Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ερωτήσεις από όλη την ύλη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ερωτήσεις από όλη την ύλη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ερωτήσεις από όλη την ύλη
Εξετάσεις 2015 Βιολογία Ερωτήσεις από όλη την ύλη

2 Ποιος είναι ο ρόλος των πρωτεϊνών στα κύτταρα και ποιες είναι οι δομικές τους μονάδες;
Οι πρωτεΐνες αποτελούν δομικά ή λειτουργικά συστατικά των κυττάρων και δομούνται από απλούστερες ενώσεις, τα αμινοξέα. 

3 Ποιος είναι ο ρόλος των υδατανθράκων;
Είναι πηγή ενέργειας, που απελευθερώνεται με τη διάσπασή τους. Ορισμένοι αποτελούν δομικά συστατικά των κυττάρων.

4 Τι είναι τα ένζυμα και ποιος ο ρόλος τους στους οργανισμούς;
Tα ένζυμα είναι μια μεγάλη ομάδα πρωτεϊνών, με τη βοήθεια των οποίων γίνονται ταχύτατα οι περισσότερες χημικές αντιδράσεις στους οργανισμούς.

5 Να γράψετε σε κάθε λειτουργία το αντίστοιχο κυτταρικό οργανίδιο.
Εξασφάλιση ενέργειας για το κύτταρο: Μιτοχόνδρια Αποθήκευση θρεπτικών ουσιών: Χυμοτόπιο Φύλαξη γενετικού υλικού (DNA): Πυρήνας Φωτοσύνθεση: Χλωροπλάστες Πρωτεϊνοσύνθεση: Ριβοσώματα Έλεγχος εισερχόμενων και εξερχόμενων ουσιών: Κυτταρική μεμβράνη

6 Ποιες είναι οι βασικές θέσεις της κυτταρικής θεωρίας;
Η θεμελιώδης δομική και λειτουργική μονάδα όλων των οργανισμών είναι το κύτταρο. Κάθε κύτταρο προέρχεται από ένα άλλο κύτταρο.

7 Σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται τα κύτταρα ανάλογα με την ύπαρξη πυρηνικής μεμβράνης;
Τα κύτταρα διακρίνονται σε προκαρυωτικά και ευκαρυωτικά με βάση κυρίως την ύπαρξη ή όχι πυρηνικής μεμβράνης, η οποία περιβάλλει το γενετικό τους υλικό.

8 Εξηγήστε γιατί είναι λάθος οι παρακάτω προτάσεις.
Δύο άτομα που μπορούν να διασταυρωθούν ανήκουν σίγουρα στο ίδιο είδος. Δεν αρκεί να μπορούν να διασταυρωθούν, πρέπει να δίνουν και γόνιμους απογόνους.

9 Εξηγήστε γιατί είναι λάθος οι παρακάτω προτάσεις.
Δύο άτομα που ζουν σε διαφορετικούς βιότοπους μπορεί να ανήκουν στην ίδια βιοκοινότητα. Μια βιοκοινότητα περιλαμβάνει άτομα διαφορετικών πληθυσμών, αλλά που ζουν στον ίδιο βιότοπο.

10 Εξηγήστε γιατί είναι λάθος οι παρακάτω προτάσεις.
Οι οργανισμοί ενός δάσους αποτελούν ένα οικοσύστημα. Οικοσύστημα δεν είναι μόνο οι οργανισμοί, αλλά και το άβιο περιβάλλον και οι μεταξύ τους σχέσεις.

11 Εξηγήστε γιατί είναι λάθος οι παρακάτω προτάσεις.
Οι μεταλλάξεις προκαλούν πάντα ασθένειες. Με τις μεταλλάξεις δημιουργούνται νέα αλληλόμορφα, που προσδίνουν νέες ιδιότητες στους οργανισμούς. Έτσι, αυξάνεται η γενετική ποικιλότητα.

12 Να γράψετε το κατάλληλο RNA σε κάθε λειτουργία.
Αποτελεί συστατικό του ριβοσώματος: Περιέχει την αζωτούχο βάση θυμίνη: Μεταφέρει τη γενετική πληροφορία: Μεταφέρει αμινοξέα στο ριβόσωμα: rRNA Κανένα mRNA tRNA

13 Να βρείτε το όνομα καθενός από τα παρακάτω:
Ζεύγος χρωμοσωμάτων που ανήκουν στο ίδιο κύτταρο κι έχουν το ίδιο σχήμα και μέγεθος. Ομόλογα Οργανισμοί που έχουν ζεύγη χρωμοσωμάτων Διπλοειδείς

14 Ένα τμήμα μορίου DNA περιέχει 100 αζωτουχες βάσεις, από τις οποίες οι 20 είναι αδενίνη.

15 Ένα τμήμα μορίου DNA περιέχει 100 αζωτουχες βάσεις, από τις οποίες οι 20 είναι αδενίνη.
Πόσες αζωτούχες βάσεις θυμίνης περιέχει; Όσες είναι και οι βάσεις αδενίνης, επειδή είναι συμπληρωματικές. Δηλαδή 20.

