Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

0 Αξιολόγηση επενδύσεων
Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Αξιολόγηση επενδύσεων Ενότητα 6: Επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία - Αποσβέσεις και υπολογισμός τους. Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

1 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Μαθησιακοί στόχοι: Ολοκληρώνοντας την ενότητα αυτή θα πρέπει να είστε σε θέση να : -Τι διαφοροποιεί τις επενδύσεις σε πάγια κεφάλαια -Αποφάσεις επενδύσεων -Αποσβέσεις -Μέθοδοι αποσβέσεων Λέξεις Κλειδιά:  Πάγιο Κεφάλαιο, Αποφάσεις για επένδυση και χρηματοδότηση, Προϋπολογισμός κεφαλαίου, αποσβέσεις.

2 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Επένδυση σε πάγια περιουσιακά στοιχεία Πολλές επιχειρήσεις επενδύουν κάθε χρόνο σημαντικά ποσά σε πάγια περιουσιακά στοιχεία. Μηχανήματα , κτήρια , μεταφορικά μέσα , έπιπλα κτλ. Οι επενδύσεις αυτές χρησιμοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα για την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών. Κεφάλαια δεσμεύονται και η σωστή επένδυση είναι ανάγκη Οι αποφάσεις αυτές αφορούν τη δυναμικότητα και την εν γένει δυναμική της επιχείρησης στη βραχυχρόνια και μακροχρόνια περίοδο. Οι αποφάσεις ξεκινούν από την αγορά ή την πώληση μονάδων παραγωγής και καταλήγουν στην αντικατάσταση ανθρώπινου δυναμικού από μηχανές και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

3 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Επένδυση σε πάγια περιουσιακά στοιχεία Οι αποφάσεις αυτές είναι πολύ σημαντικές και λαμβάνονται από την ανώτατη ηγεσία της επιχείρησης σε συνεργασία με τη διεύθυνση παραγωγής. Η άριστη πολιτική είναι απαραίτητη για να επιζήσει και να αναπτυχθεί η επιχείρηση. Οι αποφάσεις δεν επηρεάζουν μόνο τα συμφέροντα των μετόχων αλλά το σύνολο της εταιρείας και της οικονομίας χώρας αντίστοιχα

4 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Αν το ύψος του επενδεδυμένου κεφαλαίου ή της αντίστοιχης κατάθεσης ανά χρόνο μεταβάλλεται τότε ο τύπος της παρούσης αξίας δεν μπορεί να μας δώσει με μία απλή παράσταση το σχετικό αποτέλεσμα. Αντίστοιχα οι ροές μετρητών στο χρόνο δεν μπορεί να είναι σταθερές κατά περίπτωση αν είναι προσυπολογιζόμενες.

5 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Σημαντικότητα παγίων επενδύσεων Οι πάγιες επενδύσεις είναι σημαντικές για τους παρακάτω λόγους: Οι πάγιες επενδύσεις είναι σημαντικές για τους παρακάτω λόγους: Απαιτούνται μεγάλα χρηματικά ποσά η εξεύρεση των οποίων είναι δύσκολη και το κόστος χρηματοδότησης υψηλό. Τα κεφάλαια επενδύονται για πολλά χρόνια και επομένως μια τέτοια απόφαση δεσμεύει την επιχείρηση στο μέλλον. Είναι δύσκολο ή και αδύνατο να αναστραφούν τα αποτελέσματα μίας λανθασμένης επενδύσεως.

6 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Σημαντικότητα παγίων επενδύσεων Η απόφαση απόκτησης απαιτεί λεπτομερή προγραμματισμό σε όλα τα επίπεδα συμπεριλαμβανομένων και των προβλέψεων πωλήσεων. ΟΙ επενδύσεις επειδή αφορούν μεγάλα χρηματικά ποσά σχετίζονται με την επιτυχία της επιχείρησης. Ο προγραμματισμός των επενδύσεων γίνεται για το μέλλον το οποίο είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

7 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Σημαντικότητα παγίων επενδύσεων Οι μακροχρόνιες επενδύσεις προγραμματίζονται με μεγάλη προσοχή και λεπτομέρεια. Επίσης γίνεται προσεκτική ανάλυση των διαφόρων πηγών χρηματοδοτήσεως και του κόστους κάθε πηγής. Στα διάφορα έργα δίνονται βαθμοί και σειρά προτεραιότητας για να ξέρουμε ποιο έργο θα προηγηθεί χρονικά και ποια θα αναβληθούν για το μέλλον ή θα ακυρωθούν εντελώς. Η διαδικασία χρηματοδοτήσεως λέγεται κατανομή κεφαλαίου ή προϋπολογισμός κεφαλαιουχικού εξοπλισμού.

