Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι περιπέτειες του Οδυσσέα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι περιπέτειες του Οδυσσέα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι περιπέτειες του Οδυσσέα
Μια εργασία των μαθητών του Γ1 του 27ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων «Αριστείδης Παππάς»

2 Περιεχόμενα Στον Άδη Στο νησί των Σειρήνων Στη Σκύλα και στη Χάρυβδη
Στη χώρα των Κικόνων Στη χώρα των Λωτοφάγων Στη χώρα των Κυκλώπων Στο νησί του Αιόλου Στη γη των Λαιστρυγόνων Στο νησί της Κίρκης Στον Άδη Στο νησί των Σειρήνων Στη Σκύλα και στη Χάρυβδη Στο νησί του Ήλιου Στο νησί της Καλυψώ Στο νησί των Φαιάκων

3 Στη χώρα των Κικόνων Οι περιπέτειες του Οδυσσέα άρχισαν όταν ο ίδιος και οι σύντροφοί του ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής τους στην Ιθάκη, αφήνοντας πίσω τους την Τροία. Καθώς ξανοίχτηκαν στο Αιγαίο, άγριοι άνεμοι τους έσπρωξαν στη χώρα των Κικόνων. Έπειτα από μια άγρια μάχη με τους Κίκονες, όσοι από τους συντρόφους του Οδυσσέα γλίτωσαν, μπήκαν βιαστικά στα καράβια τους κι απομακρύνθηκαν.

4

5 Στη χώρα των Λωτοφάγων Από τη μαθήτρια Ελένη Κ.

6 Μετά τη χώρα των Κικόνων ο βοριάς έσπρωξε τα καράβια τους νότια στη χώρα των Λωτοφάγων, κάπου στη βόρια Αφρική. Εκεί κάποιοι από τους συντρόφους του Οδυσσέα έφαγαν λωτούς – «φρούτα μαγεμένα» - που τους έκαναν να ξεχάσουν πατρίδα και συντρόφους. Ο Οδυσσέας με πολύ κόπο κατάφερε να τους βάλει στα καράβια και να εγκαταλείψουν αυτή τη χώρα βιαστικά.

7

8 Από τις μαθήτριες Μάγδα Κ., Στέλλα Α.
Στη χώρα των Κυκλώπων Από τις μαθήτριες Μάγδα Κ., Στέλλα Α.

9 Έπειτα από μέρες ταξιδιού οι άνεμοι τους έφεραν στο νησί των Κυκλώπων.
Οι Κύκλωπες ήταν πανύψηλοι γίγαντες μ’ ένα μονάχα μάτι στο μέτωπο. Ζούσαν σε σπηλιές κι είχαν κοπάδια με πρόβατα και κατσίκια. Όταν ο Οδυσσέας συναντήθηκε με τον Κύκλωπα Πολύφημο, κατάλαβε ότι είχε εχθρικές διαθέσεις, αφού άρπαξε συντρόφους του και τους έφαγε. Εγκλωβισμένοι στη σπηλιά του Πολύφημου κατάφεραν να τον μεθύσουν και να τον τυφλώσουν, αφού πρώτα ο Οδυσσέας του είπε ότι το όνομά του ήταν «Κανένας» .

10 Έτσι όταν ο Πολύφημος κάλεσε τους άλλους Κύκλωπες σε βοήθεια και τους έλεγε ότι τον τύφλωσε ο «Κανένας» , κανείς δεν τον πίστεψε και τον άφησαν αβοήθητο. Ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του κατάφεραν να ξεφύγουν από τη σπηλιά και τις άγριες προθέσεις του Πολύφημου δεμένοι στις κοιλιές των κριαριών.

11

12 Από τις μαθήτριες Εύα Α. Εύα Μ.
Στο νησί του Αιόλου Από τις μαθήτριες Εύα Α. Εύα Μ.

13 Κάποτε έφτασαν στο νησί του Αιόλου, που ήταν ο θεός των ανέμων.
Έπειτα από φιλοξενία ενός μήνα αποφάσισαν να φύγουν, παίρνοντας μαζί τους ένα ασκί μέσα στο οποίο ο Αίολος είχε κλείσει όλους τους άγριους ανέμους. Κάποια στιγμή κι ενώ κόντευαν να φτάσουν στην Ιθάκη, ο Οδυσσέας αποκοιμήθηκε και οι σύντροφοί του από περιέργεια άνοιξαν το ασκί. Τότε οι άνεμοι που ξεπήδησαν απ αυτό έσπρωξαν τα καράβια μακριά στη γη των Λαιστρυγόνων.

14

15 Στη γη των Λαιστρυγόνων
Από τους μαθητές Νίκο Κ. και Λάμπρο Γ.

16 Οι Λαιστρυγόνες ήταν ψηλοί σαν γίγαντες, άγριοι κι αφιλόξενοι.
Μόλις πλησίασαν στο λιμάνι τα καράβια του Οδυσσέα, οι Λαιστρυγόνες άρπαζαν βράχια και τα έριχναν στα πλοία Τα βύθισαν όλα εκτός από το καράβι του Οδυσσέα που είχε μείνει έξω από το λιμάνι Ο Οδυσσέας και όσοι σύντροφοί του κατάφεραν να γλιτώσουν έφυγαν γρήγορα από τη χώρα αυτή.

17

18 Από τους μαθητές Χρήστο Κ. και Βασίλη Γ.
Στο νησί της Κίρκης Από τους μαθητές Χρήστο Κ. και Βασίλη Γ.

