Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΤ΄2 109ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών ΝΙΚΟΣ ΚΟΝΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΤ΄2 109ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών ΝΙΚΟΣ ΚΟΝΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΤ΄2 109ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών ΝΙΚΟΣ ΚΟΝΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΟΣ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΣΤ΄2 109ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών ΝΙΚΟΣ ΚΟΝΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΟΣ

2 ΡΟΥΜΑΝΙΑ Η Ρουμανία (ρουμανικά: România / Ρομάνια) είναι δημοκρατία στα βορειοανατολικά Βαλκάνια. Ο πληθυσμός της χώρας είναι κάτοικοι, με βάση την απογραφή της 10ης Οκτωβρίου του 2011. Η οικονομία της χώρας δεν έχει συνέλθει ακόμα πλήρως μετά τη διάλυση του ανατολικού μπλοκ. Το ΑΕΠ κατά κεφαλήν προσεγγίζει τα ευρώ και η αύξηση του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια κυμαινόταν στο 8,8%. Το επίσημο νόμισμα της χώρας είναι το «Λέι». Οι Ρουμάνοι θεωρούν τους εαυτούς τους απογόνους των Ρωμαίων στρατιωτών στη ρωμαϊκή επαρχία της Δακίας(σημερινή Ρουμανία).

3 ΡΟΥΜΑΝΙΑ Έχει πρωτεύουσα το Βουκουρέστι.
Η γλώσσα της χώρας είναι τα ρουμανικά, που ανήκει στην οικογένεια των λατινογενών γλωσσών . Η Ρουμανία δε συμμετέχει ακόμη στην Ευρωζώνη, οπότε νόμισμά της παραμένει το λέου.

4 ΘΡΗΣΚΕΙΑ Επί καθεστώτος Τσαουσέσκου οι θρησκευτικές ελευθερίες των πολιτών είχαν περιοριστεί σημαντικά και η Εκκλησία βρισκόταν υπό το διοικητικό και οικονομικό έλεγχο του κράτους. Το Σύνταγμα του 1991 αναγνωρίζει την ανεξιθρησκία, δε θεωρεί όμως καμία θρησκεία ως επίσημη θρησκεία του κράτους. Η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων (70%) είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και υπάγονται στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας που αναγνωρίστηκε ως Πατριαρχείο το Υπάρχει ακόμα ένα ποσοστό 3% ρωμαιοκαθολικών (οι περισσότεροι Ούγγροι και Γερμανοί), ένα ποσοστό 3% ουνιτών (καθολικοί που ακολουθούν το τυπικό της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας) και ένα ποσοστό 6% προτεσταντών, ενώ το υπόλοιπο 18% είναι εβραίοι, μουσουλμάνοι (Τούρκοι και Τάταροι), άθεοι ή δε δηλώνει κανένα θρήσκευμα.

5 Που βρίσκεται;

6 Η σημαία της. Η εθνική σημαία της Ρουμανίας είναι τρεις κάθετες λωρίδες χρώματος μπλε, κίτρινου και κόκκινου. Η σημαία της Ρουμανίας συμβολίζει : τη θάλασσα, τον ήλιο και τη φωτιά.

7 Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΤΗΣ ΥΜΝΟΣ Ρουμανία: Deşteaptă-te, române ("Ξύπνα Ρουμάνε")  Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,În care te-adânciră barbarii de tirani!Acum ori niciodată croieşte-ţi altă soartă,La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani.2Acum ori niciodată să dăm dovezi în lumeCă-n aste mâni mai curge un sânge de roman,Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un numeTriumfător în lupte, un nume de Traian. Ξύπνα, Ρουμάνε, από το νεκρικό σου ύπνο, Στον οποίο σε βύθισαν οι βάρβαροι τύραννοι! Ή τώρα ή ποτέ φτιάξε για σένα μοίρα καινούργια, Στην οποία να υποκλίνονται και οι πιο ωμοί εχθροί σου. Ή τώρα ή ποτέ να αποδείξουμε στον κόσμο. Ότι σε αυτά τα χέρια κυλάει ακόμη ένα αίμα Ρωμαίου, Και πως στα στήθη μας με περηφάνια φυλάμε ακόμη ένα όνομα Θριαμβευτή στις μάχες, το όνομα του Τραϊανού.