8 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Σημαντικότητα παγίων επενδύσεων Ορισμένες επιχειρήσεις έχουν ειδικά τμήματα ή δημιουργούν σχετικές επιτροπές επενδύσεων. Ο κεφαλαιουχικός εξοπλισμός προσαρμόζεται διαρκώς με βάση τις οικονομικές συνθήκες και την αναπροσαρμογή της ζήτησης. Οι προϋπολογισμοί κεφαλαιουχικού εξοπλισμού δεν αφορούν μόνο νέο εξοπλισμό αλλά και αντίστοιχες βελτιώσεις και γενικές επισκευές οι οποίες βελτιώνουν την υπάρχουσα κατάσταση.

9 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Χωριστές αποφάσεις επενδύσεων και χρηματοδότησης Η εταιρία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα αποκτήσει τα πάγια περιουσιακά στοιχεία , πού θα πρέπει να είναι αυτά και πότε θα αποκτηθούν. Πώς θα βρεθεί το κεφάλαιο που απαιτείται για την απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων ; Η απόφαση για επένδυση λαμβάνεται χωριστά από την απόφαση χρηματοδοτήσεως

10 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Χωριστές αποφάσεις επενδύσεων και χρηματοδότησης Η απόφαση για επένδυση θα πρέπει να ληφθεί πρώτη και μόνο όταν η διοίκηση την αποφασίσει οριστικά θα πρέπει να αποφασίσει τη χρηματοδότηση αυτής. Τα στοιχεία του ενεργητικού χρηματοδοτούνται από τα στοιχεία του παθητικού και της καθαρής περιουσίας. Μόλις χρηματοδοτηθεί χάνει τη μοναδικότητα του και δεν σχετίζεται με ιδιαίτερα στοιχεία του παθητικού ή της καθαρής θέσης.

11 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Αποφάσεις επενδύσεων Ποια είναι η σκοπιμότητα της επενδύσεως ; Ποιο είναι το μέγεθος της επενδύσεως ; Αν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σε ποια συμφέρει να επενδύσουμε τα χρήματα μας ; Συμφέρει να επενδύσουμε σε συγκεκριμένα πάγια στοιχεία ή μήπως να νοικιάσουμε τα στοιχεία αυτά ; (buy or lease ?) Συμφέρει να χτίσουμε ένα κτήριο ή να αγοράσουμε έτοιμο ; ((Buy or make ?) Συμφέρει να νοικιάσουμε ένα πάγιο περιουσιακό στοιχείο ή να το αγοράσουμε ; (lease or borrow ?) Συμφέρει να αποφασίσουμε για μία επένδυση σήμερα ή στο μέλλον ;

12 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Αποφάσεις επενδύσεων Θα επενδύσουμε στη Θράκη ή στην Κρήτη ; Στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα ; Διάφορα παρόμοια ερωτήματα Σκοπός της πραγματοποίησης της επένδυσης είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους της επιχείρησης Το ποσοστό της απόδοσης είναι κεντρικό στην ανάλυση μας. Πάνω από το αποδεκτό ποσοστό της επένδυσης η απόφαση που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό είναι αποδεκτή;

13 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Απαραίτητα στοιχεία για την αξιολόγηση των επενδύσεων Το καθαρό ποσό που απαιτείται για την επένδυση σήμερα. Πόσα θα απαιτηθούν στο μέλλον για την επένδυση ; Το κόστος του κεφαλαίου της επένδυσης Τα αναμενόμενα καθαρά έσοδα από την επένδυση Το ποσοστό του φόρου εισοδήματος, καθώς και τυχόν τοπικοί ή κοινοτικοί φόροι Το ποσοστό αποσβέσεως και η τηρούμενη μέθοδος αποσβέσεως καθώς επίσης και η σκοπιμότητα χρησιμοποιήσεως κάθε μεθόδου.

