Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Στόχος Η κατανόηση της λειτουργίας της αναγωγής διευθύνσεων πρωτοκόλλου, ως θεμελιώδους & απαραίτητης λειτουργίας: σε κάθε βήμα προώθησης δεδομένων από.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Στόχος Η κατανόηση της λειτουργίας της αναγωγής διευθύνσεων πρωτοκόλλου, ως θεμελιώδους & απαραίτητης λειτουργίας: σε κάθε βήμα προώθησης δεδομένων από."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

0 Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ (Ε)
Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ (Ε) Αναγωγή διευθύνσεων πρωτοκόλλου (ARP) Ιφιγένεια Φουντά Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

1 Στόχος Η κατανόηση της λειτουργίας της αναγωγής διευθύνσεων πρωτοκόλλου, ως θεμελιώδους & απαραίτητης λειτουργίας: σε κάθε βήμα προώθησης δεδομένων από σημείο σε σημείο για το πέρασμα της πληροφορίας από το λογικό επίπεδο διαδικτύου (3ο - internet layer) στο φυσικό επίπεδο διασύνδεσης δικτύου (2ο-data link layer) της αρχιτεκτονικής TCP/IP.

2 Προώθηση πακέτων (1/2) Κάθε φορά που το λογισμικό πρωτοκόλλου διαδικτύου (IP) πρέπει να προωθήσει ένα πακέτο μέσω ενός φυσικού δικτύου, χρειάζεται την αντιστοίχιση «της IP διεύθυνσης του επόμενου άλματος» σε ισοδύναμη φυσική διεύθυνση. R 1 R 2 A B C D E F

3 Προώθηση πακέτων (2/2) Αναγωγή διεύθυνσης (Address Resolution ή Address Binding) ονομάζεται η μετάφραση μιας διεύθυνσης πρωτοκόλλου (π.χ. IP) ενός υπολογιστή σε μία ισοδύναμη διεύθυνση υλικού (π.χ. MAC). Ένας υπολογιστής υπηρεσίας ή δρομολογητής χρησιμοποιεί αναγωγή διευθύνσεων όταν χρειάζεται να προωθήσει ένα πακέτο σε έναν άλλο υπολογιστή που βρίσκεται στο ίδιο φυσικό δίκτυο. Η αναγωγή είναι τοπική σε ένα δίκτυο.

4 Πρωτόκολλο ARP (1/4) Το πρωτόκολλο ARP -Address Resolution Protocol, είναι το πρωτόκολλο αναγωγής διευθύνσεων της οικογένειας πρωτοκόλλων TCP/IP το οποίο αντιστοιχεί τις διευθύνσεις πρωτοκόλλου διαδικτύου (32άμπιτες IP διευθύνσεις) σε διευθύνσεις υλικού Ethernet (48άμπιτες MAC διευθύνσεις). Το πρωτόκολλο ARP, για την αναγωγή χρησιμοποιεί ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω δικτύου. Η δικτυακή συσκευή που χρειάζεται να προχωρήσει σε αναγωγή μιας διεύθυνσης, στέλνει μέσω δικτύου ένα μήνυμα αίτησης αναγωγής της διεύθυνσης πρωτοκόλλου και λαμβάνει ένα μήνυμα απόκρισης με την αντίστοιχη διεύθυνση υλικού.

