Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Evidence Ο όρος “evidence” ή “τεκμήριο” πολλές φορές είναι συνιφασμένος με ευρήματα που προκύπτουν από καλά σχεδιασμένες, τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Evidence Ο όρος “evidence” ή “τεκμήριο” πολλές φορές είναι συνιφασμένος με ευρήματα που προκύπτουν από καλά σχεδιασμένες, τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

0 Τεκμηριωμένη Λήψη Κλινικής Απόφασης
Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Τεκμηριωμένη Λήψη Κλινικής Απόφασης Ενότητα 1: Τεκμηριωμένη Λήψη Απόφασης Κλαίρη Γουρουντή, PhD Τμήμα Μαιευτικής Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

1 Evidence Ο όρος “evidence” ή “τεκμήριο” πολλές φορές είναι συνιφασμένος με ευρήματα που προκύπτουν από καλά σχεδιασμένες, τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες έρευνες

2 Evidence based practice
(Proctor S. and Renfrew M, 2000)

3 Πότε εμφανίστηκε το Evidence Based Practice;
Ο όρος evidence based εμφανίστηκε το 1990 από τον David Eddy O όρος evidence based medicine εμφανίστηκε το 1992 σε άρθρο των Guyatt και συν. Οι μεθοδολογίες για το καθορισμό των ‘καλύτερων στοιχείων’ προέκυψαν από την ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου McMaster με την καθοδήγηση των David Sacket και Gordon Guyatt Eddy DM (1990). "Practice policies: where do they come from?". JAMA 263 (9): Guyatt G, Cairns J, Churchill D, et al. [‘Evidence-Based Medicine Working Group’] "Evidence-based medicine. A new approach to teaching the practice of medicine." JAMA 1992; 268:

4 Tεκμηριωμένη λήψη απόφασης
Η τεκμηριωμένη λήψη απόφασης είναι ένας ευρέως χρησιμοποιούμενος όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή της διαδικασίας της πληροφόρησης της πρακτικής με ερευνητικά δεδομένα. Σύμφωνα με τον Gray (1997), οι αξίες και οι πηγές παίζουν επίσης ρόλο στη λήψη της οποιασδήποτε διαδικασία λήψης απόφασης. Περιγράφει την διαδικασία λήψης τεκμηριωμένης απόφασης ως «τη συνετή χρήση των καλύτερων διαθέσιμων ερευνητικών δεδομένων έτσι ώστε ο επαγγελματίας υγείας και ο ασθενής να φτάσουν στην καλύτερη απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη τις εξατομικευμένες ανάγκες και τις αξίες του κάθε ασθενούς».

5 Παράγοντες που επιδρούν στη λήψη απόφασης
Προσωπικές πεποιθήσεις, αξίες και κουλτούρα Απόψεις συναδέλφων Πολιτική-Πόροι νοσοκομείου Λήψη απόφασης από μαία Γνώσεις ειδικών Προηγούμενη Εμπειρία Ρουτίνα-Συνήθεια Προσωπικές απόψεις γυναικών Ευρήματα από έρευνες

6 Πηγές ανθρώπινης γνώσης
Παράδοση, Αυθεντίες, Προσωπική ανθρώπινη εμπειρία, Δοκιμή και λάθος, Λογικός συλλογισμός, Επιστημονική προσέγγιση-έρευνα.

7 Παράδοση ως πηγή γνώσης
Παράδοση- βάση γνώσης με την οποία κάθε άτομο δεν χρειάζεται να ξεκινά από την αρχή προκειμένου να αντιμετωπίσει τα καθημερινά προβλήματα.

8 Αυθεντίες ως πηγές γνώσης
Οι Αυθεντίες αναφέρονται σε άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις και μεγάλη εμπειρία σε μια ειδικότητα.

9 Ανθρώπινη εμπειρία Η ικανότητα να γενικεύουμε, να κάνουμε προγνώσεις στηριγμένοι σε παρατηρήσεις και προηγούμενες εμπειρίες αποτελεί τη γνησιότητα της ανθρώπινης διάνοιας. Όλοι μας μπορούμε να λύνουμε προβλήματα στηριγμένοι σε προηγούμενες εμπειρίες.

10 Δοκιμή και λάθος Δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων δοκιμάζοντας διαδοχικά εναλλακτικές λύσεις.

11 Λογικός συλλογισμός Δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων στηριγμένοι σε διεργασίες λογικής σκέψης.

12 Επιστημονική προσέγγιση
Είναι η πιο προχωρημένη και η πιο αξιόπιστη μέθοδος απόκτησης γνώσης. Συνδυάζει μεθόδους λογικού συλλογισμού με άλλα χαρακτηριστικά για να δημιουργήσει ένα σύστημα λύσης προβλήματος. Ωστόσο υπόκειται σε σφάλματα.

