Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΕΡΕΥΝHΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ασχοληθήκαμε με το θέμα :
“Γαστρονομικές απολαύσεις και υγιεινή διατροφή “ σύμφωνα με την πλειοψηφία της τάξης.

3 ΣΤΟΧΟΣ Ασχοληθήκαμε με το συγκεκριμένο θέμα επειδή η υγιεινή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή μας ζωή και στην σωστή ανάπλαση του οργανισμού μας. Επίσης σαν μεσογειακός λαός που είμαστε πρέπει να γνωρίζουμε τα οφέλη που προσφέρει η διατροφή αυτή, χωρίς να στερούμαστε τη νοστιμιά.

4 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ 1ο στάδιο: παρασκευή γευστικών απολαύσεων με διάφορα μεσογειακά υλικά (π.χ. ψωμί, ελαιόλαδο, ρίγανη, ντομάτα, ελιές, ζάχαρη, γάλα, καρύδι κ.τ.λ) και δημιουργία εντύπου συνταγών. 2ο στάδιο: συνέντευξη για παραδοσιακές και οικογενειακές συνταγές. 3ο στάδιο: συλλογή πληροφοριών από διάφορα βιβλία και από το διαδίκτυο.

5 1ο ΣΤΑΔΙΟ Αποτελεί το πρακτικό κομμάτι του μαθήματος.
Στην παρουσίαση της εργασίας μας θα παρασκευάσουμε απλές και εύκολες συνταγές απλών φαγητών και γλυκισμάτων. Θα υπάρχει και η δυνατότητα να ταξιδέψουμε στον κόσμο της μεσογειακής γεύσης μέσα από έντυπο συνταγών.

6 2ο ΣΤΑΔΙΟ Αποτελεί το ερευνητικό μέρος του μαθήματος
Στο στάδιο αυτό, πήραμε συνέντευξη από οικογενειακά μας πρόσωπα για διάφορες παραδοσιακές συνταγές.

7 3ο ΣΤΑΔΙΟ Αποτελεί το θεωρητικό κομμάτι.
Στην διαδικασία αυτή συλλέξαμε πληροφορίες για την υγιεινή και τη μεσογειακή διατροφή καθώς επίσης και νόστιμες συνταγές από το διαδίκτυο και με την βοήθεια οικογενειακών μας προσώπων, που μας αποκάλυψαν παλιά μικρά μυστικά. Συνταγές οι οποίες μας ακολουθούν σε όλες τις πτυχές της ζωής μας.

8 ΟΡΙΣΜΟΙ Πρωτογενής παραγωγή ονομάζεται ο παραγωγικός τομέας δραστηριοτήτων με αντικείμενο την απόκτηση ή απόσπαση αγαθών (πρώτων υλών) άμεσης ή έμμεσης κατανάλωσης, κατ' ευθείαν από την φύση (γεωργία, αλιεία, κτηνοτροφία, θήρα, εξόρυξη μεταλλευμάτων κλπ). Στην εργασία μας στηριζόμαστε στην χρήση πρώτων υλών-αγαθών χωρίς επεξεργασία π.χ αυγό, γάλα, κρέας, ψάρι, ελιές, κλπ Μεσογειακή διατροφή είναι το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών (Ιταλία, Ελλάδα, Iσπανία κ.α.). Γαστρονομία είναι οι ιδιαιτερότητες της γεύσης από την κουζίνα μίας περιοχής είναι πολλές φορές συνδεδεμένες με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κοινωνίας της, ενώ «αποκαλύπτουν» στοιχεία της πολιτιστικής και οικονομικής ιστορίας της. Συνταγή είναι η παρασκευή τροφής με συλλογή βρώσιμων υλικών. Υγιεινή διατροφή είναι η διατροφή που παρέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα ώστε να είναι υγιές και καλύπτει τις ανάγκες του σώματος σε ενέργεια συμβάλλοντας παράλληλα στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.

