Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

M. PARKIN, M. POWELL, K. MATTHEWS

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "M. PARKIN, M. POWELL, K. MATTHEWS"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 M. PARKIN, M. POWELL, K. MATTHEWS
Αρχές οικονομικής

2 10 Πραγματικό ΑΕΠ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Notes and teaching tips: 5, 16, 27, 48, 51, 55 and 58. To view a full-screen figure during a class, click the red “expand” button. To return to the previous slide, click the red “shrink” button. To advance to the next slide, click anywhere on the full screen figure.

3 Αφού μελετήσετε αυτό το κεφάλαιο, θα είστε σε θέση:
Να ορίσετε το ΑΕΠ και να εξηγήσετε γιατί ισούται με τη συνολική δαπάνη και το συνολικό εισόδημα. Να εξηγήσετε πώς μετράει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία το ΑΕΠ της χώρας. Να περιγράψετε πώς χρησιμοποιείται το ΑΕΠ και να εξηγήσετε τους περιορισμούς του.

4 Η πρόσφατη οικονομική ύφεση στο ΗΒ έχει χαρακτηριστεί ως η χειρότερη από τη δεκαετία του 1930.
Προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση της οικονομίας, οι οικονομολόγοι, οι οικονομικοί αναλυτές και οι πολιτικοί ανατρέχουν στις μετρήσεις του ΑΕΠ και στην αύξηση του ΑΕΠ. Όμως τι ακριβώς είναι το ΑΕΠ και τι μας λέει για την κατάσταση της οικονομίας; Πώς μπορούμε να συγκρίνουμε την οικονομική ευημερία μιας χώρας με μιας άλλης; Πώς μπορούμε να συγκρίνουμε την οικονομική μεγέθυνση της δεκαετίας του 2000 με αυτήν της δεκαετίας του 1930;

5 Ακαθάριστο εγχώριο προϊόν
Ορισμός του ΑΕΠ Το ΑΕΠ ή ακαθάριστο εγχώριο προϊόν είναι η αξία αγοράς όλων των τελικών προϊόντων και υπηρεσιών που παράγονται σε μια χώρα σε ορισμένη χρονική περίοδο. Ο ορισμός αυτός έχει τέσσερα μέρη: Αξία αγοράς Τελικά προϊόντα και υπηρεσίες Που παράγονται σε μια χώρα Σε ορισμένη χρονική περίοδο The main challenge in teaching this topic is generating interest in it. Many lecturers are bored by it and not surprisingly, they bore their students. If you are one of the many who lean towards boredom, start by recalling just how vital it is that we measure the value of production with reasonable accuracy. For such a measure is the basis of measurement of the standard of living, economic welfare and making international comparisons.

6 Ακαθάριστο εγχώριο προϊόν
Αξία αγοράς Το ΑΕΠ είναι μια αξία αγοράς – τα αγαθά και οι υπηρεσίες αξιολογούνται σύμφωνα με την τιμή στην οποία ανταλλάσσονται στην αγορά.

7 Ακαθάριστο εγχώριο προϊόν
Τελικά προϊόντα και υπηρεσίες Για να υπολογίσουμε το ΑΕΠ, βρίσκουμε την αξία των τελικών προϊόντων και υπηρεσιών που παράγονται. Το τελικό προϊόν (ή υπηρεσία) είναι το αγαθό που αγοράζει ο τελικός του χρήστης σε μια ορισμένη χρονική περίοδο. Διαφέρει από το ενδιάμεσο αγαθό (ή υπηρεσία), δηλαδή από το αγαθό που παράγει μια εταιρεία και το αγοράζει μια άλλη για να το χρησιμοποιήσει ως συστατικό μέρος ενός τελικού προϊόντος ή υπηρεσίας. Αν αθροίζαμε την αξία των ενδιάμεσων αγαθών και υπηρεσιών με αυτή των τελικών προϊόντων και υπηρεσιών, θα μετρούσαμε το ίδιο πράγμα πολλές φορές – πρόβλημα που ονομάζουμε διπλό υπολογισμό.

8 Ακαθάριστο εγχώριο προϊόν
Που παράγονται σε μια χώρα Το ΑΕΠ μετράει την παραγωγή σε μια συγκεκριμένα χώρα – το εγχώριο προϊόν. Σε ορισμένη χρονική περίοδο Το ΑΕΠ μετράει την αξία παραγωγής σε ορισμένη χρονική περίοδο – συνήθως τρίμηνο ή έτος.