14 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Απαραίτητα στοιχεία για την αξιολόγηση των επενδύσεων Ο χρόνος διάρκειας επενδύσεως ή της ωφέλιμης ζωής της επενδύσεως. Υπολειμματική αξία της επενδύσεως. Το ποσοστό φορολογίας εκποίησης παλαιών περιουσιακών στοιχείων. Τα φορολογικά κίνητρα και οι προνομιακές φορολογικές διευκολύνσεις.

15 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Απαραίτητα στοιχεία για την αξιολόγηση των επενδύσεων Τα έξοδα λειτουργίας της νέας επενδύσεως. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή. Διάφορες άλλες πληροφορίες χρήσιμες για την αξιολόγηση της επένδυσης.

16 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Περί αποσβέσεων και παγίων στοιχείων Απόσβεση είναι η βαθμιαία μείωση της αξίας των πάγιων περιουσιακών στοιχείων λόγω λειτουργικής φθοράς , οικονομικής απαξιώσεως ή και απλής παρόδου του χρόνου. Το κόστος της απόσβεσης κατανέμεται στα χρόνια της ωφέλιμης ζωής του. Η απόσβεση δεν συνεπάγεται πληρωμή μετρητών όμως επηρεάζει τη ροή μετρητών.

17 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Περί αποσβέσεων και παγίων στοιχείων Το κόστος περιουσιακού στοιχείου αποτελείται από το κόστος αγοράς συν τα διάφορά έξοδα μεταφοράς και εγκαταστάσεως αυτού συν όλα τα έξοδα που απαιτούνται για να είναι το πάγιο περιουσιακό στοιχείο έτοιμο για χρήση. Για τον υπολογισμό των αποσβέσεων πρέπει να γνωρίζουμε την διάρκεια της ωφέλιμης ζωής και την υπολειμματική αξία. Η διαφορά τους είναι η απόσβεση.

18 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Αποσβέσεις ανά αγαθό Πηγή: Φόρουμ για την Αειφορία αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

19 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Μέθοδοι απόσβεσης Συνήθως χρησιμοποιείται η σταθερή μέθοδος αποσβέσεως όπου ο συντελεστής ή ποσοστό αποσβέσεως είναι σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ωφέλιμης ζωής του προϊόντος. α = Α 𝑛 όπου α το ποσό της απόσβεσης , Α το ποσό της αξίας παγίου- υπολειμματική αξία και n ο αριθμός των ετών. Ουσιαστικά διαιρούμε το ποσό της αξίας του παγίου στα χρόνια ζωής του. Τα χρόνια με άλλα λόγια λαμβάνονται σαν ίσης σημασίας

20 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Μέθοδοι απόσβεσης Παράδειγμα μεθόδου σταθερής απόσβεσης: Έστω ότι ένα πάγιο στοιχείο έχει ωφέλιμη ζωή για 10 χρόνια Το ποσό αγοράς είναι 50,000 συμπεριλαμβανομένων των εξόδων εγκαταστάσεως και η υπολειμματική αξία του είναι 0. Υπολογίστε τις αποσβέσεις με τη μέθοδο της σταθερής απόσβεσης. α = Α 𝑛 =50,000/10=5,000 Ακολουθεί ο αντίστοιχος πίνακας απόσβεσης:

21 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Έτος Αξία στην αρχή κάθε χρήσης Ποσό απόσβεσης ανά έτος Σύνολο απόσβεσης Αξία στο τέλος κάθε χρήσης 1 50,000 5,000 45,000 2 10,000 40,000 3 15,000 35,000 4 20,000 30,000 5 25,000 6 7 8 9 10 Σύνολο