8 Η Ιστορία της Η σημερινή Ρουμανία βρίσκεται στο έδαφος της αρχαίας Δακίας, κάτοικοι της οποίας ήταν σκυθικά φύλα, όπως οι Γέτες και οι Δάκες. Οι τελευταίοι δημιούργησαν και το πρώτο κράτος της Δακίας, που υποτάχθηκε στο Ρωμαίο αυτοκράτορα Τραϊανό (107 μ.Χ.). Η ρωμαϊκή περίοδος άφησε ανεξίτηλα ίχνη στην ιδιοσυγκρασία των Ρουμάνων. Η λατινικότητα αυτή διατηρήθηκε ανέπαφη σε όλο το Μεσαίωνα, αν και από τη Ρουμανία πέρασε πλήθος λαών, όπως ήταν οι Ούννοι, οι Γότθοι, οι Άβαροι, οι Βούλγαροι και οι Μαγυάροι. Το 14ο αι. στην περιοχή διαμορφώθηκαν τρεις ηγεμονίες, η Βλαχία και η Μολδαβία, και δυτικά και βορειότερα αυτών η Τρανσυλβανία, που στο μεγαλύτερο διάστημα βρισκόταν υπό ουγγρική κηδεμονία. Η Βλαχία (1417) και η Μολδαβία, καλούμενες και Μολδοβλαχία (μέσα του 15ου αι.) μεταβλήθηκαν σε υποτελείς της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Όταν η δράση της Φιλικής Εταιρείας εξαπλώθηκε στις ηγεμονίες, πολλοί Ρουμάνοι των ανώτερων κοινωνικών τάξεων έγιναν μέλη της, όπως ο ρουμανικής καταγωγής μητροπολίτης Βενιαμίν Κοστάκι, ο βογιάρος (γαιοκτήμονας) Ιορδάνης Ροζνοβάνου, ο Γρηγόρης Μπρανκοβεάνου, ο Μπάρμπαν Βακαρέσκου, ο Γραδιστεάνου, ο Φιλιπέσκου κ.ά.

9 Η νεότερη Ιστορία της Με τη Συνθήκη του Βερολίνου (1878) αναγνωρίστηκε η ανεξαρτησία της χώρας και παραχωρήθηκε στο ανεξάρτητο Ρουμανικό κράτος η περιοχή της βόρειας Δοβρουτσάς, η Ρωσία όμως ανέκτησε τη νότια Βεσσαραβία. Το 1881 η ηγεμονία της Ρουμανίας ανακηρύσσεται βασίλειο και ο Κάρολος στέφεται βασιλιάς του ρουμανικού θρόνου με το όνομα Κάρολος Α΄, ενώ το 1886 ψηφίζεται το Σύνταγμα της χώρας και ορίζεται η σύσταση της Εθνοσυνέλευσης. Η Ρουμανία παρέμεινε ουδέτερη στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, ενώ κήρυξε τελευταία τον πόλεμο εναντίον της Βουλγαρίας στο Β’ Βαλκανικό Πόλεμο και προσάρτησε τη νότια Δοβρουτσά. Στη διάρκεια του Α’ παγκοσμίου πολέμου τάχτηκε στο πλευρό των Συμμάχων εναντίον της Γερμανίας, διατηρώντας πάντως αρχικά ουδέτερη στάση στις πολεμικές αναμετρήσεις. Το 1916 όμως κήρυξε τον πόλεμο κατά της Αυστροουγγαρίας και της Γερμανίας και την ίδια χρονιά καταλήφθηκε από τους Γερμανούς. Με το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου πολέμου το 1918, στη Ρουμανία προσαρτήθηκαν η Μπουκοβίνα, η Τρανσυλβανία, η Βεσσαραβία και ένα μέρος του Βανάτου. Το η Ρουμανία μπαίνει στον πόλεμο εναντίον της ΕΣΣΔ στο πλευρό της Γερμανίας. Το 1944 οργανώνεται πραξικόπημα, υπογράφεται ανακωχή με την ΕΣΣΔ και η Ρουμανία στρέφεται προς τους Συμμάχους.

10 ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ Το πολίτευμα της χώρας από το 1989 είναι η πολυκομματική κοινοβουλευτική δημοκρατία. Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1991, δικαίωμα ψήφου αποκτούν όλοι οι πολίτες στην ηλικία των 18 ετών. Επικεφαλής του κράτους είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος εκλέγεται για περίοδο τεσσάρων ετών με γενικές εκλογές απευθείας από το λαό. Ο πρόεδρος διορίζει το υπουργικό συμβούλιο και τον πρωθυπουργό και λαμβάνει ενεργά μέρος στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και της διακυβέρνησης της χώρας. Τη νομοθετική εξουσία ασκούν η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων. Η Γερουσία έχει 143 μέλη και η Βουλή των Αντιπροσώπων 341 μέλη, που εκλέγονται κάθε τέσσερα χρόνια με γενικές εκλογές. Στη Βουλή και τη Γερουσία αντιπροσωπεύονται οι διάφορες εθνικές μειονότητες μέσω κομμάτων όπως ο Δημοκρατικός Ουγγρορουμανικός Σύνδεσμος κ.ά.