5 Πρωτόκολλο ARP (2/4) Το ARP ορίζει δύο βασικούς τύπους μηνυμάτων: μήνυμα αίτησης (περιέχει την IP και ζητά την αντίστοιχη διεύθυνση υλικού) και μήνυμα απόκρισης (περιέχει και την IP που στάλθηκε με την αίτηση και την αντίστοιχη διεύθυνση υλικού). Τύπος Διεύθυνσης Υλικού (1=Ethernet) Τύπος Διεύθυνσης Πρωτοκόλλου (0Χ0800=IP) Μήκος Διεύθυνσης Υλικού Μήκος Διεύθυνσης Πρωτοκόλλου Λειτουργία (1 =Αίτηση, 2=Απόκριση ) Διεύθυνση Υλικού Αποστολέα (τα 2 τελευταία bytes) Διεύθυνση Υλικού Αποστολέα (τα πρώτα 4 bytes) Διεύθυνση Πρωτοκόλλου Αποστολέα (τα 2 πρώτα bytes) Διεύθυνση Πρωτοκόλλου Αποστολέα Διεύθυνση Υλικού Προορισμού Διεύθυνση Υλικού Προορισμού (τα 4 τελευταία bytes) Διεύθυνση Πρωτοκόλλου Προορισμού (όλα τα 4 bytes) Το ARP ορίζει δύο βασικούς τύπους μηνυμάτων: μήνυμα αίτησης (περιέχει την IP και ζητά την αντίστοιχη διεύθυνση υλικού) και μήνυμα απόκρισης (περιέχει και την IP που στάλθηκε με την αίτηση και την αντίστοιχη διεύθυνση υλικού). Τα πεδία της επικεφαλίδας είναι: τύπος διεύθυνσης υλικού (π.χ 1=Ethernet), τύπος διεύθυνσης πρωτοκόλλου (0χ0800=IP), μήκος διεύθυνσης υλικού, μήκος διεύθυνσης πρωτοκόλλου, λειτουργία (αίτηση-1 ή απόκριση-2), διεύθυνση υλικού αποστολέα (4+2=6 οκτάδες), διεύθυνση πρωτοκόλλου αποστολέα (2+2=4 οκτάδες), διεύθυνση υλικού προορισμού (2+4=6 οκτάδες), διεύθυνση πρωτοκόλλου προορισμού (4 οκτάδες).

6 ωφέλιμο φορτίο πλαισίου
Πρωτόκολλο ARP (3/4) To μήνυμα ARP για να μεταδοθεί μέσω του φυσικού δικτύου, ενθυλακώνεται μέσα σε ένα πλαίσιο υλικού. Μήνυμα ARP κεφαλίδα πλαισίου ωφέλιμο φορτίο πλαισίου CRC

7 Πρωτόκολλο ARP (4/4) Το ARP χρησιμοποιεί την αποθήκευση αποκρίσεων ARP σε κρυφή μνήμη. Έτσι, το ARP πριν χρησιμοποιήσει το δίκτυο για ανταλλαγή μηνυμάτων, αναζητά την αντιστοίχιση IP-MAC στον πίνακα ARP στην κρυφή μνήμη. Αν η αντιστοίχιση υπάρχει, το ARP δεν μεταδίδει αίτηση. Αν η αντιστοίχιση δεν υπάρχει, το ARP εκπέμπει μια αίτηση αναγωγής διεύθυνσης IP, λαμβάνει την απόκριση, ενημερώνει την κρυφή μνήμη με την απόκριση και μετά χρησιμοποιεί την αντιστοίχιση. Με τη χρήση κρυφής μνήμης, μειώνεται η κυκλοφορία στο δίκτυο

8 Διαστρωμάτωση & αναγωγή διευθύνσεων
Η αναγωγή διευθύνσεων είναι λειτουργία που συνδέεται με το επίπεδο διασύνδεσης δικτύου, το επίπεδο δηλαδή που χρησιμοποιείται για μετάδοση και λήψη πλαισίων. Το λογισμικό αναγωγής διευθύνσεων κρύβει τις λεπτομέρειες της φυσικής διευθυνσιοδότησης Εφαρμογών Μεταφοράς Διαδικτύου Διασύνδεσης Δικτύου Υλικού Αρχιτεκτονική TCP/IP Το πολυεπίπεδο λογισμικό πρωτοκόλλων IP ARP

9 Χρήσιμη ορολογία Αναγωγή διευθύνσεων πρωτοκόλλου = Ανάλυση Διευθύνσεων πρωτοκόλλου Αντιστοίχιση διευθύνσεων πρωτοκόλλου

