Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ
Εργασία για το μάθημα Εφαρμογές Υπολογιστών Σχολικό Έτος Ομάδα μαθητών: Δέσποινα Πολυζωίδου Σίλβα Νικχασάνι Υπεύθυνος Καθηγητής: Νείρος Αντώνιος

2 ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ
Αντιπτέριση  Αντισφαίριση  Άρση βαρών Γυμναστική  Επιτραπέζια αντισφαίριση Ιππασία Ιστιοπλοΐα Καλαθοσφαίριση Κανόε καγιάκ Καταδύσεις Κολύμβηση Κωπηλασία Μοντέρνο πένταθλο Ξιφασκία    Πάλη  Πετοσφαίριση  Ποδηλασία  Ποδόσφαιρο  Πυγμαχία  Σκοποβολή 

3 ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ
Στίβος  Συγχρονισμένη κολύμβηση Τάε κβον ντο Τζούντο  Τοξοβολία  Τρίαθλο  Υδατοσφαίριση  Χειροσφαίριση  Χόκεϊ σε χόρτο

4 ΑΝΤΙΠΤΕΡΙΣΗ Η αντιπτέριση ή μπάντμιντον, όπως είναι γνωστό διεθνώς το άθλημα, αποτελεί ολυμπιακό άθλημα από το 1992, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Είναι ένα άθλημα, σχετικά καινούργιο, αφού λίγα χρόνια έχει που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα, φερόμενο από το εξωτερικό, σιγά-σιγά όμως αποκτάει φήμη. Υπήρξε άθλημα επίδειξης το 1972 στο Μόναχο, ενώ το 1992, μπήκε στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιάδων. Παίζεται σε κλειστό γήπεδο μα ρακέτες και μπαλάκι. Στο απλό αγώνισμα το παιχνίδι διεξάγεται μεταξύ δύο παικτών, ενώ στο μεικτό μεταξύ τεσσάρων. Στο μεικτό διπλό κάθε ομάδα απαρτίζεται από έναν άνδρα και μια γυναίκα.

5

6 ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ Η Αντισφαίριση είναι καθολικά γνωστή με τη ξενόγλωσση ονομασία τένις. Λένε ότι τον Μεσαίωνα σε μερικά μοναστήρια, μοναχοί έπαιζαν ένα άθλημα που θεωρείται ο πρόδρομος του σημερινού τένις. Με προέλευση την Ευρώπη, στα τέλη του 19ου αιώνα, η αντισφαίριση διαδόθηκε πρώτα στον αγγλόφωνο κόσμο, κυρίως μεταξύ των ανώτερων κατηγοριών. Η πρώτη λέσχη τένις δημιουργήθηκε το 1874 και τότε καθορίστηκαν οι βασικοί κανόνες. Αμέσως, το παιχνίδι διαδόθηκε στην Αγγλία και, από το 1881, σ’ όλη την Ευρώπη. Το πρώτο τουρνουά αντισφαίρισης καταγράφεται στο Γουίμπλεντον, στο Λονδίνο το 1877 και στην Ελλάδα το Η αντισφαίριση είναι σήμερα ολυμπιακό άθλημα και παίζεται σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, από όλες τις ηλικίες, και σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Στην αντισφαίριση αγωνίζονται δύο ή τέσσερις παίκτες. Αν οι αντίπαλοι είναι δύο, το παιχνίδι λέγεται απλό, ενώ αν είναι τέσσερις (δύο σε κάθε πλευρά), λέγεται διπλό. Κάθε αγώνας χωρίζεται σε σετ. Οι γυναίκες χρειάζονται δύο νικηφόρα σετ, ενώ οι άντρες συνήθως τρία σετ για να κερδίσουν έναν αγώνα. Κάθε σετ κερδίζεται με έξι τουλάχιστον νικηφόρα games (παιχνίδια).

7

8 ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ Στις πρώτες ολυμπιάδες η άρση βαρών δεν διεξαγόταν σταθερά. Το άθλημα δεν συμπεριλαμβανόταν πάντα στο πρόγραμμα, ως που επανήλθε κ σταθεροποιήθηκε μόνιμα το 1922 στην Αμβέρσα. Το 2000 στο Σίδνεϊ προστέθηκαν και αγώνες γυναικών. Οι αθλητές χωρίζονται σε 8 κατηγορίες. Υπάρχουν τρεις κινήσεις (στυλ) άρσης βαρών και ο αθλητής μπορεί να κάνει μόνο τρεις προσπάθειες σε κάθε κίνηση σε όποιο βάρος επιλέξει. Οι κινήσεις είναι: Αρασέ: άρση σε ένα χρόνο: από το έδαφος απευθείας πάνω από το κεφάλι. Επολέ-ζετέ: άρση σε δύο χρόνους: από το έδαφος στους ώμους κι έπειτα πάνω από το κεφάλι. Ντεβελοπέ: άρση σε τρεις χρόνους: από το έδαφος στα γόνατα, μετά στους ώμους και τέλος πάνω από το κεφάλι. Η κίνηση «ντεβελοπέ» υπήρχε ως την Ολυμπιάδα του Μετά καταργήθηκε. Οι αθλητές αγωνίζονται πρώτα στην κίνηση «αρασέ» και στη συνέχεια στην κίνηση «επολέ-ζετέ». Το άθροισμα των βαρών δίνει τον τελικό νικητή σε κάθε κατηγορία βάρους.

