Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δικαιώματα ζώων Σουμπάμ Πολ Τόκι Κων/νος Καραμάνης Ιωάννα Συριοπούλου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δικαιώματα ζώων Σουμπάμ Πολ Τόκι Κων/νος Καραμάνης Ιωάννα Συριοπούλου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Δικαιώματα ζώων Σουμπάμ Πολ Τόκι Κων/νος Καραμάνης Ιωάννα Συριοπούλου

3 Τα δικαιώματα των ζώων είναι ένας όρος ο οποίος θέλει να υπερτονίσει πως εκτός από τον άνθρωπο, σε αυτό τον πλανήτη κατοικούν και άλλα ζώα τα οποία οφείλουμε να σεβόμαστε, να προστατεύουμε και να μην εκμεταλλευόμαστε προς δικό μας όφελος.

4 Προβληματισμοί γύρω από τα ζώα
Πυθαγόρας ( π.Χ.): καλεί τους ανθρώπους να επιδεικνύουν σεβασμό προς τα ζώα. Πορφύριος ( π.Χ.): είχε γράψει το, «Περί αποχής εμψύχων – Ακρεατοφαγία». Πλούταρχος ( μ.Χ.): έγραψε «Περί Σαρκοφαγίας». Πολλοί μεγάλοι Έλληνες φιλόσοφοι δεν έτρωγαν κρέας διότι πίστευαν πως η πράξη αυτή είναι ανήθικη.

5 Οι πρώτοι νόμοι για την προστασία των ζώων
Το 1635 ψηφίστηκε στην Ιρλανδία νόμος που έκανε αναφορά στη σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τα θηρία. Το 1641 ψηφίστηκε και στη Βόρεια Αμερική ο πρώτος νομικός κώδικας για την προστασία των κατοικίδιων ζώων. Από το 1800 και έπειτα άρχισαν να εισάγονται σιγά σιγά νόμοι για την προστασία των ζώων.

6 Το 1824 δημιουργείτε η «Κοινότητα για την πρόληψη της βίας στα ζώα» - Society for the Prevention of Cruelty to Animals (SPCA). Η SPCA εξακολουθεί να υφίστανται μέχρι σήμερα και να προσφέρει σημαντικό έργο, γνωστή πια ως RSPCA. Από το 1824 και έπειτα πολλά βιβλία που εκδόθηκαν προσέγγιζαν πλέον το θέμα των Δικαιωμάτων των ζώων και όχι απλά της προστασίας τους. Ο Lewis Gompertz ( ), ένας από τους ιδρυτές της SPCA, σε δικό του έργο τόνισε ότι κάθε ζωντανό πλάσμα ανθρώπινο και μη, έχει περισσότερα δικαιώματα για τη χρήση του σώματος του από οποιονδήποτε άλλο, και ότι είναι καθήκον μας να προωθήσουμε την ευτυχία και την ισότητα όλων των υπάρξεων. Έπειτα ακολούθησαν κι άλλοι φιλόσοφοι, οι οποίοι ασχολήθηκαν με το θέμα των δικαιωμάτων των ζώων. Στις αρχές του 20ου αιώνα και γύρω στο 1905 άρχισε να κάνει την εμφάνιση του και το κίνημα υπέρ των Δικαιωμάτων των ζώων (Animal Rights Movement). Με το πέρασμα των χρόνων και με την βοήθεια επιστημονικών τεκμηριώσεων οι ιδέες ωρίμασαν, οι υποστηρικτές και ακτιβιστές για τα Δικαιώματα των ζώων αυξήθηκαν, και φτάνοντας στο 1978, για πρώτη φορά συντάσσεται η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των ζώων στο Παρίσι από την Διεθνή Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων.

7 H Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων
To κείμενο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Ζώων υιοθετήθηκε από την Διεθνή Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων και άλλες οργανώσεις στα πλαίσια διεθνούς συνάντησης, με θέμα τα δικαιώματα των ζώων η οποία έλαβε χώρα στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο του Η Διακήρυξη υπογράφηκε στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 1978. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ζωή είναι ενιαία διακηρύσσεται:

8 Άρθρο 1 1. Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης. Άρθρο 2 1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου. 2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για το καλό των ζώων. 3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο. Άρθρο 3 1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά. 2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνει στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.

9 Άρθρο 4 1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους. 2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού. ] Άρθρο 5 1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. 2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.

10 Άρθρο 6 1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα. 2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική. Άρθρο 7 1. Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική. Άρθρο 8 1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό. 2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές. Άρθρο 9 1. Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας. Άρθρο 10 1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. 2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.

