Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου
Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Τίτλος Μαθήματος: ΔΑΣΟΚΟΜΙΑ ΠΟΛΕΩΝ Ενότητα 7: Προβλήματα στη διαχείριση του αστικού πρασίνου II Γρηγόριος Βάρρας Αν. Καθηγητής Άρτα, 2015 1

2 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου
Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άλλου τύπου άδειας χρήσης, η άδεια χρήσης αναφέρεται ρητώς.

3 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου
Χρηματοδότηση Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο TEI Ηπείρου» έχει χρηματοδοτήσει μόνο τη αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα.

4 Προβλήματα διαχείρισης του αστικού πράσινου
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Προβλήματα διαχείρισης του αστικού πράσινου Προβλήματα αποδοχής από πολίτες (αδιαφορία, βανδαλισμοί) Προβλήματα αποδοχής και ακόμα περισσότερο υιοθέτησης του αστικού πράσινου από τους πολίτες και κυρίως από τους περίοικους υπάρχουν, ιδιαίτερα όταν τα φυτά πρόκειται να εγκατασταθούν κοντά τους, με αιτιάσεις, όπως «θα μας κλείσει το μαγαζί», «θα σηκώσει τα πλακάκια του πεζοδρομίου» κλπ.

5 Προβλήματα διαχείρισης του αστικού πράσινου
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Προβλήματα διαχείρισης του αστικού πράσινου Προβλήματα αποδοχής από πολίτες (αδιαφορία, βανδαλισμοί) Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η αδιαφορία και κάποιες φορές φαινόμενα βανδαλισμών. Αντιμετωπίζεται σε κάποιο βαθμό με την ενημέρωση και την ανάπτυξη περιβαλλοντικού αισθήματος του κοινού.

6 Προβλήματα διαχείρισης του αστικού πράσινου
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Προβλήματα διαχείρισης του αστικού πράσινου Προβλήματα χώρου Το πράσινο στις ελληνικές πόλεις είναι ελάχιστο, γεγονός που οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως μικρά μπαλκόνια, στατικότητες ταρατσών, ελάχιστοι και ανεπαρκείς χώροι για πάρκα/δενδροστοιχίες κλπ.

7 Προβλήματα διαχείρισης του αστικού πράσινου
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Προβλήματα διαχείρισης του αστικού πράσινου Προβλήματα χώρου Στο θέμα αυτό θα βοηθούσε η ανάπτυξη μιας στρατηγικής εκ μέρους των ΟΤΑ για την εξεύρεση τέτοιων χώρων και τη διεκδίκηση αχρησιμοποίητων χώρων από το ΥΠΕΘΑ και άλλους Οργανισμούς (Εκκλησία, Μοναστήρια, κ.ά.).

8 Προβλήματα διαχείρισης του αστικού πράσινου
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Προβλήματα διαχείρισης του αστικού πράσινου Προβλήματα χώρου H ανάπτυξη προγραμμάτων προώθησης της εμπλοκής των κατοίκων με επιδοτήσεις, βραβεία κ.ά. για πρασίνισμα των μπαλκονιών, οροφών και αυλών, και η επέκταση του «κινητού πράσινου» σε πλατείες και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους.

9 Προβλήματα διαχείρισης του αστικού πράσινου
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Προβλήματα διαχείρισης του αστικού πράσινου Προστασία του αστικού πράσινου Η προστασία επιτυγχάνεται μέσω περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των πολιτών, νομικά μέτρα (απαγορευτικά) και τεχνητά μέτρα (περιφράξεις κ.ά.).

10 Προβλήματα διαχείρισης του αστικού πράσινου
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Προβλήματα διαχείρισης του αστικού πράσινου Σχεδιασμός Τους υπευθύνους των ΟΤΑ πρέπει να απασχολεί ποιοι σχεδιάζουν. Σύμφωνα με το νόμο αυτοί είναι Αρχιτέκτονες Τοπίου, Γεωπόνοι, Δασολόγοι, Αρχιτέκτονες μηχανικοί.