9

10 ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Η γυμναστική περιλαμβάνεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες από την Ά Ολυμπιάδα του 1896 στην Αθήνα και αποτελεί ένα από τα βασικά ολυμπιακά αθλήματα. Το 1928 στην Ολυμπιάδα του Άμστερνταμ προστέθηκαν και τα γυναικεία αγωνίσματα γυμναστικής. Οι άνδρες αγωνίζονται σε έξι αγωνίσματα ενώ οι γυναίκες σε τέσσερα. Ως το 1980 στις Ολυμπιάδες γινόταν μόνο η ενόργανη γυμναστική. Από το 1984 στο Λος Άντζελες προστέθηκε και η ρυθμική γυμναστική που είναι καθαρά γυναικείο άθλημα. Το 2000 στο Σίδνεϊ μπήκε το τραμπολίνο. Η ενόργανη γυμναστική είναι δραστηριότητα με αγωνιστικό και θεαματικό χαρακτήρα που εκτελείται με μια σειρά ασκήσεων σε μεγάλα όργανα (σταθεροί ζυγοί, τράπεζες, κρίκοι, ιππάρια, δίζυγα κλπ.) και ασκήσεων ελευθέρου σώματος. Η ρυθμική γυμναστική είναι δραστηριότητα που αποβλέπει στη διάπλαση και την ευκαμψία του σώματος σε συνδυασμό με την αισθητική. Βασίζεται στην εκτέλεση αρμονικών φυσικών και ελεύθερων κινήσεων, συχνά με συνοδεία μουσικής. Χαρακτηριστικό της κατηγορίας αυτής είναι ότι απευθύνεται μόνο σε γυναίκες.

11

12 ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ
Η επιτραπέζια αντισφαίριση, ευρέως γνωστή ως Πινγκ Πονγκ είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα στον κόσμο. Η καταγωγή της είναι από την Κορέα. Παίζεται σε εσωτερικό χώρο και απαιτεί σχετικά μικρό κόστος εξοπλισμού. Αν και έχει αρκετές ομοιότητες με το τένις (κυρίως ως προς τους κανονισμούς), η σύγκριση μεταξύ τους σταματά εδώ. Το βάρος της μπάλας, η μικρή περιοχή του τραπεζιού, ο περιορισμένος χρόνος αντίδρασης κάνουν το παιχνίδι αρκετά σύνθετο και δύσκολο ενώ απαιτείται όσο και αν φαίνεται περίεργο ιδιαίτερα καλή φυσική κατάσταση.

13

14 ΙΠΠΑΣΙΑ Η ιππασία είναι ένα από τα παλιότερα ολυμπιακά αθλήματα, αφού μπήκε στις Ολυμπιάδες το 1900 στο Παρίσι. Από το 1912 διεξάγεται συνεχώς. Είναι το μόνο άθλημα που δεν υπάρχουν ξεχωριστά ανδρικά και γυναικεία αγωνίσματα αλλά σε καθένα από τα τρία αγωνίσματα μπορούν να συμμετέχουν είτε ιππείς είτε αμαζόνες. Επίσης, εκτός από τον νικητή αθλητή που κερδίζει μετάλλιο, βραβεύεται και ο ίππος με ειδικό έπαθλο. Ο ιππέας ή η αμαζόνα και το άλογο θεωρούνται μια ομάδα. Απαιτούνται χρόνια συστηματικής προσπάθειας προκειμένου να μπορούν να εκτελούν ασκήσεις δεξιοτεχνίας, ταχύτητας, αντοχής και υπερπήδησης εμποδίων Το 1904 και το 1908 το άθλημα αφαιρέθηκε από το πρόγραμμα των Ολυμπιάδων. Όμως, το 1908 στο Λονδίνο διεξήχθη το συγγενές άθλημα του πόλο με άλογα..

15

16 ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ Η ιστιοπλοΐα είναι ένα από τα παλιότερα ολυμπιακά αθλήματα, αφού τελείται στις Ολυμπιάδες από το 1900 στο Παρίσι. Το άθλημα υπήρχε στο πρόγραμμα και το 1896 στην Αθήνα αλλά οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν τη διεξαγωγή του. Αγώνες ιστιοπλοΐας δεν έγιναν στους μεσοολυμπιακούς του Η τεχνολογική εξέλιξη έχει ως αποτέλεσμα ο αριθμός των αγωνισμάτων της ιστιοπλοΐας και τα είδη των σκαφών να μην παραμένουν σταθερά και να αλλάζουν συχνά. Έτσι ως το 2008 έχουν εμφανιστεί στις Ολυμπιάδες 29 διαφορετικές κατηγορίες σκαφών, στις οποίες περιλαμβάνεται και η ιστιοσανίδα (γουίντ-σέρφινγκ) από το 1984 συμμετοχή των γυναικών ήταν ανοιχτή από την έναρξη τέλεσης του αθλήματος, αφού τα πληρώματα μπορούσαν να είναι μικτά. Ξεχωριστές κατηγορίες σκαφών μόνο για γυναίκες μπήκαν το 1992 στη Βαρκελώνη. Έκτοτε τα αγωνίσματα είναι τριών ειδών: ανδρικά, γυναικεία και μικτά στα οποία μπορούν να μετέχουν και άντρες και γυναίκες. Η διεξαγωγή των αγώνων ιστιοπλοΐας συνήθως δεν διεξάγεται στην πόλη των αγώνων αλλά σε κοντινή θαλάσσια περιοχή.

17

18 ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ Το πλέον γνωστό σε όλους μας μπάσκετ συμπεριλήφθηκε στις σύγχρονες Ολυμπιάδες από το Όμως είχαν διεξαχθεί αγώνες επίδειξης το 1904 και το Το γυναικείο τουρνουά προστέθηκε το Η νίκη στους ολυμπιακούς αγώνες αποτελεί την υψηλότερη διάκριση για το παγκόσμιο μπάσκετ, ανώτερη ακόμα και από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της FIBA. Και τούτο διότι εξαρχής επιτρεπόταν να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και οι επαγγελματίες παίκτες εκτός από εκείνους του NBA. Από το 1992 μετέχουν και παίκτες του NBA, οι οποίοι στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης δημιούργησαν τη λεγόμενη Ντριμ Τιμ (Dream Team) με όλα τα αστέρια του αμερικανικού μπάσκετ 1936 συμμετείχαν 21 χώρες, ενώ το 1948 και το 1952 από 23. Από το 1956 καθιερώθηκε η πρόκριση με διάφορα κριτήρια, όπως τη θέση στα ηπειρωτικά πρωταθλήματα και τα προολυμπιακά τουρνουά. Ως το 1972 μετείχαν 16 χώρες κι από το 1976 καθιερώθηκε η συμμετοχή 12 χωρών. Οι ΗΠΑ κατέκτησαν όλα τα χρυσά μετάλλια, με εξαίρεση τις ολυμπιάδες: του 1972, του 1980 (στην οποία δεν συμμετείχαν), του 1988 και του Το γυναικείο μπάσκετ μπήκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1976.

