Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο ΑΓΙΟΣ ΕΥΠΛΟΥΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο ΑΓΙΟΣ ΕΥΠΛΟΥΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο ΑΓΙΟΣ ΕΥΠΛΟΥΣ

2 Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΠΛΟΥ Ο άγιος Εύπλους έζησε στην Κατάνη της Σικελίας, την περίοδο του διώκτη των Χριστιανών Ρωμαίου αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Ως Χριστιανός, ο άγιος συνελήφθη και βασανίστηκε σκληρά. Όλα τα σκληρά βασανιστήρια του υπέστη τα υπέμενε με πίστη στο Θεό. Τελικά μαρτύρησε με αποκεφαλισμό στις 11 Αυγούστου του 304.

3 ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΠΛΟΥ
ΣΤΗΝ ΑΙΝΟ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

4 Ο ΑΓΙΟΣ ΕΥΠΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΙΝΟ

5 Ο ΝΑΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΝΟ Ο ναός του Αγίου Εύπλου βρίσκεται νότια της Αίνου, στο οθωμανικό νεκροταφείο. Έχει ημικυκλική κόγχη στην ανατολική πλευρά του, με την αψίδα του Ιερού να καλύπτεται από ημισφαιρικό θόλο. Πρέπει να έχει κτιστεί ως ταφικό παρεκκλήσιο κατά τη βυζαντινή περίοδο. Εξωτερικά το εκκλησάκι διαμορφώνεται ως σταυρός με κεραίες σχεδόν ίδιων διαστάσεων, στον άξονα ανατολής -δύσεως και στον άξονα νότου – βορρά. Αυτός ο αρχιτεκτονικός τύπος ονομάζεται ελεύθερος σταυρός.

6 Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΠΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

7 Ο ΝΑΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Ο ναός κτίστηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αινιτών Αλεξανδρούπολης «Ελληνομουσείον Αίνου» σε συνεργασία με τον Δήμο της Αλεξανδρούπολης. Στις 12 Απριλίου 1998 οι αείμνηστοι Αθανάσιος Μανιάς και Δέσποινα Πολίτου ( πρώτος και δεύτερη πρόεδρος του Συλλόγου αντίστοιχα ) κατέθεσαν θεμέλιο «λίθο και χώμα» από την Αίνο στο πλαίσιο της τελετής θεμελίωσης του ναού. Η κατασκευή του ανατέθηκε στον τότε υπάλληλο του Δήμου Αλεξανδρουπολίτη αρχιτέκτονα, Βασίλειο Χριστάκη, ενώ για τον σχεδιασμό του χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφίες από το ναό της Αίνου και μια τουρκική δημοσίευση στην οποία υπήρχε η κάτοψη και οι διαστάσεις του ναού.

8 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΙΝΟΥ
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Για τους Αινίτες η λέξη Εύπλους σημαίνει τον καλό πλου, δηλαδή το καλό θαλάσσιο ταξίδι. Τον Άγιο Εύπλου τον τιμούσαν στην Αίνο της Ανατολικής Θράκης από τη βυζαντινή περίοδο. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Αίνος ήταν σημαντική ναυτική δύναμη. Ο εμπορικός της στόλος αριθμούσε 300 περίπου πλοία, τα οποία όργωναν τη Μεσόγειο, μεταφέροντας πολλά αγαθά. Η εκκλησία του Αγίου Εύπλου κοντά στο λιμάνι ήταν σαν να εύχεται στους ναυτικούς να έχουν καλό ταξίδι. Η Αίνος ήταν η πρώτη γειτονική πόλη που τροφοδότησε πληθυσμιακά την νέα πόλη του Δεδέαγατς, αφού οι περισσότεροι κάτοικοι της Αίνου επανεγκαταστάθηκαν εκεί. Οι σύγχρονοι Αλεξανδρουπολίτες λοιπόν, πολλοί από τους οποίους κατάγονται από την Αίνο, το 1997 επί δημάρχου Γιοφτσίδη, έκτισαν στην άκρη του δικού τους λιμανιού μια πανομοιότυπη εκκλησία για να τιμούν ως θαλασσινή πόλη τον Άγιο Εύπλου και να κρατούν ζωντανό στη μνήμη τους το παρελθόν της ένδοξης πόλης της Αίνου.

9 ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΠΛΟΥ & ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΥΟΔΩΤΡΑΣ
Ο ναός της Παναγίας της Κατευοδώτρας στη Σκιάθο, στο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Το αγνάντεμα» , παρουσιάζει κοινά στοιχεία  με τον ναό του Άγιου Εύπλου στην Αίνο. Τη πρώτη ομοιότητα ανάμεσα σε αυτά τα δύο εκκλησάκια παρατηρούμε στον χαρακτηρισμό του αγίου, καθώς και οι δύο έχουν σχέση με το ασφαλές ταξίδι και τον αποχαιρετισμό: «Εύπλους» σημαίνει καλό θαλασσινό ταξίδι (εὖ+πλοῦς) και «Κατευοδώτρα» είναι αυτή που εύχεται σε κάποιον που φεύγει «Καλό ταξίδι» (κατά+εὖ+ὁδός). Οι γυναίκες των ναυτικών ανέβαιναν στο εκκλησάκι της Παναγιάς της Κατευοδώτρας, το οποίο βλέπει στο λιμάνι, για να προσευχηθούν και να ξεπροβοδίσουν τους αγαπημένους τους ναυτικούς με ευχές αγναντεύοντάς τους να φεύγουν. Αντίστοιχα, οι Αινίτες έπαιρναν την ευλογία του αγίου για καλό θαλασσινό ταξίδι προς τιμήν του οποίου είχαν χτίσει το ναό, που βρισκόταν πάνω στο λιμάνι.

10 ΕΥΓΕΝΙΑ ΠΕΡΡΑΚΗ Α΄2 ΕΥΓΕΝΙΑ ΠΕΡΡΑΚΗ Α΄2


Κατέβασμα ppt "Ο ΑΓΙΟΣ ΕΥΠΛΟΥΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google