11 Διεθνής Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων, Παρίσι 1978
Άρθρο 11 1. Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή. Άρθρο 12 1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος. 2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία. Άρθρο 13 1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο. 2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται. Άρθρο 14 1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση. 2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ’ τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου. Διεθνής Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων, Παρίσι 1978

12 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΑΜΗ ΒΑΣΩ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΝΙΚΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΡΗ

13 Νόμος 3170/2003 Για τα κατοικίδια ζώα συντροφιάς και για τα αδέσποτα ζώα
Σε περιπτώσεις κακομεταχείρισης ζώου γίνεται προσωρινή αφαίρεση κατοχής του ζώου από τον ιδιοκτήτη και παραδίδεται σε ζωοφιλικό σωματείο ή σε καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Για κάθε ζημία που προκαλείται από οποιοδήποτε κατοικίδιο ζώο, υπεύθυνος είναι ο ιδιοκτήτης του, όμως για τις ζημίες που προκαλούνται από κατοικίδια ζώα που χρησιμοποιούνται για το επάγγελμα, τη φύλαξη της κατοικίας ή τη διατροφή του κατόχου τους, ο κάτοχος τους δεν φέρει καμία ευθύνη όταν δεν τον βαρύνει κανένα πταίσμα φύλαξης και εποπτείας του ζώου

14 Επιτρέπεται σε κάθε πολυκατοικία,
ανεξάρτητα από το τι προβλέπει ο κανονισμός της, η διατήρηση 1 σκύλου και 1 γάτας ή 2 σκύλων ή 2 γάτων, εφόσον τα ζώα αυτά μένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη τους και δεν παραμένουν μόνιμα στις βεράντες. Αντίθετα, για τις μονοκατοικίες, επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς στους ανοικτούς χώρους των μονοκατοικιών, με την προϋπόθεση ότι αυτά δεν τα κακομεταχειρίζονται αλλά τυγχάνουν καλών συνθηκών διαβίωσης και τηρούνται οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας. Είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση με microchip σε όλους τους σκύλους. Εξαιρούνται τα ποιμενικά που φυλάνε τα κοπάδια.

15 Απαγορεύεται ο περίπατος σκύλου χωρίς συνοδό.
(Σημ. προβλέπεται η επιβολή προστίμου από τους Δήμους 300 έως 1500 ευρώ) Οι Δήμοι ορίζονται υπεύθυνοι για την προστασία των αδέσποτων και για την εφαρμογή των προγραμμάτων στείρωσης για τον περιορισμό του αριθμού τους. Ακόμη στην αρμοδιότητα των Δήμων ανήκει η περισυλλογή και η εν γένει μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα και η δημιουργία καταφυγίων.. .

16 Νόμος 2017/1992 «Ευρωπαϊκή σύμβαση για
την προστασία των ζώων συντροφιάς» Κανείς δεν πρέπει να κάνει άσκοπα ένα ζώο συντροφιάς να πονά, να υποφέρει ή να αγωνιά…, κανείς δεν πρέπει να εγκαταλείπει ένα ζώο συντροφιάς. Χειρουργικές επεμβάσεις όπως κόψιμο ουράς, αυτιών, φωνητικών χορδών απαγορεύονται, εκτός εάν είναι απαραίτητη για λόγους κτηνιατρικούς ή προς όφελος ενός συγκεκριμένου ζώου. Θεωρείται βασανισμός και τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 5 μήνες ή χρηματική ποινή ή και τα δύο.

17

18 Νόμος 1197/1981 «Περί προστασίας των ζωών»
Ποινικές κυρώσεις. Προστατεύονται τα ζώα συντροφιάς, εργασίας και εκτροφών Α Περίπτωση. -Βασανισμός. -Κακοποίηση. -Μη παροχή κατάλληλης και επαρκούς τροφής και νερού. -Μη εξασφάλιση καταλύματος άνετου, υγιεινού και προσαρμοσμένου στο φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου. -Βασανισμός ή κακομεταχείριση ζώων κατά την διάρκεια της μεταφοράς τους με αυτοκίνητα, εμπορικά πλοία, σιδηρόδρομο, αεροπλάνα, αυτοκίνητα. Ποινή : Φυλάκιση μέχρι 6 μήνες ή χρηματική ποινή 300 έως ευρώ ή και οι δύο ποινές.

19 Β Περίπτωση -Παράνομη ευθανασία. -Θανάτωση θηλαστικού στα σφαγεία χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση. -Παραβίαση διατάξεων για πειραματόζωα. Ποινή : Φυλάκιση μέχρι 5 μήνες ή χρηματική ποινή 300 έως ευρώ ή και οι δύο ποινές Γ Περίπτωση -Κλοπή κυνηγετικού σκύλου Ποινή : Φυλάκιση μέχρι 6 μήνες και χρηματική ποινή ευρώ. Δ. Ειδική περίπτωση νόμου 3170/2003 άρθρο 12 παρ. 1: -Εκτροφή εκπαίδευση – χρησιμοποίηση σκύλων για κυνομαχίες, παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος από σκύλους ή γάτες Ποινή : Φυλάκιση μέχρι 12 μήνες και χρηματική ποινή έως ευρώ.