10 Εργαστηριακή άσκηση ARP (1/15)
Εργαστηριακή άσκηση: Σε διαδίκτυο δύο τοπικών δικτύων συνδεδεμένων με δρομολογητή, χρησιμοποιούμε την εφαρμογή ping για να μελετήσουμε την επικοινωνία υπολογιστών ενός τοπικού δικτύου καθώς και την επικοινωνία υπολογιστών διαφορετικών τοπικών δικτύων. Στόχος εργαστηριακής άσκησης - η κατανόηση: της αναγκαιότητας ύπαρξης της αναγωγής διευθύνσεων πρωτοκόλλου, για την προώθηση IP πακέτων στο διαδίκτυο της λειτουργίας του πρωτοκόλλου ARP. επικοινωνία PC0 & PC1 Το λογισμικό επιπέδου εφαρμογών (5ου επιπέδου) του PC0 παραδίδει στο λογισμικό IP ένα πακέτο για μετάδοση με διεύθυνση προορισμού (IP του PC1) Το λογισμικό IP του PC0 εξετάζει τη διεύθυνση προορισμού και βλέπει ότι αυτή βρίσκεται στο δίκτυό του (διεύθυνση προορισμού & μάσκα διεύθυνσης PC0 = διεύθυνση PC0 & μάσκα διεύθυνσης PC0) Το λογισμικό IP του PC0 με τη βοήθεια του πρωτοκόλλου ARP θα κάνει αναγωγή της διεύθυνσης προορισμού IP σε φυσική διεύθυνση: στέλνει ένα πακέτο εκπομπής στο φυσικό δίκτυο Ethernet με το αίτημα «ο σταθμός με διεύθυνση IP να αποστείλει την φυσική του διεύθυνση». Όλες οι συσκευές του τοπικού δικτύου LAN1 λαμβάνουν το παραπάνω αίτημα, το PC2 απαντά αποστέλλοντας την φυσική του διεύθυνση Ε2 Το λογισμικό IP του PC0 μπορεί πλέον να δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο στο οποίο θα ενθυλακώσει το IP πακέτο για να κινηθεί στο φυσικό δίκτυο μέχρι το επόμενο άλμα. Το πλαίσιο αυτό θα έχει: διεύθυνση προορισμού Ε2, διεύθυνση αφετηρίας Ε1, τύπο ωφέλιμου φορτίου 0800 και ωφέλιμο φορτίο το IP πακέτο με διεύθυνση προορισμού και διεύθυνση προέλευσης επικοινωνία PC0 & PC4 Το λογισμικό επιπέδου εφαρμογών (5ου επιπέδου) του PC0 παραδίδει στο λογισμικό IP ένα πακέτο για μετάδοση με διεύθυνση προορισμού (IP του PC3) Το λογισμικό IP του PC0 εξετάζει τη διεύθυνση προορισμού και βλέπει ότι αυτή δεν βρίσκεται στο δίκτυό του (διεύθυνση προορισμού & μάσκα διεύθυνσης PC0 ≠ διεύθυνση PC0 & μάσκα διεύθυνσης PC0). Γνωρίζει ότι πρέπει να στείλει όλη την κίνηση που βγαίνει εκτός του δικτύου στον δρομολογητή που έχει οριστεί ως προεπιλεγμένη πύλη (default gateway). Το λογισμικό IP του PC0 με τη βοήθεια του πρωτοκόλλου ARP θα κάνει αναγωγή της διεύθυνσης IP της προεπιλεγμένης πύλης σε φυσική διεύθυνση κλπ:

