Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το ευρωπαϊκό θέατρο του 20ού αιώνα ( )

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το ευρωπαϊκό θέατρο του 20ού αιώνα ( )"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το ευρωπαϊκό θέατρο του 20ού αιώνα (1900-1960)
Ενότητα 8 Luigi Pirandello ( ) Αγγελική Ρόζη Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Θεατρικών Σπουδών

2 Τα βασικά στοιχεία ενός καινοτόμου θεατρικού ιδιώματος
Στόχοι της ενότητας Γνωριμία με τον Luigi Pirandello, τις αισθητικές του αναζητήσεις και την ενασχόλησή του με το θέατρο Τα βασικά στοιχεία ενός καινοτόμου θεατρικού ιδιώματος

3 Περιεχόμενα της ενότητας
Οι αισθητικές αναζητήσεις και οι αντιλήψεις του Pirandello για το θέατρο Η διαμόρφωση ενός καινοτόμου θεατρικού ιδιώματος Θεατρικό έργο που εξετάζεται

4 Οι αισθητικές αναζητήσεις και οι αντιλήψεις του Pirandello για το θέατρο
Η σταδιακή μεταστροφή του και η απόφασή του να ασχοληθεί σχεδόν αποκλειστικά με το θέατρο συμπίπτει χρονικά με την επιτυχία που γνωρίζουν τα «σικελικά» δράματα που γράφει και με την ανάπτυξη του κινήματος του teatro grottesco.

5 Οι αισθητικές αναζητήσεις και οι αντιλήψεις του Pirandello για το θέατρο
Η εμπειρία του στο Teatro d’Arte, που διευθύνει ο ίδιος, θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην τελική αναθεώρηση των προηγούμενων απόψεών του για το θέατρο. Εικόνα 1:

6 Η διαμόρφωση ενός καινοτόμου θεατρικού ιδιώματος
Το δραματικό πρόσωπο ως κεντρικός άξονας της θεατρικής του γραφής. Το πρόσωπο ως δημιουργός των δραματικών καταστάσεων, η μεταβαλλόμενη και αντιφατική ταυτότητά του, η υιοθέτηση και η σύγκρουση των ρόλων που υπαγορεύει το δίκτυο των οικογενειακών και κοινωνικών σχέσεων. Η σχέση ψευδαίσθησης και πραγματικότητας. Η διάσταση μεταξύ του φαίνεσθαι και του είναι.

7 Η διαμόρφωση ενός καινοτόμου θεατρικού ιδιώματος
Η μεταθεατρική λειτουργία στα έργα του Pirandello. Η σχέση του δραματικού προσώπου και του ηθοποιού, της «αληθινής» εμπειρίας και της προσποίησης, η «διπλή» χρήση της μάσκας και του ρόλου, η αποδόμηση του δραματικού μύθου (η χιουμοριστική αντιμετώπιση παραδοσιακών υποθέσεων)

8 Θεατρικό έργο που εξετάζεται:
Απόψε αυτοσχεδιάζουμε (1929)

9 Τέλος Ενότητας

10 Σημείωμα Αδειοδότησης
Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό και τα οποία αναφέρονται μαζί με τους όρους χρήσης τους στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». [1] Ως Μη Εμπορική ορίζεται η χρήση: που δεν περιλαμβάνει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την χρήση του έργου, για το διανομέα του έργου και αδειοδόχο που δεν περιλαμβάνει οικονομική συναλλαγή ως προϋπόθεση για τη χρήση ή πρόσβαση στο έργο που δεν προσπορίζει στο διανομέα του έργου και αδειοδόχο έμμεσο οικονομικό όφελος (π.χ. διαφημίσεις) από την προβολή του έργου σε διαδικτυακό τόπο Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έργο για εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί.

11

12 Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων (1/2)
Το Έργο αυτό κάνει χρήση των ακόλουθων έργων: Εικόνες/Σχήματα/Διαγράμματα/Φωτογραφίες Εικόνα 1:


Κατέβασμα ppt "Το ευρωπαϊκό θέατρο του 20ού αιώνα ( )"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google