Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Περιβαλλοντικό πρόγραμμα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Περιβαλλοντικό πρόγραμμα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Περιβαλλοντικό πρόγραμμα
4ο Γυμνάσιο Ευόσμου Περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Η όμορφη πριγκίπισσα και το νερό του Σεΐχη» Σχολικό έτος

2 «Η όμορφη πριγκίπισσα και το νερό του Σεΐχη»
Το Περιβαλλοντικό μας Πρόγραμμα Στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής Αγωγής στο σχολείο μας πραγματοποιήσαμε πρόγραμμα με τον τίτλο: «Η όμορφη πριγκίπισσα και το νερό του Σεΐχη» Στόχοι του προγράμματος ήταν: Να ανακαλύψουμε το περιαστικό δάσος μας και να εκτιμήσουμε την μεγάλη σημασία του για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Να γνωρίσουμε την ιστορία του. Να καταγράψουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Να κατανοήσουμε τη σημασία του για τις κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις που αναπτύσσονται γύρω από αυτό. Να συνειδητοποιήσουμε τα πιθανά προβλήματα στην περίπτωση της καταστροφής του. Να γνωρίσουμε τους θεσμούς που είναι υπεύθυνοι για την φροντίδα του και την αξιοποίησή του. Να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας μέσα από εικαστικές δημιουργίες και παραγωγή κειμένων. Να ασκηθούμε στην ομαδική εργασία και τέλος να μάθουμε να φροντίζουμε και να σεβόμαστε το δάσος ως αυριανοί ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες.

3 Στην αρχή σκεφτήκαμε και προβληματιστήκαμε πάνω στην έννοια του δάσους
Στην αρχή σκεφτήκαμε και προβληματιστήκαμε πάνω στην έννοια του δάσους. Καταγράψαμε τις λέξεις, τις μυρωδιές , τους ήχους , τις δραστηριότητες που μας έρχονταν στο μυαλό και φτιάξαμε τα συννεφόλεξά μας

4 Βρήκαμε τον γεωφυσικό χάρτη της Ελλάδας και εντοπίσαμε τα σημαντικότερα δάση της . Βρήκαμε τους εθνικούς δρυμούς και μάθαμε για τα είδη των δέντρων που συναντάμε στα ελληνικά δάση.

5

6 ΄Υστερα επειδή όμορφη πριγκίπισσα και Σεΐχης χωρίς παραμύθι δεν γίνεται κάποιοι ανέλαβαν να γράψουν τα δικά τους παραμύθια για την όμορφη αλλα αχάριστη πριγκίπισσα και τον ευγενικό και γενναιόδωρο Σεΐχη που ερωτευμένος της πρόσφερε όλα τα καλά.... Η όμορφη πριγκίπισσα Ο γενναιόδωρος Σεΐχης

7 Έπειτα αποφασίσαμε να αποτυπώσουμε με χρώματα στο χαρτί τα συναισθήματά μας και τις εικόνες που μας έρχονται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε το δάσος!!

8

9 Χωριστήκαμε σε ομάδες και αρχίσαμε να ψάχνουμε το υλικό μας
Η ιστορία του Σέιχ σου Προστασία του δάσους Οι ωφέλειες του δάσους Οι ιστορίες και οι θρύλοι για το δάσος του Σέιχ σου. Η πανίδα του δάσους Οι κίνδυνοι για το δάσος Η χλωρίδα του δάσους Δάσος και δραστηριότητες του ανθρώπου

10 Με το υλικό που συγκεντρώσαμε φτιάξαμε παρουσιάσεις με τη μορφή που κάθε
ομάδα διάλεξε. Άλλοι εφτιαξαν διαφάνειες παρουσίασης και άλλοι παρήγαγαν κείμενα. Τα αποτελέσματα της έρευνας μας συνοψίζοντας είναι: Το δάσος του Σέιχ Σου δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1930 με στόχο την ανόρθωση του υποβαθμισμένου οικοσυστήματος με σκοπό να αποτραπούν οι πλημμύρες που συχνά ταλαιπωρούσαν την πόλη. Την ονομασία Σέιχ Σου που σημαίνει το νερό του Σεΐχη την απέκτησε την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Έχει έκταση ,29 στρέμματα και περιβάλλει την πόλη.