11 Εργαστηριακή άσκηση ARP (2/19)
Υλοποίηση: Υλοποιούμε την τοπολογία και αποδίδουμε στις διασυνδέσεις δρομολογητή και υπολογιστών στατικά τις διευθύνσεις IP όπως αυτές εμφανίζονται στο σχήμα. επικοινωνία PC0 & PC1 Το λογισμικό επιπέδου εφαρμογών (5ου επιπέδου) του PC0 παραδίδει στο λογισμικό IP ένα πακέτο για μετάδοση με διεύθυνση προορισμού (IP του PC1) Το λογισμικό IP του PC0 εξετάζει τη διεύθυνση προορισμού και βλέπει ότι αυτή βρίσκεται στο δίκτυό του (διεύθυνση προορισμού & μάσκα διεύθυνσης PC0 = διεύθυνση PC0 & μάσκα διεύθυνσης PC0) Το λογισμικό IP του PC0 με τη βοήθεια του πρωτοκόλλου ARP θα κάνει αναγωγή της διεύθυνσης προορισμού IP σε φυσική διεύθυνση: στέλνει ένα πακέτο εκπομπής στο φυσικό δίκτυο Ethernet με το αίτημα «ο σταθμός με διεύθυνση IP να αποστείλει την φυσική του διεύθυνση». Όλες οι συσκευές του τοπικού δικτύου LAN1 λαμβάνουν το παραπάνω αίτημα, το PC2 απαντά αποστέλλοντας την φυσική του διεύθυνση Ε2 Το λογισμικό IP του PC0 μπορεί πλέον να δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο στο οποίο θα ενθυλακώσει το IP πακέτο για να κινηθεί στο φυσικό δίκτυο μέχρι το επόμενο άλμα. Το πλαίσιο αυτό θα έχει: διεύθυνση προορισμού Ε2, διεύθυνση αφετηρίας Ε1, τύπο ωφέλιμου φορτίου 0800 και ωφέλιμο φορτίο το IP πακέτο με διεύθυνση προορισμού και διεύθυνση προέλευσης επικοινωνία PC0 & PC4 Το λογισμικό επιπέδου εφαρμογών (5ου επιπέδου) του PC0 παραδίδει στο λογισμικό IP ένα πακέτο για μετάδοση με διεύθυνση προορισμού (IP του PC3) Το λογισμικό IP του PC0 εξετάζει τη διεύθυνση προορισμού και βλέπει ότι αυτή δεν βρίσκεται στο δίκτυό του (διεύθυνση προορισμού & μάσκα διεύθυνσης PC0 ≠ διεύθυνση PC0 & μάσκα διεύθυνσης PC0). Γνωρίζει ότι πρέπει να στείλει όλη την κίνηση που βγαίνει εκτός του δικτύου στον δρομολογητή που έχει οριστεί ως προεπιλεγμένη πύλη (default gateway). Το λογισμικό IP του PC0 με τη βοήθεια του πρωτοκόλλου ARP θα κάνει αναγωγή της διεύθυνσης IP της προεπιλεγμένης πύλης σε φυσική διεύθυνση κλπ:

12 Εργαστηριακή άσκηση ARP (3/19)
Μελέτη επικοινωνίας PC0 & PC1 Το λογισμικό επιπέδου εφαρμογών (5ου επιπέδου) του PC0 παραδίδει στο λογισμικό IP ένα πακέτο για μετάδοση με διεύθυνση προορισμού (IP του PC1) Το λογισμικό IP του PC0 εξετάζει τη διεύθυνση προορισμού και βλέπει ότι αυτή βρίσκεται στο δίκτυό του (διεύθυνση προορισμού & μάσκα διεύθυνσης PC0 = διεύθυνση PC0 & μάσκα διεύθυνσης PC0). Προκειμένου να προωθήσει το πακέτο στο PC1 χρειάζεται να το ενθυλακώσει σε πλαίσιο με προορισμό τη φυσική διεύθυνση του PC1.

13 Εργαστηριακή άσκηση ARP (4/19)
Μελέτη επικοινωνίας PC0 & PC1 (συνέχεια) Με τη βοήθεια του πρωτοκόλλου ARP, πρέπει να κάνει αναγωγή της διεύθυνσης προορισμού IP του PC1 σε φυσική διεύθυνση: ψάχνει στον πίνακα ARP στην κρυφή μνήμη, την αντιστοίχιση της IP διεύθυνσης προορισμού με τη φυσική διεύθυνση. Αν την βρεί, η αναγωγή ολοκληρώνεται και προχωρά στο βήμα 5, αν όχι προχωρά στα επόμενα βήματα 4b & 4c, πριν το βήμα 5.