20 Σφαγιασμός Με το ΠΔ 327/1996 κυρώθηκε η οδηγία 93/119/ΕΚ του Συμβουλίου, σχετικά με την προστασία των ζώων κατά τη σφαγή τους ή τη θανάτωσή τους, που ρυθμίζει με «ανθρωπισμό» τον καταλληλότερο τρόπο θανάτωσης ή σφαγής των ζώων. Οι διατάξεις αυτές αφορούν ιδιαίτερα λεπτομερή ζητήματα της θανάτωσης ή της κατάστασης των ζώων πριν θανατωθούν με \ τρόπο μαζικό και οργανωμένο. Τα μόνοπλα, τα μηρυκαστικά, οι χοίροι, τα κουνέλια και τα πουλερικά που φέρονται στα σφαγεία για σφαγή πρέπει να αναισθητοποιούνται πριν τη σφαγή ή να θανατώνονται ακαριαία. Παραδείγματα «εξανθρωπισμένου» σφαγιασμού Αποκεφαλισμός και εξάρθρωση του αυχένα. Οι μέθοδοι αυτές χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη θανάτωση των πουλερικών.

21 Μέθοδοι θανάτωσης των γουνοφόρων ζώων
1. Μηχανικά όργανα που διεισδύουν στον εγκέφαλο. 2. Ένεση θανατηφόρας δόσης αναισθητικού προϊόντος. 3. Ηλεκτροπληξία με καρδιακή ανακοπή. 4. Έκθεση στο μονοξείδιο του άνθρακα. 5. Έκθεση στο χλωροφόρμιο. 6. Έκθεση στο διοξείδιο του άνθρακα. Η δράση σημαντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και η γενικότερη ευαισθητοποίηση που επικρατεί με την πρόοδο των ετών, τουλάχιστον ως προς το φαίνεσθε, οδήγησε στην θέσπιση νομοθεσίας για την προστασία των πειραματόζωων

22 Στη χώρα μας τα πειραματόζωα προστατεύονται από το Προεδρικό Διάταγμα με κοινοτική οδηγία και από τον νόμο, ο οποίος ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο την Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα σπονδυλωτά ζώα που χρησιμοποιούνται για ερευνητικούς και άλλους επιστημονικούς σκοπούς. Κύριοι στόχοι αυτής της νομοθεσίας είναι: • Η μείωση του αριθμού των ζώων που χρησιμοποιούνται για πειραματικούς, άλλους επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς • Η κατάλληλη μέριμνα για τα ζώα αυτά, σε ό,τι αφορά την υγεία και την ευζωία τους.

23 • Να μην υφίστανται ανώφελα κανένα πόνο, ταλαιπωρία, αγωνία ή μόνιμη βλάβη, όπου δε αυτά είναι αναπόφευκτα να περιορίζονται στο ελάχιστο δυνατό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Προεδρικό Διάταγμα επέλεξε μια αυστηρότερη, σε σχέση με την Οδηγία (αλλά και τη Σύμβαση), εκδοχή, επιβάλλοντας έγκριση για όλα ανεξαιρέτως τα πειράματα και όχι μόνον για αυτά που προβλέπεται να προκαλέσουν μεγάλη ταλαιπωρία σε ζώα. Ζώα εκτροφών Τα κράτη μέλη επικύρωσαν την ευρωπαϊκή σύμβαση για την προστασία των ζώων στα εκτροφεία, όπως τροποποιήθηκε τελευταία, οι αρχές της οποίας αφορούν την κατοικία, τη διατροφή και τις παρεχόμενες ανάλογα με τις ανάγκες των ζώων φροντίδες, σχετικά με την προστασία των ζώων στα εκτροφεία. Η οδηγία αυτή εφαρμόζεται στα ζώα (συμπεριλαμβανομένων των ιχθύων, των ερπετών και των αμφιβίων) που εκτρέφονται ή που διατηρούνται για την παραγωγή τροφίμων , μαλλιού, δέρματος ή γούνας ή για άλλους σκοπούς γεωργικής εκμετάλλευσης.

24 Δεν αφορά τα άγρια ζώα, τα ζώα που προορίζονται να συμμετάσχουν σε αγώνες ή σε άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις (εκθέσεις) τα πειραματόζωα ή τα ζώα εργαστηριακών δοκιμών και τα ασπόνδυλα. Τα κράτη μέλη θεσπίζουν διατάξεις ώστε οι κύριοι ή οι κάτοχοι ζώων να λαμβάνουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για να εξασφαλίσουν την καλή διαβίωση των ζώων τους καθώς και το ότι τα εν λόγω ζώα δεν υφίστανται κανένα περιττό πόνο, ταλαιπωρία ή βλάβη. Δεν πρέπει να εφαρμόζονται μέθοδοι εκτροφής που προκαλούν ταλαιπωρία ή βλάβη εκτός εάν οι επιπτώσεις τους είναι ελάχιστες, στιγμιαίες ή επιτρέπονται ρητώς από τις εθνικές διατάξεις.