9 Τι είναι ωφέλιμο για τον οργανισμό μας
Τι είναι ωφέλιμο για τον οργανισμό μας Όλοι μας χωρίς εξαίρεση χρειαζόμαστε τα υλικά που ονομάζονται θρεπτικά συστατικά. Μια σωστή λοιπόν διατροφή περιλαμβάνει εκτός από το νερό και άλλα πέντε θρεπτικά συστατικά: - Πρωτεϊνες: Δημιουργούν, επισκευάζουν και διατηρούν τους ιστούς στο σώμα μας % από την συνολική ημερήσια θερμιδική ανάγκη - Υδατάνθρακες: Κύριος σκοπός τους είναι να δίνουν στο σώμα μας ενέργεια, "καύσιμα" για κάθε λειτουργία του. Σε μία ισορροπημένη διατροφή το 55-60% της ολικής ενέργειας πρέπει να έρχεται από τους υδατάνθρακες. - Λίπη: Τα λίπη είναι απαραίτητα στο σώμα μας γιατί βοηθάνε στη κατασκευή των κυττάρων, στη μεταφορά βιταμινών, στο να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία μας κτλ, αλλά δεν πρέπει να ξεπερνάνε το 30% από τις συνολικές θερμίδες. - Βιταμίνες - Ιχνοστοιχεία

10 Τροφική πυραμίδα εξήγηση σχεδιάγραμμα
Η κορυφή υποδεικνύει τροφές που πρέπει να τρώμε σε πολύ μικρές ποσότητες. Περιέχει τα λίπη, τα έλαια και τα γλυκά (σάλτσες, λάδια, μαργαρίνη, βούτυρα, αναψυκτικά, γλυκά). είναι απαραίτητα στο σώμα μας γιατί βοηθάνε στη κατασκευή των κυττάρων, στη μεταφορά βιταμινών, στο να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία μας κτλ, αλλά δεν πρέπει να ξεπερνάνε το 30% από τις συνολικές θερμίδες

11 πρωτεΐνη Στη σωστή ποσότητα προσθέτουν γεύση και ευχαρίστηση στα γεύματά μας αλλά σε μεγάλη ποσότητα αποτελούν την κύρια αιτία της παχυσαρκίας. Οι περισσότερες τροφές στην ομάδα αυτή (κρέας, πουλερικά, ψάρια, ξερά φασόλια, αυγά) είναι ζωικής προέλευσης. Παρέχουν πρωτεΐνη (υλικά κατασκευής, δημιουργούν και αναπλάθουν τους ιστούς, δεν είναι υλικά καύσεως). Το γάλα, το γιαούρτι και η ομάδα του τυριού παρέχουν ασβέστιο, βιτ.D, πρωτεΐνη, ριβοφλαβίνη κτλ. Κάποιες τροφές, όπως το τυρί, έχουν περισσότερο λίπος κι άλλες λιγότερο. Η θρεπτικότητα του γάλακτος δεν ελαττώνεται με την μείωση του λίπους. Δημιουργούν, επισκευάζουν και διατηρούν τους ιστούς στο σώμα μας % από την συνολική ημερήσια θερμιδική ανάγκη.

12 Φρούτα και λαχανικά Τα λαχανικά εκτός από υδατάνθρακες είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών βιταμινών και αλάτων. Προτιμήστε τα φρέσκα και εποχιακά λαχανικά. Οι υδατάνθρακες των φρούτων (γλυκόζη, φρουκτόζη) προσφέρουν άμεση ενέργεια στον οργανισμό. Είναι προτιμότερο να καταναλώνονται ως έχουν παρά με τη μορφή χυμών, γιατί χάνουν τις φυτικές ίνες και μεγάλο ποσοστό βιταμινών.

13 υδατάνθρακες Οι τροφές που βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά, πατάτες), είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και κάποιες βιταμίνες Β. Οι περισσότερες από αυτές τις τροφές είναι από τη φύση τους χαμηλές σε λίπος. Όταν μάλιστα περιέχουν το φλοιό τους ή είναι ολικής αλέσεως τότε παρέχουν και αρκετές φυτικές ίνες, με τις οποίες αντιμετωπίζεται η δυσκοιλιότητα και μειώνονται τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα. Κύριος σκοπός τους είναι να δίνουν στο σώμα μας ενέργεια, «καύσιμα» για κάθε λειτουργία του. Σε μία ισορροπημένη διατροφή το 55-60% της ολικής ενέργειας πρέπει να έρχεται από τους υδατάνθρακες.

