Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΝΔΡΕΙΑΝ ΤΙΣ ΕΥΡΗΣΕΙ; = ποιος μπορεί να βρει ανδρεία γυναίκα; (Παροιμ. Σολομώντα λα΄, 10 – 31) «Τιμιωτέρα δέ ἐστί λίθων πολυτελῶν ἡ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΝΔΡΕΙΑΝ ΤΙΣ ΕΥΡΗΣΕΙ; = ποιος μπορεί να βρει ανδρεία γυναίκα; (Παροιμ. Σολομώντα λα΄, 10 – 31) «Τιμιωτέρα δέ ἐστί λίθων πολυτελῶν ἡ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΝΔΡΕΙΑΝ ΤΙΣ ΕΥΡΗΣΕΙ; = ποιος μπορεί να βρει ανδρεία γυναίκα; (Παροιμ. Σολομώντα λα΄, 10 – 31) «Τιμιωτέρα δέ ἐστί λίθων πολυτελῶν ἡ τοιαύτη…» Γιατί ο Σολομώντας δεν ζητά την ενάρετη, τη φρόνιμη, την αγία γυναίκα; Και μάλιστα τη θεωρεί ανώτερη από πολυτελείς λίθους.

2 Α) ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Ο Θεός έπλασε την γυναίκα βοηθό, σύντροφο και συμπλήρωμα του ανδρός. Μετά το φοβερό παράπτωμα των πρωτοπλάστων, ο Θεός μοίρασε επιτίμια στους παραβάτες, είπε στη γυναίκα, θα εξαρτάσαι από τον άνδρα σου θα είναι ο κύριός σου και υπερασπιστής σου.

3 Έτσι όλοι οι λαοί θεωρούσαν την γυναίκα δούλη, πράγμα, res κατά τους Ρωμαίους.

4 Στην αρχαία Ελλάδα απαγορευόταν στην γυναίκα να παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς αγώνες. Όμως η Καλλιπάτειρα αρχόντισσα από τη Ρόδο, κόρη του φημισμένου Ολυμπιονίκη Διαγόρα, περήφανη για τις νίκες του πατέρα της, των 3 αδερφών της, του γιού της και του ανιψιού της, ντύθηκε αντρικά, μπήκε στην Ολυμπία ως γυμναστής και παρακολούθησε τους αγώνες. Από το γεγονός αυτό ο ποιητής Λορέντζος Μαβίλης έγραψε ένα ωραιότατο σονέτο, να 2 στίχοι: «το σόι μου στον αιώνα θα φαντάζει – με της αντρείας τα αθάνατα προνόμια»

5 Τι να πρωτοθαυμάσουμε από την Αρχαία Ελλάδα
Τι να πρωτοθαυμάσουμε από την Αρχαία Ελλάδα! Την Σπαρτιάτισσα μάνα για το «τάν ἤ ἐπί τᾶς», που έλεγε στο παιδί της δίνοντάς του την ασπίδα!

6 Στην Παλαιά Διαθήκη πολλές γυναίκες επαινούνταν για την ανδρεία τους
Στην Παλαιά Διαθήκη πολλές γυναίκες επαινούνταν για την ανδρεία τους. Να αναφέρουμε τη Σολομονή, τη μητέρα των 7 παίδων, των Μακκαβαίων, που άντεξε να βλέπει το μαρτύριο των παιδιών της.

7 Όταν ήρθε Κύριος στη γη απηύθυνε ισότιμα το κήρυγμα της σωτηρίας στον άνδρα και στη γυναίκα, στο δούλο και στον ελεύθερο, στον Ιουδαίο και στον Έλληνα. Γι αυτό τίμησε την γυναίκα στο πρόσωπο της Μητέρας του της Παναγίας μας. Ο Απ. Παύλος έγραψε στην επιστολή του προς Γαλάτας εκείνον τον επαναστατικό λόγο: « οὐκ ἔνι ἄρσεν και θῆλυ ». Δηλαδή απέναντι στο Θεό είναι το ίδιο ο άνδρας και η γυναίκα.