25 Καταπάτηση δικαιωμάτων των ζώων
Νεκτάριος Σούχλας Χρυσούλα Κάσα Δανάη Μπαρμπούνη

26 Άρθρο 1 Ο άνθρωπος δε σέβεται τη ζωή κάθε ζώου και τα σκοτώνει, πολλές φορές χωρίς λόγο. π.χ. οι κυνηγοί που έχουν για χόμπι να σκοτώνουν τα ζώα. Εξοντώνει πολλά ζώα για τη γούνα τους, το κρέας τους, τους χαυλιόδοντές τους κλπ. Άρθρο 2 Ο άνθρωπος κακομεταχειρίζεται τα ζώα στα τσίρκο, όταν τα εκπαιδεύει, όπως π.χ. την αρκούδα χορεύτρια, και όταν τα μεταφέρει από ένα μέρος στο άλλο χωρίς φαγητό και νερό, με ανοιχτά φορτηγά, σε κρύο και ζέστη, για να τα οδηγήσει στο σφαγείο. Εκεί τα σφάζει με βασανιστικό τρόπο.

27 Άρθρο 3 Ο άνθρωπος δε σέβεται την ελευθερία των ζώων και τα φυλακίζει σε κλουβιά, τσίρκο και ζωολογικούς κήπους. Άρθρο 4 Ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται τα κατοικίδια ζώα σε μεγάλες κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες, όπου τα ζώα είναι το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς καθόλου χώρο, για να κινούνται. Αυτό το κάνει, για να παχύνουν τα ζώα και να δώσουν περισσότερο κρέας, γάλα και αυγά. Άρθρο 3 Ο άνθρωπος δε σέβεται την ελευθερία των ζώων και τα φυλακίζει σε κλουβιά, τσίρκο και ζωολογικούς κήπους. Άρθρο 4 Ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται τα κατοικίδια ζώα σε μεγάλες κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες, όπου τα ζώα είναι το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς καθόλου χώρο, για να κινούνται. Αυτό το κάνει, για να παχύνουν τα ζώα και να δώσουν περισσότερο κρέας, γάλα και αυγά.

28 Άρθρο 5 Ο άνθρωπος αφήνει τους σκύλους και τις γάτες, που είχε πάρει για συντροφιά, αδέσποτα στους δρόμους. Άρθρο 6 Πολλές φορές ο άνθρωπος χρησιμοποιεί ζώα για διάφορες δουλειές και δεν τα αφήνει να ξεκουραστούν ή να φάνε. Άρθρο 5 Ο άνθρωπος αφήνει τους σκύλους και τις γάτες, που είχε πάρει για συντροφιά, αδέσποτα στους δρόμους. Άρθρο 6 Πολλές φορές ο άνθρωπος χρησιμοποιεί ζώα για διάφορες δουλειές και δεν τα αφήνει να ξεκουραστούν ή να φάνε.

29 Άρθρο 7 Κάθε μέρα, χιλιάδες σκύλοι, γάτες, πίθηκοι, κουνέλια, χελώνες, άλογα, γουρούνια, κατσίκες, πουλιά, ινδικά χοιρίδια, ακόμα και δελφίνια και ψάρια, βασανίζονται σκληρά για το «καλό της επιστήμης. Άρθρο 8 Όπως στο άρθρο 3. Άρθρο 9 Όπως στα άρθρα 3 και 4.

30 Άρθρο 10 Πολλά ζώα πεθαίνουν σε πειράματα που θα μπορούσαν να γίνουνε με κάποιο άλλο τρόπο. Τα αδέσποτα ζώα θανατώνονται από ασυνείδητους με φόλες. Άρθρο 11 Υπάρχουν πολλά ζώα που είναι υπό εξαφάνιση (ο ελέφαντας, η χελώνα καρέτα – καρέτα, το πάντα, η φώκια μοναχός, οι γύπες κ.ά.), γιατί ο άνθρωπος σκοτώνει μεγάλο αριθμό ζώων του κάθε είδους. Άρθρο 12 Τα ζώα που τα χτυπάνε αυτοκίνητα δεν τα παίρνουνε από τους δρόμους, για να τα θάψουνε, και τα αφήνουν εκεί για να λιώσουν.