11 Υπάγεται στους δήμους Θεσσαλονίκης, Πυλαίας- Χορτιάτη, Συκεών- Νεάπολης ενώ για τη διαχείριση του είναι αρμόδιο το δασαρχείο Θεσσαλονίκης. Το 1997 το 55% του δάσους κάηκε.Ακολούθησαν εργασίες αποκατάστασης.

12 Το δάσος φιλοξενεί 277 είδη φυτών , κυρίως θάμνους , πουρνάρια, πεύκα, κυπαρίσσια,πλατάνια,λεύκες,φτελιές και πικροδάφνες. Η πανίδα του είναι επίσης πλούσια,λαγοί, αλεπούδες, σκαντζόχοιροι, αγριογούρουνα, σκίουροι,νυφίτσες,ασβοί αλλά και μεγάλη ποικιλία πουλιών όπως αηδόνια, κίσσες, καρακάξες, κούκους ,κορυδαλούς και ερπετών όπως σαύρες, σαλαμάνδρες, νερόφιδα και χελώνες.

13

14 Ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους για το περιαστικό δάσος είναι οι πυρκαγιές που σε μεγάλο ποσοστό οφείλονται στις ανθρώπινες επεμβάσεις. Αιτίες είναι : η αμέλεια των ανθρώπων, η απροσεξία ο εμπρησμός οι παράνομες χωματερές η οικοπεδοποίηση και η οικοδόμηση οι οικονομικές δραστηριότητες και φυσικά οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

15 Το δάσος προσφέρει: καθαρίζει τον αέρα που ιδιαίτερα στις πόλεις είναι μολυσμένος παράγει οξυγόνο μειώνει τη θερμοκρασία στη διάρκεια του καλοκαιριού κατά 5ο -8ο C μειώνει το θόρυβο, μια ζώνη από κωνοφόρα δέντρα μειώνει την ένταση 5-6 decibel την ομορφιά του και είναι ιδανικός χώρος για αναψυχή, αθλητισμό, περπάτημα ,ηρεμία. μειώνει την ένταση του φωτός και επιδρά στη σύνθεσή του, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο φωτοκλίμα απορροφά και εξουδετερώνει διάφορες επιβλαβείς ουσίες συγκρατεί το νερό της βροχής και δεν το αφήνει να πέφτει με δύναμη στο έδαφος και να το διαβρώνει. μειώνει την ένταση του ανέμου. ενισχύει τα υπόγεια νερά. συγκρατεί το έδαφος και εμποδίζει τη διάβρωση εξασφαλίζει κατάλληλες συνθήκες για την προστασία, διατροφή και διατήρηση πολλών ζωικών οργανισμών. τη δυνατότητα να αναπτύξει ο άνθρωπος οικονομικές δραστηριότητες

16 Και επειδή ό,τι βλέπεις από κοντά το μαθαίνεις καλύτερα, η ομάδα μας συνεργάστηκε με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου -Κορδελιού, Βερτίσκου και το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης και επισκεφθήκαμε στις 10 Μαΐου το δάσος της πόλης μας. Ξεκινήσαμε από το εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου κοντά στην περιοχή του Φιλίππειου, ακολουθήσαμε το μονοπάτι Μ4 με τελικό προορισμό τον Ζωολογικό Κήπο

17

18

19 Και δουλέψαμε με φύλλα εργασίας
Χωριστήκαμε σε 4 ομάδες Πολιτικοί κοινωνιολόγοι οικονομολόγοι φυσιοδίφες Και δουλέψαμε με φύλλα εργασίας

20 Οι φυσιοδίφες είχαν να καταγράψουν τα δέντρα, τα φυτά , τα ζώα και τα σημεία νερού της διαδρομής
Οι πολιτικοί είχαν να εντοπίσουν σημάδια φορέων που δραστηριοποιούνται στο δάσος και να εντοπίσουν προβλήματα που τυχόν χρειάζονταν επίλυση. Οι κοινωνιολόγοι είχαν να παρατηρήσουν στοιχεία που φανερώνουν τη σχέση ανθρώπου δάσους , να δουν ποιες αξίες κρύβονται πίσω από την προστασία του και να βρουν από τι απειλείται. Οι οικονομολόγοι είχαν να καταγράψουν τα επαγγέλματα που σχετίζονται με το δάσος , τα οικονομικά οφέλη από αυτό και τις οικονομικές επιπτώσεις σε περίπτωση καταστροφής του.