14 Εργαστηριακή άσκηση ARP (5/19)
Μελέτη επικοινωνίας PC0 & PC1 (συνέχεια) στέλνει ένα πακέτο εκπομπής στο φυσικό δίκτυο Ethernet με αίτημα «ο σταθμός με διεύθυνση IP να αποστείλει τη φυσική του διεύθυνση». όλες οι συσκευές του τοπικού δικτύου LAN1 λαμβάνουν το παραπάνω αίτημα, το PC1 απαντά αποστέλλοντας τη φυσική του διεύθυνση Ε1=C0D AE

15 Εργαστηριακή άσκηση ARP (6/19)
Μελέτη επικοινωνίας PC0 & PC1 (συνέχεια..) 5. Το λογισμικό IP του PC0 μπορεί πλέον να δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο στο οποίο θα ενθυλακώσει το IP πακέτο για να κινηθεί στο φυσικό δίκτυο μέχρι το PC1. Το πλαίσιο αυτό θα έχει: διεύθυνση προορισμού Ε1=C0D AE, διεύθυνση αφετηρίας Ε0= , τύπο ωφέλιμου φορτίου 0800 (ένδειξη ότι το περιεχόμενο του ωφέλιμου φορτίου είναι ένα πακέτο IP) και ωφέλιμο φορτίο το IP πακέτο με διεύθυνση προορισμού και διεύθυνση προέλευσης

16 Εργαστηριακή άσκηση ARP (7/19)
Μελέτη επικοινωνίας PC0 & PC3 Το λογισμικό επιπέδου εφαρμογών ping (5ου επιπέδου) του PC0 παραδίδει στο λογισμικό IP ένα πακέτο για μετάδοση με διεύθυνση προορισμού (IP του PC3) Το λογισμικό IP του PC0 εξετάζει τη διεύθυνση προορισμού και βλέπει ότι αυτή δεν βρίσκεται στο δίκτυό του (διεύθυνση προορισμού & μάσκα διεύθυνσης PC0 ≠ διεύθυνση PC0 & μάσκα διεύθυνσης PC0). Γνωρίζει ότι πρέπει να στείλει όλη την κίνηση που βγαίνει εκτός του δικτύου ενθυλακωμένη σε πλαίσιο, στον δρομολογητή που έχει οριστεί ως προεπιλεγμένη πύλη (default gateway) . Το λογισμικό IP του PC0 με τη βοήθεια του πρωτοκόλλου ARP θα κάνει αναγωγή της διεύθυνσης IP της προεπιλεγμένης πύλης σε φυσική διεύθυνση (όπως και προηγουμένως)

17 Εργαστηριακή άσκηση ARP (8/19)
Μελέτη επικοινωνίας PC0 & PC3 (συνέχεια..) 5. Το λογισμικό IP του PC0 μπορεί πλέον να δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο στο οποίο θα ενθυλακώσει το IP πακέτο για να κινηθεί στο φυσικό δίκτυο Lan1 μέχρι την προεπιλεγμένη πύλη fe0/0 του δρομολογητή με Εfe0/0=0090.2Β07.7C01. Το πλαίσιο αυτό θα έχει: διεύθυνση προορισμού Εfe0/0=0090.2Β07.7C01, διεύθυνση αφετηρίας Ε0= , τύπο ωφέλιμου φορτίου 0800 (ένδειξη ότι το περιεχόμενο του ωφέλιμου φορτίου είναι ένα πακέτο IP) και ωφέλιμο φορτίο το IP πακέτο με διεύθυνση προορισμού και διεύθυνση προέλευσης

18 Εργαστηριακή άσκηση ARP (9/19)
Μελέτη επικοινωνίας PC0 & PC3 (συνέχεια..) 6. Το λογισμικό IP του δρομολογητή εξετάζει τη διεύθυνση προορισμού του πακέτου και με τη βοήθεια του πίνακα δρομολόγησης βλέπει ότι η διεύθυνση αυτή ανήκει στο τοπικό δίκτυο Lan2 (συνδεδεμένο σε αυτόν στη διασύνδεση fe0/1 με IP= ) 7. Το λογισμικό IP του δρομολογητή με τη βοήθεια του πρωτοκόλλου ARP θα κάνει αναγωγή της διεύθυνσης IP σε φυσική διεύθυνση (όπως και προηγουμένως)