11 Προβλήματα διαχείρισης του αστικού πράσινου
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Προβλήματα διαχείρισης του αστικού πράσινου Σχεδιασμός Οι παραλαμβάνοντες τις μελέτες υπάλληλοι των ΟΤΑ θα πρέπει να έχουν τα προσόντα να ελέγξουν και να εκτελέσουν τη συνταχθείσα μελέτη

12 Προβλήματα διαχείρισης του αστικού πράσινου
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Προβλήματα διαχείρισης του αστικού πράσινου Σχεδιασμός Αλλά και τα προσόντα να έχουν, συχνά λείπει η στρατηγική του ΟΤΑ με κίνδυνο ο σχεδιασμός να γίνει με λάθος κριτήρια, με επιρροές άσχετων Δημάρχων, με πελατειακές σχέσεις, με αλλοπρόσαλλα ιδεολογήματα (concept) και αιτιάσεις.

13 Προβλήματα διαχείρισης του αστικού πράσινου
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Προβλήματα διαχείρισης του αστικού πράσινου Διαχείριση Ο διαχειριστής του αστικού πράσινου, στέλεχος του ΟΤΑ, αντιμετωπίζει αρκετά θέματα. Ακόμα και όταν η μελέτη είναι ολοκληρωμένη, πρέπει από την αρχή να ενδιαφερθεί με την επιλογή της θέσης που θα φυτευτεί το φυτό.

14 Προβλήματα διαχείρισης του αστικού πράσινου
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Προβλήματα διαχείρισης του αστικού πράσινου Διαχείριση Η μικρή αλλαγή της θέσης δεν πρέπει μόνο να επιτρέπεται, αλλά να αφήνεται σε αυτόν η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης, αφού εξετάσει το μικρότοπο (έδαφος, έργα υποδομών, απόκρυψη καταστημάτων κ.ά.) να μετακινήσει τη θέση της φύτευσης.

15 Προβλήματα διαχείρισης του αστικού πράσινου
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Προβλήματα διαχείρισης του αστικού πράσινου Συντήρηση Η συντήρηση του φυτικού υλικού και του πρασίνου γενικότερα είναι εξίσου σημαντική με το σχεδιασμό και την εγκατάστασή του. Απαιτεί προσωπικό με επαρκή υλικοτεχνική υποδομή και την ανάλογη τεχνογνωσία.

16 Προβλήματα διαχείρισης του αστικού πράσινου
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Προβλήματα διαχείρισης του αστικού πράσινου

17 Προβλήματα διαχείρισης του αστικού πράσινου
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Προβλήματα διαχείρισης του αστικού πράσινου

18 Προβλήματα διαχείρισης του αστικού πράσινου
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Προβλήματα διαχείρισης του αστικού πράσινου

19 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου
Βιβλιογραφία Σπ. Ντάφης, 2001, «Δασοκομία Πόλεων», Εκδόσεις Art of Text, Θεσ/νίκη Νικ. Μπελαβίλας, Φερ. Βαταβάλη, 2009, «Οδηγός για το περιβάλλον. Πράσινο και ελεύθεροι χώροι στην πόλη», WWF Ελλάς, Αθήνα (αναρτημένο στο e-class)

20 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου
Σημείωμα Αναφοράς Copyright Τεχνολογικό Ίδρυμα Ηπείρου. <Βάρρας Γρηγόριος>. <Δασοκομία πόλεων (Θεωρία)>. Έκδοση: 1.0 <Άρτα>, Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση: 20

21 Σημείωμα Αδειοδότησης
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Σημείωμα Αδειοδότησης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές [1] ή μεταγενέστερη. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, Διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό και τα οποία αναφέρονται μαζί με τους όρους χρήσης τους στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έργο για εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί. [1] 21

22 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου
Τέλος Ενότητας Επεξεργασία: Μυριούνης Χρήστος Άρτα, 2015 22


Κατέβασμα ppt "Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google