14 Είδη τροφών

15 ψωμί Μαύρο, άσπρο, κίτρινο, με γλυκάνισο, από σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, φτιαγμένο με μαγιά ή προζύμι... Το ψωμί, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της καθημερινής μας διατροφής.  αυτό που παχαίνει περισσότερο δεν είναι το ίδιο το ψωμί αλλά τα… λιπαρά που συχνά το συνοδεύουν. Μια κανονική φέτα ψωμιού, περίπου 30 γραμμαρίων, αποδίδει κοντά 80 θερμίδες στον οργανισμό μας, ένα ποσό που αποδεικνύει, πως η θερμιδική αξία του ψωμιού είναι ιδιαίτερα χαμηλή και επομένως η απουσία του από το καθημερινό μας τραπέζι δεν θα έχει ιδιαίτερα οφέλη.

16 ΛΑΔΙ Το ελαιόλαδο είναι μια λιπαρή ουσία που λαμβάνεται από τον καρπό του ελαιόδεντρου (ελιά), ένα δέντρο που καλλιεργείται παραδοσιακά στη περιοχή της Μεσογείου, για την παραγωγή ελαιολάδου. - See more at: Η χρήση του προσδίδει μεγαλύτερο προσδόκιμο όριο ζωής και χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση και εγκεφαλικά επεισόδια - See more at: Το ελαιόλαδο φημιζόταν από την εποχή του Ιπποκράτη για τις πολλές θεραπευτικές του ιδιότητες, ιδιαίτερα δε στις δερματικές παθήσεις. Στην αρχαιότητα, οι άνθρωποι άλειφαν τα μαλλιά και το σώμα τους με λάδι ελιάς για να τα καθαρίσουν και να τα αρωματίσουν. Επίσης, άλειφαν με αυτό κάποια από τα ρούχα τους για να τους χαρίσουν γυαλάδα. Το τηγάνισμα με ελαιόλαδο δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων - See more at:

17 ΝΕΡΟ Το νερό είναι απαραίτητο στοιχείο της ζωής και συστατικό του σώματος μας. Είναι το καλύτερο στοιχείο για να ξεδιψά ο οργανισμός μας και να αναπληρώνει την υγρασία που έχασε. Εκτός από αυτά, το νερό έχει ευρεία χρήση κατά την επεξεργασία των τροφίμων. Χαρακτηριστικά και προδιαγραφές "πόσιμου νερού". Πρέπει δηλαδή: Να είναι απαλλαγμένο από μικροοργανισμούς. Να είναι απαλλαγμένο από χημικές ουσίες επιβλαβείς για την υγεία των καταναλωτών. Να μην είναι θολό. Να είναι άχρωμο, άοσμο. Να μην έχει δυσάρεστη γεύση. Ασφάλεια Τροφίμων (ΙΝΚΑ/Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας)

18 ΑΥΓΟ .Τα αβγά των πτηνών και συνηθέστερα της κότας, είναι το υλικό για την παρασκευή βραστού ή τηγανιτού αβγού, της ομελέτας, της μαρέγκας και της σαντιγί στη ζαχαροπλαστική, ενώ μπορεί να υπάρχει και σε φαγητά που στηρίζονται στον κιμά ή στο ζυμάρι. Διατροφική αξία του αυγού Σύνθεση του λευκώματος (ασπράδι): Νερό 85-90% Πρωτεΐνες (αλβουμίνες) 12% Λίπος 0,25% Τέφρα 0,6% Υδατάνθρακες (κυρίως λακτόζη) 0,7% Μικρές ποσότητες λεκιθίνης, χοληστερόλης, βιταμινών Β και ενζύμων Συστατικά κρόκου: Νερό 45-51% Πρωτεΐνες 16-17%

19 ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ Ορισμός:
Γαλακτοκομικά ονομάζονται τα προϊόντα που προέρχονται από το γάλα. Πρόκειται για τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, κορεσμένα λιπαρά και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Κατηγορίες γαλακτοκομικών: Στην ομάδα των γαλακτοκομικών προϊόντων συγκαταλέγονται το γάλα, το τυρί, η γιαούρτη, το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος, η κρέμα σαντιγί, το ξινόγαλα, το κεφίρ, το κουμίς και το παγωτό.