9 Ακαθάριστο εγχώριο προϊόν
ΑΕΠ και κυκλική ροή δαπάνης και εισοδήματος Το ΑΕΠ μετράει την αξία παραγωγής, η οποία ισούται με τη συνολική δαπάνη των τελικών προϊόντων και το συνολικό εισόδημα. Το γεγονός ότι η αξία του εισοδήματος είναι ίση με αυτή της παραγωγής δείχνει την άμεση σχέση μεταξύ της παραγωγικότητας και του βιοτικού επιπέδου. Η κυκλική ροή του διαγράμματος στο Σχήμα 10.1 δείχνει ότι το εισοδήματος, η δαπάνη και η αξία παραγωγής είναι ίσα.

10 Ακαθάριστο εγχώριο προϊόν

11 Ακαθάριστο εγχώριο προϊόν
Νοικοκυριά και επιχειρήσεις Στις αγορές συντελεστών, τα νοικοκυριά παρέχουν υπηρεσίες εργασίας, κεφαλαίου και γης, και οι επιχειρήσεις τις αγοράζουν. Γι’ αυτές τις υπηρεσίες συντελεστών, οι επιχειρήσεις πληρώνουν στα νοικοκυριά ένα εισόδημα: μισθούς για υπηρεσίες εργασίας, επιτόκια για τη χρήση κεφαλαίου και ενοίκια για τη χρήση ακίνητης περιουσίας. Ένας τέταρτος παραγωγικός συντελεστής, η επιχειρηματικότητα, αμείβεται με κέρδη. Στο σχήμα, η ροή Y, δείχνει το συνολικό εισόδημα που πληρώνουν οι επιχειρήσεις στα νοικοκυριά.

12 Ακαθάριστο εγχώριο προϊόν
Στις αγορές αγαθών, τα νοικοκυριά αγοράζουν καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες. Το σύνολο των χρημάτων που διατίθενται για αυτά τα αγαθά και υπηρεσίες συνιστούν τη λεγόμενη καταναλωτική δαπάνη η οποία παριστάνεται με τη ροή C. Οι επιχειρήσεις αγοράζουν και πωλούν καινούργιο κεφαλαιουχικό εξοπλισμό στις αγορές αγαθών. Οι αγορές καινούριων εργοστασίων, εξοπλισμού και κτιρίων, καθώς και οι προσθήκες στο απόθεμα, ονομάζονται επενδύσεις και αναπαριστώνται με τα βέλη Ι.

13 Ακαθάριστο εγχώριο προϊόν
Κυβερνήσεις Οι κυβερνήσεις αγοράζουν αγαθά και υπηρεσίες από εταιρείες, και τα χρήματα που ξοδεύουν γι’ αυτά τα αγαθά και τις υπηρεσίες αποτελούν την κυβερνητική δαπάνη. Η κυβερνητική δαπάνη για αγαθά και υπηρεσίες αντιστοιχεί στα βέλη G. Οι κυβερνήσεις χρηματοδοτούν τις δαπάνες τους με φόρους και μεταφέρουν χρήματα προς τα νοικοκυριά, π.χ. υπό τη μορφή επιδομάτων ανεργίας και επιδοτήσεων σε εταιρείες. Αυτές οι χρηματικές μεταβιβάσεις, όπως και οι φόροι, δεν είναι μέρος της κυκλικής ροής δαπάνης και εισοδήματος. Government transfer payments, such as Social Security payments, are not part of government expenditure because government expenditure includes only funds used by the government to buy goods and services. Transfer payments are not buying a good or service for the government and so are not included in government expenditures.

14 Ακαθάριστο εγχώριο προϊόν
Υπόλοιπος κόσμος Οι επιχειρήσεις πουλάνε αγαθά και υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο, εξαγωγές, και αγοράζουν αγαθά και υπηρεσίες από όλο τον κόσμο, εισαγωγές. Η αξία των εξαγωγών (Χ) μείον την αξία των εισαγωγών (Μ) μας δίνει την αξία των καθαρών εξαγωγών. Στο Σχήμα 10.1, οι καθαρές εξαγωγές συμβολίζονται με τη ροή Χ – Μ. Όταν οι καθαρές εξαγωγές είναι θετικές, η φορά της καθαρής ροής αγαθών και υπηρεσιών είναι από τον υπόλοιπο κόσμο προς τις επιχειρήσεις. Όταν οι καθαρές εξαγωγές είναι αρνητικές, η φορά της καθαρής ροής αγαθών και υπηρεσιών είναι από τις επιχειρήσεις προς τον υπόλοιπο κόσμο.

