Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Βυζαντινή Μικροτεχνία Αντικείμενα από πολύτιμα μέταλλα μέσης και ύστερης βυζαντινής περιόδου Διδάσκων: Επίκ. Καθ. Α. Γ. Μαντάς

2 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άλλου τύπου άδειας χρήσης, η άδεια χρήσης αναφέρεται ρητώς.

3 Περιγραφή θεματικής ενότητας
Στο πλαίσιο της ενότητας αυτής γίνεται παρουσίαση αντικειμένων από πολύτιμα μέταλλα μέσης και ύστερης βυζαντινής περιόδου.

4 Μαθησιακοί στόχοι Το μάθημα αποσκοπεί στο να γνωρίσουν οι φοιτητές σημαντικά έργα της βυζαντινής μικροτεχνίας και να εξοικειωθούν με επιστημονικά ζητήματα του θέματος και της βυζαντινής αρχαιολογίας εν γένει.

5 Αντικείμενα από πολύτιμα μέταλλα Μέσης και Ύστερης Βυζαντινής περιόδου
Τα χρυσά ή επίχρυσα αντικείμενα εκφράζουν την βυζαντινή πολυτέλεια. Κύλικες, δίπτυχα και αρωματοκαύστες (θυμιατήρια) είναι οι κυριότεροι εκπρόσωποι αυτής της κατηγορίας έργων τέχνης.

6 Paris, Louvre, Δισκάριο με Μυστικό δείπνο (ύστερος 9ος – μέσα 10ου αι

7 Venezia, San Marco, Δίσκος με προτομή του Χριστού (11ος αι.)

8 Halberstadt, Επισκοπικό Μουσείο, Άγιος Δίσκος (μέσα 12ου αι.)

9 Paris, Louvre, Πλακίδιο με παράσταση του Λίθου (β΄ μισό (;) 12ου αι.)

10 Aachen, Ναόσχημη λειψανοθήκη του Αγ. Αναστασίου του Πέρση
(τέλη 10ου αι.)

11 Venezia, Θηασαυρός Αγ. Μάρκου, Ναόσχημος αρωματοκαύστης
(12ος αι.)

12 London, Victoria and Albert Museum, Χάλκινο τρίπτυχο με την Θεοτόκο και αγίους (14ος αι.)

13 Κύλικα του Μανουήλ Καντακουζηνού Παλαιολόγου
Άθως, Μονή Βατοπαιδίου, Κύλικα του Μανουήλ Καντακουζηνού Παλαιολόγου (μέσα – τέλη 14ου αι.)

14 Τέλος Ενότητας

15 Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων» έχει χρηματοδοτήσει μόνο τη αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

16 Σημειώματα

17 Σημείωμα Ιστορικού Εκδόσεων Έργου
Το παρόν έργο αποτελεί την έκδοση 1.0. Έχουν προηγηθεί οι κάτωθι εκδόσεις: Έκδοση 1.0 διαθέσιμη εδώ. .

18 Σημείωμα Αναφοράς Copyright Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Διδάσκων: Επίκ. Καθ. Α. Γ. Μαντάς. «Βυζαντινή Μικροτεχνία. Αντικείμενα από πολύτιμα μέταλλα μέσης και ύστερης βυζαντινής περιόδου». Έκδοση: 1.0. Ιωάννινα Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση: .

19 Σημείωμα Αδειοδότησης
Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό και τα οποία αναφέρονται μαζί με τους όρους χρήσης τους στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». [1] Ως Μη Εμπορική ορίζεται η χρήση: που δεν περιλαμβάνει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την χρήση του έργου, για το διανομέα του έργου και αδειοδόχο. που δεν περιλαμβάνει οικονομική συναλλαγή ως προϋπόθεση για τη χρήση ή πρόσβαση στο έργο. που δεν προσπορίζει στο διανομέα του έργου και αδειοδόχο έμμεσο οικονομικό όφελος (π.χ. διαφημίσεις) από την προβολή του έργου σε διαδικτυακό τόπο. Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έργο για εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί.


Κατέβασμα ppt "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google