19

20 ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ Το κανόε καγιάκ είναι από τα πιο παλιά ολυμπιακά αθλήματα, αφού μπήκε στις Ολυμπιάδες το 1936 στο Βερολίνο. Προηγουμένως, υπήρξε άθλημα επίδειξης το 1924 στο Παρίσι με έξι αγωνίσματα. Το 1948 στο Λονδίνο μπήκαν στο πρόγραμμα και οι αγώνες γυναικών. Εκτός από τους αγώνες ταχύτητας, το 1972 στο Μόναχο μπήκε για πρώτη φορά και το αγώνισμα του σλάλομ, το οποίο διεξάγεται μόνιμα από το 1992 στη Βαρκελώνη. Στην Ολυμπιάδα του 1924 στο Παρίσι έγιναν για πρώτη φορά αγώνες επίδειξης κανόε καγιάκ. Το άθλημα παρουσίασε η Καναδική Ολυμπιακή Επιτροπή, έπειτα από πρόσκληση των Γάλλων διοργανωτών. Το κανόε καγιάκ είναι ναυτικό άθλημα που διεξάγεται σε λίμνη, ποτάμι ή κωπηλατοδρόμιο με δύο τύπους σκαφών: κανόε (canoe) και καγιάκ (kayak), στα οποία αγωνίζονται ένας, δύο ή τέσσερις αθλητές. Κατά καιρούς έχουν γίνει αγωνίσματα με διάφορα μεγέθη σκαφών και σε ποικίλες αποστάσεις για άνδρες και γυναίκες. Για πολλά χρόνια γίνονταν μόνο αγώνες ταχύτητας κανόε καγιάκ. Το 1972 στο Μόναχο έγιναν για πρώτη φορά αγώνες σλάλομ αλλά λόγω της δυσκολίας κατασκευής πίστας το αγώνισμα δεν συνεχίστηκε. Μπήκε πάλι στο πρόγραμμα το 1992 στη Βαρκελώνη για σκάφη C1, C2, Κ1, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

21

22 ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ Οι καταδύσεις είναι από τα παλιότερα ολυμπιακά αθλήματα. Μπήκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1904 στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ. Τα αγωνίσματα γυναικών ξεκίνησαν το 1912 στη Στοκχόλμη. Καταδύσεις διεξήχθησαν και στους μεσοολυμπιακούς τοθ 1906 στην Αθήνα. Οι καταδύσεις ανήκουν στα αθλήματα του υγρού στίβου μαζί με την υδατοσφαίριση και τη συγχρονισμένη κολύμβηση. Ως το 1996 τα αγωνίσματα των καταδύσεων ήταν τέσσερα, δύο ανδρικά και δύο γυναικεία. Από το 2000 προστέθηκε και η συγχρονισμένη κατάδυση ζευγών. Οι ολυμπιάδες που άρχισαν να διεξάγονται τα διάφορα αγωνίσματα είναι: 1)Βατήρας 10 μ. 2)Αναπηδητήρας 3 μ. 3)Συγχρονισμένη 10 μ. 4) Συγχρονισμένη 3 μ. 5)Συνδυασμός 6)Βουτιά σε απόσταση

23

24 ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ Η Κολύμβηση είναι από τα βασικά αθλήματα και υπάρχει στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων από την Ά Ολυμπιάδα του 1896 στην Αθήνα. Μαζί με το στίβο είναι τα πιο δημοφιλή ολυμπιακά αθλήματα. Η κολύμβηση ήταν από τα πρώτα αθλήματα που αγωνίστηκαν και γυναίκες σε Ολυμπιάδες, αφού τα γυναικεία αγωνίσματα κολύμβησης διεξάγονται από το 1912 στη Στοκχόλμη. Αγώνες κολύμβησης διεξήχθησαν και στους μεσοολυμπιακούς του Η τεχνική της κολύμβησης υποδιαιρείται ανάλογα με τα στιλ. Τα καθιερωμένα στιλ είναι τέσσερα : η ελεύθερη κολύμβηση (που ταυτίζεται με το κρόουλ), το πρόσθιο, η πεταλούδα και το ύπτιο. Οι κολυμβητικοί αγώνες διεξάγονται σε ειδικές εγκαταστάσεις, για να υπάρχει η εγγύηση τήρησης ορισμένων όρων τεχνικής και περιβάλλοντος (ακύμαντη επιφάνεια, περιεχόμενο και θερμοκρασία του νερού κ.λπ.) που επιτρέπουν την κανονική διεξαγωγή τους και την επικύρωση ενδεχομένων ρεκόρ

