Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου Εθισμός

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου Εθισμός"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου Εθισμός – Εκφοβισμός – Απάτες – Παραπληροφόρηση

2 Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου Εθισμός
Η υπερβολική χρήση του Internet μπορεί να μην είναι προβληματική στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά στοιχεία από μελέτες δείχνουν ότι για ορισμένα άτομα, η υπερβολική χρήση του Διαδικτύου είναι ένας πραγματικός εθισμός και λόγος ανησυχίας.

3 Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου Εθισμός
Το φαινόμενο φαίνεται πως εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.Όπως: Η προσωπικότητα του εφήβου Οι διάφορες ψυχολογικές καταστάσεις (ντροπαλοί έφηβοι με χαμηλή αυτοεκτίμηση και δυσκολία στις κοινωνικές δεξιότητες, έφηβοι με υπερκινητικότητα, διαταραχές συμπεριφοράς ή καταθλιπτικό συναίσθημα κ.λπ.)

4 Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου Εθισμός
Το οικογενειακό περιβάλλον Οι νέες κοινωνικές συνθήκες (η υπεραπασχόληση των γονέων και η γενικότερη απομόνωση και έλλειψη επικοινωνίας) ενδεχομένως να συμβάλλουν στην εμφάνιση της κατάχρησης του διαδικτύου.

5 Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου Εθισμός
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Εξιδανίκευση του μέσου (υπολογιστή) που αποτελεί μέρος της καθημερινότητας των νέων Ξαφνική σχολική αποτυχία. Διαταραχές ύπνου. Μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Διαταραχή στις οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις

6 Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου Εθισμός
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Αλλαγή συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια που είναι online Ανάγκη για περισσότερες ώρες χρήσης και αδυναμία περιορισμού Διαταραχές ύπνου Κατάθλιψη

7 Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου Εκφοβισμός
Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου Εκφοβισμός Τα τελευταία χρόνια, η τεχνολογία παρέχει στα παιδιά, ένα καινούριο μέσο εφαρμογής βίας. Αυτό είναι ο εκφοβισμός μέσω του διαδικτύου. Ο όρος Διαδικτυακός εκφοβισμός (Cyber- bullying) αφορά τον εκφοβισμό, την απειλή, την ταπείνωση ή την παρενόχληση παιδιών, προεφήβων και εφήβων που δέχονται μέσω της χρήσης του διαδικτύου, κινητών τηλεφώνων είτε άλλων ψηφιακών τεχνολογιών από συνομηλίκους τους.

8 Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου Εκφοβισμός
Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου Εκφοβισμός Ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου περιλαμβάνει: Πειράγματα με στόχο τη διασκέδαση Διάδοση άσχημων-προσβλητικών  φημών on-line Αποστολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων (υβριστικά-προσβλητικά)

9 Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου Εκφοβισμός
Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου Εκφοβισμός Ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου περιλαμβάνει: Παρενόχληση Δυσφήμηση σε τρίτους (άλλους πλέον του θύματος) Μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνυμάτων μέσω κινητού, φωτογραφίες και βίντεο στο διαδίκτυο, ιστοσελίδες, blogs, chatrooms κ.ά.

10 Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου Εκφοβισμός
Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου Εκφοβισμός ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ για το θύμα Το φαινόμενο του Διαδικτυακού εκφοβισμού εγκυμονεί σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχική υγεία του θύματος, αλλά και του θύτη. Η αυτοεκτίμηση του ατόμου που υφίσταται Διαδικτυακό εκφοβισμό πλήττεται έντονα τόσο ώστε σε μερικές περιπτώσεις συνδέεται με το αίσθημα της ενοχής.

11 Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου Εκφοβισμός
Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου Εκφοβισμός Το άτομο αρχίζει να αναπαράγει αρνητικές σκέψεις και η επίδοση των κοινωνικών του ικανοτήτων μειώνεται σημαντικά. Κάποιες φορές, κυρίως κατά την εφηβική ηλικία η αποχή από το σχολείο και από τις παρέες των συνομηλίκων αποτελεί προσωρινό καταφύγιο, ενώ ταυτόχρονα η αυτοκτονία θεωρείται ως η μοναδική λύση στο πρόβλημα.

12 Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου Εκφοβισμός
Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου Εκφοβισμός Άτομα που δέχτηκαν έντονα Διαδικτυακό εκφοβισμό ενδέχεται στο μέλλον να παρουσιάσουν μεγαλύτερη αστάθεια στις διαπροσωπικές τους σχέσεις συνοδευόμενη από την κοινωνική απομόνωση

13 Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου Εκφοβισμός
Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου Εκφοβισμός ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ για τον θύτη Από την άλλη, οι εκφοβιστές τείνουν να είναι άτομα με έντονη αντικοινωνική συμπεριφορά, επιρρεπή στο αλκοόλ και απομονωμένα από τους συνομηλίκους. Μακροπρόθεσμα αντιλαμβάνονται ότι ο εκφοβισμός δεν αποτελεί μορφή ικανοποίησης και αναγνώρισης, βιώνοντας έτσι έντονη προσωπική απογοήτευση