31

32 Tο τσίρκο έχει ως αποτέλεσμα τις εξής πράξεις:
1) Παράνομο κυνήγι ειδών υπό εξαφάνιση. 2) Άθλιες συνθήκες διαβίωσης και θάνατος των περισσότερων ζώων που συλλαμβάνονται, είτε κατά τη μεταφορά, είτε κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης 3) Βασανιστήρια ως μέθοδοι εκπαίδευσης (πείνα, δίψα και ανελέητο ξύλο). 4) Παράνομος τζίρος από το εμπόριο άγριων ζώων και προϊόντων (τρίτος σε παγκόσμια κλίματα μετά το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων). 5) Αφύσικες συνθήκες μεταφοράς και διαβίωσης για τα άγρια ζώα. 6) Έλλειψη κατάλληλης κτηνιατρικής φροντίδας. 7) Απάνθρωπο τέλος για τα ζώα που γερνούν και είναι ανίκανα να «εργασθούν» ή αρρωσταίνουν. Πωλούνται για πειραματόζωα, εγκαταλείπονται οπουδήποτε ή εκτελούνται. Ζώα που δεν υποτάσσονται σκοτώνονται ή επίσης πωλούνται για πειραματόζωα.

33 Το τσίρκο αποτελεί θέαμα της ντροπής και του αίσχους.
Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και η δεύτερη στον κόσμο που απαγόρευσε τα τσίρκο με ζώα! Η συντονισμένη προσπάθεια φιλοζωικών οργανώσεων, όπως ο Αρκτούρος, και ενεργών πολιτών απέδωσε καρπούς. Στις 31 Ιανουαρίου, η ελληνική Βουλή ψήφισε κατά πλειοψηφία νόμο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» που απαγορεύει τη λειτουργία τσίρκων και κάθε είδους παραστάσεων με ζώα όπως και τη χρησιμοποίησή τους σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστες αυτοκινήτων, μουσικές συναυλίες, επιδείξεις, πανηγύρια και άλλες εκδηλώσεις. Το τσίρκο αποτελεί θέαμα της ντροπής και του αίσχους. Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και η δεύτερη στον κόσμο που απαγόρευσε τα τσίρκο με ζώα! Η συντονισμένη προσπάθεια φιλοζωικών οργανώσεων, όπως ο Αρκτούρος, και ενεργών πολιτών απέδωσε καρπούς. Στις 31 Ιανουαρίου, η ελληνική Βουλή ψήφισε κατά πλειοψηφία νόμο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» που απαγορεύει τη λειτουργία τσίρκων και κάθε είδους παραστάσεων με ζώα όπως και τη χρησιμοποίησή τους σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστες αυτοκινήτων, μουσικές συναυλίες, επιδείξεις, πανηγύρια και άλλες εκδηλώσεις.

34 H Ελλάδα γίνεται η μόνη χώρα στην Ευρώπη που απαγορεύει πλήρως τέτοιου είδους θεάματα και μια από τις τέσσερις παγκοσμίως που έχουν απαγορεύσει τη χρήση άγριων ζώων σε παραστάσεις. Το νομοσχέδιο απαγορεύει επίσης τη συμμετοχή ακρωτηριασμένων ζώων σε εκθέσεις, δηλαδή ζώων με κομμένα αυτιά και ουρά, παρά τη σθεναρή αντίδραση του κυνολογικού ομίλου Ελλάδας (οι συγκεκριμένες επεμβάσεις θεωρούνται «καλλωπιστικού» τύπου).

35 Στα θετικά σημεία του νέου νόμου περιλαμβάνεται και η αυστηροποίηση των ποινών για όσους κακοποιούν και θανατώνουν ζώα. Εφεξής, πέραν των διοικητικών κυρώσεων που προβλέπουν πρόστιμο ευρώ για κάθε ζώο και κάθε περιστατικό, οι παραβάτες θα τιμωρούνται και με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από έως ευρώ. Ο εισαγγελέας, δε, μπορεί να διατάξει ακόμα και την οριστική κατάσχεση ενός ζώου εάν διαπιστωθεί ότι αυτό κακοποιείται και να απαγορεύσει την απόκτηση άλλου ζώου από τον παραβάτη. Τις ίδιες ποινές επιφυλάσσει ο νόμος και για όσους εμπορεύονται παράνομα ζώα.

36 Aηδιαστικά συστατικά στα καλλυντικά!
Αυτό που λίγοι ξέρουν, είναι ότι συνηθισμένα καλλυντικά περιέχουν ασυνήθιστες έως αηδιαστικές ουσίες, οι οποίες, όσο κι αν προσπαθήσουμε να διαβάσουμε τις ετικέτες, δεν αποκρυπτογραφούνται εύκολα. Το άμπαρι (ambergris) είναι μια κηρώδης ουσία που συσσωρεύεται στο έντερο της φάλαινας φυσητήρα και βοηθά τα σκληρά υλικά που καταπίνει μαζί με την τροφή του το κήτος να περάσουν από τον πεπτικό σωλήνα χωρίς να του προκαλέσουν τραύματα. Το άμπαρι αποβάλλεται ενίοτε από το στόμα της φάλαινας, συνήθως, όμως, βγαίνει από την άλλη άκρη του σώματος του ζώου.