25

26 ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ Η κωπηλασία αποτελεί ένα από τα βασικά ολυμπιακά αθλήματα. Περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων της Ά ολυμπιάδας 1986 στην Αθήνα αλλά τα αγωνίσματα τελικά δεν διεξήχθησαν λόγω κακοκαιρίας. Έτσι το άθλημα μπήκε στο ολυμπιακό πρόγραμμα το 1900 στο Παρίσι. Γυναικεία αγωνίσματα μπήκαν στους αγώνες από το 1976 στο Μόντρεαλ. Από το 1996 υπάρχουν και αγωνίσματα ελαφρών βαρών για αθλητές μικρού βάρους. Αγώνες κωπηλασία διεξήχθησαν και στους μεσοολυμπιακούς του 1906 στην Αθήνα. Τα αγωνίσματα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα έχουν αλλάξει αρκετές φορές. Σήμερα υπάρχουν έξι τύποι λέμβων και τελούνται 14 αγωνίσματα: Ανδρών: μονοθέσιο σκιφ, διπλό σκιφ, τετραπλό σκιφ, δίκωπος χωρίς πηδαλιούχο, τετράκωπος χωρίς πηδαλιούχο, οκτάκωπος. ελαφρών βαρών: τετράκωπος χωρίς πηδαλιούχο, διπλό σκιφ Γυναικών: μονοθέσιο σκιφ, διπλό σκιφ, τετραπλό σκιφ, δίκωπος χωρίς πηδαλιούχο, οκτάκωπος. ελαφρών βαρών: διπλό σκιφ Στις πρώτες Ολυμπιάδες (1900, 1904) και το 1906 υπήρχαν και διάφορες άλλες κατηγορίες αγωνισμάτων (νέων, αρχαρίων, συλλόγων, ενδιάμεσα). Επίσης, κατά καιρούς αγωνίσματα με διάφορους τύπους λέμβων έχουν πραγματοποιηθεί, που σήμερα έχουν αποσυρθεί. Είναι: Σημείωση: σκιφ ονομάζεται το σκάφος που ο κάθε κωπηλάτης έχει δύο κουπιά. Αναφέρεται και ως σκαλς.

27

28 ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΠΕΝΤΑΘΛΟ Το μοντέρνο πένταθλο είναι ένα σύνθετο ολυμπιακό άθλημα, το οποίο επινόησε ο Γάλλος εμπνευστής των σύγχρονων ολυμπιάδων βαρόνος Πιέρ ντε Κουμπερντέν. Εντάχθηκε στις Ολυμπιάδες το 1912 στη Στοκχόλμη ως ατομικό αγώνισμα. Από το 1952 στο Ελσίνκι ως το 1992 στη Βαρκελώνη διεξαγόταν και ομαδικό αγώνισμα. Από το 2000 υπάρχει και αγώνισμα γυναικών. Το μοντέρνο πένταθλο είναι συνδυασμός πέντε διαφορετικών αθλημάτων: σκοποβολής, ξιφασκίας, κολύμβησης, ιππασίας και ανώμαλου δρόμου, τα οποία διεξάγονται σε μία ημέρα. Οι αθλητές βαθμολογούνται σε κάθε ένα ξεχωριστά και νικητής αναδεικνύεται όποιος συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη βαθμολογία. Σκοποβολή Αεροβόλο πιστόλι 4,5 mm: 20 βολές σε όρθια στάση από απόσταση 10 μ. σε χρόνο 40 δευτ. ανά βολή και βαθμολογία 1-10 για κάθε βολή. Ξιφασκία Ξίφος μονομαχίας: αγώνας μιας επαφής διάρκειας ενός λεπτού, όλοι εναντίον όλων. Κολύμβηση 200 μ. ελεύθερο σε πισίνα. Βαθμολογείται ο χρόνος, όχι η σειρά τερματισμού. Ιππασία Υπερπήδηση εμποδίων σε διαδρομή μ. με άγνωστο άλογο. Ανώμαλος δρόμος: 3 χλμ. σε ανώμαλο έδαφος με τους πρωτοπόρους να ξεκινούν μπροστά. Οι αθλητές ανάλογα με τη βαθμολογία τους στα τέσσερα πρώτα αγωνίσματα ξεκινούν με χρονική υστέρηση από τον πρωτοπόρο. Έτσι ο νικητής του ανώμαλου είναι ο τελικός νικητής του αγώνα.

29

30 ΞΙΦΑΣΚΙΑ Η ξιφασκία ή οπλομαχία, όπως λέγεται μερικές φορές, αποτελεί ένα από τα βασικά ολυμπιακά αθλήματα. Περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων από την Α΄ Ολυμπιάδα το 1896 στην Αθήνα. Γυναικεία αγωνίσματα μπήκαν στους αγώνες από το 1924 στο Παρίσι. Αγώνες ξιφασκίας διεξήχθησαν και στους μεσοολυμπιακούς του 1906 στην Αθήνα. Τα αγωνίσματα περιλαμβάνουν τρεις τύπους ξίφους: Ξίφος ασκήσεως (φλερέ) Ξίφος μονομαχίας (επέ) Σπάθη (σαμπρ) Διεξάγονται ατομικά και ομαδικά αγωνίσματα και στους τρεις τύπους, άλλα από αυτά στους άνδρες και άλλα στις γυναίκες. Στις πρώτες τρεις Ολυμπιάδες υπήρξαν και κάποιες άλλες κατηγορίες αγωνισμάτων που εγκαταλείφθηκαν.

31

32 ΠΑΛΗ Η πάλη είναι ένα από τα κλασικά ολυμπιακά αθλήματα, αφού μπήκε στις Ολυμπιάδες το 1896 στην Αθήνα και διεξάγεται συνεχώς εκτός από το Από το 2004 διεξάγονται και αγώνες γυναικών. Αγώνες πάλης διεξήχθησαν και στους μεσοολυμπιακούς του 1906 στην Αθήνα Στους άνδρες υπάρχουν δύο στυλ πάλης, η ελληνορωμαϊκή, στην οποία επιτρέπονται λαβές μόνο πάνω από τη μέση και η ελεύθερη, στην οποία επιτρέπονται λαβές και στα πόδια. Οι αθλητές αγωνίζονται σε επτά κατηγορίες στο κάθε στυλ ανάλογα με το βάρος τους. Γυναικεία πάλη γίνεται μόνο στο ελεύθερο στυλ και οι αθλήτριες χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες βάρους. Στις πρώτες Ολυμπιάδες δεν υπήρχαν ούτε σταθερές κατηγορίες βάρους για τους αγώνες της πάλης ούτε το στυλ ήταν καθορισμένο. Στην Ά Ολυμπιάδα υπήρχε μόνο μία κατηγορία ελληνορωμαϊκής. Το 1900 στο Παρίσι δεν έγιναν καθόλου αγώνες πάλης. Το 1904 στο Σεντ Λιούις των ΗΠΑ έγινε μόνο ελευθέρα πάλη σε επτά κατηγορίες. Το 1908 στο Λονδίνο έγιναν και τα δύο στυλ σε εννιά κατηγορίες συνολικά. Το 1912 στη Στοκχόλμη έγινε μόνο η ελληνορωμαϊκή σε πέντε κατηγορίες. Από το 1920 στην Αμβέρσα διεξάγονται αγώνες και στα δύο στυλ αλλά ο αριθμός των κατηγοριών βάρους αυξομειωνόταν από Ολυμπιάδα σε Ολυμπιάδα.