16 Ένα τμήμα μορίου DNA περιέχει 100 αζωτουχες βάσεις, από τις οποίες οι 20 είναι αδενίνη.
Πόσες αζωτούχες βάσεις γουανίνης και κυτοσίνης περιέχει; Από τις 100 βάσεις οι 20 είναι αδενίνη και οι 20 θυμίνη. Απομένουν άλλες 60, που είναι 30 κυτοσίνη και 30 γουανίνη λόγω συμπληρωματικότητας.

17 Δίνεται το παρακάτω τμήμα ενός κλώνου DNΑ A C A G T T C G
Να γράψετε τις αζωτούχες βάσεις του συμπληρωματικού κλώνου. Τ G T C A A G C

18 Δίνεται το παρακάτω τμήμα ενός κλώνου DNΑ A C A G T T C G
Να σχεδιάσετε το τμήμα του DNA που προκύπτει από την αντιγραφή ενός από τους δύο κλώνους. A C A G T T C G Τ G T C A A G C

19 Δίνεται το παρακάτω τμήμα ενός κλώνου DNΑ A C A G T T C G
Να σχεδιάσετε το τμήμα mRNA που προκύπτει από τη μεταγραφή του κλώνου που δίνεται. U G U C A A G C

20 Ποιο γονίδιο ονομάζεται υπολειπόμενο και πότε εκφράζεται;
Το αλληλόμορφο του οποίου η δράση δεν εκδηλώνεται στην ετερόζυγη κατάσταση ονομάζεται υπολειπόμενο. Τα υπολειπόμενα αλληλόμορφα μπορούν να εκδηλωθούν μόνο σε ομόζυγη κατάσταση.

21 Διατυπώστε τους νόμους του Mendel
Τα άτομα που προέρχονται από διασταύρωση ομόζυγων γονέων είναι ομοιόμορφα μεταξύ τους. Όταν διασταυρώνουμε ετερόζυγα άτομα, επανεμφανίζονται στους απογόνους τους τα χαρακτηριστικά των γονέων τους με καθορισμένη αναλογία.

22 Έστω ότι υπάρχουν τα γονίδια: Μ για καστανά μάτια και μ για πράσινα μάτια. Ο Αργύρης έχει καστανά μάτια και είναι ετερόζυγος, το ίδιο και η Πελαγία. Ποιο από τα δύο γονίδια είναι επικρατές; Προφανώς επικρατές είναι το γονίδιο των καστανών ματιών, αφού συμβολίζεται με γράμμα κεφαλαίο.

23 Έστω ότι υπάρχουν τα γονίδια: Μ για καστανά μάτια και μ για πράσινα μάτια. Ο Αργύρης έχει καστανά μάτια και είναι ετερόζυγος, το ίδιο και η Πελαγία. Να γράψετε το γονότυπο του Αργύρη και της Πελαγίας. Έχουν τον ίδιο γονότυπο Μμ, εφόσον είναι και οι δύο ετερόζυγοι.

24 Έστω ότι υπάρχουν τα γονίδια: Μ για καστανά μάτια και μ για πράσινα μάτια. Ο Αργύρης έχει καστανά μάτια και είναι ετερόζυγος, το ίδιο και η Πελαγία. Να βρείτε όλους τους πιθανούς γονότυπους του παιδιού τους. Οι πιθανοί γονότυποι του παιδιού είναι ΜΜ, Μμ, μμ Μ μ ΜΜ Μμ μμ

25 Έστω ότι υπάρχουν τα γονίδια: Μ για καστανά μάτια και μ για πράσινα μάτια. Ο Αργύρης έχει καστανά μάτια και είναι ετερόζυγος, το ίδιο και η Πελαγία. Μ μ ΜΜ Μμ μμ Να υπολογίσετε την πιθανότητα το παιδί τους να έχει πράσινα μάτια. Το παιδί θα έχει πράσινα μάτια μόνο αν ο γονότυπός του είναι μμ, άρα σε μία από τις τέσσερις περιπτώσεις. Επομένως η πιθανότητα είναι 1/4 ή 25%.

26 Έστω ότι υπάρχουν τα γονίδια: Μ για καστανά μάτια και μ για πράσινα μάτια. Ο Αργύρης έχει καστανά μάτια και είναι ετερόζυγος, το ίδιο και η Πελαγία. Μ μ ΜΜ Μμ μμ Να υπολογίσετε την πιθανότητα το παιδί τους να είναι ομόζυγο. Το παιδί θα είναι ομόζυγο αν ο γονότυπός του είναι ΜΜ ή μμ, άρα σε δύο από τις τέσσερις περιπτώσεις. Επομένως η πιθανότητα είναι 2/4 ή 50%.


Κατέβασμα ppt "Ερωτήσεις από όλη την ύλη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google