Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ RLC ΣΕΙΡΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ RLC ΣΕΙΡΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ RLC ΣΕΙΡΑΣ
Ο μαθητής να μπορεί να Κατανοεί το φαινόμενο του συντονισμού RLC σειράς και γνωρίζει πότε αυτό συμβαίνει. Υπολογίζει τη συχνότητα συντονισμού, Υπολογίζει το συντελεστή ποιότητας και Υπολογίζει τη ζώνη διέλευσης

2 ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ RLC ΣΕΙΡΑΣ
Η συμπεριφορά ενός κυκλώματος RLC, όταν μεταβάλλεται η κυκλική συχνότητα ω ή όταν μεταβάλλονται οι τιμές των L και C, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθότι οι μεταβολές αυτές έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ενός σπουδαίου φαινομένου, γνωστού ως συντονισμός. Συντονισμός ενός κυκλώματος RLC ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο η εφαρμοζόμενη τάση βρίσκεται σε φάση με το ρεύμα στην είσοδό του. Αυτό έχει ως κύριο αποτέλεσμα, τάσεις ή ρεύματα του κυκλώματος να παίρνουν μέγιστες τιμές. Συντονισμός εμφανίζεται τόσο σε κυκλώματα σειράς όσο και σε κυκλώματα παράλληλα.

3 ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΕΙΡΑΣ Αναφερόμενοι στο κύκλωμα του πιο πάνω σχήματος (RLC σε σειρά) και παρατηρώντας το διανυσματικό διάγραμμα βλέπουμε ότι: Εάν το VL=VC , οι τάσεις αυτές αλληλοαναιρούνται και απομένει μόνο η τάση VR με αποτέλεσμα V=VR . Στην περίπτωση αυτή, τάση και ρεύμα έχουν διαφορά φάσης, μηδέν και κατά συνέπεια το κύκλωμα βρίσκεται σε συντονισμό.

4 Η συχνότητα στην οποία επιτυγχάνεται ο συντονισμός προκύπτει ως εξής:
Η συχνότητα fr ονομάζεται ιδιοσυχνότητα του κυκλώματος και η σχέση είναι γνωστή ως τύπος του Thomson Εάν μεταβληθούν οι τιμές των L και (ή) C, μεταβάλλεται η ιδιοσυχνότητα του κυκλώματος και υπάρχει έτσι η δυνατότητα συντονισμού του κυκλώματος σε διάφορες συχνότητες.

5 Στη συχνότητα συντονισμού, η σύνθετη αντίσταση του κυκλώματος
παίρνει ελάχιστη τιμή και η ένταση του ρεύματος μέγιστη τιμή. και Στο σχήμα φαίνονται οι μεταβολές της σύνθετης αντίστασης Z και του ρεύματος σε συνάρτηση με τη συχνότητα fr

6 ΣΥΝΤEΛΕΣΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ (Qπ)

7 ΖΩΝΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ

8

9

10

11


Κατέβασμα ppt "ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ RLC ΣΕΙΡΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google