Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κατανεμημένα Συστήματα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κατανεμημένα Συστήματα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κατανεμημένα Συστήματα
Επικοινωνία στα Κατανεμημένα Συστήματα

2 ∆ιαδιεργασιακή επικοινωνία
Η δια-διεργασιακή επικοινωνία (interprocess communication) αφορά την µεταβίβαση µηνυµάτων µεταξύ των διεργασιών. Μεταβίβαση ενός µηνύµατος από µια διεργασία σε άλλη, είναι η αντιγραφή δεδομένων από το χώρο µνήµης της µιας διεργασίας στο χώρο µνήµης της άλλης διεργασίας. Για αυτό το σκοπό χρησιμοποιούνται δύο θεμελιώδεις εντολές: send(παραλήπτης, µήνυµα) receive(αποστολέας, µήνυµα)

3 ∆ιαδιεργασιακή επικοινωνία
Για να επιτευχθεί η επικοινωνία μεταξύ δύο διεργασιών, η μία διεργασία στέλνει ένα μήνυμα με την εντολή send, το οποίο λαμβάνει η άλλη με την εντολή receive. Για να πραγματοποιηθεί η επικοινωνία ίσως χρειαστεί ο συγχρονισμός των διεργασιών.

4 Πρωτόκολλά επικοινωνίας
Είδη πρωτοκόλλων: Με σύνδεση όπου ο αποστολέας και παραλήπτης για ανταλλάσσουν δεδομένα θα πρέπει να έχουν εγκαθιδρύσει μια σύνδεση μετάξι τους. Τερματίζετε την σύνδεση τους όταν τελειώσουν την ανταλλαγή δεδομένων . Ένα συνδεσμικό σύστημα είναι το τηλέφωνο. Χωρίς σύνδεση όπου δεν υπάρχει καμία προετοιμασία. Ο αποστολέας απλά μεταδίδει το πρώτο μήνυμα όταν αυτό είναι έτυμο. Η παράδοση μιας επιστολής σε ένα γραμματοκιβώτιο είναι ένα παράδειγμα.

5 Μοντέλο αναφοράς OSI Προτάθηκε ως γενικό μοντέλο των δικτύων
Προτάθηκε ως γενικό μοντέλο των δικτύων Περιορισμένη επιτυχία, η ορολογία επιβίωσε όμως Μόνο τα φυσικά επίπεδα επικοινωνούν μέσω του δικτύου

6 Πρωτόκολλα κατώτερου επιπέδου
Φυσικό επίπεδο: πόσα βολτ θα χρησιμοποιούνται για το 0 και πόσα για το 1, πόσα bit μπορούν να στέλνονται και αν η μετάδοση μπορεί να γίνετε ταυτόχρονα σε δυο κατευθύνσεις Επίπεδο συνδέσμου δεδομένων: Διορθώνει τα σφάλματα του φυσικού επιπέδου. Ομαδοποιεί τα bit σε ενότητες-πλαίσια (frames) και φροντίζει να λαμβάνονται σωστά.

7 Πρωτόκολλα κατώτερου επιπέδου
Επίπεδο δικτύου: η κύρια εργασία του επίπεδου δικτύου είναι η επιλογή της καλύτερης διαδρομής(routing) για να πάει ένα μήνυμα από τον αποστολέα στον παραλήπτη Το πρόβλημα που καλείτε να λύσει δεν είναι εύκολο. Η συντομότερη διαδρομή δεν είναι πάντα η καλύτερη. Το πιο διαδεδομένο πρωτόκολλο είναι το ασυνδεσμικό IP (internet protocol), μέρος της ομάδας internet. Κάθε πακέτο(μήνυμα) στέλνετε χωρίς καμία προετοιμασία. Κάθε πακέτο δρομολογείτε ανεξάρτητα από τα άλλα. Δεν διατηρείται καμία εσωτερική διαδρομή.

8 Πρωτόκολλα κατώτερου επιπέδου
Στο επίπεδο δικτύου αυξάνετε η δημοτικότητα του συνδεσμικού πρωτοκόλλου εικονικό κανάλι(virtual channel) των δικτύων ΑΤΜ.

9 Πρωτόκολλα μεταφοράς Η λειτουργία του επιπέδου αυτού είναι να παρέχει μια αξιόπιστη σύνδεση ώστε τα πακέτα που μεταφέρονται από τον αποστολέα στον παραλήπτη να μην χαθούν. Το πρωτόκολλο μεταφοράς στο Internet είναι το TCP(Transmission Control Protocol Πρωτόκολλο Ελέγχου Μετάδοσης) Επίσης υποστηρίζεται και το ασυνδεσμικό πρωτόκολλο UDP(User Datagram Protocol- Πρωτόκολλο Αυτοδύναμων Πακέτων Χρήστη), είναι το IP με ορισμένες προσθήκες

10 Μοντέλο αναφοράς TCP/IP

11 Πρωτόκολλα συνοδού και παρουσίασης
Το επίπεδο του συνοδού αποτελεί μια ενισχυμένη έκδοση του επιπέδου μεταφοράς. Παρακολουθεί ποιος στέλνει μηνύματα και τους συγχρονίζει. Δεν υπάρχει στην ομάδα πρωτοκόλλων του internet. Το επίπεδο παρουσίασης ορίζει τι εγγραφές περιέχουν τα μηνύματα αναγνωρίζοντας τες από την δομή των bit που έχουν και μετά ο αποστολέας ειδοποιεί τον παραλήπτη ότι το συγκεκριμένο μήνυμα περιέχει μια συγκεκριμένη εγγραφή


Κατέβασμα ppt "Κατανεμημένα Συστήματα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google