15 Ακαθάριστο εγχώριο προϊόν

16 Ακαθάριστο εγχώριο προϊόν
Η κυκλική ροή δείχνει πως το ΑΕΠ μπορεί να υπολογιστεί με δύο τρόπους: Συνολική δαπάνη Η συνολική δαπάνη τελικών προϊόντων και υπηρεσιών, ισούται με την αξία παραγωγής των τελικών προϊόντων και υπηρεσιών, δηλαδή το ΑΕΠ. Συνολική δαπάνη= C + I + G + (X – M)

17 Ακαθάριστο εγχώριο προϊόν
Συνολικό εισόδημα Το συνολικό εισόδημα είναι ίσο με το συνολικό ποσό που πληρώνεται για τους χρησιμοποιούμενους συντελεστές – μισθοί, επιτόκια, ενοίκια και κέρδη. Οι επιχειρήσεις ξοδεύουν όλα τα χρήματα που εισπράττουν από την πώληση του προϊόντος τους, το συνολικό εισόδημα ισούται με τη συνολική δαπάνη, Y = C + I + G + (X – M)

18 Ακαθάριστο εγχώριο προϊόν
Γιατί το εγχώριο προϊόν είναι «ακαθάριστο»; Ακαθάριστο σημαίνει πριν να αφαιρεθεί η απόσβεση του κεφαλαίου. Το αντίθετο του «ακαθάριστου» είναι το «καθαρό», δηλαδή το ποσό μετά την αφαίρεση της απόσβεσης κεφαλαίου.

19 Ακαθάριστο εγχώριο προϊόν
Η απόσβεση είναι η μείωση της αξίας του κεφαλαίου μιας επιχείρησης που οφείλεται σε απαρχαίωση ή φθορά λόγω χρήσης. Το συνολικό ποσό που ξοδεύεται για αγορές νέου κεφαλαίου και για αντικατάσταση κεφαλαίου που αποσβένεται λέγεται ακαθάριστη επένδυση. Το ποσό κατά το οποίο αυξάνεται η αξία του κεφαλαίου της επιχείρησης ονομάζεται καθαρή επένδυση. Καθαρή επένδυση = Ακαθάριστη επένδυση – Απόσβεση

20 Ακαθάριστο εγχώριο προϊόν
Η ακαθάριστη επένδυση είναι μια από τις δαπάνες που λαμβάνει υπόψη της η προσέγγιση δαπάνης για τον υπολογισμό του ΑΕΠ. Επομένως, η τελική αξία του συνολικού προϊόντος είναι ένα ακαθάριστο μέτρο. Το ακαθάριστο κέρδος, δηλαδή το κέρδος μιας επιχείρησης πριν να αφαιρεθεί η απόσβεση, είναι ένα από τα έσοδα που λαμβάνει υπόψη της η προσέγγιση εισοδήματος για τον υπολογισμό του ΑΕΠ. Και πάλι λοιπόν, η τελική αξία του συνολικού προϊόντος είναι ένα ακαθάριστο μέτρο.

21 Υπολογίζοντας το ΑΕΠ του ΗΒ
Η Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία χρησιμοποιεί δύο προσεγγίσεις για τον υπολογισμό του ΑΕΠ. Αυτές είναι: Η προσέγγιση δαπάνης Η προσέγγιση εισοδήματος The low cost of economic data. You might like to tell your students that measuring real GDP is actually very cheap. We don’t have the UK or EU data but the situation here is most likely very similar to that in the US, for which we do have data. The US Bureau of Economic Analysis that creates the national accounts employs fewer than 500 economists at an annual cost of less that £70 million. It costs each American less than 0.25¢ (a quarter of a cent) to measure the value of US production. For some further perspective, the U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration, whose mission is to “describe and predict changes in the Earth’s environment, and conserve and manage wisely the nation’s coastal and marine resources so as to ensure sustainable economic opportunities,” employs more than 11,000 scientists and support personnel at an annual cost of $3.2 billion! Most of the income data used by the ONS comes from the Inland Revenue. Expenditure data comes from a variety of sources. Creative accounting and GDP measurement. In recent years, the first estimates of GDP, which are based on companies reported profits, have been revised downward when data on company profits as reported to the Inland Revenue became available. Enron-style accounting contaminates the initial estimates of GDP but not the final estimates. You can make a nice point with one example of creative accounting. For some years, in its reports to shareholders AOL recorded its advertising expenditure as investment, not as an expense. First, you can explain that the correct treatment of this item is as an expenditure on intermediate goods and services by AOL and as a charge against AOL profit. The expenditure on AOL services is the value of AOL’s production. And AOL’s expenditure on advertising is part of the value of the production of the advertising agencies used by AOL. You can go on to explain that AOL accounting practice would misleadingly swell GDP by causing some double counting. On the expenditure approach, AOL’s advertising expenditure shows up as investment in the national accounts. On the income approach, because the expenditure is not a cost, it swells profit, so AOL’s corporate profit increases by the same amount as its “investment.” If AOL filed its income tax return in this same way, the national income accounts wouldn’t get corrected. But if when AOL files its tax returns it calls its advertising a cost and lowers its profits by that amount, the ONS picks up these numbers from the Inland Revenue and the national accounts get adjusted appropriately.