20 ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΟ Ορισμός δροσερό ποτό χωρίς αλκοόλ που πίνεται κρύο και δροσίζει Είδη Πορτοκαλάδα, λεμονάδα, γκαζόζα,σόδα , χυμός κλπ

21 ΠΟΤΑ ΚΡΑΣΙ Το κρασί είναι αλκοολούχο ποτό προϊόν της ζύμωσης των σταφυλιών ή του χυμού τους (μούστος). Ποτά παρεμφερή του κρασιού παράγονται επίσης από άλλα φρούτα ή άνθη ή σπόρους, αλλά η λέξη κρασί από μόνη της σημαίνει πάντα κρασί από σταφύλια. Το κρασί χρησιμοποιείται επίσης σε θρησκευτικές τελετές σε πολλούς πολιτισμούς ενώ το εμπόριο κρασιού είναι ιστορικής σπουδαιότητας για πολλές περιοχές. Κατηγορίες κρασιών Λευκό Έχει ισχυρές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση της φυματίωσης και της ελονοσίας. Τα λευκά και αφρίζοντα κρασιά ενισχύουν την αδύναμη καρδιά και βελτιώνουν τη δραστηριότητα των πνευμόνων. Κόκκινο κρασί: Στο κόκκινο κρασί υπάρχουν πολλές φαινόλες που προσδίδουν την χαρακτηριστική γλυκιά οσμή και την καυστική του γεύση. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικά που περιέχουν μεγάλη ποσότητα τανίνης αποδεικνύονται ιδιαίτερα ωφέλιμα. Ροζέ κρασί

22 ποτά ΜΠΥΡΑ Η μπύρα και στην ελληνική ζύθος, αποτελεί ένα πολύ κοινό αλκοολούχο ποτό. Κύρια συστατικά της είναι το νερό, η βύνη (συνήθως από κριθάρι) και ο λυκίσκος, ενώ παράγεται μέσα από την διαδικασία της ζύμωσης. Συναντάται σε πολλές διαφορετικές παραλλαγές και είδη.

23 ποτά ΟΥΖΟ Το ούζο είναι ένα αλκοολούχο ποτόπου παράγεται και καταναλώνεται ευρέως στην Ελλάδα και στην Τουρκία, όπου είναι γνωστό ως Ρακί. Στη γεύση μοιάζει με το τσίπουρο, ποτό που έχει ωστόσο διαφορετικό τρόπο παρασκευής. ΤΣΙΠΟΥΡΟ Το τσίπουρο είναι ένα ελληνικό αλκοολούχο ποτό το οποίο ξεκίνησε την πορεία του πριν από επτά περίπου αιώνες στα μοναστήρια του Αγίου Όρους. Η Τσικουδιά ή Ρακή στην Κρήτη είναι κάτι ανάλογο, ωστόσο η κυριότερη διαφορά του είναι ότι η τσικουδιά είναι προϊόν μονής απόσταξης. Το τσίπουρο έχει τις περισσότερες φορές 36 με 45 αλκοολικούς βαθμούς. Δεν πρέπει να συγχέεται με το ούζο, ποτό με διαφορετικό τρόπο παρασκευής.

24 ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ Το μπαχαρικό είναι το αποξηραμένο τμήμα ενός φυτού που περιέχει αρωματικές, πικάντικες και καυστικές ουσίες. Είναι γνωστό και με τις ονομασίες καρύκευμα και μυρωδικό. Στη μαγειρική είναι απαραίτητο συστατικό σχεδόν κάθε συνταγής. Τα φυτά από τα οποία προέρχονται τα μπαχαρικά είναι αυτοφυή ή καλλιεργούνται. Τα σπουδαιότερα μπαχαρικά είναι : πιπέρι, κανέλλα, μοσχοκάρυδο, δυόσμος, βασιλικός