37 2. Λέπια ψαριών σε μάσκαρες και βερνίκια νυχιών!
Η γουανίνη είναι ένα αμινοξύ που περιέχεται στα περιττώματα των αηδονιών αλλά και στα λέπια των ψαριών, το οποίο δίνει απαστράπτουσα λάμψη στα βερνίκια νυχιών και διατηρησιμότητα στη μάσκαρα. Επιπλέον, χρησιμοποιείται στη σύνθεση σαμπουάν, αφρόλουτρων, αρωμάτων, σαπουνιών κ.λπ. Λέπια ψαριών σε μάσκαρες και βερνίκια νυχιών! Η γουανίνη είναι ένα αμινοξύ που περιέχεται στα περιττώματα των αηδονιών αλλά και στα λέπια των ψαριών, το οποίο δίνει απαστράπτουσα λάμψη στα βερνίκια νυχιών και διατηρησιμότητα στη μάσκαρα. Επιπλέον, χρησιμοποιείται στη σύνθεση σαμπουάν, αφρόλουτρων, αρωμάτων, σαπουνιών κ.λπ. Λίπος νεκρών ζώων στις σκιές ματιών! Η γνωστή ζελατίνη φτιάχνεται από βρασμένο δέρμα και κόκκαλα χοίρων και βοοειδών. Συνήθως αναγράφεται ως “υδρολυμένο κολλαγόνο” στις ετικέτες των καλλυντικών, αλλά είναι το ίδιο πράγμα. Το λίπος είναι ένα κοινό συστατικό σε πολλά προϊόντα ομορφιάς και φροντίδας δέρματος και σώματος, συμπεριλαμβανομένων των σκιών, κραγιόν, σαμπουάν κ.λπ. Τα νεκρά ζώα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ζελατίνης προέρχονται από πολλές διαφορετικές πηγές, μεταξύ των οποίων σφαγεία, ζωολογικοί κήποι κ.λπ. αλλά και από τα σκοτωμένα ζώα στους δρόμους! 3. Λίπος νεκρών ζώων στις σκιές ματιών! Η γνωστή ζελατίνη φτιάχνεται από βρασμένο δέρμα και κόκκαλα χοίρων και βοοειδών. Συνήθως αναγράφεται ως “υδρολυμένο κολλαγόνο” στις ετικέτες των καλλυντικών, αλλά είναι το ίδιο πράγμα. Το λίπος είναι ένα κοινό συστατικό σε πολλά προϊόντα ομορφιάς και φροντίδας δέρματος και σώματος, συμπεριλαμβανομένων των σκιών, κραγιόν, σαμπουάν κ.λπ. Τα νεκρά ζώα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ζελατίνης προέρχονται από πολλές διαφορετικές πηγές, μεταξύ των οποίων σφαγεία, ζωολογικοί κήποι κ.λπ. αλλά και από τα σκοτωμένα ζώα στους δρόμους!

38 4. Σκαθάρια στα κραγιόν! Τα περισσότερα κραγιόν περιέχουν “σκόνη” κόκκινων σκαθαριών, της οικογένειας Dactylopius Coccus. Τα εν λόγω σκαθάρια τρέφονται με τους κόκκινους καρπούς ορισμένων ειδών κάκτων της κεντρικής και νότιας Αμερικής με αποτέλεσμα να περιέχουν στο σώμα τους μεγάλες συγκεντρώσεις μιας κόκκινης ουσίας που ονομάζεται “κοχελλίνη” (carmine). Τα σκαθάρια θανατώνονται στον ατμό και στη συνέχεια αποξηραίνονται για να χρησιμοποιηθεί η “σκόνη” τους στα κραγιόν, προκειμένου να έχουν έντονο κόκκινο χρώμα. Ακόμη και η Κλεοπάτρα, πολλούς αιώνες πριν ανακαλυφθούν τα κραγιόν, συνέθλιβε σκαθάρια και έβαφε με αυτά τα χείλη της. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εν λόγω ουσία ειναι ασφαλής για τους ανθρώπους, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως για να δώσει χρώμα σε ποτά, παγωτά κ.λπ. Σκαθάρια στα κραγιόν! Τα περισσότερα κραγιόν περιέχουν “σκόνη” κόκκινων σκαθαριών, της οικογένειας Dactylopius Coccus. Τα εν λόγω σκαθάρια τρέφονται με τους κόκκινους καρπούς ορισμένων ειδών κάκτων της κεντρικής και νότιας Αμερικής με αποτέλεσμα να περιέχουν στο σώμα τους μεγάλες συγκεντρώσεις μιας κόκκινης ουσίας που ονομάζεται “κοχελλίνη” (carmine). Τα σκαθάρια θανατώνονται στον ατμό και στη συνέχεια αποξηραίνονται για να χρησιμοποιηθεί η “σκόνη” τους στα κραγιόν, προκειμένου να έχουν έντονο κόκκινο χρώμα. Ακόμη και η Κλεοπάτρα, πολλούς αιώνες πριν ανακαλυφθούν τα κραγιόν, συνέθλιβε σκαθάρια και έβαφε με αυτά τα χείλη της. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εν λόγω ουσία είναι ασφαλής για τους ανθρώπους, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως για να δώσει χρώμα σε ποτά, παγωτά κ.λπ.

