Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΕΙΣΜΟΙ Ακριβή Παπασταθοπούλου,Ακριβή Παναγιωτοπούλου,Ζωή Πατσούρα,Διονυσία Λουρίδα,Ιωάννα Λάττα Σχολικό έτος 2012 Α3.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΕΙΣΜΟΙ Ακριβή Παπασταθοπούλου,Ακριβή Παναγιωτοπούλου,Ζωή Πατσούρα,Διονυσία Λουρίδα,Ιωάννα Λάττα Σχολικό έτος 2012 Α3."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΕΙΣΜΟΙ Ακριβή Παπασταθοπούλου,Ακριβή Παναγιωτοπούλου,Ζωή Πατσούρα,Διονυσία Λουρίδα,Ιωάννα Λάττα Σχολικό έτος 2012 Α3

2 ΣΕΙΣΜΟΣ Ο σεισμός είναι ξαφνική και γρήγορη κίνηση η οποία οφείλεται σε ανακατατάξεις του εσωτερικού της Γης.

3 ΕΙΔΗ ΣΕΙΣΜΩΝ Οι τεκτονικοί σεισμοί προκαλούνται όταν οι δυνάμεις που δρουν πάνω στα πετρώματα τα οποία αποτελούν το στερεό φλοιό της Γης Οι ηφαιστειακοί σεισμοί είναι πάντα συνδεμένοι με την δράση κάποιου ηφαιστείου Οι εγκατακρημνισιγενείς σεισμοί οφείλονται στο γκρέμισμα υπόγειων σπηλαίων ή άλλων υπόγειων κοιλωμάτων, που δημιουργήθηκαν από καρστικά φαινόμενα ή από ηφαίστεια.

4 ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΙΟΥ(1988):
ΣΕΙΣΜΟΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΙΟΥ(1988): Στις 16 Οκτωβρίου 1988 και ώρα η ευρύτερη περιοχή Κυλλήνης-Βαρθολομιού-Ζακύνθου επλήγη από σεισμό 5,5 R. Το επίκεντρο του σεισμού το οποίο απείχε περίπου 240 χιλιόμετρα δυτικά των Αθηνών τοποθετήθηκε στο βόρειο άκρο της διαύλου της Χερσονήσου της Κυλλήνης και της Ζακύνθου. Η κύρια σεισμική κίνηση συνοδεύτηκε από πολλούς μετασεισμούς μικρότερου μεγέθους ενώ και πριν από τον κύριο σεισμό είχαν σημειωθεί μικρές σεισμικές κινήσεις.

5 2.ΣΕΙΣΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ (1993): Στις 26 Μαρτίου 1993 ο μεγάλος σεισμός του Πύργου στις 14:10Ωρα διαμοιράστηκε σε δύο σεισμούς των 5,5 και 5,8R και από άποψη χρόνου 3 λεπτά κενό μεσολάβησαν μεταξύ των μεγάλων δονήσεων ,με αποτέλεσμα οι ζημιές να μην είναι φοβερές .Αυτή η διαμοίραση του σεισμού ήταν επιστημονικά εντυπωσιακό φαινόμενο .Πολύ καιρό πριν γίνονταν συνεχείς μικρές δονήσεις τα βράδια ,σαν προειδοποίηση ώστε οι κάτοικοι να έχουν πάρει τα στοιχειώδη μέτρα και να είναι σε ετοιμότητα για την ώρα του μεγάλου σεισμού.

6 3.ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ (2008):
Πολύ ισχυρός σεισμός 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με μικρό εστιακό βάθος, σημειώθηκε στις το μεσημέρι της Κυριακής, με επίκεντρο στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, στην περιοχή της Ανδραβίδας. Η δόνηση ήταν επιφανειακή, με εστιακό βάθος περίπου 10 χιλιόμετρα , γεγονός που σημαίνει, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ότι αναμένεται έντονη μετασεισμική δραστηριότητα.

7 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ -Παλιρροϊκό κύμα ή διαφορετικά τσουνάμι (tsounami), είναι ιαπωνική λέξη και σημαίνει "το κύμα στο λιμάνι". Δεν είναι ένα κύμα, αλλά μια σειρά μεγάλων κυμμάτων που προκαλούνται από  έναν υποθαλάσσιο σεισμό.