13 Χαρακτηριστικά της επιστημονικής έρευνας
Τάξη και συστηματικότητα, Έλεγχος, Αντικειμενικότητα, Γενίκευση.

14 Βασικοί στόχοι της έρευνας
Να αναπτύσσει ερμηνείες και θεωρίες. Να βρίσκει λύσεις σε διάφορα προβλήματα. Η έρευνα που γίνεται για ανάπτυξη θεωριών ονομάζεται βασική έρευνα (π.χ. σε πειραματόζωα). Η έρευνα που γίνεται για επίλυση πρακτικών προβλημάτων ονομάζεται εφαρμοσμένη έρευνα.

15 Μαιευτική-εφαρμοσμένη επιστήμη
Η διάκριση μεταξύ βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας ελαχιστοποιείται όταν πρόκειται για εφαρμοσμένες επιστήμες όπως είναι η Μαιευτική και η Ιατρική εν γένει. Βασική έρευνα εκπονείται από τις βασικές επιστήμες, όπως είναι η φυσική, η χημεία, η βιολογία. Το κίνημα της τεκμηριωμένης λήψης απόφασης, ορίζει μια ιεραρχία των ερευνητικών μεθόδων κατάλληλων για την αντιμετώπιση των κλινικών ερωτημάτων. Παρόλο που δεν υπάρχει μια, καθολικά αποδεκτή ιεραρχία ερευνητικών μελετών (Greenhalgh, 1997), υπάρχει μια ευρεία συμφωνία, σχετικά με την «αξία» των διαφόρων τύπων έρευνας.

16 Ιεραρχία τεκμηρίων (1 από 2)
Συστηματική ανασκόπηση ή μετά-ανάλυση τυχαιοποιημένων μελετών. Ύπαρξη τουλάχιστον μιας καλά σχεδιασμένης, τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης μελέτης (randomized controlled trial). Ύπαρξη μιας καλά σχεδιασμένης, ελεγχόμενης μελέτης όχι τυχαιοποιημένης. Ύπαρξη καλά σχεδιασμένων προοπτικών (Cohorts) μελετών. Ύπαρξη αναδρομικών μελετών ασθενών- μαρτύρων (case-control). Ύπαρξη τουλάχιστον μιας περιγραφικής (cross sectional servey) ή/ και ποιοτικής μελέτης. Mελέτες περιπτώσεων. Απόψεις και αναφορές από ειδικούς.

17 Ιεραρχία τεκμηρίων (2 από 2)
In vitro (“test tube”) research Animal research Ideas, Editorials, Opinions Case Reports Case series Case Control Studies Cohort Studies Randomized Controlled Double Blind Studies Systematic Reviews and Meta - analyses

18 Τέλος Ενότητας

19 Σημειώματα

20 Σημείωμα Αναφοράς Copyright Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας, Κλαίρη Γουρουντή Κλαίρη Γουρουντή. «Τεκμηριωμένη Λήψη Κλινικής Απόφασης. Ενότητα 1: Τεκμηριωμένη Λήψη Απόφασης». Έκδοση: 1.0. Αθήνα Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση: ocp.teiath.gr.

21 Σημείωμα Αδειοδότησης
Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό και τα οποία αναφέρονται μαζί με τους όρους χρήσης τους στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». [1] Ως Μη Εμπορική ορίζεται η χρήση: που δεν περιλαμβάνει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την χρήση του έργου, για το διανομέα του έργου και αδειοδόχο που δεν περιλαμβάνει οικονομική συναλλαγή ως προϋπόθεση για τη χρήση ή πρόσβαση στο έργο που δεν προσπορίζει στο διανομέα του έργου και αδειοδόχο έμμεσο οικονομικό όφελος (π.χ. διαφημίσεις) από την προβολή του έργου σε διαδικτυακό τόπο Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έργο για εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί.

22 Διατήρηση Σημειωμάτων
Οποιαδήποτε αναπαραγωγή ή διασκευή του υλικού θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει: το Σημείωμα Αναφοράς το Σημείωμα Αδειοδότησης τη δήλωση Διατήρησης Σημειωμάτων το Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων (εφόσον υπάρχει) μαζί με τους συνοδευόμενους υπερσυνδέσμους.

23 Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στo πλαίσιo του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας» έχει χρηματοδοτήσει μόνο την αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.


Κατέβασμα ppt "Evidence Ο όρος “evidence” ή “τεκμήριο” πολλές φορές είναι συνιφασμένος με ευρήματα που προκύπτουν από καλά σχεδιασμένες, τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google