39 Σάλια σαλιγκαριών για ενυδάτωση!
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του εκκρίματος του σαλιγκαριού (τα γνωστά “σάλια”) ανακαλύφθηκαν χρόνια πριν, όταν οι αγρότες που καλλιεργούσαν τα σαλιγκάρια για φαγητό, είδαν βελτίωση στην επιδερμίδα των χεριών τους! Το γλυκολικό οξύ και η ελαστίνη που περιέχουν προστατεύει το δέρμα από την ξηρότητα αλλά και από την υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ οι πρωτεΐνες εξαλείφουν τα νεκρά κύτταρα και συντελούν στην αναγέννηση του δέρματος. Είναι επίσης χρήσιμο στη λείανση των ουλών, στις ραγάδες αλλά και στη θεραπεία της ακμής. Λίπος φώκιας σε αντιρυτιδικές κρέμες! Το λίπος της φώκιας είναι πλούσιο σε Ωμέγα3 λιπαρά και χρησιμοποιείται σε πολλές μάσκες ομορφιάς, σε ενυδατικές κρέμες και ορούς αναδόμησης του δέρματος. Απορροφάται εύκολα, προσφέροντας “τροφή” στο δέρμα και το κάνει να δείχνει απαλό και λαμπερό. Πόσες θυσίες, αυτών των χαριτωμένων και υπό εξαφάνιση πλασμάτων χρειάζονται άραγε στο βωμό της γυναικείας ματαιοδοξίας;

40 Λαπαθιώτη Κωνσταντίνα
Παγκόσμια Ημέρα Ζώων Λαπαθιώτη Κωνσταντίνα Πολλάλης Δημήτριος Σέχου Ιωάννα «Παγκόσμια ημέρα των ζώων σήμερα, ας μην τα ξεχάσουμε αύριο».

41

42 4η Οκτωβρίου Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, που θεσπίστηκε το 1931 στη Φλωρεντία, ολοκληρώθηκε με τη διακήρυξη των δικαιωμάτων των ζώων στο Παρίσι το Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια, αλλά λίγα άλλαξαν. Η 4η Οκτωβρίου θεσπίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων μετά από μία συνδιάσκεψη οικολόγων στη Φλωρεντία, με σκοπό να τονίσει την δεινή θέση των ειδών υπό εξαφάνιση. Σκοπός της Ημέρας είναι ο εορτασμός όλων των ζωόφιλων του κόσμου, ασχέτως εθνικών, θρησκευτικών, πολιτικών και ιδεολογικών πλαισίων. Με τα γεγονότα και τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα επιτυγχάνεται χρόνο με τον χρόνο όλο και μεγαλύτερη ανταπόκριση του κόσμου στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των ζώων, ενώ τονίζεται η σημασία τους στον πλανήτη μας.

43 Γιατί η 4η Οκτωβρίου δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς;

44 Τα ζώα σφάζονται για το κρέας και θυσιάζονται για τις γούνες τους.
Γίνονται πειραματόζωα όχι μόνο για ιατρικούς λόγους, αλλά για ότι πιο ανώφελο και ανόητο μπορεί να φανταστεί κάποιος. Θηρεύονται για χόμπι. Σκοτώνονται σε ανόητα έθιμα όπως οι ταυρομαχίες. Φυλακίζονται για όλη τους τη ζωή σε δελφινάρια και κάγκελα ζωολογικών κήπων.

45 «Σημασία δεν έχει αν τα ζώα έχουν λογική ή αν μιλάνε αλλά εάν υποφέρουν», Τζέρεμι Μπένθαμ.
Επειδή η Παγκόσμια Μέρα των Ζώων δεν είναι γιορτή, ας θυμηθούμε μόνο τις τελευταίες κακοποιήσεις ζώων στην Ελλάδα…..

46 «Το Άουσβιτς ξεκινά κάθε φορά που κάποιος κοιτά ένα σφαγείο και σκέφτεται: είναι απλά ζώα!».
Τέοντορ Αντόρνο, ο Γερμανός κοινωνιολόγος, φιλόσοφος και μουσικολόγος.