8 -Είναι γνωστό ότι σεισμοί επιφανειακοί, μεγάλου μεγέθους, με το επίκεντρό τους κοντά σε κατοικημένες περιοχές προκαλούν συχνά σοβαρές και εκτεταμένες βλάβες σε κτίρια και τεχνικά έργα. Δυστυχώς οι καταστροφές αυτές μερικές φορές έχουν σαν συνέπεια τραυματισμούς ή και απώλειες ανθρώπινων ζωών.

9 στα κτίρια,σε κατοικίες,σε δημόσια κτίρια,σε χώρους συνάθροισης κοινού
στο οδικό,σιδηροδρομικό δίκτυο καθώς και στα δίκτυα ύδρευσης,τηλεπικοινωνιώνηλεκτρικού,φυσικού αερίου,βλάβες σε ιστορικά μνημεία, ναούς, αρχαιολογικούς χώρους κ.α.. Πυρκαγιές εκδηλώνονται συχνά μετά από σεισμικές δονήσεις από διαρροές αερίου ή ανάφλεξη καυσίμων για οικιακή χρήση λόγω βλαβών στο δίκτυο.Σε ορισμένες περιπτώσεις οι καταστροφές είναι μεγαλύτερες από αυτές του σεισμού. πλημμύρες μετά από ισχυρή σεισμική δόνηση οφείλονται σε βλάβες στα δίκτυα ύδρευσης ή στα φράγματα, σε αλλαγή της κοίτης των ποταμών, σε θαλάσσια κύματα βαρύτητας (tsunamis). αποδιοργάνωση του κοινωνικού ιστού της πληγείσας περιοχής.Σχολεία,καταστήματα,ιδιωτικές επιχειρήσεις. Πολύ πιθανόν να μην μπορούν να λειτουργήσουν.Η ανεργία μπορεί να αυξηθεί με μακρόχρονες συνέπειες.

10 αλλαγή συμπεριφοράς των κατοίκων κατά την άμεση μετασεισμική περίοδο
αλλαγή συμπεριφοράς των κατοίκων κατά την άμεση μετασεισμική περίοδο. Πιο συγκεκριμένα κατά την «αρχική φάση» της άμεσης μετασεισμικής περιόδου αναμένονται: -αύξηση συμπτωμάτων «αυτόνομης υπερδραστηριότητας» (ταχυκαρδία, τρεμούλιασμα, ξηροστομία κ.α.). πρόκληση επιδημιών μετασεισμικά, λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής του πληθυσμού που διαμένει στην ύπαιθρο (μη τήρηση κανόνων υγιεινής στις σκηνές και στους καταυλισμούς, κατανάλωση αλλοιωμένων τροφίμων, κατανάλωση ή χρήση μη πόσιμου νερού, κ.α.).

11 -Οι οικονομικές συνέπειες των σεισμών
βλάβες στις κατασκευές διαφοροποίηση των συνθηκών διαβίωσης των πληγέντων Μείωση των ευκαιριών απασχόλησης, αύξηση των απολύσεων Αδυναμία κάποιων σεισμόπληκτων να εργαστούν το πρώτο χρονικό διάστημα (π.χ. λόγω τραυματισμού) - Μείωση της αξίας της ακίνητης περιουσίας - Έξαρση των εξώσεων - Κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων - Διακοπή λειτουργίας δημοσίων υπηρεσιών και ιδιωτικών επιχειρήσεων - Διακοπή πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και άλλων δραστηριοτήτων.

12 ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ συλλογή πληροφοριών και εκτίμηση των επιπτώσεων επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που αφορούν σε εγκλωβισμούς ατόμων διάνοιξη αποκλεισμένων οδικών αξόνων έλεγχο υποδομών και τεχνικών έργων άμεσο οπτικό έλεγχο των κρίσιμων κτιριακών εγκαταστάσεων εξασφάλιση της επικοινωνίας με τους επιχειρησιακά εμπλεκόμενους φορείς Πρωταρχικός στόχος της Πολιτείας και των αρμοδίων φορέων είναι το να βρει η πόλη το ταχύτερο δυνατό ρυθμούς λειτουργίας, γεγονός το οποίο θα συμβάλει και στην ανύψωση του ηθικού των σεισμοπλήκτων.


Κατέβασμα ppt "ΣΕΙΣΜΟΙ Ακριβή Παπασταθοπούλου,Ακριβή Παναγιωτοπούλου,Ζωή Πατσούρα,Διονυσία Λουρίδα,Ιωάννα Λάττα Σχολικό έτος 2012 Α3."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google