Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ;

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ;"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ;

2 Διαχείριση Σκουπιδιών
Τα σκουπίδια που φεύγουν κάθε μέρα από ένα σπίτι, με προορισμό κάποιο χώρο ανεξέλεγκτης ή στην καλύτερη περίπτωση υγειονομικής ταφής, θα μπορούσαν να μειωθούν : α) κατά 60-70% αν γίνονταν κάποιες σχετικά απλές και εύκολες προσπάθειες και β) κατά 80-90% όταν αναπτυχθούν όλες οι δυνατότητες που μπορεί να υπάρχουν σε επίπεδο Δήμου. Τα περισσότερα από τα σκουπίδια μας θα μπορούσαν είτε να επαναχρησιμοποιηθούν, είτε να ανακυκλωθούν.

3 Βέβαια, βασική προϋπόθεση για τη μείωση των αποβλήτων είναι η κριτική μας στάση ως καταναλωτές. Τα κριτήρια δηλαδή σύμφωνα με τα οποία επιλέγουμε κάποια προϊόντα, όπως για παράδειγμα: Πόσο το έχουμε ανάγκη; Αγοράζοντας ένα προϊόν ας σκεφτούμε: είναι κάτι που πραγματικά μας είναι απαραίτητο ή κάτι που θα το χαρούμε για λίγες μέρες και μετά θα το πετάξουμε; Πώς είναι συσκευασμένο; Μήπως η συσκευασία του είναι υπερβολική; Μήπως τελικά το πληρώνουμε πιο ακριβά γιατί έχει μια εντυπωσιακή αλλά άχρηστη συσκευασία; Πόσο θα αντέξει; Μήπως τελικά αξίζει να αγοράζουμε λίγο ακριβότερα προϊόντα τα οποία όμως θα αντέξουν για πολύ περισσότερο χρόνο;

4 Τι πετάμε στα σκουπίδια;
Το 20-30% είναι συσκευασίες. Ακόμα και αν επιλέγουμε προϊόντα με λιγότερη συσκευασία κάποια υλικά συσκευασίας πάντα θα φτάνουν στο σπίτι μας και πάντα θα γεμίζουν με τον όγκο τους τον κάδο σκουπιδιών μας. Το 40-45% είναι οργανικά απόβλητα. Φλούδες λαχανικών, τσόφλια αυγώ, ξερά φύλλα και κλαδέματα από τις γλάστρες ή τον κήπο. Το 30% είναι χαρτί από εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία. Κατά εποχές κάνοντας ένα ξεκαθάρισμα στο σπίτι, πετάμε και άλλα υλικά όπως: ρούχα που δεν μας κάνουν πια ή είναι φθαρμένα, ηλεκτρικές συσκευές που δεν λειτουργούν ή δεν μας χρησιμεύουν πια, παιχνίδια, επιπλα.

5 Τι προτείνουμε για τα υλικά που θεωρούμε σκουπίδια...
Τι προτείνουμε για τα υλικά που θεωρούμε σκουπίδια... Οργανικά απόβλητα : Είδος αποβλήτου που μπορούμε να το ανακυκλώσουμε στο σπίτι μας, μόνοι μας. Αν διαθέτουμε κήπο, μπορούμε σε μια γωνιά του να εγκαταστήσουμε ένα κάδο κομποστοποίησης. Στην αγορά υπάρχουν διάφορα μεγέθη ανάλογα με τις ανάγκες μας. Οι κάδοι δέχονται όλα τα οργανικά απόβλητα εκτός από : έλαια, τυροκομικά και κρέατα. Κάποιοι κάδοι κομποστοποίησης λειτουργούν με γαιοσκώληκες, τους οποίους μπορούμε να προμηθευτούμε συνήθως από τον έμπορο που θα μας πουλήσει τον κάδο. Άλλοι λειτουργούν με μικροοργανισμούς.

6 Τι προτείνουμε για τα υλικά που θεωρούμε σκουπίδια...
Τι προτείνουμε για τα υλικά που θεωρούμε σκουπίδια... Οργανικά απόβλητα : Αν δεν διαθέτουμε κήπο, μπορούμε να προμηθευτούμε έναν κάδο μικρότερης χωρητικότητας, ειδικά σχεδιασμένο για να τοποθετηθεί σε βεράντα. Τέλος, θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε με τους συνενοίκους μας και αν δεν έχουν αντίρρηση να τοποθετηθεί ένας κάδος στον κήπο της πολυκατοικίας. Οι κάδοι κομποστοποίησης χρειάζονται τη φροντίδα μας για λίγα λεπτά κάθε μέρα: ρίχνουμε τα οργανικά, κοιτάζουμε αν είναι πολύ υγρά ή πολύ ξηρά για να κάνουμε τις ανάλογες διορθωτικές κινήσεις και ανακατεύουμε λίγο το υλικό. Το προϊόν που θα παραχθεί το χρησιμοποιούμε για τις γλάστρες μας. Επίσης, το στράγγισμα από τον κάδο βεράντας αν αραιωθεί με νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα.