22 Υπολογίζοντας το ΑΕΠ του ΗΒ
Προσέγγιση δαπάνης Το ΑΕΠ υπολογίζεται ως άθροισμα των καταναλωτικών δαπανών (C), της επένδυσης (I), της κρατικής δαπάνης για αγαθά και υπηρεσίες (G) και των καθαρών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών (X – M). GDP = C + I + G + (X  M)

23

24 Υπολογίζοντας το ΑΕΠ του ΗΒ
Ο Πίνακας 10.1 στην επόμενη διαφάνειεα δείχνει τα αποτελέσματα της προσέγγισης αυτής για το έτος 2010 (σε δισ.) ΑΕΠ= £948 + £208 + £338 - £46 = £1,448

25

26 Υπολογίζοντας το ΑΕΠ του ΗΒ
Προσέγγιση εισοδήματος Σύμφωνα με την προσέγγιση εισοδήματος, το ΑΕΠ υπολογίζεται ως άθροισμα των εισοδημάτων που πληρώνουν οι επιχειρήσεις στα νοικοκυριά για τις υπηρεσίες παραγωγικών συντελεστών που αυτά προσφέρουν έναντι πληρωμής.

27

28 Υπολογίζοντας το ΑΕΠ του ΗΒ
Στην Έκθεση Λογιστικών Στοιχείων του ΗΒ τα εισοδήματα κατανέμονται σε τρεις κατηγορίες: Αμοιβές εργαζομένων Ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα Μεικτό εισόδημα Το άθροισμα των εισοδημάτων όλων των παραγωγικών συντελεστών ισούται με το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα σε τιμές συντελεστών.

29

30 Υπολογίζοντας το ΑΕΠ του ΗΒ
Ονομαστικό και πραγματικό ΑΕΠ Το πραγματικό ΑΕΠ είναι η αξία των τελικών προϊόντων και υπηρεσιών που παράγονται στη διάρκεια ενός έτους όταν αποτιμώνται σε τιμές ενός έτους βάσης. Σήμερα, ως έτος βάσης παίρνουμε το 2006 και υπολογίζουμε το πραγματικό ΑΕΠ σε λίρες του 2006. Το ονομαστικό ΑΕΠ είναι η αξία των τελικών προϊόντων και υπηρεσιών που παράγονται στη διάρκεια ενός έτους όταν αποτιμώνται σε τιμές εκείνου του έτους. Το ονομαστικό ΑΕΠ είναι απλώς μια πιο ακριβής ονομασία του ΑΕΠ.

31 Υπολογίζοντας το ΑΕΠ του ΗΒ
Υπολογίζοντας το πραγματικό ΑΕΠ Ο Πίνακας 10.3(α) δείχνει τις παραχθείσες ποσότητες και τις τιμές του 2006 (έτος βάσης). Το ονομαστικό ΑΕΠ του είναι £100 εκ. Επειδή το 2006 είναι το έτος βάσης, το πραγματικό ΑΕΠ και το ονομαστικό ΑΕΠ είναι και τα δύο £100 εκ.

32 Υπολογίζοντας το ΑΕΠ του ΗΒ
Ο Πίνακας 10.3(β) δείχνει τις παραχθείσες ποσότητες και τις τιμές του 2010. Το ονομαστικό ΑΕΠ του είναι £300 εκ. Το ονομαστικό ΑΕΠ του είναι τρεις φορές η αξία του 2006.

33 Υπολογίζοντας το ΑΕΠ του ΗΒ
Στον Πίνακα 10.3(γ) υπολογίζουμε το πραγματικό ΑΕΠ του 2010. Οι ποσότητες είναι αυτές του 2010, όπως στον Πίνακα β. Οι τιμές είναι ίδιες με αυτές του έτους βάσης (2006) όπως στον Πίνακα α. Το σύνολο αυτών των δαπανών είναι το πραγματικό ΑΕΠ του 2010, δηλαδή £160 εκ.

