Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ελληνογαλλικη σχολη πειραια ο αγιοσ παυλοσ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ελληνογαλλικη σχολη πειραια ο αγιοσ παυλοσ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ελληνογαλλικη σχολη πειραια ο αγιοσ παυλοσ
Εργασια στο μαθημα τησ τεχνολογιασ

2 Απο τον μαθητη κωστη κυπριανου Υπευθυνη καθηγητρια: κ. μαυροματακη
ελικοπτερο Απο τον μαθητη κωστη κυπριανου Υπευθυνη καθηγητρια: κ. μαυροματακη

3 ελικοπτερο Ελικόπτερο ονομάζεται το αεροσκάφος το οποίο, για την ανύψωσή του από το έδαφος και τη διατήρησή του σε πτήση, χρησιμοποιεί ένα ή περισσότερους οριζόντιους έλικες. Έχει τη δυνατότητα να κινείται προς κάθε κατεύθυνση, σε αντίθεση με το αεροπλάνο που κινείται μόνο προς τα εμπρός, και ακόμα μπορεί να αιωρείται σχεδόν ακίνητο στον αέρα. Οι ιδιότητές του αυτές το κάνουν μοναδικό ως μέσο εναέριας μεταφοράς σε περιορισμένους χώρους ή σε απομακρυσμένους τόπους όπου η κατασκευή αεροδρομίων δεν είναι εφικτή (π.χ. οροφές κτηρίων, νησιά κλπ)

4 ιστορια του ελικοπτερου
• Η ιδέα της κατασκευής ενός έλικα, με τον οποίο θα ήταν δυνατό να ανυψωθεί ένα σκάφος στον αέρα, πραγματοποιείται το 1453 και συγκεκριμένα το εκτέλεσε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ο οποίος σχεδίασε το πρώτο ευρωπαϊκό ελικόπτερο που θα πετούσε με τη μυϊκή δύναμη ανθρώπων. Είχε όμως ένα βασικό σχεδιαστικό λάθος: Δεν προέβλεπε ένα μηχανισμό που να εμποδίζει το σκάφος να περιστρέφεται αντίθετα από τον έλικα.

5 ιστορια του ελικοπτερου
• Με την έναρξη του 20ού αιώνα ο Πωλ Κορνύ πραγματοποίησε την πρώτη ανύψωση ελικοπτέρου (το 1900) με μηχανή 24 ίππων και διπλή έλικα και το 1907 ο καθηγητής Ρισέ και ο Λουδοβίκος Μπρεγκέ κατασκεύασαν το πρώτο ελικόπτερο.

6 ιστορια του ελικοπτερου
• Σε τακτική χρήση τέθηκε για πρώτη φορά ελικόπτερο το Είχε σχεδιαστεί από τον ρώσικης καταγωγής Ιγκόρ Σικόρσκι το όνομα του οποίου φέρουν κάποια αεροπλάνα ακόμη και σήμερα. Μεγάλη ανάπτυξη γνώρισε αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η χρήση στροβιλοκινητήρων έδωσε στη συνέχεια τη δυνατότητα στα ελικόπτερα να μεταφέρουν φορτία ίσα ή μεγαλύτερα από το βάρος τους.

7 Τροπος λειτουργιασ Το βασικό πτητικό εξάρτημα του ελικοπτέρου είναι το στροφείο ή ρότορας. Το στροφείο αποτελείται από 2-5 συνήθως μακρόστενες λεπίδες, οι οποίες έχουν σχήμα πτέρυγας και είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να ελαχιστοποιούν τους στροβιλισμούς στην άκρη τους όπου η ταχύτητα είναι μεγαλύτερη. Το στροφείο είναι υπεύθυνο για τους πιο πολλούς χειρισμούς του ελικοπτέρου. Έτσι λοιπόν το στροφείο ανυψώνει το ελικόπτερο αλλά ελέγχει και την πορεία του και την περιστροφή του σκάφους.

8 Βασικα μερη Τα ελικόπτερα κατασκευάζονται σε πολλά μεγέθη και μορφές και τα περισσότερα αποτελούνται από τα ίδια βασικά μέρη. Τα κύρια αυτά μέρη είναι: • Η καμπίνα (cabin), στην οποία μεταφέρονται οι επιβάτες, το φορτίο και το πλήρωμα. • Το πλαίσιο (airframe), το οποίο συνδέει διάφορα κομμάτια του ελικοπτέρου. • Η μηχανή (engine ή powerplant). • Ο μηχανισμός μετάδοσης της κίνησης (transmission) • Ο κύριος έλικας (rotor), ο οποίος παρέχει τις αεροδυναμικές δυνάμεις χάρη στις οποίες το ελικόπτερο πετάει • Η βάση προσγείωσης, η οποία μπορεί να είναι βάση ολίσθησης (landing gear), ρόδες, σκι, ή επιπλέοντα σώματα.

9 Το μελλοντικο ελικοπτερο
To νέο αεροσκάφος X3 της ευρωπαϊκής εταιρείας Eurocopter μοιάζει να προέκυψε από διασταύρωση ελικόπτερου με δικινητήριο ελικοφόρο αεροπλάνο. Ο ασυνήθιστος αυτός σχεδιασμός τού επιτρέπει να πετά με 220 κόμβους ή 400 χλμ/ώρα, πολύ ταχύτερα από τα συμβατικά ελικόπτερα. Τα σημερινά ελικόπτερα συνήθως δεν ξεπερνούν σε ταχύτητα τους 140 κόμβους ή 260 χλμ/ώρα. Η λύση της Eurocopter είναι η προσθήκη φτερών με έλικες, οι οποίοι όμως πρέπει να απενεργοποιούνται κατά την προσγείωση και απογείωση για λόγους ασφάλειας. Το X3, διευκρίνισε η εταιρεία, δεν είναι μοντέλο παραγωγής -είναι μόνο ένα πρωτότυπο που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μελλοντικά υβριδικά ελικόπτερα.

10 Το μελλοντικο ελικοπτερο

11 Τελοσ παρουσιασησ


Κατέβασμα ppt "ελληνογαλλικη σχολη πειραια ο αγιοσ παυλοσ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google