33

34 ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ Αν και το βόλεϊ είχε περιληφθεί ως άθλημα επίδειξης στην Ολυμπιάδα του 1924 στο Παρίσι, χρειάστηκε να περάσουν 40 χρόνια για να γίνει ολυμπιακό άθλημα. Ως την Ολυμπιάδα του 1984 στο Λος Άντζελες μετείχαν 10 χώρες. Στη συνέχεια καθιερώθηκε η συμμετοχή 12 χωρών που προκρίνονται μέσω προολυμπιακών τουρνουά. Το βόλεϊ (πετοσφαίριση στα ελληνικά) είναι ομαδικό άθλημα κατά το οποίο αγωνίζονται δύο ομάδες με έξι παίκτες η καθεμία. Άρχισε να καλλιεργείται στην Ελλάδα από τους συλλόγους της Αθήνας το 1922 ενώ παράλληλα συμπεριλήφθηκε και στο πρόγραμμα των αθλητικών εκδηλώσεων του στρατού. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες είναι αξιοσημείωτη η πρόοδος του αθλήματος και η βελτίωση της παρουσίας των εθνικών ομάδων αλλά και των σωματείων σε διεθνές επίπεδο. Σημαντική ανάπτυξη γνωρίζει επίσης και το Beach Volley που παίζεται στην άμμο και έχει συμπεριληφθεί στα ολυμπιακά αγωνίσματα.

35

36 ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ Η ποδηλασία είναι από τα κλασικά ολυμπιακά αθλήματα, αφού διεξάγεται στις Ολυμπιάδες από το 1896 στην Αθήνα. Αγώνες ποδηλασίας έγιναν και στους μεσοολυμπιακούς του 1906. Από το 1984 στο Λος Άντζελες μπήκαν στο πρόγραμμα και αγώνες γυναικών. Στις Ολυμπιάδες διεξάγονται τέσσερις κατηγορίες ποδηλατικών αγωνισμάτων: Ποδηλασία πίστας: από το 1896 (άνδρες) και 1988 (γυναίκες). Ποδηλασία δρόμου: από το 1896 (άνδρες) και 1984 (γυναίκες). Ορεινή ποδηλασία: από το 1996 (άνδρες-γυναίκες). Ποδηλασία ΒΜΧ: από το 2008 (άνδρες-γυναίκες).

37

38 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Το ποδόσφαιρο στις σύγχρονες Ολυμπιάδες συμπεριλήφθηκε σε όλες τις διοργανώσεις εκτός από το 1896 και το Το γυναικείο τουρνουά προστέθηκε το 1996.Αν και το διεθνές ποδόσφαιρο είχε αναπτυχθεί αρκετά, παραδόξως στην Ά Ολυμπιάδα του 1896 δεν συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα των αγώνων. Ο πρώτο ολυμπιακό ποδοσφαιρικό τουρνουά διεξήχθη το 1900 στο Παρίσι και στη συνέχεια σε όλους τους μετέπειτα Ολυμπιακούς Αγώνες. Μόνο στην Ολυμπιάδα το 1932 δεν συμπεριλήφθηκε το άθλημα, διότι η ΦΙΦΑ φοβήθηκε ότι θα επισκίαζε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, το οποίο μόλις είχε ξεκινήσει να διοργανώνει το Στις διοργανώσεις του 1900 και του 1904 συμμετείχαν μόνον τρεις ομάδες ενώ το 1908 μόνον πέντε. Σταδιακά ο αριθμός τους αυξήθηκε. Το ρεκόρ συμμετοχής κατέχει η διοργάνωση του 1952 στο Ελσίνκι, στην οποία πήραν μέρος 25 χώρες. Στη συνέχεια καθιερώθηκε από τα προολυμπιακά τουρνουά να προκρίνονται 16 χώρες, κάτι που ισχύει μέχρι σήμερα. Από το 1984 επιτράπηκε η συμμετοχή και επαγγελματιών παικτών αρκεί να μην ξεπερνούν τα 23 χρόνια ηλικίας, οπότε άρχισαν να διακρίνονται και ομάδες από τη δυτική Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Το γυναικείο ποδόσφαιρο μπήκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το Η Ελλάδα συμμετείχε μόνο σε τρεις Ολυμπιάδες χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

39

40 ΠΥΓΜΑΧΙΑ Η πυγμαχία είναι ένα από τα παλιότερα ολυμπιακά αθλήματα, αφού μπήκε στις Ολυμπιάδες το 1904 στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ. Από τότε διεξάγεται συνεχώς με εξαίρεση την Ολυμπιάδα της Στοκχόλμης το 1912.Η πυγμαχία είναι το μοναδικό άθλημα, στο οποίο δεν διεξάγονται αγώνες γυναικών στις Ολυμπιάδες. Υπάρχει σκέψη να ενταχθούν το 2012 στο Λονδίνο. Οι αθλητές της πυγμαχίας αγωνίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με το βάρος τους. Οι κατηγορίες αυτές έχουν αλλάξει πολλές φορές στην πορεία των Ολυμπιάδων. Το 1904 ήταν επτά, το 1908 μειώθηκαν σε πέντε και από το 1920 έγιναν οκτώ. Ως το 1936 το βάρος των πυγμάχων υπολογιζόταν σε λίβρες (pounds). Από το 1948 υπολογίζεται σε χιλιόγραμμα. Μεταπολεμικά προστέθηκαν κι άλλες κατηγορίες φθάνοντας τις δώδεκα το Από το 2004 μειώθηκαν σε έντεκα.