34 Χρήσεις και περιορισμοί του πραγματικού ΑΕΠ
Χρήσεις και περιορισμοί του πραγματικού ΑΕΠ Χρησιμοποιούμε προβλέψεις του πραγματικού ΑΕΠ για δύο βασικούς λόγους: Για να συγκρίνουμε το βιοτικό επίπεδο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Για να συγκρίνουμε το βιοτικό επίπεδο σε διαφορετικές χώρες.

35 Χρήσεις και περιορισμοί του πραγματικού ΑΕΠ
Χρήσεις και περιορισμοί του πραγματικού ΑΕΠ Το βιοτικό επίπεδο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές Βρίσκουμε το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ διαιρώντας το πραγματικό ΑΕΠ με τον πληθυσμό της χώρας. Το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ μας λέει ποια είναι η αξία των αγαθών και υπηρεσιών που μπορεί να απολαύσει ένας μέσος καταναλωτής. Χρησιμοποιώντας το πραγματικό ΑΕΠ, αφαιρούμε την όποια επίδραση μπορεί να έχει στη σύγκρισή μας η αύξηση των τιμών και του κόστους διαβίωσης.

36 Χρήσεις και περιορισμοί του πραγματικού ΑΕΠ
Χρήσεις και περιορισμοί του πραγματικού ΑΕΠ Μακροχρόνια τάση Ένας βολικός τρόπος να συγκρίνουμε το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε διαφορετικές χρονικές στιγμές είναι εκφράζοντάς το ως λόγο κάποιου έτους αναφοράς. Π.χ. το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ του 1960 ήταν £8.070 και αυτό του 2010 ήταν £ Συνεπώς, το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ του 2010 ήταν 2,6 φορές μεγαλύτερο από αυτό του 1960 – £ διά £8.070.

37 Χρήσεις και περιορισμοί του πραγματικού ΑΕΠ
Χρήσεις και περιορισμοί του πραγματικού ΑΕΠ Επισημαίνονται δύο χαρακτηριστικά αυτού του διαρκώς ανοδικού βιοτικού επιπέδου: Αύξηση του δυνητικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Διακυμάνσεις του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Το δυνητικό ΑΕΠ είναι η αξία της παραγωγής όταν υπάρχει πλήρης απασχόληση του εργατικού δυναμικού, το κεφαλαίου, της έγγειας ιδιοκτησίας και της επιχειρηματικής ικανότητας της οικονομίας.

38 Χρήσεις και περιορισμοί του πραγματικού ΑΕΠ
Χρήσεις και περιορισμοί του πραγματικού ΑΕΠ Το Σχήμα 10.4 δείχνει το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ του ΗΒ. Το δυνητικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξάνεται με σταθερό ρυθμό επειδή οι ποσότητες των παραγωγικών και η παραγωγικότητά τους αυξάνονται επίσης με σταθερό ρυθμό. Το πραγματικό ΑΕΠ κυμαίνεται γύρω από το δυνητικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

39

40 Χρήσεις και περιορισμοί του πραγματικού ΑΕΠ
Χρήσεις και περιορισμοί του πραγματικού ΑΕΠ Το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο ΗΒ: Διπλασιάστηκε μεταξύ 1960 και 1994. Το 2010 ήταν 2,6 φορές μεγαλύτερο από αυτό του 1960.

41 Χρήσεις και περιορισμοί του πραγματικού ΑΕΠ
Χρήσεις και περιορισμοί του πραγματικού ΑΕΠ Επιβραδυνόμενη αύξηση παραγωγικότητας Τι στοίχησε στην οικονομία η βραδύτερη αύξηση της παραγωγικότητας μετά το 1970; Την απάντηση μας τη δίνει η λεγόμενη σφήνα Lucas. Η σφήνα Lucas είναι η αξία σε λίρες του ολοένα διευρυνόμενου χάσματος ανάμεσα στο πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, που θα υπήρχε αν συνεχιζόταν ο ρυθμός μεγέθυνσης της δεκαετίας του 1960, και στο πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, που όντως υπήρξε. The Importance of the Lucas Wedge It is usually straightforward to interest students in the business cycle. But it is perhaps a bit more difficult to motivate interest in economic growth and the Lucas wedge. Yet economic growth and the Lucas wedge should be of immense importance to young students because they help determine the long-run living standard of their lives. One way to make this point clear is to ask the students whether the difference between, say, 3 per cent annual growth in income versus 4 per cent annual growth is important. This difference probably does not sound important. But, suppose that the initial income was £35,000. After 10 years with growth of 3 per cent a year, the income would be £47,037 and with growth of 4 per cent a year, the income would be £51,809. This difference of about £4,500 might not seem like much. But point out to the students that this difference is for only ten years and that the annual difference will continue to enlarge: After 30 years with 3 per cent growth, the income would be £84,954 and with 4 per cent growth the income would be £113,519, a one year difference of about £40,000. And, over a 30-year working career, the total differences in income, which is the analogue to the Lucas wedge, is approximately £420,000. Over a 40-year working career, the Lucas wedge difference is over £1,000,000! Viewed from this perspective, the seemingly slight 1 percentage point difference in growth rates makes for an Incredibly major difference in incomes, which should easily capture your students’ attention.