8 Β) Χαρακτηριστικά ανδρείας γυναίκας και παραδείγματα
Β) Χαρακτηριστικά ανδρείας γυναίκας και παραδείγματα. Ανδρεία γυναίκα είναι η προικισμένη με γενναιότητα, με αποφασιστικότητα, με τόλμη. 1). Η η αγωνιζόμενη χριστιανή. Στην εποχή του Χριστού δρούσε αθόρυβα, μία ομάδα μαθητριών που διακονούσαν με δικά τους έξοδα το Χριστό και τους Αποστόλους. Ξεπέρασαν σε αφοσίωση τους μαθητές που μετά τη σταύρωση κρύφτηκαν «διά τον φόβον τῶν Ἰουδαίων». ΟΙ ΜΥΡΟΦΟΡΕΣ περπάτησαν με θάρρος μες στο σκοτάδι, για να αλείψουν το Σώμα του Διδασκάλου. Ήταν οι πρώτες που πήραν το μήνυμα της Ανάστασης.

9 2). Η σύζυγος που αγωνίζεται σκληρά και με υπομονή να διατηρήσει το γάμο της. Η Αγία Μόνικα είχε να αντιμετωπίσει έναν σκληρό και ειδωλολάτρη σύζυγο, μία κακιά και γεμάτη μίσος πεθερά και ένα γιο αιρετικό, που ζούσε άσωτα για 14 ολόκληρα χρόνια αποκτώντας μάλιστα και ένα εξώγαμο τέκνο. Η Αγία ονομάστηκε η μητέρα των δακρύων αφού με όπλο την προσευχή και την υπομονή της κατάφερε όχι μόνο να μετατρέψει τον απότομο σύζυγο σε μετανοημένο χριστιανό, την πεθερά την κατάφερε να της ζητήσει συγνώμη αναφωνώντας ότι είχε δίπλα της έναν άγγελο, το σπουδαιότερο ήταν ότι ο υιός των δακρύων της μεταμορφώθηκε μετά από θεία επέμβαση (είδε ένα ευαγγέλιο και άκουσε φωνή που τον προέτρεπε να το ανοίξει και να το διαβάσει) σε έναν μεγάλο Άγιο της Εκκλησίας μας τον Ιερό Αυγουστίνο.

10 3). Η μάνα που παιδαγωγεί τα παιδιά της «ἐν παιδείᾳ καί νουθεσίᾳ Κυρίου». Οι Άγιες μητέρες των 3 Ιεραρχών. 1η η Αγία Εμμέλεια μητέρα του Μεγάλου Βασιλείου. Μητέρα 9 παιδιών ανέλαβε το ζυγό της πολυτεκνίας , που με το παράδειγμά της κατόρθωσε να δημιουργήσει 5 επίσημα αναγνωρισμένους της Εκκλησία μας Αγίους. 2η η Αγία Ανθούσα μητέρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Σηκώνει το σταυρό της χηρείας από 20 ετών και με αγάπη ανατρέφει και σπουδάζει το παιδί της. Ο δάσκαλος του Αγίου ο ειδωλολάτρης Λιβάνιος θαυμάζει την ανατροφή που έλαβε από μία ταπεινή χριστιανή που δεν μπορεί να την συναναστραφεί ο μεγάλος αυτός φιλόσοφος στις αρετές και τη σοφία και αναφωνεί ‘’ ώ μάνα χριστιανή με τι μέλι πνευματικό έθρεψες το παιδί σου και εγώ ο σοφός δεν μπορώ να σε συναγωνιστώ.’’

11 Η Αγία Νόννα μητέρα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου
Η Αγία Νόννα μητέρα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου. Με τις προσευχές και τα δάκρυα έφερε κοντά στο Χριστό τον σύζυγό της. Ήταν άτεκνος αλλά δεν απελπιζόταν, γι αυτό με θαύμα σε προχωρημένη ηλικία λύθηκε η στειρότητα της. Έγινε παιδαγωγός με την Αγία Γραφή και το ενάρετο παράδειγμα. Είχε χριστιανικά τέλη αφού πέθανε προσευχόμενη στο ναό. Εικόνα από πολύτεκνη οικογένεια που πολλές φορές στη σημερινή εποχή μας σηκώνει το βαρύ φορτίο της έχοντας επιπλέον και τον χλευασμό και την ειρωνεία της κοινωνίας.