25 ΑΛΑΤΙ Το αλάτι είναι η κοινή ονομασία του χλωριούχου νατρίου (NaCl) και είναι βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής. Το χλώριο και το νάτριο αποτελούν τα κύρια ιόντα στο εξωκυττάριου υγρό του ανθρώπινου οργανισμού και είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση της ηλεκτρολυτικής του ισορροπίας Το αλάτι προέρχεται από τη θάλασσα και ύστερα από κατάλληλη επεξεργασία είναι διαθέσιμο για κατανάλωση Κατηγορίες Φυσικό αλάτι-άνθος αλατιού-Αλάτι με πρόσθετα-Αλάτι με μειωμένη περιεκτικότητα σε Χλωριούχο Νάτριο

26 ΟΣΠΡΙΑ Η δεύτερη πιο σημαντική κατηγορία φαγώσιμων σπόρων, μετά τα σιτηρά, τα όσπρια δηλαδή, ήταν επί πολλούς αιώνες η σημαντικότερη πηγή πρωτεΐνης για τους ανθρώπους και κομμάτι της βασικής τους τροφής. Είναι τα φυτά και οι καρποί μιας ολόκληρης οικογένειας φυτών, που ανήκουν στην οικογένεια των Χεδρωπών (Leguminosae) ή αλλιώς Κυαμιδών (Fabaceae). Τα όσπρια χρησιμοποιούνται άμεσα για τη διατροφή του ανθρώπου, ενώ πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ζώων. Ανάμεσα στα όσπρια, που καταναλώνει άμεσα ο άνθρωπος, ανήκουν τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια, τα κουκιά, τα μπιζέλια, τα φιστίκια, η σόγια κλπ Στο λήμμα της Εγκυκλοπαίδειας Ηλίου αναφέρονται τα συνώνυμα φασίολοι για τα φασόλια, ερέβινθοι για τα ρεβίθια, κύαμοι για τα κουκιά, λάθυροι για τη φάβα. Συνδυασμένα με υδατάνθρακες όπως ρύζι, πλιγούρι, χυλοπίτες και άλλα γίνονται μία πολύ ισορροπημένη τροφή.

27 ΖΑΧΑΡΗ Η ζάχαρη (επιστ. ονομασία σακχαρόζη) είναι οργανική κρυσταλλική, γλυκαντική ουσία που ανήκει στους δισακχαρίτες, παραγόμενη από την επεξεργασία διαφόρων φυτών. Αποτελεί χημική ένωση ενός μορίου γλυκόζης και ενός μορίου φρουκτόζηςως προϊόν της φωτοσύνθεσης των φυτικών κυττάρων. Τα ζαχαρότευτλα ευδοκιμούν στα εύκρατα κλίματα (ΗΠΑ, Ευρώπη και ειδικότερα Ελλάδα) ενώ το ζαχαροκάλαμο είναι τροπικό φυτό. Η παρασκευή ζάχαρης από ζαχαρότευτλα είναι πιο δύσκολη γιατί περιέχουν περισσότερες φυσικές και δύσοσμες ξένες ουσίες (ακαθαρσίες) από το ζαχαροκάλαμο. Κατηγορίες Η άσπρη κρυσταλλική ζάχαρη -Η ακατέργαστη καφετιά ζάχαρη-Ζάχαρη Άχνη-μαύρη-Ντεμεράρα-Jaggery-Ζάχαρη σε κύβους

28 ΚΡΕΑΣ Πρόκειται για την καλύτερη φυσική πηγή σιδήρου και πρωτεΐνης
αλλά έχει συνδεθεί με ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. Οι τρεις επίσημες κατηγορίες κόκκινου κρέατος, είναι το χοιρινό, το αρνί και το μοσχάρι. Το χοιρινό είναι το πιο άπαχο, το αρνί, το πιο παχύ και το μοσχάρι, το πιο θρεπτικό. Άσπρο κρέας αναφέρεται σε οποιοδήποτε light-colored κρέας, όπως τα ψάρια, θαλασσινά, και ιδιαίτερα πουλερικά.

