Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παρουσίαση του μυθιστορήματος «Μέσα στις φλόγες»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παρουσίαση του μυθιστορήματος «Μέσα στις φλόγες»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παρουσίαση του μυθιστορήματος «Μέσα στις φλόγες»
ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Εργασία στο μάθημα της Λογοτεχνίας Παρουσίαση του μυθιστορήματος «Μέσα στις φλόγες» ΗΛΙΣ ΣΟΦΙΑΝΟΥ Σχ.’Ετος: Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ελένη Γκόνου

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Βιογραφικά στοιχεία της συγγραφέως…………………………………….…….3
Έργα της Δ.Σωτηρίου………………………………………………………………4 Γενικά στοιχεία και περίληψη…………………………………………….………….5 3η εργασία (ΦΕ)……………………………………………………………………………7 7η εργασία (ΦΕ)………………………………………………11 Πηγές……………………………………………………………13 Το εξώφυλλο του βιβλίου, Κέδρος 1978

3 Βιογραφικά στοιχεία: Διδώ Σωτηρίου
Γεννήθηκε στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας το 1922 και πέθανε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2004. Πρόσφυγας της Μικρασιατικής καταστροφής σταδιοδρόμησε στον αριστερό τύπο, στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη γραφή της: η περιπέτεια, η κοινωνική θεώρηση των πραγμάτων και το πλάσιμο ζωντανών ηρώων.

4 Έργα της Διδούς Σωτηρίου:
Ηλέκτρα (1961) Ματωμένα Χώματα (1962) Οι νεκροί περιμένουν(1959) Εντολή(1976) Μέσα στις Φλόγες (1978) Επισκέπτες(1979) Κατεδαφιζόμεθα (1982)

5 Διδώ Σωτηρίου, Μέσα στις φλόγες (26/12/15)
Η ιστορία ξεκινά να διαδραματίζεται στο Αϊντίνι της Μικράς Ασίας το 1918, γενέτειρα της μικρής άρρωστης Αλίκης αφηγήτριας του έργου, που εκείνη και η οικογένειά της εγκαταλείπουν, για να πάνε να εγκατασταθούν μόνιμα στην Σμύρνη, λόγω των οικονομικών σχεδίων του πατέρα της. Στην γραφική Σμύρνη θα ζήσει περίπου τρία χρόνια ξέγνοιαστα την παιδική της ηλικία, μέχρι που οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες αναγκάζουν την οικογένεια της μικρής Αλίκης να την δώσουν ως ψυχοκόρη σε μια θεία της –την Ερμιόνη- προσφέροντάς της έτσι καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

6 Η καταστροφή της Σμύρνης είναι κοντά, αλλά ευτυχώς η Αλίκη με τη θεία της και την καινούρια της οικογένεια έχουν ήδη φύγει για το λιμάνι του Πειραιά, ξεκινώντας έτσι ένα υπερπόντιο ταξίδι προσαρμογής στην νέα της ζωή μακριά από τις ρίζες της και αναζήτησης της βιολογικής της οικογένειας, η τύχη των οποίων αγνοείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην πρωτεύουσα της Αθήνας συνεχίζει να εκτυλίσσεται η πλοκή του έργου, όπου γίνονται γνωστές οι εμπειρίες την αφηγήτριας από την τραγωδία της Μικρασιατικής καταστροφής και οι συνθήκες ζωής των ξεριζωμένων Μικρασιατών στις πικρές μέρες της προσφυγιάς.

7 3η εργασία, Αναγνωστικό Ημερολόγιο 2015-16
Ποιος είναι ο αγαπημένος σου ήρωας; Σε ποιο σημείο του έργου θα ήθελες να μπορούσες να του μιλήσεις και τι θα του έλεγες;

8 Η ηρωίδα που ξεχώρισα από τους ήρωες του μυθιστορήματος είναι η μικρή Αλίκη. Ήταν η ηρωίδα η οποία μίλησε στην καρδιά μου, μου δημιούργησε σκέψεις, με προβλημάτισε, μου έμαθε μέσα από τη ζωή της και όχι από μια απλή καταγραφή ιστορικών γεγονότων, τα σχετικά με εκείνη την εποχή γεγονότα δημιουργώντας μου έτσι έντονα συναισθήματα. Η Αλίκη όπως τη φαντάστηκα μέσα από την περιγραφή της συγγραφέως.

9 Το σημείο του έργου, που θα ήθελα να παρέμβω, είναι στην αρχή του κεφαλαίου 5, με σκοπό να καθησυχάσω τη μικρή ηρωίδα και να τη διαβεβαιώσω για την ομαλή έκβαση των γεγονότων και για το γεγονός ότι η οικογένειά της θα παραμείνει ασφαλής –όπως άλλωστε έγινε. Η Αλίκη ξεκινάει την αφήγησή της λέγοντας πως ο φόβος της έχει μετατραπεί σε πανικό αναπολώντας τα λόγια της μεγάλης της αδερφής για τους εύπορους, ότι δηλαδή έχουν σχέσεις και προφυλάσσονται από όσα αναμένεται να συμβούν. Τότε αρχίζει η αγωνία της για την βιολογική της οικογένεια, που δεν διαθέτει οικονομικούς πόρους. Έτρεξε λοιπόν να πει τα νέα στην καμαριέρα του νέου της σπιτικού, με την οποία διατηρούσε μία πολύ στενή σχέση και εκείνη αμφισβητώντας τα όσα άκουσε υπόσχεται στην νεαρή κοπέλα, μετά από θερμή της παράκληση, ότι θα πήγαιναν την επόμενη μέρα στη Σμύρνη να μεταφέρουν τα νέα στην οικογένεια της Αλίκης και να προσφέρουν ένα χρηματικό ποσό εκ μέρους της θετής οικογένειας του κοριτσιού.

10 Εικόνες από την καταστροφή της Σμύρνης τον Σεπτέμβριο του 1922.

11 7η εργασία, Αναγνωστικό Ημερολόγιο 2015-16
Φτιάξε ένα καινούριο εξώφυλλο/οπισθόφυλλο για το βιβλίο σου

12 Διδώ Σωτηρίου Μέσα στις Φλόγες Επιμέλεια: Ήλις Σοφιανού Κέδρος

13 Πηγές: Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας!
Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α’,Β’ & Γ’ Γυμνασίου, Ευάγγελος Αθανασόπουλος/ Ειρήνη Κοκκινάκη/ Πολυξένη Μπίστα, Εκδ. «Διόφαντος» , Ενότητα 8, σελ.155. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "Παρουσίαση του μυθιστορήματος «Μέσα στις φλόγες»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google