22 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Μέθοδοι απόσβεσης Η αντίστοιχη μέθοδος ακολουθείται όταν μας δίνεται σταθερό ποσοστό απόσβεσης: α=Α*i Τα έτη είναι αντίστοιχα n=1/I όπου i το ποσοστό απόσβεσης. Παράδειγμα μεθόδου σταθερής απόσβεσης ως ποσοστό: Αν ένα μηχάνημα αγοράστηκε 12,000 δεν έχει υπολειμματική αξία και απαξιώνεται με βαθμό 20% να σχηματιστεί ο αντίστοιχος πίνακας αποσβέσεων: α=Α* i =>α=12,000*0.2=> α=2,400 και n=1/i=> n=1/0.2 => n=5. i i

23 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Έτος Αξία στην αρχή κάθε χρήσης Ποσό απόσβεσης ανά έτος Σύνολο απόσβεσης Αξία στο τέλος κάθε χρήσης 1 12,000 2,400 9,600 2 4,800 7,200 3 4 5 Σύνολο

24 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Μέθοδοι απόσβεσης Μια άλλη σειρά από μεθόδους είναι οι μέθοδοι υπολογισμού μεγαλύτερων αποσβέσεων στα πρώτα χρόνιά της απόσβεσης. Η φθορά είναι μεγαλύτερη ή τα έξοδα συντήρησης αυξάνονται. Οι μέθοδοι αυτοί ονομάζονται μέθοδοι επιταχυνόμενης αποσβέσεως. Μέθοδος διπλάσιας μείωσης της αναπόσβεστης λογιστικής αξίας. Ο συντελεστής είναι διπλάσιος στα πρώτα χρόνια και δεν λαμβάνεται υπόψη η υπολειμματική αξία Αυτό συμβαίνει για τα n/2 χρόνια της επένδυσης. Αν ο αριθμός των ετών είναι μονός ισχύει ο μεγαλύτερος ακέραιος Στη συνέχεια διαιρούμε την υπολειπόμενη αξία με τον αριθμό των ετών Α/n

25 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Μέθοδοι απόσβεσης Η αξία του παγίου στο τέλος του 1ου έτους είναι 60,000 Έτος Αξία στην αρχή κάθε χρήσης Ποσοστό απόσβεσης ανά έτος Ποσό απόσβεσης Σύνολο απόσβεσης Αξία στο τέλος κάθε χρήσης 1 100,000 0.4 40,000 60,000 2 3 4 5 Σύνολο

26 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Μέθοδοι απόσβεσης Δεύτερο έτος : 60,000*0.4=24,000 Η αξία του παγίου στο τέλος του 2ου έτους είναι 60,000-24,000=36,000 Έτος Αξία στην αρχή κάθε χρήσης Ποσοστό απόσβεσης ανά έτος Ποσό απόσβεσης Σύνολο απόσβεσης Αξία στο τέλος κάθε χρήσης 1 100,000 0.4 40,000 60,000 2 24,000 64,000 36,000 3 4 5 Σύνολο

27 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Μέθοδοι απόσβεσης Τρίτο έτος : 36,000*0.4=14,400 Η αξία του παγίου στο τέλος του 3ου έτους είναι 36,000-14,400=21,600 Έτος Αξία στην αρχή κάθε χρήσης Ποσοστό απόσβεσης ανά έτος Ποσό απόσβεσης Σύνολο απόσβεσης Αξία στο τέλος κάθε χρήσης 1 100,000 0.4 40,000 60,000 2 24,000 64,000 36,000 3 14,400 78,400 21,600 4 5 Σύνολο

28 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Μέθοδοι απόσβεσης Τέταρτο και πέμπτο έτος : 21,600/2=10,800 Η αξία του παγίου στο τέλος του 4ου έτους είναι 21,600-10,800=10,800 Έτος Αξία στην αρχή κάθε χρήσης Ποσοστό απόσβεσης ανά έτος Απόσβεση ανά έτος Σύνολο απόσβεσης Αξία στο τέλος κάθε χρήσης 1 100,000 0.4 40,000 60,000 2 24,000 64,000 36,000 3 14,400 78,400 21,600 4 1/2 10,800 89,200 5 Σύνολο