29 ΨΑΡΙΑ-ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ Οι Ιχθύες, κοινώς Ψάρια, (λατιν. Pisces), αποτελούν μια πολύ μεγάλη και ιδιαίτερη ομοταξία των σπονδυλωτών ζώων που φέρονται προσαρμοσμένα στην υδρόβια ζωή. Ορίζονται ως η ομάδα σπονδυλωτών και χονδρωτών που δεν έχουν άκρα με δάκτυλα. Αυτός ο αρνητικός ορισμός δείχνει ότι τα ψάρια είναι μία παραφυλετική ομάδα, η οποία περλαμβάνει τις λάμπραινες, τους οστεϊχθύς και τους χονδροϊχθύς. Αποτελείται από συνολικά είδη οργανισμών. Είδη ψαριών στις Ελληνικές θάλασσες Αθερίνα-γαλέος-γαύρος-καλαμάρι-λιθρίνι-μπακαλιάρος-μπαρμπούνι-ξιφίας-πέρκα-ροφός κλπ Είδη ψαριών στα Ελληνικά ποτάμια και λίμνες Πέστροφα-χαμοσούρτια κλπ

30 ΚΥΝΗΓΙ Το κυνήγι ή θήρα ή θήρευση είναι (γενικά) η πρακτική της καταδίωξης, θανάτωσης ή παγίδευσης οποιουδήποτε ένβιου οργανισμού από άλλα έμβια όντα, συνήθως όμως ο όρος περιορίζεται και εννοείται ότι άνθρωποι κυνηγούν διάφορα «άγρια» ζώα. Ο σκοπός του κυνηγιού μπορεί να είναι η λήψη τροφής, η αναψυχή ή και το εμπορικό κέρδος. Κάποια ζώα επίσης κυνηγούν κάποια άλλα ζωικά είδη. Στον παρόντα χρόνο, το νόμιμο κυνήγι διακρίνεται από τη λαθροθηρία, κατά την οποία το κυνήγι γίνεται ενάντια στο εφαρμοσμένο νομικό δίκαιο. Τα είδη που κυνηγούνται αναφέρονται ως «θηράματα» και είναι συνήθως θηλαστικά ή πτηνά. Το κυνήγι είναι ένας σύγχρονος τρόπος επιστροφής στο παρελθόν και μια από τις παλαιότερες ανθρώπινες δραστηριότητες. Είδη ζώων Λαγός-αγριογούρουνο Είδη πτηνώνφάσες-μπεκάτσα-κοτσύφι Η καταδίωξη, η αιχμαλωσία, και μετά η απελευθέρωση ή κατανάλωση, ψαριών (ή και άλλων θαλασσινών) ονομάζεται αλιεία

31 ΦΡΟΥΤΑ με την λέξη φρούτα συνήθως ομαδοποιούμε καρπούς δέντρων ή φυτών που μπορούν να καταναλωθούν χωρίς κάποια επεξεργασία Τα φρούτα, όπως και τα λαχανικά, που βρίσκονται στην ίδια διατροφική κατηγορία, είναι πολύ σημαντικά για την υγεία του ανθρώπου, καθώς περιέχουν πολλές βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία (μέταλλα και ιχνοστοιχεία). Για παράδειγμα, το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία αν δεν καταναλώνεται συχνά μπορεί ο άνθρωπος να οδηγηθεί σε σκορβούτο (ασθένεια στην οποία ματώνουν τα ούλα). Τα φρούτα μαζί με τα λαχανικά βρίσκονται στην δεύτερη βάση της διατροφικής πυραμίδας της Μεσογειακής διατροφής, σύμφωνα με την οποία ότι ο άνθρωπος θα πρέπει να καταναλώνει καθημερινά 5 μερίδες φρούτων

32 Είδη φρούτων της χώρας μας
Πορτοκάλι Περγαμόντο Σαγκουίνι Γκρέιπ-φρουτ Λεμόνι Γλυκολέμονο Κουμκουάτ Μανταρίνι Κίτρο Μουροειδή Ακτινίδιο Μύρτιλλο Βατόμουρο Άγριο βατόμουρο Κράνμπερυ Σταφίδα Φράουλα Αγριοφράουλα Λαγοκέρασα Σταφύλι Εμπύρηνοι καρποί Βερύκοκο Κεράσι Ροδάκινο Νεκταρίνι Δαμάσκηνο Τροπικά φρούτα Σύκο Ρόδι Πεπονοειδή Πεπόνι Καρπούζι Σαρκώδη φρούτα Μήλο Αχλάδι Μούσμουλο Κυδώνι

