Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ Α’ & Β΄.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ Α’ & Β΄."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ Α’ & Β΄

2 Αποικισμός είναι η ίδρυση, η εγκατάσταση αποικίας, ή αλλιώς αποίκηση.
Αποικισμός είναι η ίδρυση, η εγκατάσταση αποικίας, ή αλλιώς αποίκηση. Κατά την ευρύτερη χρήση του όρου, αποικία χαρακτηρίζεται η μόνιμη εγκατάσταση ενός συνόλου ανθρώπων, υπηκόων ενός κράτους, σε μια άλλη χώρα με διοικητική ή συνταγματική σύνδεση μεταξύ της μητρόπολης και της νέας εγκατάστασης.

3 Αρχαιότητα Οι αποικίες στην αρχαιότητα ήταν πόλεις-κράτη που ιδρύονταν από μια μητρόπολη. Ο όρος "μητρόπολις" προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα στην οποία και λάμβανε την σύγχρονη έννοια του Κράτους, που διατηρούσε την ανώτατη νομοθετική εξουσία.  

4 ΙΔΡΥΣΗ ΑΠΟΙΚΙΩΝ Στην αρχαία Ελλάδα, αποικίες ιδρύονταν μερικές φορές ακούσια από πολιτικούς που είχαν χάσει την πολιτική μάχη και έπρεπε να εγκαταλείψουν την πόλη τους. Πολλές φορές όμως οι αποικίες ήταν εκούσιες . Κάτοικοι μετακινούνταν σε άλλη περιοχή λόγω του υπερπληθυσμού της ήδη υπάρχουσας. Μεταξύ μητροπόλεων και εκούσιων αποικιών διατηρούνταν καλές σχέσεις.

5 Οι ιστορικοί διακρίνουν δύο ιστορικές περιόδους ελληνικού αποικισμού: Πρώτος ελληνικός αποικισμός (από τα μέσα του 11ου ως τα τέλη του 9ου αιώνα π.Χ. ) Δεύτερος ελληνικός αποικισμός ( κατά την περίοδο του 8ου ως και του 6ου αιώνα π.Χ.) 

6 Πρώτος ελληνικός αποικισμός

7 Πρώτος ελληνικός αποικισμός Η μετανάστευση ελληνικών φυλετικών ομάδων (Αιολέων, Ιώνων, Δωριέων) από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά του Αιγαίου και τα παράλια της Μ. Ασίας.

8 Τα αίτια του Α’ ελληνικού αποικισµού είναι : α) Η πίεση των ∆ωριέων και των άλλων οµάδων που µετακινήθηκαν στον κυρίως ελλαδικό χώρο και η γενική στενότητα χώρου που δηµιουργήθηκε από το γεγονός αυτό, β) η κλειστή γεωργοκτηνοτροφική οικονοµία, που επικράτησε µετά την κάθοδο των ∆ωριέων και δεν άφηνε περιθώρια για ανάπτυξη, γ) καταστροφή του κράτους των Χετταίων, που άφησε ελεύθερο έδαφος στη Μ. Ασία σε ελληνικούς πληθυσμούς.

9 Ο αποικισμός πραγματοποιήθηκε σε διαδοχικά κύματα και κατά φυλετικές ομάδες και διακρίνεται : σε Αιολικό, Ιωνικό και Δωρικό αποικισμό.

10

11 Τρόποι μετακίνησης ΑΙΟΛΙΚΟΣ ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ Αφετηρία από τη Θεσσαλία και τη Βοιωτία οι Αιολείς μετακινήθηκαν προς Λέσβο, Τένεδο και στις βόρειες ακτές της Μ. Ασίας.

12 Αφετηρία από την Αττική, την Εύβοια , την Αργολίδα και την Κορινθία
Τρόποι μετακίνησης ΙΩΝΙΚΟΣ ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ Αφετηρία από την Αττική, την Εύβοια , την Αργολίδα και την Κορινθία οι Ίωνες μετακινήθηκαν προς Χίο , Σάμο και στο κεντρικό τμήμα των ακτών της Μ. Ασίας.

13 Τρόποι μετακίνησης ΔΩΡΙΚΟΣ ΑΠΟΚΙΣΜΟΣ Αφετηρία από την Πελοπόννησο οι Δωριείς μετακινήθηκαν προς Μήλο, Θήρα, Κρήτη, Ρόδο, Κω και τα νότια των ακτών της Μ. Ασίας).