19 Οι περιπέτειες του Οδυσσέα συνεχίστηκαν στο νησί της Κίρκης , αφού εκεί τους έριξαν οι άνεμοι.
Η Κίρκη ,αφού πρόσφερε ένα μαγικό ποτό στους συντρόφους του Οδυσσέα, τους μεταμόρφωσε σε γουρούνια. Χρειάστηκε να την απειλήσει με το σπαθί του ο Οδυσσέας για να τους ξανακάνει ανθρώπους. Στο νησί της Κίρκης έμειναν αρκετό καιρό.

20

21 Από τις μαθήτριες Χαρά Κ. Γεωργία Ζ.
Ο Οδυσσέας στον Άδη Από τις μαθήτριες Χαρά Κ. Γεωργία Ζ.

22 Ακολουθώντας τις συμβουλές της Κίρκης ο Οδυσσέας ταξίδεψε ως το τέρμα του ωκεανού που βρισκόταν η είσοδος του Άδη. Σκοπός του ήταν να συναντήσει τον μάντη Τειρεσία για να του πει πώς θα κατάφερνε να φτάσει επιτέλους στην Ιθάκη . Εκείνος τον συμβούλεψε να μην πειράξουν τα βόδια του Θεού Ήλιου όταν φτάσουν στο νησί του.

23

24 Από τον μαθητή Σωκράτη Α.
Στο νησί των Σειρήνων Από τον μαθητή Σωκράτη Α.

25 Φεύγοντας από τον Άδη, ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του έφτασαν στο νησί των Σειρήνων.
Οι Σειρήνες μάγευαν τους ναυτικούς με το γλυκό τραγούδι τους κι όταν αυτοί πλησίαζαν, τους έτρωγαν. Ο Οδυσσέας βούλωσε με κερί τ’ αυτιά των συντρόφων του, για να μην ακούσουν τίποτε και διέταξε να δέσουν τον ίδιο σφιχτά στο κατάρτι του καραβιού του ώσπου ν’ απομακρυνθούν.

26

27 Στη Σκύλα και στην Χάρυβδη
Από τους μαθητές Δημήτρη Κ. και Κωνσταντίνο Κ.

28 Περνώντας από το στενό της Σκύλας και της Χάρυβδης βρέθηκαν αντιμέτωποι με δύο τέρατα.
Από το ένα μέρος του στενού η Χάρυβδη ρουφούσε το νερό της θάλασσας κι έπνιγε τα καράβια. Από το άλλο μέρος η Σκύλλα με τα έξι κεφάλια της άρπαζε και έτρωγε ανθρώπους. Πέρασαν το στενό με κάποιες απώλειες.

29

30 Από τους μαθητές Γεωργία Κ. και Αλέξανδρο Κ.
Στο νησί του Ήλιου Από τους μαθητές Γεωργία Κ. και Αλέξανδρο Κ.

31 Όταν, μετά από πολλά μερόνυχτα στη θάλασσα, έφτασαν στο νησί του θεού Ήλιου ήταν τόσο κουρασμένοι που δε δέχτηκαν να συνεχίσουν το ταξίδι παρόλο που ο Οδυσσέας τους παρακαλούσε ν’ απομακρυνθούν . Έπειτα από μερικές μέρες κι αφού τα τρόφιμα τους είχαν τελειώσει την ώρα που ο Οδυσσέας κοιμόταν οι σύντροφοί του έσφαξαν μερικά από τα βόδια του θεού Ήλιου και τα έψησαν. Οργισμένος ο Δίας γι’ αυτό που έγινε έστειλε άγρια καταιγίδα και κύματα θεόρατα. Πνίγηκαν όλοι εκτός από τον Οδυσσέα.

32

33 Από τους μαθητές Χρήστο Κ. και Βασίλη Γ.
Στο νησί της Καλυψώς Από τους μαθητές Χρήστο Κ. και Βασίλη Γ.

34 Τα κύματα έβγαλαν τον Οδυσσέα στο νησί της νύμφης Καλυψώς.
Εφτά ολόκληρα χρόνια τον κράτησε η Καλυψώ στο νησί της. Με παρέμβαση της θεάς Αθηνάς ο Δίας διέταξε την Καλυψώ να τον αφήσει να φύγει. Έφτιαξε έτσι μια σχεδία ο Οδυσσέας και ξανοίχτηκε στο πέλαγος.

35

36 Ο Οδυσσέας στο νησί των Φαιάκων
Από τις μαθήτριες Φανή Μ., Ολυμπία Λ

37 Έπειτα από δεκαεπτά μέρες κόντευε να φτάσει στην Ιθάκη
Έπειτα από δεκαεπτά μέρες κόντευε να φτάσει στην Ιθάκη. Μια άγρια θαλασσοταραχή που προκάλεσε ο Ποσειδώνας διέλυσε τη σχεδία του Οδυσσέα κι ο ίδιος βρέθηκε στη θάλασσα. Δύο μερόνυχτα κολυμπούσε, ώσπου τα κύματα τον έβγαλαν στο νησί των Φαιάκων. Οι Φαίακες αφού άκουσαν τις περιπέτειές του τον φιλοξένησαν, του ετοίμασαν καράβι με δώρα και τον οδήγησαν στην πατρίδα του την Ιθάκη.

38


Κατέβασμα ppt "Οι περιπέτειες του Οδυσσέα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google