7 Τι προτείνουμε για τα υλικά που θεωρούμε σκουπίδια...
Τι προτείνουμε για τα υλικά που θεωρούμε σκουπίδια... Συσκευασίες: Χάρτινες, πλαστικές, μεταλλικές, γυάλινες, όλες μπορούν να ανακυκλωθούν αν είστε ένας από τους τυχερούς πολίτες που ο Δήμος τους έχει ξεκινήσει πρόγραμμα συλλογής των συσκευασιών. Στην περίπτωση αυτή το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εντοπίσετε το κοντινότερο σημείο στο οποίο υπάρχει ο κάδος συλλογής συσκευασιών, να συλλέγετε τις συσκευασίες χωριστά από τα υπόλοιπα σκουπίδια σας και να τις μεταφέρετε στον κάδο 1 με 2 φορές την εβδομάδα. Θυμηθείτε να αδειάζετε το περιεχόμενο των συσκευασιών και να τις ξεπλένετε έτσι ώστε ο κάδος συλλογής να μην μετατρέπεται σε εστία μόλυνσης.

8 Τι προτείνουμε για τα υλικά που θεωρούμε σκουπίδια...
Τι προτείνουμε για τα υλικά που θεωρούμε σκουπίδια... Εφημερίδες, περιοδικά, χαρτί γραφής και εκτύπωσης: Το χαρτί είναι το υλικό που οι περισσότεροι ξέρουν ότι ανακυκλώνεται. Αρκετοί δήμοι το συλλέγουν ξεχωριστά και σε συνεργασία με εμπόρους παλαιού χάρτου το προωθούν για ανακύκλωση. Αναζητήσετε τον κοντινότερο κάδο συλλογής χαρτιού. Αν πάλι δεν βρείτε, αφήνετε τις εφημερίδες και τα περιοδικό δεμένα δίπλα στον κάδο σκουπιδιών. Πολλά σούπερ μάρκετ μαζεύουν χωριστά τα χαρτοκιβώτια, τα οποία συλλέγει ο έμπορος με τον οποίο συνεργάζονται και αφήστε και το δικό σας χαρτί.

9 Τι προτείνουμε για τα υλικά που θεωρούμε σκουπίδια...
Τι προτείνουμε για τα υλικά που θεωρούμε σκουπίδια... Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές: Μπορούν να επισκευασθούν; Ειδικά για μεγάλες συσκευές τύπου πλυντήρια και κουζίνες, συμφέρει να τις επιδιορθώσετε και να τις κρατήσετε για μερικά χρόνια ακόμα. Αν δεν εξυπηρετούν πια και απλώς σας πιάνουν χώρο, ενημερώστε γνωστούς, φίλους, γείτονες ότι θέλετε να τις χαρίσετε. Κάτι που είναι άχρηστο για εμάς μπορεί να είναι απαραίτητο για άλλους. Αν πάλι η μόνη λύση είναι να τις ξεφορτωθείτε, προσπαθήστε να τις στείλετε για ανακύκλωση.

10 Τι προτείνουμε για τα υλικά που θεωρούμε σκουπίδια...
Τι προτείνουμε για τα υλικά που θεωρούμε σκουπίδια... Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές: Επικοινωνήστε με το δήμο και ρωτήστε αν συλλέγουν χωριστά ηλεκτρικές / ηλεκτρονικές συσκευές για ανακύκλωση. Προσέξτε: αν πρόκειται για ογκώδεις συσκευές, διευκρινίστε ότι θέλετε να πάνε για ανακύκλωση και ότι δεν σας ενδιαφέρει απλώς η συλλογή τους από το ειδικό όχημα του δήμου που συλλέγει ογκώδη απορρίμματα. Κάποια καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών εφαρμόζουν το σύστημα της απόσυρσης δηλαδή, όταν αγοράζετε καινούργια συσκευή, δέχονται να πάρουν πίσω την παλιά. Επίσης, σε ορισμένους δήμους υπάρχει ένα κοντέινερ όπου ο δημότης μπορεί να μεταφέρει τις συσκευές του για ανακύκλωση. Τέλος, επικοινωνήστε με την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ που κάνει σε κάποιες περιοχές συλλογή συσκευών από κατοικίες μετά από τηλεφωνική συνεννόηση.