11 ΤΟ ΚΛΙΜΑ Το κλίμα της Ρουμανίας γενικά είναι ηπειρωτικό. Στα βουνά και τα οροπέδια είναι ψυχρό ορεινό. Στα δυτικά είναι ηπειρωτικό. Στις πεδιάδες ο χειμώνας είναι ψυχρότατος και το καλοκαίρι θερμό και υγρό. Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 11 °C στα νότια και 7 °C στα βόρεια μέρη, αν και υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις λόγω του υψομέτρου. Ακραίες θερμοκρασίες που έχουν σημειωθεί στη χώρα είναι 44 °C στη περιοχή Μπαραγκάν και μέχρι -39 °C στη περιοχή της Μπρασόβ. Οι μέσες ετήσιες βροχοπτώσεις φθάνουν τα 660 χιλιοστά, ενώ ειδικά στα Καρπάθια φθάνουν και τα 1400 χιλιοστά.

12 ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ Το Βουκουρέστι (Bucureşti) είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη σε πληθυσμό της Ρουμανίας. Έχει   κατοίκους (2011).

13 ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ Πρωτεύουσα της Ρουμανίας είναι το Βουκουρέστι, ιστορική πόλη, παλιά πρωτεύουσα της Βλαχίας. Άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Ιάσιο ( κάτ.), ιστορική πρωτεύουσα της Μολδαβίας και σημαντικό ιστορικό κέντρο, η Κονστάντσα ( κάτ.), το λιμάνι της Ρουμανίας στις ακτές του Εύξεινου Πόντου, το Κλουζ-Ναπόκα ( κάτ.), ιστορική πόλη με ωραία κτίρια που παλιότερα ανήκε στην Αυστροουγγρική αυτοκρατορία, η Κραϊόβα ( κάτ.), υφαντουργικό και πετροχημικό κέντρο, το Μπρασόβ ( κάτ.), βιομηχανικό κέντρο, η Τιμισοάρα ( κάτ.), κ.ά.

14 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Επί της οροσειράς των Καρπαθίων που εκτείνονται βόρεια της Μπρατισλάβας (Πρεσβούργο) με κατεύθυνση από Δ.ΝΔ. προς Β.ΒΑ. με κατάληξη ΝΑ. στο Δούναβη διαγράφοντας έτσι μεγάλο ορεινό τόξο, όπου διακρίνονται τα "Μικρά Καρπάθια" στο Δ.ΝΔ. άκρο, τα δυτικά και ανατολικά Μπεσκίνδε που χωρίζονται μεταξύ τους από τον ορεινό όγκο Τάτρα (υψόμετρο μ.) και τα "Νότια Καρπάθια" , προς ΝΑ., παρά τις λεγόμενες Σιδηρές πύλες περικλείοντας έτσι την πεδιάδα της Ουγγαρίας και το υψίπεδο της Τρανσυλβανίας. Είναι γνωστά για το θρύλο του Κόμη Δράκουλα.

15 ΟΜΟΡΦΑ ΤΟΠΙΑ

16 ΔΙΑΣΗΜΟΙ Κόμης Δράκουλας Άνχελ Ιορντανέσκου Ευγένιος Ιονέσκο

17 Ρουμανική κουζίνα Η ρουμάνικη κουζίνα είναι το αποτέλεσμα από ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και αντανακλά την ιστορία της χώρας της, που στο πέρασμα των χρόνων έχει βρεθεί κάτω από ελληνικό, ρωμαϊκό, τουρκικό και αυστρο-ουγγρικό ζυγό, ενώ άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Ρωσία είχαν επίσης επιρροή στη γλώσσα και την κουλτούρα της. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στα σημαντικότερα πιάτα της Ρουμανίας.

18 Ρουμανικά Έθιμα Στη Ρουμανία, η ατμόσφαιρα είναι ήδη χριστουγεννιάτικη και συνοδεύεται από έθιμα και παραδόσεις, που αναδύουν "άρωμα" από το παρελθόν. Το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου, από τα μεσάνυχτα έως το ξημέρωμα της παραμονής των Χριστουγέννων, οι δρόμοι στα χωριά και τις κωμοπόλεις της Ρουμανίας είναι γεμάτοι από μικρούς και μεγάλους που ψάλλουν τα κάλαντα. 

19 Ρουμανική μουσική


Κατέβασμα ppt "ΣΤ΄2 109ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών ΝΙΚΟΣ ΚΟΝΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google