33 ΛΑΧΑΝΙΚΑ Είναι το νωπό φαγώσιμο τμήμα ενός φυτού, που προορίζεται για κατανάλωση. Κατ' επέκταση ο όρος μπορεί να αναφέρεται και σε ολόκληρο το φυτό από το οποίο προέρχεται το φαγώσιμο τμήμα. Ορισμένα λαχανικά μπορούν να καταναλωθούν ωμά, και μερικά μπορεί (ή πρέπει) να είναι μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους, πιο συχνά σε αλμυρά φαγητά. Ωστόσο, λίγα λαχανικά χρησιμοποιούνται για επιδόρπια και άλλα γλυκά εδέσματα, όπως είναι το κέικ καρότο. Τα λαχανικά τρώγονται συνοδεύοντας το φαγητό, ενώ μπορούν να καταναλωθούν και ως σνακ. Τα λαχανικά έχουν μεγάλη ποσότητα σε νερό και λιγότερη σε πρωτεΐνες. Αποτελούνται από φυτικά κύτταρα, το χρώμα τους είναι συνήθως πράσινο, κίτρινο ή κόκκινο και μπορούν να ταξινομηθούν με τρεις τρόπους.

34 Είδη λαχανικών Τα λαχανικά ανήκουν στην κατηγορία των Αγγειόσπερμων, τα οποία μπορούν να χωριστούν σε Μονοκοτυλήδονα και Δικοτυλήδονα. Ορισμένα ωστόσο ανήκουν στους μύκητες και τα φύκη. Φύκη που χρησιμοποιοίνται ως λαχανικά είναι π.χ. το nori, που προέρχεται από είδη του Ροδοφύκους Porphyra, το θαλάσσιο μαρούλι (είδος Ulva lactuca) και το kobu (είδη Λαμινάριας). Στους εδώδιμους μύκητες που τρώγονται ως λαχανικά ανήκουν τα κοινά μανιτάρια κ. ά.

35 Είδη λαχανικών της χώρας μας
Ταξινόμηση σε μονοκοτυλήδονα και δικοτυλήδονα Μονοκοτυλήδονα:Κρεμμύδι, Σκόρδο, Πράσο, Σπαράγγι, Κολοκάσια, Μπαμπού Δικοτυλήδονα:Παντζάρι, Σέσκουλο, Σπανάκι, Ραδίκι, Αντίδι, Λαγόχορτο, Μαρούλι, Αγκινάρα, Γλυκοπατάτα, Λάχανο, Κουνουπίδι, Λάχανο Βρυξελλών, Γογγύλι, Μπρόκολο, Ρέβα, Γούλι, Ραπανάκι, Γλυκοκολόκυθο, Κολοκύθα, Αγγούρι, Κανταλούπα, Πεπόνι, Καρπούζι, Αβοκάντο, Φασόλι, Μπιζέλι, Κουκί, Μπάμια, Σέλινο, Άνηθος, Καρότο, Μάραθος, Μαϊντανός, Ντομάτα, Μελιτζάνα, Πατάτα, Πιπεριά Ταξινόμηση σύμφωνα με το φαγώσιμο μέρος του φυτού Ριζωματώδη λαχανικά: Παντζάρι (Τεύτλο ή κοκκινογούλι), Καρότο κλπ Στελεχώδη λαχανικά: Σπαράγγι, Γογγύλι (Κολράμπι)κλπ Κονδυλώδη λαχανικά: Πατάτα, κλπ Φυλλώδη λαχανικά: Λάχανο, Λάχανο Βρυξελλών, Μαρούλικλπ Βολβοί:Κρεμμύδι, Σκόρδο, Πράσο, Παντζάρικλπ Ανώριμες ταξιανθίες: Αγκινάρα, Κουνουπίδι, Μπρόκολοκλπ Καρποφόρα λαχανικά: Φασόλι, Αμπελοφάσουλο, κλπ Φρουτώδη[ασαφές] λαχανικά: Αβοκάντο, Πιπεριά, Αγγούρι, Κολοκύθα, Μελιτζάνα, Ντομάτακλπ