14 Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου Εκφοβισμός
Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου Εκφοβισμός Παράγοντες που μπορεί να ωθήσουν ένα άτομο σε τέτοιες συμπεριφορές: η βαρεμάρα η ανάγκη για επιβολή δύναμης ο θυμός η αντεκδίκηση για το ότι κανείς εκφοβίστηκε η ανάγκη για προσοχή

15 Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου Απάτες
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ Προσωπικά δεδομένα είναι κάθε πληροφορία που σε χαρακτηρίζει Μερικές φορές τα προσωπικά σου δεδομένα αφορούν ιδιαίτερα ευαίσθητα στοιχεία της ιδιωτικής σου ζωής, όπως στο θρήσκευμά σου, στις πολιτικές σου πεποιθήσεις, στην κατάσταση της υγείας σου ή στην ερωτική σου ζωή.

16 Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου Απάτες
Ως βασικός κανόνας ισχύει ότι για να χρησιμοποιήσει κάποιος τα προσωπικά σου δεδομένα για έναν συγκεκριμένο σκοπό πρέπει να έχει εξασφαλίσει την συγκατάθεσή σου και, σε αρκετές περιπτώσεις, τη συναίνεση των γονιών σου

17 Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου Απάτες
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ Αλλάζετε συχνά τους κωδικούς πρόσβασης και πάντα στην περίπτωση που υποψιάζεστε ότι έχουν εκτεθεί. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ως κωδικό πρόσβασης την ημερομηνία γέννησης, τον αριθμό τηλεφώνου ή άλλα προσωπικά σας στοιχεία που μπορεί να βρεθούν και από άλλα έγγραφα.

18 Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου Απάτες
Απενεργοποιήστε τη λειτουργία «Αυτόματης Καταχώρησης» του προγράμματος περιήγησης. Η λειτουργία αυτή αποθηκεύει τους κωδικούς σας στον υπολογιστή, γεγονός που τους καθιστά έκθετους. Φροντίστε να διατηρείτε σε υψηλό επίπεδο την ασφάλεια του υπολογιστή σας.

19 Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου Απάτες
ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ : την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που είναι ειδική αυτοτελής Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, με αποστολή τη διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη εγκλημάτων που διαπράττονται με τη χρήση του διαδικτύου.

20 Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου Παραπληροφόρηση
Το Διαδίκτυο παρέχει ανεξάντλητες πηγές και ευκαιρίες μάθησης. Περιέχει, όμως, και πάρα πολλές πληροφορίες, που μπορεί να μην είναι ούτε ωφέλιμες ούτε αξιόπιστες

21 Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου Παραπληροφόρηση
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ Aξιολογούμε τις πληροφορίες που βρίσκουμε στο Διαδίκτυο και ελέγχουμε συγγραφέα, την προέλευση της σελίδας, τη βιβλιογραφία της πληροφορίας.

22 Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου Παραπληροφόρηση
Χρησιμοποιούμε πολλαπλές πηγές πληροφορίων και διασταυρώνουμε τις πληροφορίες, που βρίσκουμε στο Διαδίκτυο.

23 Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου Παραπληροφόρηση
Χρησιμοποιούμε διάφορες μηχανές αναζητήσης και όχι μόνο μία για να βελτιωθεί σημαντικά η ικανότητα μας να βρίσκουμε ποιοτικές πληροφορίες.

24 Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου Παραπληροφόρηση
Μαθαίνουμε πώς λειτουργεί το Διαδίκτυο και γνωρίζουμε πως ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει μια διαδικτυακή τοποθεσία, χωρίς να τον ελέγχει κανείς.Γι’αυτό το λόγο απαιτείται να χρησιμοποιούμε πηγές, που γενικά θεωρούνται έγκυρες.

25 Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου Παραπληροφόρηση
Μαθαίνουμε πως να διακρίνουμε ένα γεγονός από μια άποψη και να αναγνωρίζουμε την προκατάληψη, την προπαγάνδα και τις τποθεσίες, που χρησιμοποιούν ιδεολογικά στερεότυπα.

26 Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου Παραπληροφόρηση
Εγκαθιστούμε φίλτρα λογισμικού, που μπορούν να αποκλείσουν πηγές που περιέχουν μίσος, ρατσισμό και άλλου είδους προπαγάνδα

27 Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου Εθισμός – Εκφοβισμός – Απάτες – Παραπληροφόρηση
Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου διοργανώσαμε στο σχολείο ενημερωτική εκδήλωση για την χρήση του διαδικτύου

28

29 Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου Εθισμός – Εκφοβισμός – Απάτες – Παραπληροφόρηση
Στην συνέχεια της εκδήλωσης τα μέλη της ομάδας έθεσαν τις ερωτήσεις τους για τα θέματα που αφορούν το Διαδίκτυο στον Κ. Μανάρα

30


Κατέβασμα ppt "Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου Εθισμός"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google