41

42 ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ Η σκοποβολή είναι από τα κλασικά ολυμπιακά αθλήματα, αφού διεξάγεται στις Ολυμπιάδες από το 1896 στην Αθήνα. Από το 1984 στο Λος Άντζελες μπήκαν στο πρόγραμμα και αγώνες γυναικών. Στις πρώτες Ολυμπιάδες υπήρχε μια μεγάλη ποικιλία αγωνισμάτων σκοποβολής με ποικίλα όπλα, τρόπους σκόπευσης και από διαφορετικές αποστάσεις. Έτσι το 1908 έγιναν 15 αγωνίσματα και το 1920 έγιναν 21, που αποτελεί και ρεκόρ για όλες τις Ολυμπιάδες. Μετά το 1924 ξεκαθαρίστηκε το τοπίο. Το 1928 δεν έγινε κανένα αγώνισμα ενώ το 1932 έγιναν μόνο δύο. Στη συνέχεια ο αριθμός τους αυξάνεται σταθερά. Το 1936 έγιναν πέντε, το 1952 έξι, το 1968 επτά και το 1996 έφτασαν τα δέκα που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός μετά το 1924.Από το 1984 μπήκαν στο πρόγραμμα τρία αγωνίσματα γυναικών, τα οποία σταδιακά αυξήθηκαν σε επτά το 2004.Το 2008 έγιναν 15 αγωνίσματα (εννιά ανδρών και έξι γυναικών) Σημερινά αγωνίσματα ανδρών είναι τα εξής : Αεροβόλο πιστόλι 10 μ. Αεροβόλος καραμπίνα 10μ.ταχείας βολής 25 μ. Πιστόλι 50 μ. Καραμπίνα πρηνηδόν 50μ.Καραμπίνα 3 στάσεις 50μ.Διπλό τραπ, Σκιτ, Τραπ Σημερινά αγωνίσματα γυναικών είναι τα εξής :Αεροβόλο πιστόλι 10 μ.Αεροβόλος καραμπίνα 10μ.Πιστόλι 25 μ. Καραμπίνα 3 στάσεις 50μ. Διπλό τραπ, Σκιτ, Τραπ

43

44 ΣΤΙΒΟΣ O Στίβος στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί βασικό άθλημα. Διεξάγεται από την Ά Ολυμπιάδα του 1896 της Αθήνας και είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ίδια την αναβίωση και την τέλεση των αγώνων. Ουσιαστικά χωρίς το στίβο ολυμπιάδες δεν νοούνται. Στην μακρόχρονη πορεία του στίβου στις Ολυμπιάδες τα αγωνίσματα έχουν αλλάξει πολλές φορές. Όμως, μερικά είναι κλασικά και διεξάγονται συνεχώς από το 1896.Τα ανδρικά αγωνίσματα στίβου έχουν παραμείνει σταθερά από το 1952, εκτός από την προσωρινή αφαίρεση του δρόμου μ. βάδην το Το αγώνισμα αυτό είναι το μοναδικό που δεν περιλαμβάνεται στο γυναικείο πρόγραμμα. Ο μαραθώνιος δρόμος, αν και διεξάγεται από την πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα το 1896, πήρε την σημερινή μορφή του το 1924, οπότε και επισημοποιήθηκε η απόσταση των μ. Μέχρι τότε, η απόσταση κυμαινόταν από τα μ έως τα μ.Σήμερα διεξάγονται 24 ανδρικά αγωνίσματα ενώ συνολικά έχουν διεξαχθεί 52. Όσα έχουν καταργηθεί στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν παρόμοια με τα σημερινά με μικροδιαφορές. Π.χ. δρόμοι σε διαφορετικές αποστάσεις, άλματα με ιδιαίτερο στυλ, ομαδικά αγωνίσματα κ.ά. Τα γυναικεία αγωνίσματα στίβου εντάχθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες το Ο αριθμός τους αρχικά ήταν μόνο πέντε ενώ σήμερα είναι 23. Στο παρελθόν υπήρξαν άλλα τέσσερα που έχουν αντικατασταθεί από νεώτερα παρόμοια (π.χ. μεγαλύτερες αποστάσεις, έπταθλο αντί πένταθλο).

45

46 ΣΥΓΧΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Η συγχρονισμένη κολύμβηση είναι γυναικείο άθλημα και αποτελεί ολυμπιακό άθλημα από το Αρχικά, στο ολυμπιακό πρόγραμμα εντάχθηκαν το ατομικό αγώνισμα (σόλο) και το ντουέτο. Το 1996 διεξήχθη μόνο το ομαδικό ενώ από το 2000 διεξάγονται το ομαδικό και το ντουέτο. Εκτελείται από δύο ή από οκτώ αθλήτριες. Οι αθλήτριες εκτελούν δυο ασκήσεις μπροστά στους κριτές, μία τεχνική και μία ελεύθερη. Η τεχνική περιλαμβάνει στοιχεία που εκτελούνται σε ορισμένη σειρά, με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, 2΄ 20΄΄ στο διπλό και 2΄50΄΄στο ομαδικό. Η ελεύθερη είναι μια σύνθεση που περιέχει τεχνικά στοιχεία της επιλογής των αθλητριών σε συνδυασμό με χορογραφία, σε συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, 3΄ 30΄΄στο διπλό και 4΄στο ομαδικό. Και στις δύο περιπτώσεις ο τεχνικός βαθμός είναι το 50% καλλιτεχνικός το υπόλοιπο 50%της συνολικής βαθμολογίας.

