Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

5η Συνάντηση 1/11/2016 Παρακμή και πτώση του Βυζαντίου 1204 –1453

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "5η Συνάντηση 1/11/2016 Παρακμή και πτώση του Βυζαντίου 1204 –1453"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 5η Συνάντηση 1/11/2016 Παρακμή και πτώση του Βυζαντίου 1204 –1453
Ι. Κατάληψη Κωνσταντινούπολης από Σταυροφόρους -απελευθέρωση ( ) Γεγονότα 1204 Δ΄ Σταυροφορία (Δυτικοί με καράβια Ενετών). Πρόσχημα: Η επαναφορά Αλέξιου, γιου του Ισαάκ, δυτικόφιλου και Ένωτικού. Ο Ισαάκ δεν τα καταφέρνει ελλείψει υποστήριξης. Οι σταυροφόροι λεηλατούν και διαμελίζουν Αυτοκρατορία. Οι Ενετοί διορίζουν Πατριάρχη.

2 2. Πως μαζεύτηκαν οι Σταυροφόροι;
Σταυροφορίες. Άγιοι τόποι πρόσχημα + Εκκλησία + Αλλαγές στα δικαιώματα των μη πρωτοτόκων παιδιών.

3 3. Γιατί την κατέλαβαν; Α Διαμάχη θρησκευτική. Ο Πάπας αφορίζει το 1054 τον Πατριάρχη Μιχαήλ Κερουλάριο Β. Λόγοι οικονομικοί. Οικονομικά δικαιώματα στις Ιταλικές πόλεις (Νέάπολη, Φλωρεντία, Γένοβα) και μετά τη Β’ Σταυροφορία 1147. Γ. Ένταση «μίσος». Το 1171 δήμευση της περιουσίας των Ενετών στην Κωνσταντινούπολη και σφαγή ξένων το 1182.

4 4. Γιατί μπόρεσαν να την καταλάβουν;
Αποδυνάμωση αυτοκρατορίας Α. Χάθηκαν επαρχίες μετά το Νορμανδοί στην Ιταλία –τέρμα οι κτήσεις. Χάθηκαν πολλές κτήσεις στη Μικρά Ασία από τους Σελτζούκους Τούρκους. Συνέπειες οικονομικές Β. Πολλοί γαιοκτήμονες στη Μικρά Ασία -τον κορμό της Αυτοκρατορίας- αυτονομήθηκαν και δεν πληρώνουν φόρους Γ. Το 12ο αιώνα απόσχιση των ορθόδοξων εκκλησιών της Βουλγαρίας και της Σερβίας Συνέπειες Δ. Εσωτερικές διαμάχες : Δυτικόφιλοι – Αντι-δυτικόφιλοι

5 6. Συνέπειες της κατάκτησης.
5. Τι έμεινε τελικά στην Αυτοκρατορία. Ουσιαστικά Ελλάδα, Αλβανία, τμήματα της Μικράς Ασίας και Πόντος. 6. Συνέπειες της κατάκτησης. Α. Εντονότατος αντιδυτικισμός. Οι συνέπειες θα φανούν στη συνέχεια την περίοδο της οθωμανικής εξάπλωσης. Β. Διαμελισμός της Αυτοκρατορίας σε πολύ μικρές κτήσεις. Δουκάτα Αθήνας κλπ. Γ. Η κατάκτηση δεν είναι ολική. Σχηματίζονται Τρεις ανεξάρτητες ηγεμονίες -Αυτοκρατορία Νίκαιας (Μικρά Ασία) Θεόδωρος Λάσκαρης γαμπρός του Αλεξίου του 3ου -Δεσποτάτο της Ηπείρου Μιχαήλ Δούκας συγγενής -Αυτοκρατορία Τραπεζούντας Αλέξιος Κομνηνός Δ. Διαμάχες ανακαταλήψεις περιοχών. Αποδυναμώνονται οι Φράγκοι.


Κατέβασμα ppt "5η Συνάντηση 1/11/2016 Παρακμή και πτώση του Βυζαντίου 1204 –1453"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google