Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ
ΕΝΑΣ ΕΣΥ, ΑΛΛΟΣ ΕΓΩ, ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΜΑΖΙ! ΕΦΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΜΑΡΙΑ ΖΙΑΚΑΚΗ - ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

2 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ Πρόγραμμα συνεκπαίδευσης παιδιών ειδικής και τυπικής αγωγής σε κοινωνικές δεξιότητες. Σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς της Ε1 τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας: Μελά Λαζόπουλος – Δάσκαλο Σταυρούλα Μιχαηλίδου - Γυμνάστρια

3 ΟΜΑΔΑ - ΣΤΟΧΟΣ Μαθητές της πέμπτης τάξης -Ε1, του 8ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας . Αριθμός μαθητών : 18 Η ομάδα του Ειδικού σχολείου αποτελούνταν από 4 βασικά μέλη(2 Αγόρια -2 κορίτσια), και άλλα 6 μέλη με εναλλάξ αναπλήρωση. Σύνολο συμμετεχόντων: 10 μαθητές και σε κάθε συνάντηση : 5-7 μέλη. Απευθύνονταν σε μαθητές του Ειδικού σχολείου (με νοητική καθυστέρηση, ΔΕΠΥ, αυτισμό) που έχουν βασικό ή χαμηλό επικοινωνιακό λόγο, με δυνατότητα κατανόησης των κύριων σημείων των δραστηριοτήτων μας, καλή αντιληπτική πρόσληψη και βασική ικανότητα έκφρασης μέσα από γραπτές και εικαστικές δημιουργίες.

4 ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Να ενισχυθεί η αυτοεκτίμηση και ο αυτοπροσδιορισμός των μαθητών μας Να εργάζονται ομαδικά και να συνεργάζονται μεταξύ τους Να είναι συμμετοχικά, να ακούν και να επικοινωνούν Να ευαισθητοποιηθούν και να δείξουν ανοχή σε θέματα διαφορετικότητας Να μαθαίνουν βιωματικά μέσα από την δική τους δράση  Να μπορούν να αναγνωρίζουν, να παρατηρούν και να κατανοούν τα συναισθήματα τους και των άλλων ανθρώπων και να τα διαχειρίζονται Να καλλιεργήσουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και να υιοθετήσουν αποδεκτές κοινωνικές συμπεριφορές Να βελτιώσουν τους τρόπους αντίδρασης και διευθέτησης φαινομένων σχολικού εκφοβισμού Να μπορούν να εφαρμόζουν διαδικασίες επίλυσης προβλημάτων και συγκρούσεων, να συζητούν για την επιλογή λύσεων και να αντιλαμβάνονται τη θέση και οπτική άλλων Να ενισχυθεί η υπευθυνότητα τους και ο τρόπος αναγνώρισης και αντιμετώπισης κινδύνων.

5 ΚΟΝΩΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Να βελτιωθεί η κοινωνική αποδοχή και η συμμετοχή των μαθητών μας Να δημιουργηθούν ποιοτικές κοινωνικές σχέσεις και αλληλεπίδραση Να αναπτυχθεί η εξοικείωση και η προσέγγιση των 2 ομάδων μαθητών Να βελτιωθούν οι διαπροσωπικές και επικοινωνιακές δυνατότητες τους Να αναπτύξουν οι μαθητές μας δημιουργικές δεξιότητες ομαδικής εργασίας Να ενεργοποιηθούν οι μαθητές μας να παρατηρήσουν και να μιμηθούν αποδεκτούς τρόπους συμπεριφοράς των άλλων μαθητών Να αμβλυνθεί η κοινωνική και εκπαιδευτική τους απομόνωση

6 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
βιωματική μέθοδος ενεργητική συμμετοχή ενημέρωση, συζήτηση βιωματικές ομαδικές δραστηριότητες ανταλλαγή απόψεων μίμηση προτύπων μέθοδοι προβληματισμού, διαχείρισης και επίλυσης καταστάσεων χρήση βιβλίων και εικόνων μελέτη περιπτώσεων- καταστάσεων παίξιμο ρόλων εξωτερικές συνεργασίες καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

7 ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ : -ΦΙΛΙΑ -Η ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΜΟΥ
-ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟ. -ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ. -ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ – ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΤΟΜΩΝ Όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι - Παιχνίδια συνεργασίας (παραολυμπιακά αγωνίσματα). -ΦΙΛΙΑ -ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ, ΕΚΦΡΑΖΩ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΑΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΟΥ.

8 -ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ –ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ -ΑΝΗΚΩ ΣΕ ΟΜΑΔΑ
-ΠΡΟΣΕΧΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ -ΠΟΤΕ ΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΥΣΤΙΚΟ ΧΡΟΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: 10 δίωρες συναντήσεις στο εξάμηνο Δεκέμβριος- Μάιος 2015/16

9 Συνεργασίες με: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας
Κέντρο Πρόληψης Πρόσβαση Γραφείο Αγωγής Υγείας ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Έγιναν 3 δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο για τις δράσεις: 1)Ευαισθητοποίηση στην διαφορετικότητα 2)Σχολικός εκφοβισμός –Ρατσισμός 3) Εκδήλωση λήξης του Προγράμματος-Αποτελέσματα.

10 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ -ΟΦΕΛΗ Για τους μαθητές του τυπικού σχολείου:
Ήταν ένα να βιωματικό μάθημα κοινωνικής ευαισθητοποίησης, συνύπαρξης και ανοχής στα άτομα με διαφορετικότητα. Οι μαθητές της Ε1 προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τους μαθητές μας με πολλούς εναλλακτικούς τρόπους, προβάλλοντας υπομονή, καθοδήγηση, βοήθεια, συμπαράσταση και θετικά συναισθήματα. Για τους μαθητές του σχολείου μας: Μία εκπαιδευτική εμπειρία με όλα τα οφέλη της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, όπου επέδειξαν συμπεριφορές λιγότερο αποκλίνουσες αλλά με συνεργασία, θετικές προσπάθειες διεκπεραίωσης, υπευθυνότητα, συμβάλλοντας έτσι στην βελτίωση της αυτοεικόνας και του αυτοπροσδιορισμού τους.

11 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21 Οι δημιουργίες μας

22

23

24 ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΛΗΞΗΣ Το φτερωτό βαγονάκι (Μαρία Μηνιάδου)
10/6/2016: Μουσικοθεατρική παράσταση Παρουσιάστηκαν από τους μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου και του Ειδικού Σχολείου, σε γονείς, μαθητές και κοινό, τα έργα: Το φτερωτό βαγονάκι (Μαρία Μηνιάδου) Το χαρούμενο λιβάδι (Φιλιώ Νικολούδη)

25 Εκδήλωση λήξης

26

27 αυτοί που διάλεξαν να γνωρίσουν μόνο τους ομοίους τους!!
Δεν ξέρουν τι χάνουν, αυτοί που διάλεξαν να γνωρίσουν μόνο τους ομοίους τους!! (Doris Peel)


Κατέβασμα ppt "ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google