Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Θέμα:“Προστατεύοντας την Ελλάδα από την όξινη βροχή”

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Θέμα:“Προστατεύοντας την Ελλάδα από την όξινη βροχή”"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Θέμα:“Προστατεύοντας την Ελλάδα από την όξινη βροχή”
Μάθημα:Χημεία Υπεύθυνος Καθηγητής:κ. Λιαράκος Τάξη:Ά Τμήμα:6 Όνομα:Τριανταφύλλου Κωνσταντίνος

2 Περιεχόμενα Όξινη Βροχή(ορισμός) Αιτίες(οξείδια θείου και αζώτου)
Πηγές Οξειδίων Αντιμετώπιση Μόλυνσης: Αντικατάσταση Καυσίμων Βελτίωση Καυσίμων Νέα Καύσιμα Αυτοκίνητα Κεντρική Θέρμανση Βιομηχανία Πετρώματα Όξινη Βροχή(χημική αντίδραση) Επίδραση της όξινης βροχής στα μνημεία

3 Περίληψη Η συγκεκριμένη εργασία αναφέρεται στο πασίγνωστο πρόβλημα της όξινης βροχής και στις διάφορες συνέπειες που έχει στο φυσικό περιβάλλον της χώρας μας. Θα αναφερθούν συνεπώς η σύσταση της όξινης βροχής,οι πηγές που οδηγούν στην ύπαρξή της,καθώς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να αντιμετωπιστεί.

4 Summary This particular project refers to the well-known problem of acid rain and its various consequences in the natural environment of our country. Therefore there will be a reference to the composition of the acid rain, the sources that lead to its existence and the measures that have to be taken in order to confront it.

5 Εισαγωγή Ένα από τα πιο αξιοπρόσεχτα προβλήματα που απασχολούν την σημερινή κοινωνία,και κυρίως τις μεγαλουπόλεις,είναι αυτό της όξινης βροχής. Σε μια εποχή που η βιομηχανία έχει πρωτεύοντα ρόλο και αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, ως φυσικό επακόλουθο έρχονται τα διάφορων ειδών απόβλητα που πλήττουν σε μεγάλο βαθμό όλους τους τομείς του φυσικού περιβάλλοντος.

6 Έτσι λοιπόν η όξινη βροχή είναι υπεύθυνη για την μόλυνση και την καταστροφή ολόκληρων οικοσυστημάτων,είτε πρόκειται για δάση, είτε για λίμνες,είτε για ποτάμια,αλλά και για την διάβρωση πολλών πετρωμάτων και ιστορικών μνημείων σε όλη την χώρα.

7 Όξινη βροχή(ορισμός) Με τον όρο “όξινη βροχή” εννοούμε οτιδήποτε πέφτει από τον ουρανό πάνω στον πλανήτη μας, η βροχή, το χιόνι, η υγρασία κλπ, και που είναι αφύσικα όξινα. Γενικά πρωτοαναφέρθηκε 20 χρόνια πριν περίπου από επιστήμονες στην Σουηδία και την Νορβηγία,οι οποίοι επιστράτευσαν ότι μπορεί να βλάψει σε μεγάλο βαθμό την φύση. Όταν τελικά κατάφεραν να μελετήσουν και να εξηγήσουν τις επιπτώσεις της, ήταν πολύ αργά, αφού το φαινόμενο είχε πια εξαπλωθεί.

8 Πώς δημιουργείται η όξινη βροχή;
Σε συνήθεις συνθήκες η βροχή έχει PH=5,5<7 οπότε όπως είναι φυσικό είναι όξινη. Όμως σε βιομηχανικές περιοχές και σε μεγαλουπόλεις η τιμή PH της βροχής κυμαίνεται από 3,5-4,5, με αποτέλεσμα να γίνεται περισσότερο όξινη απ'όσο πρέπει. Αυτό συμβαίνει υπό την επήρεια διάφορων οξειδίων του θείου και του αζώτου που εκκρίνονται στην ατμόσφαιρα με την καύση πετρελαίου , τα οποία λόγω της υγρασίας μετατρέπονται σε θειϊκό και νιτρικό οξύ αντίστοιχα.

9 Παρακάτω φαίνεται αναλυτικά η αντίδραση:

10 Πηγές οξειδίων Αυτοκίνητα Βιομηχανία Θέρμανση (καλοριφέρ)
Και στις τρεις παραπάνω πηγές στο παρελθόν χρησιμοποιούσαν καύσιμα τα οποία έβλαπταν σε μεγάλο βαθμό το φυσικό περιβάλλον, όπως το ακατέργαστο πετρέλαιο(μαζούτ).Όμως με την πάροδο τον χρόνων οι γίνονται προσπάθειες βελτίωσης των καυσίμων.

