Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ Αγγελική Παπαδάκη

2 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Τρόφιμα που καταναλώνονται ως μέρος μιας φυσιολογικής διατροφής Όχι διατροφικό συμπλήρωμα Περιέχουν φυσικά συστατικά σε υψηλή συγκέντρωση, που δε θα περιείχε κανονικά ένα τρόφιμο Όχι χημικώς παρασκευασμένα συστατικά Επιστημονικώς αποδεδειγμένες θετικές επιδράσεις σε διάφορες σωματικές λειτουργίες Οφέλη πέραν της ‘βασικής’ διατροφής

3 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Βελτιώνουν την ποιότητα ζωής Βελτιώνουν την υγεία
Μειώνουν τον κίνδυνο ασθενειών Έλεγχος από έγκυρους οργανισμούς Διατροφική ετικέτα

4 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Για να αναγνωριστεί ένα τρόφιμο ως λειτουργικό...
Αναγνώριση βιολογικών δεικτών που συνδέουν το τρόφιμο με μια λειτουργία ΠΡΟΣΟΧΗ στην ποιότητα των ερευνών! Βιομηχανία τροφίμων: Προσθήκη ή αφαίρεση ενός διατροφικού παράγοντα Αλλαγή στην επεξεργασία τροφίμων  Λειτουργικό τρόφιμο

5 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ - ΟΦΕΛΗ
Τα οφέλη πρέπει να προέρχονται από κατανάλωση των τροφίμων σε φυσιολογικές ποσότητες Οφέλη σε.... Ανοσοποιητικό σύστημα Πρόληψη ασθενειών Καθυστέρηση γήρατος Έλεγχος φυσιολογικών λειτουργιών

6 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
Προβιοτικά Μικροοργανισμοί που όταν πέπτονται βελτιώνουν τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου Λακτοβάκιλλοι Bifidobacteria Γιαούρτι, γάλα Οφέλη σε....  διάρροιας  ανοσοποιητικού συστήματος  χοληστερόλης  ανάπτυξης όγκων

7 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
Πρεβιοτικά Συστατικά που ενεργοποιούν την ανάπτυξη των προβιοτικών, προάγοντας τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου Φυτικές ίνες Ινουλίνη Πολυαλκοόλες

8 ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ
Οφέλη σε....  γλυκόζης αίματος Έλεγχος διαβήτη Αποβολή χολικών οξέων  χοληστερόλης  χρόνος παραμονής τροφίμων  καρκίνου παχέως εντέρου  δυσκοιλιότητας  παχυσαρκίας  καρδιαγγειακών νοσημάτων

9 ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ
Λειτουργικό τρόφιμο: Βρώμη

10 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
Μικροθρεπτικά συστατικά Σελήνιο, ασβέστιο, ψευδάργυρος Βιταμίνες Α, C, E, φολικό οξύ Εμπλουτισμός Δημητριακών, χυμών, γαλακτοκομικών Οφέλη σε....  ανοσοποιητικού συστήματος Ιδιαίτερα στο γήρας Αντιοξειδωτική δράση  καρκίνου, καρδιαγγειακών  οξείδωσης LDL-χοληστερόλης  ελευθέρων ριζών, καταρράκτη Λειτουργία ως ένζυμα

11 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
Καφεϊνη  νευρικού συστήματος Πρωτεϊνη σόγιας και ισοφλαβόνες  χοληστερόλης  καρδιαγγειακών Αντιοξειδωτική δράση ω-3 λιπαρά οξέα Ψάρια, εμπλουτισμένα αυγά  τριγλυκεριδίων Αντιφλεγμονώδης δράση  ανάπτυξης όγκων Βελτίωση συμπτωμάτων αρθρίτιδας

12 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
Στερόλες Φυσικό συστατικό (μικρές ποσότητες) Φρούτα, λαχανικά Όσπρια, ξηροί καρποί, φυτικά έλαια Στανόλες Κυρίως υδρογόνωση των φυτοστερολών (εμπορική χρήση) Γιαούρτια Μαργαρίνες  απορρόφησης χοληστερόλης LDL-χοληστερόλης 2g/ ημέρα   στεφανιαίας νόσου κατά 25%

13 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
Φλαβονοειδή – πολυφαινόλες ΄Φυτοχημικές’ ουσίες Παρουσία μόνο στα φυτά – ενίσχυση της άμυνας των φυτών Φυσικό συστατικό (μικρές ποσότητες) Φρούτα, λαχανικά (π.χ. λυκοπένιο, ανθοκυανίνες) Τσάι (κατεχίνες) Κρασί (τανίνες) Κακάο (ισοκατεχίνες) Αντιοξειδωτική δράση  φλεγμονών  ανάπτυξης όγκων  LDL-χοληστερόλης  καρδιαγγειακών

14

15

16

17

18 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Τσάι - κατεχίνες Ξηροί καρποί - φυτικές ίνες κλπ.
 θερμογένεσης και οξείδωσης λίπους  σωματικού βάρους; Ξηροί καρποί - φυτικές ίνες κλπ.  LDL-χοληστερόλης και καρδιαγγειακών Έλεγχος βάρους; Σοκολάτα - πολυφαινόλες κακάου  αρτηριακής πίεσης Σκόρδο - σουλφουρικά οξέα Αντιοξειδωτική δράση  ολικής και LDL-χοληστερόλης

19 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
ΟΧΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΜΕΣΟ Υπερκατανάλωση  διατροφική ισορροπία; Μεγάλες δόσεις; 20 mg/ ημέρα β-καροτενίου (για 5-8 χρόνια)   καρκίνου πνευμόνων σε καπνιστές Κατανάλωση στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής Κατανάλωση δίαιτας με λειτουργικά συστατικά


Κατέβασμα ppt "Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google