12 4). Η γυναίκα που αγαπά εξ όλης της ψυχής της τον Κύριο γι αυτό διακονεί τον πλησίον ξεπερνώντας πολλές φορές τις φυσικές της δυνάμεις. Να θαυμάσουμε την Αγία Φιλοθέη την Αθηναία που έζησε σε περίοδο ‘’που όλα τα έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά.’’ Έχτισε σχολεία, νοσοκομεία, έκανε ελεημοσύνες και στήριζε με κάθε τρόπο τους ραγιάδες. Βασανίστηκε πολύ αγίασε όμως.

13 6). Η γυναίκα που υπηρετεί τον κατάκοιτο σύζυγο ή το άρρωστο γονιό.
5). Η μάνα που στέκει αλύγιστη στην αγιάτρευτη αρρώστια του παιδιού της. Να θαυμάσουμε την Χαναναία ειδωλολάτρισσα, που παρακαλεί τον Κύριο να θεραπεύσει την δαιμονισμένη κόρη της. Και ενώ ο Χριστός την προσβάλει για να την δοκιμάσει δίνει ταπεινή και γεμάτη πίστη απάντηση και θεραπεύεται η κόρη της. 6). Η γυναίκα που υπηρετεί τον κατάκοιτο σύζυγο ή το άρρωστο γονιό.

14 7). Η γυναίκα που παραστράτησε και μετανοεί ομολογώντας το λάθος της
7). Η γυναίκα που παραστράτησε και μετανοεί ομολογώντας το λάθος της. Να αναφέρουμε την Σαμαρείτιδα, που ο Κύριος της αποκαλύπτει τα παραπτώματά της και εκείνη, αντί να αντιδράσει έντονα, φωτίζεται, γίνεται ιεραπόστολος ανακηρύσσεται Αγία. Είναι η Αγία Φωτεινή. Η Οσία Μαρία η Αιγυπτία μετά από 17 χρόνια μέσα στην πορνεία και τις ηδονές πηγαίνει στην έρημο του Ιορδάνη και ζει μόνη με μόνο τον Θεό, ώσπου φτάνει στα ύψη των αρετών τόσο που όταν την συναντά ο Άγιος Ζωσιμάς βρίσκεται πάνω από τη γη 2 μέτρα, εκδηλώνοντας του το διορατικό χάρισμα της. Εξομολογείται κοινωνά το Σώμα και Αίμα Χριστού και μετά από ένα χρόνο πεθαίνει όπως είχε προφητεύσει.

15 8). Η γυναίκα που αγαπά την πατρίδα και θυσιάζεται γι αυτήν
8). Η γυναίκα που αγαπά την πατρίδα και θυσιάζεται γι αυτήν. Φτάνοντας στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις Σουλιώτισσες που με τα παιδιά στην αγκαλιά έπεσαν στο ηρωικό Ζάλογγο. Αλλά και την Μαντώ Μαυρογένους, την Μπουμπουλίνα και τόσες άλλες που έδωσαν τα πάντα για την πατρίδα τους. Παρόμοιες ηρωίδες βρίσκουμε και στον πόλεμο του 1940.

16 Η κοινωνία μας έχει περιέλθει σε μεγάλη φτώχεια αξιών και σε βαθειά σήψη. Εφόσον όμως ο Χριστός είναι «χθές και σήμερον ὁ αὐτός καί εỉς τούς αỉῶνας», έχουμε κάθε δίκιο να ελπίζουμε ότι και η δική μας η γενιά θα δώσει γυναίκες ανδρείες . Μπροστά στη ζοφερή εικόνα της εποχής μας καλείται σήμερα η χριστιανή γυναίκα να δίνει συνεχώς την μαρτυρία της υπεύθυνα, δυναμικά, ΜΕ ΑΝΔΡΕΙΑ.


Κατέβασμα ppt "ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΝΔΡΕΙΑΝ ΤΙΣ ΕΥΡΗΣΕΙ; = ποιος μπορεί να βρει ανδρεία γυναίκα; (Παροιμ. Σολομώντα λα΄, 10 – 31) «Τιμιωτέρα δέ ἐστί λίθων πολυτελῶν ἡ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google