42 Χρήσεις και περιορισμοί του πραγματικού ΑΕΠ
Χρήσεις και περιορισμοί του πραγματικού ΑΕΠ Το Σχήμα 10.5 απεικονίζει τη σφήνα Lucas. Η φαρδιά γκρι γραμμή είναι το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Η μαύρη λεπτή γραμμή είναι η τάση που θα είχε το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ αν συνεχιζόταν ο ρυθμός μεγέθυνσης της δεκαετίας του Η σκιασμένη περιοχή είναι η σφήνα Lucas.

43

44 Χρήσεις και περιορισμοί του πραγματικού ΑΕΠ
Χρήσεις και περιορισμοί του πραγματικού ΑΕΠ Διακυμάνσεις πραγματικού ΑΕΠ – Επιχειρηματικός κύκλος Ο επιχειρηματικός κύκλος είναι μια περιοδική αλλά ακανόνιστη αυξομείωση του επιπέδου της συνολικής παραγωγής και άλλων δεικτών της οικονομικής δραστηριότητας. Κάθε κύκλος έχει δύο φάσεις: Επέκταση Ύφεση και δύο σημεία καμπής: Κορυφή Κοίλωμα The Business Cycle Students generally are interested in the topic of business cycles, particularly if the economy happens to be in a recession when this chapter is covered. Often it is very difficult to tell the future path of the economy. Stress to the students that it is not stupidity on the part of economists that prevents us from knowing where the economy is heading. Rather it is the fact that forecasting is difficult for at least two reasons. First, different sectors of the economy frequently send different signals. For instance, retail sales may be down, signaling a start to a recession, but housing starts may be up, indicating that an expansion will continue for a while. Second, the data that must be used always are at least a bit out-of-date. For example, the preliminary estimate of GDP is not made until approximately six weeks after the end of the quarter, and the final revision of GDP doesn’t appear until years later. Although economists’ forecasts are much better than those of others, forecasting GDP with complete accuracy is unlikely. Conclude by mentioning that this fact is important in later chapters when we discuss implementation of countercyclical policies.

45 Χρήσεις και περιορισμοί του πραγματικού ΑΕΠ
Χρήσεις και περιορισμοί του πραγματικού ΑΕΠ Το Σχήμα 10.6 απεικονίζει έναν επιχειρηματικό κύκλο. Η επέκταση είναι μια περίοδος κατά την οποία υπάρχει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ − από το κοίλωμα στην κορυφή. Ως ύφεση ορίζεται συνήθως μια περίοδος μείωσης του πραγματικού ΑΕΠ –αρνητικός ρυθμός μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ– για τουλάχιστον δύο διαδοχικά τρίμηνα.

46

47 Χρήσεις και περιορισμοί του πραγματικού ΑΕΠ
Χρήσεις και περιορισμοί του πραγματικού ΑΕΠ Το βιοτικό επίπεδο σε διάφορες χώρες Δύο είναι τα προβλήματα που προκύπτουν από τη χρήση του πραγματικού ΑΕΠ ως μέτρο σύγκρισης του βιοτικού επιπέδου διάφορων χωρών: Το πραγματικό ΑΕΠ της μιας χώρας πρέπει να μετατραπεί στη νομισματική μονάδα της άλλης. Τα αγαθά και οι υπηρεσίες και των δύο χωρών πρέπει να αξιολογηθούν με βάση τις ίδιες τιμές.