11 Τι προτείνουμε για τα υλικά που θεωρούμε σκουπίδια...
Τι προτείνουμε για τα υλικά που θεωρούμε σκουπίδια... Παιχνίδια: Διαχωρίστε τα σε αυτά που μπορούν και σε αυτά που δεν μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν. Όσα μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν χαρίστε τα σε φίλους με παιδιά. Η ανταλλαγή παιχνιδιών είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον και την τσέπη μας λύση. Είναι μια πρακτική που ακολουθούν γονείς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες χωρίς να ντρέπονται. Σε κάποιες πόλεις μάλιστα οργανώνονται σε χώρους όπως σχολεία και παιδικούς σταθμούς ημέρες ανταλλαγής παιχνιδιών και άλλων παιδικών ειδών όπως μικροέπιπλα, είδη βρεφικής ανάπτυξης, ρούχα. Από όσα, όμως, δεν μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν, ξεχωρίστε αυτά που λειτουργούν με μπαταρίες και δώστε τα για ανακύκλωση μαζί με τις ηλεκτρικές συσκευές.

12 Τι προτείνουμε για τα υλικά που θεωρούμε σκουπίδια...
Τι προτείνουμε για τα υλικά που θεωρούμε σκουπίδια... Ρούχα: Πριν πετάξετε ρούχα, χωρίστε τα σε ομάδες Αυτά που έχετε βαρεθεί. Μπορείτε να τα μεταποιήσετε και να τα ξανακάνετε καινούργια. Λειτουργούν ξανά τα τελευταία χρόνια αρκετές μικρές επιχειρήσεις που μεταποιούν ρούχα, δοκιμάστε τις. Αυτά που δεν σας κάνουν πια, αλλά μπορεί να κάνουν σε κάποιο φίλο/η. Μην ντραπείτε να τα χαρίσετε, ειδικά αν κάποτε σας είπαν ότι είναι πολύ όμορφα. Αυτά που δεν μπορείτε να χαρίσετε σε φίλους και γνωστούς. Συχνά η εκκλησία και ανθρωπιστικές μη κυβερνητικές οργανώσεις συλλέγουν ρούχα για άστεγους, πρόσφυγες, μετανάστες κ.α. Επικοινωνήστε μαζί τους, ενημερωθείτε για τις ανάγκες και δώστε τα, αρκεί να είναι καθαρά και να μπορούν να ξαναφορεθούν. Αυτά που είναι σε κακή κατάσταση. Μήπως μπορούν να γίνουν ξεσκονόπανα; Τα βαμβακερά υφάσματα είναι πολύ χρήσιμα για το καθάρισμα τοίχων, ειδών υγιεινής και άλλων επιφανειών.

13 Τι προτείνουμε για τα υλικά που θεωρούμε σκουπίδια...
Τι προτείνουμε για τα υλικά που θεωρούμε σκουπίδια... Μπαταρίες: Το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης για τις μπαταρίες που έχει οργανώσει η εταιρεία ΑΦΗΣ Α.Ε. έχει τοποθετήσεις κάδους για τη συλλογή μπαταριών σε πάνω από σημεία σε όλη την Ελλάδα. Δήμους, Κοινότητες, Δημόσιους φορείς, Στρατιωτικές Μονάδες, σχολεία, επιχειρήσεις, σε όλες τις αλυσίδες σουπερμάρκετ, σε όλα τα καταστήματα τηλεπικοινωνιών, καθώς και εμπορικά καταστήματα με ηλεκτρικά /ηλεκτρονικά είδη, φωτογραφικά είδη, μπαταρίες, κλπ. Αναζητήστε το πιο κοντινό σας και τοποθετείστε εκεί μπαταρίες: Α) Ψευδαργύρου / 'Aνθρακα (Zn/C), Β) Λιθίου Γ) Ψευδαργύρου / Χλωριδίου (Zn/Cl), Δ) Αλκαλικές Μαγγανίου, Ε) Ψευδαργύρου – αέρα, ΣΤ) Υδραργύρου Ζ) Επαναφορτιζόμενες

14 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΜΙΧΑΕΛΑ ΡΟΥΣΑΚΗ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΜΙΧΑΕΛΑ ΡΟΥΣΑΚΗ


Κατέβασμα ppt "ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ;"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google