29 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Μέθοδοι απόσβεσης Έτος Αξία στην αρχή κάθε χρήσης Ποσοστό απόσβεσης ανά έτος Απόσβεση ανά έτος Σύνολο απόσβεσης Αξία στο τέλος κάθε χρήσης 1 100,000 0.4 40,000 60,000 2 24,000 64,000 36,000 3 14,400 78,400 21,600 4 1/2 10,800 89,200 5 Σύνολο

30 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Μέθοδοι απόσβεσης Μέθοδος αθροίσματος ετών ζωής. Πολλαπλασιασμός με το λόγο αύξοντος έτους προς το σύνολο ετών επενδύσεως. Η αριθμητική πρόοδος είναι : 𝑛 = 𝑛( 𝑎 1 + 𝑎 𝑛 ) 2 Όπου 𝑛 είναι το άθροισμα, 𝑎 1 η τιμή 1 και 𝑎 𝑛 η τιμή του τελευταίου έτους.

31 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Μέθοδοι απόσβεσης Παράδειγμα αθροίσματος ετών ζωής : Να υπολογιστούν με τη μέθοδο του αθροίσματος ετών ζωής οι αποσβέσεις παγίου στοιχείου αξίας 80,000 αν η ωφέλιμη ζωή του είναι 6 χρόνια. Έχουμε 𝑛 = 𝑛( 𝑎 1 + 𝑎 𝑛 ) 2 = 6(1+6) 2 = 42 2 =21 Άρα ο πίνακας αποσβέσεων γίνεται

32 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Μέθοδοι απόσβεσης Έτος Αξία στην αρχή κάθε χρήσης Ποσοστό απόσβεσης ανά έτος Απόσβεση ανά έτος Σύνολο απόσβεσης Αξία στο τέλος κάθε χρήσης 1 80,000 6/21=0.285 2 5/21=0.238 3 4/21=0.19 4 3/21=0.142 5 2/21=0.095 6 1/21=0.047 Σύνολο

33 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Οι αποσβέσεις του πρώτου έτους είναι : 80,000*0.285=22,800 Η αξία του παγίου είναι 80,000-22,800=57,200 Έτος Αξία στην αρχή κάθε χρήσης Ποσοστό απόσβεσης ανά έτος Απόσβεση ανά έτος Σύνολο απόσβεσης Αξία στο τέλος κάθε χρήσης 1 80,000 6/21=0.285 22,800 57,200 2 5/21=0.238 3 4/21=0.19 4 3/21=0.142 5 2/21=0.095 6 1/21=0.047 Σύνολο

34 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Οι αποσβέσεις του δεύτερου έτους είναι : 80,000*0.238=19,040 Η αξία του παγίου είναι 57,200-19,040=38,160 Έτος Αξία στην αρχή κάθε χρήσης Ποσοστό απόσβεσης ανά έτος Απόσβεση ανά έτος Σύνολο απόσβεσης Αξία στο τέλος κάθε χρήσης 1 80,000 6/21=0.285 22,800 57,200 2 5/21=0.238 19,040 41,840 38,160 3 4/21=0.19 4 3/21=0.142 5 2/21=0.095 6 1/21=0.047 Σύνολο

35 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Οι αποσβέσεις του τρίτου έτους είναι : 80,000*0.19=15,200 Η αξία του παγίου είναι 38,160-15,200=22,960 Έτος Αξία στην αρχή κάθε χρήσης Ποσοστό απόσβεσης ανά έτος Απόσβεση ανά έτος Σύνολο απόσβεσης Αξία στο τέλος κάθε χρήσης 1 80,000 6/21=0.285 22,800 57,200 2 5/21=0.238 19,040 41,840 38,160 3 4/21=0.19 15,200 57,040 22,960 4 3/21=0.142 5 2/21=0.095 6 1/21=0.047 Σύνολο

36 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Οι αποσβέσεις του τέταρτου έτους είναι : 80,000*0.142=11,360 Η αξία του παγίου είναι 22,960-11,360=11,600 Έτος Αξία στην αρχή κάθε χρήσης Ποσοστό απόσβεσης ανά έτος Απόσβεση ανά έτος Σύνολο απόσβεσης Αξία στο τέλος κάθε χρήσης 1 80,000 6/21=0.285 22,800 57,200 2 5/21=0.238 19,040 41,840 38,160 3 4/21=0.19 15,200 57,040 22,960 4 3/21=0.142 11,360 68,400 11,600 5 2/21=0.095 6 1/21=0.047 Σύνολο