48 Χρήσεις και περιορισμοί του πραγματικού ΑΕΠ
Χρήσεις και περιορισμοί του πραγματικού ΑΕΠ Η ισοτιμία ως μέτρο σύγκρισης του ΑΕΠ μιας χώρας με αυτό μιας άλλης δημιουργεί προβλήματα επειδή οι τιμές συγκεκριμένων προϊόντων σε μια χώρα μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερες ή πολύ υψηλότερες από την άλλη χώρα. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας την ισοτιμία για να υπολογίσουμε το ΑΕΠ της Κίνας σε δολάρια ΗΠΑ οδηγούμαστε σε εκτίμηση ότι το 2010, το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ των ΗΠΑ ήταν 15 φορές αυτό της Κίνας. International comparisons and PPP prices. Students sometimes see estimates of GDP per person in developing nations. Most such estimates are extremely low, and students often ask how people can live on such low incomes. Point out that the estimate is biased downward in two ways. First, in poor nations, more transactions do not go through a market than in rich nations. For example, transportation services in developing nations include a lot of walking, which is not counted as part of GDP. In richer nations, people ride a bus or subway and pay a fare, which is counted as part of GDP. Second, many locally produced and consumed goods and services have extremely low prices in poor nations. For example, a haircut that costs £20 in London might cost £1 in Calcutta. (You might get a better haircut in London, but probably not one that is 20 times better!) Converting Indian GDP into UK pounds at the market exchange rate leaves this bias in the data. Using purchasing power parity prices to convert India’s GDP into UK pounds avoids this bias.

49 Χρήσεις και περιορισμοί του πραγματικού ΑΕΠ
Χρήσεις και περιορισμοί του πραγματικού ΑΕΠ Το Σχήμα10.7 απεικονίζει αυτό το πρόβλημα. Χρησιμοποιώντας την ισοτιμία της αγοράς και τις εγχώριες τιμές οδηγούμαστε σε μια εκτίμηση ότι η Κίνα είναι πολύ φτωχή. Το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Κίνας είναι το 5% αυτού των ΗΠΑ το 2010.

50

51 Χρήσεις και περιορισμοί του πραγματικού ΑΕΠ
Χρήσεις και περιορισμοί του πραγματικού ΑΕΠ Περιορισμοί του πραγματικού ΑΕΠ Το πραγματικό ΑΕΠ μετράει την αξία των αγαθών και των υπηρεσιών που πωλούνται στις αγορές. Στη συνέχεια εξετάζουμε κάποιους παράγοντες που επηρεάζουν το βιοτικό επίπεδο αλλά δεν περιλαμβάνονται στο ΑΕΠ: Οικιακή παραγωγή Παραοικονομία Προσδόκιμο ζωής και υγεία Ελεύθερος χρόνος Ποιότητα περιβάλλοντος Πολιτικές ελευθερίες και κοινωνική δικαιοσύνη Omissions from GDP. A discussion of omissions from GDP can arouse students’ interest. For example, you might point out that if one of your students mows her/his own lawn, the value of the student’s production doesn’t show up in GDP. But if you hire the student to mow your lawn (and if your student reports the income earned correctly to CCRA), the value of the student’s production does show up in GDP. Why don’t we measure all lawn mowing as part of GDP? Some reasons are cost of collecting data and the degree of intrusiveness we’d be willing to tolerate. But note how little we spend on collecting the GDP data and how relatively inexpensive it would be to add some questions about domestic production to either the Labour Force Survey or the monthly price survey. The inclusion of the imputed rental of owner-occupied houses, but not owner-used cars and other durables, is a good example. You might like to explain how the omission of illegal goods and services also leads to some misleading comparisons. For instance, the day before prohibition ended, the production of (illegal) beer was not counted as part of GDP. But the day after prohibition ended, the production of (now legal) beer counted. Ask your students to suggest two good reasons why illegal goods and services are omitted. First, the data are hard (but not impossible) to obtain. Second, there may be the moral position that illegal activities should not be included in GDP. This latter observation can lead to an interesting discussion. Ask the students if they think that the production of, say, marijuana should be included in GDP. Some, maybe even many, of them will see no problem with this. Then ask about the production of murder-for-hire. The response, we hope, will be significantly different. Does such a good have any value?

52 Μαθηματικό σημείωμα: Δείκτης αλυσιδωτού όγκου πραγματικού ΑΕΠ
Μαθηματικό σημείωμα: Δείκτης αλυσιδωτού όγκου πραγματικού ΑΕΠ Η Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία χρησιμοποιεί ένα δείκτη για τη μέτρηση του πραγματικού ΑΕΠ που ονομάζεται δείκτης αλυσιδωτού όγκου του πραγματικού ΑΕΠ. Για τον υπολογισμό αυτού του δείκτη ακολουθούμε τρία βήματα: Μετράμε την παραγωγή σε τιμές διαδοχικών ετών. Υπολογίζουμε τον μέσο όρο των δύο ποσοστιαίων μεταβολών. Συνδέουμε (αλυσιδωτά) με το έτος βάσης.