19 Εργαστηριακή άσκηση ARP (10/19)
Μελέτη επικοινωνίας PC0 & PC3 (συνέχεια..) 8. Το λογισμικό IP του δρομολογητή μπορεί πλέον να δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο στο οποίο θα ενθυλακώσει το IP πακέτο για να κινηθεί στο φυσικό δίκτυο Lan2 μέχρι το PC3 με Ε= C. C785. Το πλαίσιο αυτό θα έχει: διεύθυνση προορισμού Ε= C. C785, διεύθυνση αφετηρίας Εfe0/1= =0090.2Β07.7C02, τύπο ωφέλιμου φορτίου 0800 (ένδειξη ότι το περιεχόμενο του ωφέλιμου φορτίου είναι ένα πακέτο IP) και ωφέλιμο φορτίο το IP πακέτο με διεύθυνση προορισμού και διεύθυνση προέλευσης

20 Εργαστηριακή άσκηση ARP (11/19)
Στιγμιότυπο 1: Με το εργαλείο inspect του cisco packet tracer (cpt), επισκοπούμε τους πίνακες routing table, ARP & port status summary του δρομολογητή router0, πριν την εκτέλεση των ping

21 Εργαστηριακή άσκηση ARP (12/19)
Στιγμιότυπο 2: Με το εργαλείο inspect του cpt, επισκοπούμε τους πίνακες ARP των PC0, PC1 & PC3. Παρατηρούμε ότι οι πίνακες είναι άδειοι διότι δεν έχει υπάρξει καμία κίνηση στο δίκτυο.

22 Εργαστηριακή άσκηση ARP (13/19)
Στιγμιότυπο 3: Με το εργαλείο inspect του cpt, επισκοπούμε τους πίνακες port status summary των PC0, PC1 & PC3 και βλέπουμε ότι όλα τα PCs έχουν ορίσει ως πύλη τον δρομολογητή router0.

23 Εργαστηριακή άσκηση ARP (14/19)
Στιγμιότυπο 4: Από τη γραμμή εντολών του PC0, εκτελούμε ping στο PC1

24 Εργαστηριακή άσκηση ARP (15/19)
Στιγμιότυπο 5: Από τη γραμμή εντολών του PC0, εκτελούμε ping στο PC3

25 Εργαστηριακή άσκηση ARP (16/19)
Στιγμιότυπο 6: Μετά την εκτέλεση των δύο ping, βλέπουμε τους πίνακες ARP, όπως εμφανίζονται με το εργαλείο inspect του cpt.

26 Εργαστηριακή άσκηση ARP (17/19)
Σχόλια στιγμιότυπου 6 – πίνακας ARP του PC0 Μετά την εκτέλεση των δύο ping, στον πίνακα ARP του PC0, εμφανίζονται δύο εγγραφές: Η εγγραφή η οποία δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες προώθησης των πακέτων από το PC0 στο PC1 (1ο ping) . Η εγγραφή δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες προώθησης των πακέτων από το PC0 στο PC3 (2ο ping) μέσω του δρομολογητή router0 που είχε οριστεί ως πύλη στο PC0.

27 Εργαστηριακή άσκηση ARP (18/19)
Σχόλια στιγμιότυπου 6 – πίνακας ARP του PC3 Μετά την εκτέλεση του δεύτερου ping, στον πίνακα ARP του PC3, εμφανίζεται η εγγραφή με IP , η οποία δημιουργήθηκε για να καλύψει την ανάγκη απάντησης (reply) του PC3 στα ληφθέντα πακέτα από το PC0 μέσω του δρομολογητή router0.

