Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κάτω άκρο. Κάτω άκρο Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ Ο σκελετός των κάτω άκρων αποτελείται: 1)Οστά της πυελικής ζώνης, που αποτελείται από τα δύο ανώνυμα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κάτω άκρο. Κάτω άκρο Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ Ο σκελετός των κάτω άκρων αποτελείται: 1)Οστά της πυελικής ζώνης, που αποτελείται από τα δύο ανώνυμα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Κάτω άκρο

3 Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ
Ο σκελετός των κάτω άκρων αποτελείται: 1)Οστά της πυελικής ζώνης, που αποτελείται από τα δύο ανώνυμα οστά (δεξιό και αριστερό ). 2)Οστά του μηρού,που είναι το μηριαίο οστό και η επιγονατίδα. 3)Σκελετό της κνήμης,που αποτελείται από την κνήμη και την περόνη. 4)Σκελετό του ποδιού,που αποτελείται από τα οστά του ταρσού,τα μετατάρσια,και τις φάλαγγες των δακτύλων του ποδιού.

4 1) ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΠΥΕΛΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Η πυελική ζώνη αποτελείται από τα δύο ανώνυμα οστά (δεξιό και αριστερό ) ,τα οποία αρθρούμενα προς τα εμπρός μεταξύ τους στην ηβική σύμφυση και προς τα πίσω με το ιερό οστό σχηματίζουν την πύελο (λεκάνη). Η πύελος (λεκάνη) χωρίζεται σε μεγάλη λεκάνη προς τα πάνω και μικρή προς τα κάτω.Οι διαστάσεις της μικρής λεκάνης έχουν σημασία για το φυσιολογικό τοκετό. Κάθε ανώνυμο οστό προέρχεται από την συνένωση τριών οστών (του λαγονίου ,του ηβικού και του ισχιακού).Στην εξωτερική του επιφάνεια παρουσιάζει μια αβαθή κοιλότητα την κοτύλη, μέσα στην οποία αρθρώνεται η κεφαλή του μηριαίου οστού στην άρθρωση του ισχίου.Έτσι τα οστά της πυελικής ζώνης συνδέουν τον κορμό με το μηρό.

5 2) ΟΣΤΑ ΤΟΥ ΜΗΡΟΥ Τα οστά του μηρού, είναι το μηριαίο οστό και η επιγονατίδα.

6 Μηριαίο οστό Είναι το επιµηκέστερο, το ισχυρότερο & βαρύτερο οστό του σώµατος 2. Το άνω άκρο αποτελείται από την κεφαλή, τον αυχένα & το µείζονα & ελάσσονα τροχαντήρα. 3. Το κάτω άκρο αποτελείται από έσω & έξω µηριαίο κόνδυλο. Διαρθρώνεται µε την κνήµη & επιγονατίδα και σχηµατίζει την άρθρωση του γόνατος.

7 Επιγονατίδα Είναι το μεγαλύτερο σισαμοειδές οστό και καλύπτει την πρόσθια επιφάνεια του γόνατος Το σχήμα της είναι τριγωνικό με τη βάση επάνω και την κορυφή προς τα κάτω Ρόλος της είναι η πρόσφυση του τένοντα του τετρακεφάλου Μαζί με τους μηριαίους κονδύλους ,που αρθρώνονται με τις αντίστοιχες επιφάνειες του άνω άκρου της κνήμης σχηματίζουν την άρθρωση του γόνατος.

8 Κνήµη • Το δεύτερο µεγαλύτερο οστό του σκελετού & δέχεται το µεγαλύτρο µέρος του βάρους του σώµατος • Βρίσκεται στην έσω & πρόσθια επιφάνεια της κνήµης • Αρθρώνεται προς τα άνω µε τους κονδύλους του µηριαίου οστού και προς τα κάτω µε τον αστράγαλο • Το άνω άκρο είναι αποπλατυσµένη & σχηµατίζεται από τις αρθρικές επιφάνειες του έσω & έξω κονδύλου της κνήµης. o Το µεσοκονδύλιο έπαρµα ταυτίζεται µε τη µεσοκονδύλια εντοµή µεταξύ των κονδύλων του µηριαίου οστού o Ο έξω κόνδυλος εµφανίζει στη κάτω πλεύρα του αρθρική επιφάνεια για την κεφαλή της περόνης • Το κάτω άκρο είναι µικρό & εµφανίζει αρθρικές επιφάνειες για την περόνη & τον αστράγαλο • Το κάτω άκρο προβάλλει προς τα έσω & κάτω σχηµατίζοντας το έσω σφυρό

9 2. Περόνη • Χρησιµεύει κυρίως για την πρόσφυση µυών
• Παρέχει επίσης σταθερότητα στην ποδοκνηµική άρθρωση • Βρίσκεται πίσω και έξω σε σχέση µε την κνήµη (αποτλεί το έξω οστό της κνήµης) • Το κάτω άκρο της περόνης ή έξω σφυρό – σχηµατίζει µια ογκώδη υποδερµάτια προσεκβολή στη έξω επιφάνεια της ποδοκνηµικής άρθρωσης

10 4) Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΟΥ ΠΟΔΙΟΥ

11 Ο σκελετός του ποδιού αποτελείται από τα οστά του ταρσού,τα μετατάρσια και τις φάλαγγες των δακτύλων του ποδιού. Τα οστά του ταρσού είναι επτά και αρθρώνονται μεταξύ τους.Από τα κυριότερα είναι ο αστράγαλος ,που αρθρώνεται με τα οστά της κνήμης και η πτέρνα ,προς τα κάτω , η οποία υποβαστάζει όλο το βάρος του σώματος κατά την όρθια θέση και κατά τη βάδιση. Τα οστά του μετατάρσιου είναι πέντε παράλληλα οστά αντίστοιχα για κάθε δάκτυλο. Οι φάλαγγες των δακτύλων αποτελούν το σκελετό των δακτύλων του ποδιού και είναι δύο για το μεγάλο δάκτυλο και από τρεις για τα υπόλοιπα δάκτυλα.


Κατέβασμα ppt "Κάτω άκρο. Κάτω άκρο Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ Ο σκελετός των κάτω άκρων αποτελείται: 1)Οστά της πυελικής ζώνης, που αποτελείται από τα δύο ανώνυμα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google