21 Στις ομάδες επίσης δόθηκαν φωτογραφίες φυτών που έπρεπε να εντοπίσουν μέσα στο δάσος. Έτσι περπατήσαμε , ψάξαμε , καταγράψαμε, προβληματιστήκαμε , εντοπίσαμε προβλήματα, μυρίσαμε , ακούσαμε, συλλέξαμε στοιχεία, βρήκαμε ίχνη ζώων, είδαμε ανθρώπινες επεμβάσεις και δραστηριότητες και αναπνεύσαμε τον ξεχωριστό αέρα του δάσους. Μαζέψαμε και φύλλα για να κάνουμε το δικό μας φυτολόγιο.

22 Τέλος φτάσαμε στο τέρμα μας τον Ζωολογικό Κήπο και ανακοινώσαμε στην ολομέλεια
τα αποτελέσματα της έρευνας μας

23 ΤΕΛΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Το δάσος είναι ένα μοναδικό οικοσύστημα , με μεγάλη ποικιλία σε χλωρίδα και πανίδα. Η αδιαφορία και η παραμέληση του έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή. Υπεύθυνοι για αυτό είναι ο Δήμος , η Περιφέρεια και όλοι εμείς. Τα προβλήματα που εντοπίσαμε είναι : τα σκουπίδια, η έλλειψη κάδων και αποκομιδής των σκουπιδιών, η αμέλεια των ανθρώπων και ο κίνδυνος πυρκαγιάς,η καλύτερη σήμανση των μονοπατιών, οι ανθρώπινες παρεμβάσεις, η συντήρηση των χώρων αναψυχής , των παρατηρητηρίων, η έλλειψη φυλάκων, ο βανδαλισμός των υποδομών, τα πεταμένα τσιγάρα, τα αδέσποτα σκυλιά. Όταν περπατάμε μέσα στο δάσος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ο φυσικός χώρος πολλών ζώων και πουλιών, πρέπει να κάνουμε ησυχία και να δείχνουμε σεβασμό ώστε να μην ενοχλούμε. Η καταστροφή του δάσους έχει επιπτώσεις στην υγεία, στην ψυχαγωγία, στον τουρισμό, στην οικονομία, στην πανίδα , στη χλωρίδα , στο μικροκλίμα της περιοχής, στην μείωση της ηχορύπανσης , στη μείωση των καυσαερίων και στην παραγωγή οξυγόνου, στη διάβρωση του εδάφους, στην προστασία από τις πλημμύρες , στην ομορφιά του τόπου, στην προστασία από τους δυνατούς ανέμους, στην κατάλληλη υγρασία.

24 Για όλα αυτά και για πολλά άλλα δεν μένουμε αδιάφοροι .........

25 Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ Ντάμπου Μαργαρίτα Ραμανδάνη Αναστασία Αγγελάκαρου Εμμανουέλα Βαλαβάνη Αικατερίνη Βασιλειάδου Μαρία Δαδαλή Σοφία Βλάχου Νικολέτα Κυρίτσης Ιωάννης Τσιρικασβίλι Άννα Μητσιώτη Θεοδώρα Μπαξεβανίδου Νικολέτα Παρθενίδου Χριστίνα -Αθηνά Ριζίδης Μάξιμος Σαγινίδης Βασίλειος Σαρρή Όλγα Σωτηριάδου Σμαράγδα Τσαπαδά Αθανασία Χατζηαθανασίου Νεκταρία Βασιλείδη Σοφία Δαλαμάρκου Αγγελική Κοκόλης Κωνσταντίνος Κασιάρας Βασίλειος

26 Υπεύθυνες καθηγήτριες : Τσομπανίδου Ξανθίππη
Χατζηδημητρίου Συρματένια Ευχαριστούμε όλους που μας στήριξαν και μας διευκόλυναν σε όλη την διάρκεια της χρονιάς και ιδιαίτερα στην Κόκοτα Κατερίνα για την προθυμία της και τη διάθεση να συμμετέχει και να βοηθήσει στα πάντα.


Κατέβασμα ppt "Περιβαλλοντικό πρόγραμμα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google