28 Εργαστηριακή άσκηση ARP (19/19)
Πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε κίνησης στο δίκτυο, ο πίνακας ARP του δρομολογητή είχε ήδη δύο εγγραφές (στιγμιότυπο 1), που δημιουργήθηκαν κατά την απόδοση των IP & , στις διασυνδέσεις του. Κατά την εκτέλεση του δεύτερου ping, (από PC0 στο PC3), ο δρομολογητής αποτελεί την πύλη μέσω της οποίας γίνεται η επικοινωνία PC0 - PC3. Έτσι υπάρχει η επικοινωνία «PC0 – δρομολογητή» κατά την οποία δημιουργείται η εγγραφή με IP & η επικοινωνία «δρομολογητή -PC3» κατά την οποία δημιουργείται η εγγραφή με IP

29 Βιβλιογραφία Δίκτυα και Διαδίκτυα Υπολογιστών και εφαρμογές τους στο Internet, Douglas E. Comer, εκδόσεις Κλειδάριθμος (4η έκδοση) ISBN: Δίκτυα και Διαδίκτυα Υπολογιστών, Douglas E. Comer, εκδόσεις Κλειδάριθμος (6η έκδοση) ISBN:

30 Τέλος Ενότητας Ερωτήσεις;

31 Σημειώματα

32 Σημείωμα Αναφοράς Copyright Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας, Ιφιγένεια Φουντά Ιφιγένεια Φουντά. «Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ (Ε). Αναγωγή διευθύνσεων πρωτοκόλλου (ARP)». Έκδοση: 2.0. Αθήνα Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση: ocp.teiath.gr.

33 Σημείωμα Αδειοδότησης
Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό. Οι όροι χρήσης των έργων τρίτων επεξηγούνται στη διαφάνεια «Επεξήγηση όρων χρήσης έργων τρίτων». Τα έργα για τα οποία έχει ζητηθεί άδεια αναφέρονται στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». [1] Ως Μη Εμπορική ορίζεται η χρήση: που δεν περιλαμβάνει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την χρήση του έργου, για το διανομέα του έργου και αδειοδόχο που δεν περιλαμβάνει οικονομική συναλλαγή ως προϋπόθεση για τη χρήση ή πρόσβαση στο έργο που δεν προσπορίζει στο διανομέα του έργου και αδειοδόχο έμμεσο οικονομικό όφελος (π.χ. διαφημίσεις) από την προβολή του έργου σε διαδικτυακό τόπο Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έργο για εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί.

34 Επεξήγηση όρων χρήσης έργων τρίτων
Δεν επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, παρά μόνο εάν ζητηθεί εκ νέου άδεια από το δημιουργό. διαθέσιμο με άδεια CC-BY Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου και η δημιουργία παραγώγων αυτού με απλή αναφορά του δημιουργού. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-SA Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού, και διάθεση του έργου ή του παράγωγου αυτού με την ίδια άδεια. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-ND Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η δημιουργία παραγώγων του έργου. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. και διάθεση του έργου ή του παράγωγου αυτού με την ίδια άδεια Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC-SA διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC-ND Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου και η δημιουργία παραγώγων του. διαθέσιμο με άδεια CC0 Public Domain Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, η δημιουργία παραγώγων αυτού και η εμπορική του χρήση, χωρίς αναφορά του δημιουργού. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, η δημιουργία παραγώγων αυτού και η εμπορική του χρήση, χωρίς αναφορά του δημιουργού. διαθέσιμο ως κοινό κτήμα χωρίς σήμανση Συνήθως δεν επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου.

35 Διατήρηση Σημειωμάτων
Οποιαδήποτε αναπαραγωγή ή διασκευή του υλικού θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει: το Σημείωμα Αναφοράς το Σημείωμα Αδειοδότησης τη δήλωση Διατήρησης Σημειωμάτων το Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων (εφόσον υπάρχει) μαζί με τους συνοδευόμενους υπερσυνδέσμους.

36 Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στo πλαίσιo του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας» έχει χρηματοδοτήσει μόνο την αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.


Κατέβασμα ppt "Στόχος Η κατανόηση της λειτουργίας της αναγωγής διευθύνσεων πρωτοκόλλου, ως θεμελιώδους & απαραίτητης λειτουργίας: σε κάθε βήμα προώθησης δεδομένων από."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google