47

48 ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ Το τάε κβον ντο είναι από τα πιο πρόσφατα ολυμπιακά αθλήματα, αφού μπήκε στις Ολυμπιάδες μόλις το 2000 στο Σίδνεϊ τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Προηγουμένως, είχε διεξαχθεί ως άθλημα επίδειξης σε δύο Ολυμπιάδες: το 1988 στη Σεούλ και το 1992 στη Βαρκελώνη Στο τάε κβον ντο οι αθλητές αγωνίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με το βάρος τους. Το 1988 και το 1992, που ήταν άθλημα επίδειξης, έγιναν αγώνες σε οκτώ κατηγορίες ανδρών και γυναικών (σύνολο δεκαέξι). Από το 2000, που εντάχθηκε στο επίσημο ολυμπιακό πρόγραμμα, γίνονται τέσσερις κατηγορίες ανδρών και γυναικών (σύνολο οκτώ) .Η Ελλάδα έχει κατακτήσει τέσσερα μετάλλια: ένα χρυσό και τρία ασημένια. Άλλο ένα μετάλλιο, χάλκινο, είχε πάρει το 1992, όταν το ταεκβοντό ήταν άθλημα επίδειξης.

49

50 ΤΖΟΥΝΤΟ Το τζούντο είναι από τα νεότερα ολυμπιακά αθλήματα, αφού μπήκε στις Ολυμπιάδες το 1964 στο Τόκιο. Το 1968 στο Μεξικό δεν ήταν στο πρόγραμμα. Μπήκε οριστικά το 1972 στο Μόναχο. Από το 1992 στη Βαρκελώνη διεξάγονται και αγώνες γυναικών. Στο τζούντο, όπως σε όλα τα αθλήματα σωματικής δύναμης, οι αθλητές αγωνίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με το βάρος τους. Το 1964 υπήρχαν τρεις κατηγορίες Το 1972 έγιναν πέντε και από το 1980 έγιναν επτά κατηγορίες βάρους. Επίσης, ως το 1984 υπήρχε μια επιπλέον κατηγορία ανοιχτή για όλους τους αθλητές ανεξαρτήτως βάρους. Επτά κατηγορίες βάρους υπάρχουν και στις γυναίκες. Από το 1964 ως το 1984 εκτός από τις κατηγορίες βάρους υπήρχε και η ανοιχτή κατηγορία (όπεν), στην οποία συμμετείχαν οι αθλητές ανεξαρτήτως σωματικού βάρους. Η Ελλάδα έχει κατακτήσει μόνο ένα χρυσό μετάλλιο στο άθλημα.

51

52 ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ Η τοξοβολία είναι ένα από τα παλιότερα ολυμπιακά αθλήματα, αφού μπήκε στις Ολυμπιάδες το 1900 στο Παρίσι. Όμως, μετά το 1920 το άθλημα αφαιρέθηκε από το πρόγραμμα και μπήκε ξανά το 1972 στο Μόναχο με ανδρικά και γυναικεία αγωνίσματα. Στις πρώτες Ολυμπιάδες ο τρόπος διεξαγωγής του αθλήματος και ο αριθμός των αγωνισμάτων δεν ήταν σταθερός. Το 1900 στο Παρίσι διεξήχθησαν έξι αγωνίσματα τοξοβολίας από διάφορες αποστάσεις. Το 1904 στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ έγιναν έξι αγωνίσματα μόνο με αθλητές των ΗΠΑ αλλά πήραν μέρος για πρώτη φορά και γυναίκες. Το 1908 στο Λονδίνο έγιναν τρία αγωνίσματα, από τα οποία ένα γυναικείο. Το 1912 στη Στοκχόλμη δεν έγινε κανένα αλλά το 1920 στην Αμβέρσα έγιναν δέκα μόνο για άνδρες. Η αδυναμία δημιουργίας σταθερών κανονισμών διεξαγωγής του αθλήματος οδήγησε τη ΔΟΕ στην αφαίρεσή του από το ολυμπιακό πρόγραμμα. Επανήλθε το 1972 στο Μόναχο αρχικά με ατομικά αγωνίσματα ανδρών και γυναικών και από το 1988 και με ομαδικά.

53

54 ΤΡΙΑΘΛΟ Το τρίαθλο έγινε ολυμπιακό άθλημα το στο Σίδνεϊ, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Το τρίαθλο είναι συνδυασμός τριών αθλημάτων, κολύμβησης, ποδηλασίας και ανώμαλου δρόμου, τα οποία γίνονται διαδοχικά το ένα αμέσως μετά το άλλο. Η χρονομέτρηση είναι ενιαία και νικητής αναδεικνύεται όποιος τερματίσει πρώτος. Παρ' ότι οι αθλητές χρονομετρούνται, εν τούτοις δεν αναγνωρίζεται επίσημο παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς τα γεωφυσικά δεδομένα διαφέρουν από τόπο σε τόπο τέλεσης του αθλήματος. Το ολυμπιακό τρίαθλο τόσο στο ανδρικό όσο και στο γυναικείο αγώνισμα περιλαμβάνει: Κολύμβηση: 1500 μ. στη θάλασσα. Ποδηλασία: 40 χλμ. σε δημόσιο δρόμο. Ανώμαλος δρόμος: 10 χλμ.