11 Βελτίωση Καυσίμων Απαγόρευση χρήσης μαζούτ,που χρησιμοποιούνταν στα πλοία και στις βιομηχανίες. Αντικατάστασή του με πετρέλαιο diesel. Βελτίωση ποιότητας diesel, έχοντας παραγωγή καυσίμου με μικρότερη περιεκτικότητα σε θείο. Αντικατάσταση χρήσης diesel με φυσικό αέριο,στην κεντρική θέρμανση και στην βιομηχανία.

12 Παράλληλα στα αυτοκίνητα:
Υπήρξε καλύτερης ποιότητας καύσιμο Βελτιωμένοι κινητήρες(μεγαλύτερος συντελεστής απόδοσης για οικονομία καυσίμων) Εισαγωγή ηλεκτροκίνησης. Ενώ στις βιομηχανίες αντικαταστήθηκε το μαζούτ και πλέον χρησιμοποιείται φυσικό αέριο. Ακόμα για την καλύτερη δυνατή βελτίωση των καυσίμων τοποθετήθηκαν φίλτρα στις καμινάδες.

13 Πετρέλαιο υψηλής καθαρότητας Φυσικό αέριο
Στην θέρμανση υπήρξε η εξής εξέλιξη: Μαζούτ Πετρέλαιο diesel Πετρέλαιο υψηλής καθαρότητας Φυσικό αέριο

14 Από την μεριά μας πρέπει να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να συμβάλλουμε στην μειωμένη κατανάλωση καυσίμων: Νέα κατασκευαστικά υλικά στα σπίτια όπως αλουμίνια και διπλά τζάμια Επιπλέον μόνωση Κουφώματα νέας γενιάς Περιορισμένη χρήση του αυτοκινήτου

15 Πέτρωμα Πετρώματα καλούνται οι μορφολογικά αυτοτελής δομικές μονάδες με καθορισμένη ορυκτολογική σύσταση από τις οποίες συνίσταται ο φλοιός της γης. Το μάρμαρο είναι πέτρωμα που αποτελείται σχεδόν μόνο από τα ορυκτά ασβεστίτη ή δολομίτη ή ένα μίγμα των δύο. Μάρμαρα διαφόρων αποχρώσεων οφείλουν το χρώμα τους στην παρουσία και άλλων ορυκτών (π.χ. λευκού μαρμαρυγία, σερπεντίνη).

16 Στην αρχαιότητα το κύριο κριτήριο στην επιλογή πετρωμάτων στηριζόταν στην διαθεσιμότητα των υλικών
Σε ο,τι αναφορά στα μνημεία,οι αρχαίοι επέλεγαν : Πετρώματα για θεμελίωση Πετρώματα τα οποία επίχριαν ( σοβάτισμα) Πετρώματα ανθεκτικά(μάρμαρα)

17 Επιφάνειες μαρμάρου εκτεθειμένες στην βροχή
Μάρμαρο:CaCO3 CaCO3 + H2SO > CaSO4 + H2O + CO2 (γύψος) Το CaSO4 είναι αδιάλυτο Αποτέλεσμα της παραπάνω χημικής αντίδρασης είναι η γυψοποίηση των μνημείων,δηλαδή η μετατροπή του μαρμάρου (κρυσταλλικό CaCO3) σε γύψο(άμορφο CaSO4 που είναι θειϊκό ασβέστιο)

18 Αρχικά δεν μεταβάλλεται η εξωτερική εικόνα του μνημείου
Αρχικά δεν μεταβάλλεται η εξωτερική εικόνα του μνημείου. Απλώς στην επιφάνεια του μνημείου το CaCO3 γίνεται θειϊκό ασβέστιο (γύψος) Η εξωτερική πλευρά του μαρμάρου γίνεται εύθραυστο στρώμα CaCO3 γίνεται θειϊκό ασβέστιο Η βροχή μηχανικά αυτοκολλά στους κόκκους θειϊκού ασβεστίου με αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου προκαλείται απομάκρυνση Ca και βαθμιαία χάνονται τα εξωτερικά χαρακτηριστικά των μνημείων Στις επιφάνειες που δεν είναι εκτεθειμένες στη βροχή (κοιλώματα) πάλι δημιουργείται CaSO4 αλλά μαζί με την αιθάλη(καπνιά)και αιωρούμενα σωματίδια(κονία)

19

20 Βιβλιογραφία Σχολικό Βιβλίο Βιολογίας ΄Γ Γυμνασίου


Κατέβασμα ppt "Θέμα:“Προστατεύοντας την Ελλάδα από την όξινη βροχή”"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google