36 Ξηροί καρποί Οι ξηροί καρποί κυρίως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φουντούκια και τα φιστίκια, είναι μια κατηγορία τροφίμων που προσφέρουν στον οργανισμό μας ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Μικρή ποσότητα ξηρών καρπών τροφοδοτεί τον οργανισμό μας με μεγάλες ποσότητες ενέργειας, ακόρεστων λιπαρών οξέων (Ω - 3 και Ω-6), φυτικών πρωτεϊνών, αντιοξειδωτικών (α-τοκοφερόλη), βιταμινών Β, ανόργανων συστατικών (ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και χαλκό), φυτικών ινών, πολυφαινόλες, αργινίνη και τανίνες.

37 Είδη φαγητών και γλυκών
Φαγητά Λαδερά-μαγειρευτά Φούρνου Σχάρας Ατμού Σούβλας Παστό ή τσιγαρίδα κλπ Γλυκά Ταψιού Κουταλιού κλπ

38 παροιμίες Όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα ,τον τρώνε οι κότες.
Και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου Των φρονίμων τα παιδιά , πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Ο ήλιος τρέφει το παιδί και ο ήλιος το μοσχάρι Όποιος δε θέλει να ζυμώσει , δέκα μέρες κοσκινίζει Τα λόγια σου με χόρτασαν και το ψωμί σου φάτο. Το ψάρι από το κεφάλι βρωμάει. Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα. Μεγάλη μπουκιά φάε , μεγάλη κουβέντα μη λες. Όποιος έχει καεί στο χυλό φυσάει και το γιαούρτι. Τι είναι ο κάβουρας ,τι είναι το ζουμί του. Ο νηστικός καρβέλια ονειρεύεται. Του δίνανε τα παξιμάδια και αυτός τα ήθελε βρεγμένα. Από πίτα που δεν τρως τι σε νοιάζει και αν καεί. Μάθε τέχνη κι άστηνε και άμα πεινάσεις πιάστηνε. Ακριβός στα πίτουρα και φθηνός στ’ αλεύρι. Η τέχνη θέλει μάστορη και η φάβα λάδι. Μήνας που δεν έχει ρο , ρίξε στο κρασί νερό. Νηστικό αρκούδι δε χορεύει. Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι. Το σάπιο μήλο σαπίζει και το γερό. Όπου ακούς πολλά κεράσια , κράτα και μικρό καλάθι.

39 Γλωσσοδέτες Έχω μια αμυγδαλιά , που κάνει μύγδαλα , τσίγδαλα , μυγδαλοτσιγδαλότσιγδα.   Ο παπάς ο παχύς έφαγε παχιά φακή. Γιατί , παπά παχύ έφαγες παχιά φακή ;  

40 Αινίγματα Στρογγυλό μηδενικό , καθαρά ελληνικό , θεραπεύει φίνα , τη μικρή μας πείνα . Τι είναι ; ( Το κουλούρι )   Μέσα σ’ ένα βαρελάκι έχω δυο λογιών κρασάκι Τι είναι ; ( Το αυγό )   Πράσινος πύργος , κόκκινα σπιτάκια μέσα κατοικούνε μαύρα παιδάκια . Τι είναι ; ( Το καρπούζι )   Σαρανταδυό πουκάμισα , Απ’ έξω το παλιό μου . Τι είναι ; ( Το κρεμμύδι )      

41 ΕΠΙΛΟΓΟΣ Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε πως η υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη στην καθημερινότητά μας. Το φαγητό να μη γίνεται σκοπός στην ζωή μας. «Δεν ζούμε για να τρώμε, αλλά τρώμε για να ζούμε» Και να εφαρμόζουμε αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι «παν μέτρον άριστον»

42 Σας ευχαριστούμε Καλό καλοκαίρι


Κατέβασμα ppt "ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google