55

56 ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ Η υδατοσφαίριση ή γουότερ πόλο είναι από τα πιο παλιά ολυμπιακά αθλήματα, αφού συμπεριλήφθηκε στις σύγχρονες Ολυμπιάδες από τη Β΄ Ολυμπιάδα του 1900 στο Παρίσι. Από το 2000 διεξάγεται και τουρνουά γυναικών. Το γουότερ πόλο μπήκε στους Ολυμπιακούς αγώνες το Κατά τις πρώτες δύο ολυμπιάδες μετείχαν αθλητικοί σύλλογοι και όχι χώρες, με αποτέλεσμα να μετέχουν περισσότερες ομάδες από κάθε χώρα. Το 1900 στο Παρίσι υπήρχαν τέσσερις γαλλικές ομάδες ανάμεσα στις επτά συμμετοχές ενώ ακραία περίπτωση θεωρείται η διοργάνωση του 1904 στο Σεντ Λούις, στην οποία μετείχαν μόνο τρεις αμερικανικοί σύλλογοι που μοιράστηκαν τα μετάλλια. Στις πρώτες ολυμπιάδες κυριάρχησε η Μεγάλη Βρετανία. Από το 1932 και έξης τα περισσότερα μετάλλια έχει κατακτήσει η Ουγγαρία, συνολικά 14, μια χώρα που δεν βρέχεται από θάλασσα, από τα οποία 8 χρυσά. Αρκετές διακρίσεις έχουν επίσης η Ιταλία, η Σοβιετική Ένωση και η Γιουγκοσλαβία. Από το 1976 στους αγώνες συμμετέχουν 12 ανδρικές ομάδες ενώ παλιότερα συμμετείχαν συνήθως 16. Το αρνητικό ρεκόρ συμμετοχής σημειώθηκε το 1932 στο Λος Άντζελες, όταν έλαβαν μέρος μόνο 5 κράτη. Οι γυναικείες ομάδες είναι 8 και συμμετέχουν από το Οι χώρες προκρίνονται από προολυμπιακά τουρνουά.

57

58 ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ Το χάντμπολ ή χειροσφαίριση εντάχθηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες το Στη συνέχεια αποσύρθηκε και ξανάγινε ολυμπιακό άθλημα το 1972.Το χάντμπολ διεξήχθη για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο Βερολίνο το Τότε διεξαγόταν σε ανοιχτά γήπεδα με ομάδες των έντεκα παικτών. Μεσολάβησε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και στη συνέχεια το άθλημα στην παλιά του μορφή δεν γνώρισε ευρεία ανάπτυξη. Έτσι αποσύρθηκε από τις ολυμπιάδες. Όταν πήρε τη σημερινή του μορφή, ως άθλημα σάλας με ομάδες των επτά παικτών, άρχισε να γίνεται δημοφιλές. Έτσι ξανάγινε ολυμπιακό άθλημα πάλι στη Γερμανία στην Ολυμπιάδα του Μονάχου το Από το 1976 στο πρόγραμμα των ολυμπιάδων προστέθηκε και το αγώνισμα των γυναικών. Στην πρώτη διοργάνωση, το 1936, συμμετείχαν έξι χώρες με ομάδες χάντμπολ. Το 1972 πήραν μέρος 16 ανδρικές ομάδες. Από το 1976 ορίστηκε να μετέχουν 12 ανδρικές και 6 γυναικείες ομάδες, οι οποίες προκρίνονται μέσω προολυμπιακών τουρνουά. Από το 1988 οι γυναικείες ομάδες που μετέχουν αυξήθηκαν σε 8, το 2000 έγιναν 10 και το 2008 θα πάρουν μέρος 12.Στα μετάλλια αρχικά κυριάρχησαν οι χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, που είχαν μεγαλύτερη παράδοση στο άθλημα. Αργότερα άρχισαν να έχουν διακρίσεις οι χώρες της Άπω Ανατολής ενώ στις γυναίκες διακρίνονται ιδιαίτερα οι Σκανδιναβικές χώρες.

59

60 ΧΟΚΕΙ ΣΕ ΧΟΡΤΟ Το χόκεϊ σε χόρτο είναι από τα παλιότερα Ολυμπιακά αθλήματα, αφού εντάχθηκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων το Από το 1980 διεξάγεται και τουρνουά γυναικών. Το χόκεϊ σε χόρτο διεξήχθη για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς αγώνες στο Λονδίνο το Έκτοτε διεξάγεται συνεχώς με εξαίρεση τις ολυμπιάδες του 1912 στη Στοκχόλμη και του 1924 στο Παρίσι ο 1980 στη Μόσχα στο πρόγραμμα των αγώνων εντάχθηκε και το αγώνισμα των γυναικών. Για μεγάλο χρονικό διάστημα στο άθλημα κυριαρχούσαν οι χώρες της ανατολικής Ασίας και κυρίως η Ινδία και το Πακιστάν. Ως το 1968 ο μεταξύ τους αγώνας έκρινε το χρυσό μετάλλιο. Αλλά και μεταγενέστερα, ως το 1984 οι δυο αυτές χώρες ήταν μέσα στη διεκδίκηση των μεταλλίων. Στις γυναίκες το πρώτο χρυσό μετάλλιο, το 1980, πήρε η ομάδα της Ζιμπάμπουε στην πρώτη ολυμπιακή της συμμετοχή. Στη συνέχεια τις περισσότερες επιτυχίες έχει η Αυστραλία. Στην Ελλάδα το χόκεϊ σε χόρτο δεν είναι τόσο διαδεδομένο παρ‘ όλα αυτά γίνονται μεγάλες προσπάθειες για την ανάπτυξη του αθλήματος. Διεξάγεται ένα πρωτάθλημα ανδρών από το 1994 και γυναικών από το 2001.Η εθνική ομάδα έχει μία αξιοπρεπή διεθνή παρουσία στο ιστορικό της αλλά δεν κατατάσσεται στις μεγάλες δυνάμεις του αθλήματος. Δεν κατάφερε να αγωνιστεί ποτέ σε Ολυμπιακούς αγώνες, ούτε στην Ολυμπιάδα του 2004 , παρ‘ όλο που προσπάθησε και εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου (δικαστικώς), που έγινε στην Αθήνα.

61


Κατέβασμα ppt "ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google