37 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Οι αποσβέσεις του πέμπτου έτους είναι : 80,000*0.095=7,600 Η αξία του παγίου είναι 11,600-7,600=4,000 Έτος Αξία στην αρχή κάθε χρήσης Ποσοστό απόσβεσης ανά έτος Απόσβεση ανά έτος Σύνολο απόσβεσης Αξία στο τέλος κάθε χρήσης 1 80,000 6/21=0.285 22,800 57,200 2 5/21=0.238 19,040 41,840 38,160 3 4/21=0.19 15,200 57,040 22,960 4 3/21=0.142 11,360 68,400 11,600 5 2/21=0.095 7,600 76,000 4,000 6 1/21=0.047 Σύνολο

38 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Οι αποσβέσεις του έκτου έτους είναι : 80,000*0.047=4,000 Η αξία του παγίου είναι 4,000-0=0 Έτος Αξία στην αρχή κάθε χρήσης Ποσοστό απόσβεσης ανά έτος Απόσβεση ανά έτος Σύνολο απόσβεσης Αξία στο τέλος κάθε χρήσης 1 80,000 6/21=0.285 22,800 57,200 2 5/21=0.238 19,040 41,840 38,160 3 4/21=0.19 15,200 57,040 22,960 4 3/21=0.142 11,360 68,400 11,600 5 2/21=0.095 7,600 76,000 4,000 6 1/21=0.047 Σύνολο

39 Σημείωμα Αδειοδότησης
Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό. Οι όροι χρήσης των έργων τρίτων επεξηγούνται στη διαφάνεια «Επεξήγηση όρων χρήσης έργων τρίτων». Τα έργα για τα οποία έχει ζητηθεί άδεια αναφέρονται στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». [1] Ως Μη Εμπορική ορίζεται η χρήση: που δεν περιλαμβάνει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την χρήση του έργου, για το διανομέα του έργου και αδειοδόχο που δεν περιλαμβάνει οικονομική συναλλαγή ως προϋπόθεση για τη χρήση ή πρόσβαση στο έργο που δεν προσπορίζει στο διανομέα του έργου και αδειοδόχο έμμεσο οικονομικό όφελος (π.χ. διαφημίσεις) από την προβολή του έργου σε διαδικτυακό τόπο Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έργο για εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί.

40 Επεξήγηση όρων χρήσης έργων τρίτων
Δεν επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, παρά μόνο εάν ζητηθεί εκ νέου άδεια από το δημιουργό. διαθέσιμο με άδεια CC-BY Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου και η δημιουργία παραγώγων αυτού με απλή αναφορά του δημιουργού. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-SA Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού, και διάθεση του έργου ή του παράγωγου αυτού με την ίδια άδεια. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-ND Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η δημιουργία παραγώγων του έργου. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού και διάθεση του έργου ή του παράγωγου αυτού με την ίδια άδεια. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC-SA διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC-ND Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου και η δημιουργία παραγώγων του. διαθέσιμο με άδεια CC0 Public Domain Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, η δημιουργία παραγώγων αυτού και η εμπορική του χρήση, χωρίς αναφορά του δημιουργού. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, η δημιουργία παραγώγων αυτού και η εμπορική του χρήση, χωρίς αναφορά του δημιουργού. διαθέσιμο ως κοινό κτήμα χωρίς σήμανση Συνήθως δεν επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου.

41 Διατήρηση Σημειωμάτων
Οποιαδήποτε αναπαραγωγή ή διασκευή του υλικού θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει: το Σημείωμα Αναφοράς το Σημείωμα Αδειοδότησης τη δήλωση Διατήρησης Σημειωμάτων το Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων (εφόσον υπάρχει) μαζί με τους συνοδευόμενους υπερσυνδέσμους.

42 Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων» έχει χρηματοδοτήσει μόνο την αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.


Κατέβασμα ppt "Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google