνωρίσαμε τα επί μέρους δομικά στοιχεία μιας διαφήμισης( εικόνα, ήχος, λόγος ) καθώς και τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να πεισθεί το κοινό. Όπως όλοι γνωρίζουμε η διαφήμιση διατροφικών προϊόντων καταλαμβάνει πολύ μεγάλο ποσοστό του διαφημιστικού όγκου και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές επιλογές των ατόμων. Τα παιδιά με τις γνώσεις που απέκτησαν έμαθαν να διυλίζουν τις πληροφορίες που διακινούνται μέσα από τις διαφημίσεις , να διερευνούν την εγκυρότητά τους και την αξιοπιστία τους. Η συμμετοχή των γονέων ήταν αξιοσημείωτη. Συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια που τους ζητήσαμε, κατέβασαν διαφημίσεις από το διαδίκτυο και τις έφεραν να τις δούμε, βοήθησαν πρόθυμα στην ετοιμασία του υγιεινού πρωινού στο σχολείο, καθώς επίσης και στην τελική εκδήλωση για το κλείσιμο του προγράμματος. Η διάχυση του προγράμματος στην τοπική κοινότητα έγινε με το ανέβασμα ενός θεατρικού δρώμενου με τίτλο « Διάλειμμα για Διαφημίσεις» ,στο οποίο τα παιδιά παρουσίασαν τηλεοπτικές διαφημίσεις που παρήχθησαν κατά την διάρκεια του προγράμματος και στην ευρύτερη κοινωνία με το ανέβασμά του στην ιστοσελίδα και στο ιστολόγιο του νηπιαγωγείου.


Κατέβασμα ppt "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ μέσα από τις ΤΠΕ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google