14 ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ Α΄ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΥ: 1
ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ Α΄ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΥ:      1. Ανακούφιση κυρίως Ελλάδας από τον υπερπληθυσμό.     2. Σημαντική οικονομική ανάπτυξη των αποικιών. Καλλιέργεια της εύφορης γης αρχικά κι αργότερα ανάπτυξη του εμπορίου. Το Αιγαίο έγινε ελληνική θάλασσα.     3.  Πολιτισμική άνθηση των ελληνικών αποικιών λόγω της επαφής τους με πολιτισμούς της Ανατολής.    4.  Χρήση του φοινικικού αλφάβητου και προσαρμογή του στην ελληνική γλώσσα.     5. Δημιουργία των επών.

15 Β’ Ελληνικός Αποικισμός

16 Β΄ Ελληνικός Αποικισμός
Οργανωμένη από τις ελληνικές πόλεις - κράτη (μητροπόλεις) μετανάστευση με αρχηγό της αποστολής τον οικιστή  και ίδρυση αποικιών στα παράλια της Μεσογείου, της Προποντίδας και του Εύξεινου Πόντου, με σκοπό τη μόνιμη εγκατάσταση ή τη δημιουργία εμπορικών σταθμών. Προσεκτική επιλογή του τόπου ίδρυσης αποικίας. Ανεξαρτητοποίηση των αποικιών από τις μητροπόλεις , αλλά διατήρηση των σχέσεων με αυτές.

17 KΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΠΟΥ ΙΔΡΥΣΗΣ ΑΠΟΙΚΙΑΣ: 1

18 Τα αίτια του Β’ ελληνικού αποικισµού είναι : α) Η αύξηση του πληθυσμού β) Οι περιορισμένες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης γ) Η ανάγκη για εξασφάλιση περισσότερων πρώτων υλών δ) Η ανάπτυξη του εμπορίου και η αναζήτηση νέων αγορών για προμήθεια και αγορά αγαθών ε) Οι πολιτικοί ανταγωνισμοί οδηγούσαν τους πολιτικούς αντιπάλους στην εξορία και στην αναζήτηση νέου τόπου εγκατάστασης.

19 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ Προς τα βόρεια και βορειοανατολικά (Χαλκιδική, παράλια Θράκης, Ελλήσποντος, Βόσπορος, Εύξεινος Πόντος) Προς τα δυτικά (Κέρκυρα, Σικελία, Κάτω Ιταλία, Ισπανία) Προς τα νότια Περιοχή Κυρηναϊκής (Λιβύη)

20

21 Β’ Ελληνικός Αποικισμός

22 ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ Β΄ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΥ: α) Ανάπτυξη εμπορίου β) Δημιουργία νέων επαγγελμάτων (π.χ κάπηλοι-μικροέμποροι) γ) Ανάπτυξη βιοτεχνίας και κατ’ επέκταση της τέχνης δ) Διεύρυνση του πνευματικού τους ορίζοντα μέσω των επαφών τους με άλλους λαούς ε) Χρήση του νομίσματος στις εμπορικές συναλλαγές στ) Εξάπλωση του ελληνικού πολιτισμού

23 ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ Α΄ΚΑΙ Β΄ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ
Στον Α΄ αποικισμό οι Έλληνες ζούσαν σε χωριά και η μετακίνησή τους έγινε κατά φυλετικές ομάδες ανοργάνωτα προσπαθώντας να καλυτερεύσουν τις συνθήκες ζωής τους. Στο Β ΄ αποικισμό οι Έλληνες ζούσαν σε πόλεις-κράτη και η μετακίνηση τους σε άλλους τόπους ήταν ασφαλής και οργανωμένη . ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ Οι Έλληνες προοδεύουν στην οικονομία , τις τέχνες και το εμπόριο. Λατρεύουν κοινούς θεούς.

24 ΚΡΥΩΝΑΣ ΒΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Α2 ΠΗΓΕΣ: ttp://www. slideshare
ΚΡΥΩΝΑΣ ΒΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Α ΠΗΓΕΣ: ttp://


Κατέβασμα ppt "ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ Α’ & Β΄."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google