47

48 Φιλοζωικές οργανώσεις
Η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1975 με σκοπό την προστασία των αδέσποτων κυρίως ζώων με έκτακτη ανάγκη . Είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικό, κοινωφελές δεν επιδοτείται από το ελληνικό κράτος ή με την Ε.Ε. και στηρίζεται στις συνδρομές των μελών της. Σε δωρεές ,χορηγίες και εκδηλώσεις για ευόδωση των σκοπών της . Προσφέρει: Κτηνιατρικές υπηρεσίες για αδέσποτα και πρώην αδέσποτα Καταστολή των προβλημάτων υγείας και αποτροπή κακοποίησης Άρτια Υποδομή Πλήρεις Εγκαταστάσεις Φιλοξενίας Απασχόληση Μονίμου Προσωπικού

49 ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΑΞΙΖΕΙ Εάν γίνετε συνδρομητής της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας , με ένα σχετικά μικρό ποσό ετήσιας συνδρομής 35€ βοηθάτε τα ζώα γενικά και ειδικότερα. Βοηθάτε και εσάς τους ίδιους να έχετε ένα καλό συμπαραστάτη στα προβλήματα που έχετε με τα αδέσποτα που φροντίζετε και στα ζωάκια που μοιράζεστε την ζωή σας μαζί σας και μπράβο σας !!

50

51 Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Καλαμπάκας , ¨Η Στέγη¨ είναι μη-κερδοσκοπικός σύλλογος που απαρτίζετε από εθελοντικά μέλη. Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Pegasus στα Δωδεκάνησα, αποτελείται από λίγους εθελοντές και ο σκοπός μας είναι η προστασία και η ευημερία όλων των ζώων, οργανώνουμε προγράμματα στην στειρώσεων, μαθήματα φιλοζωικής αγωγής στα σχολεία και πρόγραμμα υιοθεσιών.

52 Ο σύλλογος στο πρόγραμμα του αναφέρει: «Φιλοζωία-Αδέσποτα ζώα: εμβολιασμός και στείρωση των αδέσποτων ζώων με ευθύνη του Δήμου.  Όχι στην περισυλλογή και απελευθέρωσή τους στα βουνά της Τροιζηνίας.  Όχι στην ευθανασία.  Συνεργασία του Δήμου με τον φιλοζωικό σύλλογο του νησιού, με σκοπό την προστασία και αποφυγή κρουσμάτων κακομεταχείρισης και θανάτωσης αδέσποτων».  

53 Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Νοιάζομαι με αριθμό Μητρώου 328/2012 ξεκίνησε την λειτουργία της, στην Θεσσαλονίκη τον Αύγουστο του 2011 με σκοπό φιλοζωικό και περιβαλλοντικό και κυρίως να δώσει την ευκαιρία της ζωής στα ζώα που χρειάζονται δαπανηρή περίθαλψη και ζώα με ειδικές ανάγκες σώζοντας τα από την ευθανασία που ορίζει ο ελληνικός νόμος. Συνεργάζεται με τους κορυφαίους κτηνιάτρους της πόλης για να προσφέρει ότι καλύτερο στα ζώα που έχουν..

54 Ας γίνουμε επιτέλους άνθρωποι!
ΕΠΙΛΟΓΟΣ Εμείς οι ίδιοι μπορεί ποτέ να μην έχουμε σκοτώσει ή κακοποιήσει κάποιο ζώο. Μπορεί να μην κάνουμε πειράματα, μπορεί να μην έχουμε τσίρκο, μπορεί να μην συμφωνούμε με όλα αυτά... Μπορεί ακόμη και να αγαπάμε τα ζώα, μπορεί να φροντίζουμε τα κατοικίδια μας... Όμως με τις επιλογές μας, μήπως έστω και άθελά μας στηρίζουμε αυτές τις πρακτικές; Ας αναλογιστούμε λοιπόν αν όντως έχουμε αντιληφθεί την αξία της ύπαρξης, αν γνωρίζουμε τι πραγματικά συμβαίνει.  Ας αναλογιστούμε αν αξίζει τον κόπο να βασανίζονται, να σκοτώνονται, ή να ταλαιπωρούνται αθώα πλάσματα που δεν είναι ένοχα για κανένα έγκλημα απλά και μόνο για την ανθρώπινη ικανοποίηση. Και ας προσπαθήσουμε ο καθένας ξεχωριστά με τα μέσα που έχει, να φερόμαστε στους συγκάτοικους αυτού του πλανήτη όπως τους αξίζει, με σεβασμό στα δικαιώματα τους, τρυφερότητα και αγάπη. Ας γίνουμε επιτέλους άνθρωποι!

55 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "Δικαιώματα ζώων Σουμπάμ Πολ Τόκι Κων/νος Καραμάνης Ιωάννα Συριοπούλου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google