53 Μαθηματικό σημείωμα: Δείκτης αλυσιδωτού όγκου πραγματικού ΑΕΠ
Μαθηματικό σημείωμα: Δείκτης αλυσιδωτού όγκου πραγματικού ΑΕΠ Μετράμε την παραγωγή σε τιμές διαδοχικών ετών Το μέρος (α) δείχνει τις παραχθείσες ποσότητες και τιμές του Το μέρος (β) δείχνει τις παραχθείσες ποσότητες και τιμές του Το μέρος (γ) δείχνει τις ποσότητες του 2010 σε τιμές του Το μέρος (δ) δείχνει τις ποσότητες του 2009 σε τιμές του 2010.

54

55 Μαθηματικό σημείωμα: Δείκτης αλυσιδωτού όγκου πραγματικού ΑΕΠ
Μαθηματικό σημείωμα: Δείκτης αλυσιδωτού όγκου πραγματικού ΑΕΠ Τα μέρη (α) και (γ) μετράνε τις ποσότητες και των δύο χρόνων σε τιμές του 2009. Με άλλα λόγια, σε τιμές του 2009, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε από £145 εκ. σε £160 εκ.

56 Μαθηματικό σημείωμα: Δείκτης αλυσιδωτού όγκου πραγματικού ΑΕΠ
Μαθηματικό σημείωμα: Δείκτης αλυσιδωτού όγκου πραγματικού ΑΕΠ Τα μέρη (δ) και (β) μετράνε τις ποσότητες και των δύο χρόνων σε τιμές του 2010. Με άλλα λόγια, σε τιμές του 2010, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε από £275 εκατομμύρια σε £300 εκατομμύρια.

57 Μαθηματικό σημείωμα: Δείκτης αλυσιδωτού όγκου πραγματικού ΑΕΠ
Μαθηματικό σημείωμα: Δείκτης αλυσιδωτού όγκου πραγματικού ΑΕΠ Υπολογίζουμε τον μέσο όρο των δύο ποσοστιαίων μεταβολών Το μέρος (α) δείχνει την παραγωγή σε τιμές του 2009, μια αύξηση της τάξεως του 10,3%. Το μέρος (β) δείχνει την παραγωγή σε τιμές του 2010, μια αύξηση της τάξεως του 9.1%. Ο μέσος όρος αυτών των δύο ποσοστιαίων μεταβολών είναι 9,7%.

58 Μαθηματικό σημείωμα: Δείκτης αλυσιδωτού όγκου πραγματικού ΑΕΠ
Μαθηματικό σημείωμα: Δείκτης αλυσιδωτού όγκου πραγματικού ΑΕΠ Συνδέουμε (αλυσιδωτά) με το έτος βάσης Για να υπολογίσουμε το πραγματικό ΑΕΠ του 2010 στις τιμές του έτους βάσης (2006), πρέπει να γνωρίζουμε: Το πραγματικό ΑΕΠ του 2006. Το ρυθμό μεγέθυνσης κάθε χρόνου από το 2006 ως το 2010. Ο Πίνακας 3 μας δείχνει μερικούς ρυθμούς μεγέθυνσης.

59 Μαθηματικό σημείωμα: Δείκτης αλυσιδωτού όγκου πραγματικού ΑΕΠ
Μαθηματικό σημείωμα: Δείκτης αλυσιδωτού όγκου πραγματικού ΑΕΠ Ξεκινώντας με το πραγματικό ΑΕΠ το 2006 στα £135 εκ. και τον ρυθμό μεγέθυνσης του Πίνακα 3, το πραγματικό ΑΕΠ κάθε έτος από το 2006 υπολογίζεται με τον εξής τρόπο: Το πραγματικό ΑΕΠ του 2007 είναι υψηλότερο κατά 6% από τα £135 εκατομμύρια του 2006, είναι δηλαδή £143 εκ. Το σχήμα απεικονίζει την αλυσιδωτή σύνδεση με το έτος βάσης.

60 τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με τον Ν. 100/1975)
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή του παρόντος έργου με οποιονδήποτε τρόπο χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη, σύμφωνα με το Ν. 2121/1993 και τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με τον Ν. 100/1975)


Κατέβασμα ppt "M. PARKIN, M. POWELL, K. MATTHEWS"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google