Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Β Α Λ Κ Α Ν Ι Α Επιμέλεια: Κώστας Τσερπέλης. Β Α Λ Κ Α Ν Ι Α Επιμέλεια: Κώστας Τσερπέλης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Β Α Λ Κ Α Ν Ι Α Επιμέλεια: Κώστας Τσερπέλης. Β Α Λ Κ Α Ν Ι Α Επιμέλεια: Κώστας Τσερπέλης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Β Α Λ Κ Α Ν Ι Α Επιμέλεια: Κώστας Τσερπέλης

3 Τα Βαλκάνια είναι περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία από το μακρινό παρελθόν λειτούργησε και λειτουργεί ως σταυροδρόμι πολιτισμών, ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή και την Ασιατική ήπειρο. Η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων καλύπτει χλμ² και ο πληθυσμός της αγγίζει τα 53 εκατομμύρια. Το όνομα της περιοχής αντλείται από τα Βαλκάνια όρη (από την τουρκική λέξη balcan = όρος) ή οροσειρά του Αίμου που διατρέχουν την περιοχή από το κέντρο της Βουλγαρίας έως την ανατολική Σερβία και περιβάλλονται από την Αδριατική, το Ιόνιο, το Αιγαίο, τον Μαρμαρά και τη Μαύρη θάλασσα, νοτιοδυτικά, νότια και νοτιοανατολικά.

4 Τουρκία (μόνον το ευρωπαϊκό τμήμα της Ανατολικής Θράκης).
Τρέχουσα σύνθεση Οι χώρες που περιλαβάνονται στη γεωπολιτική σφαίρα των Βαλκανίων είναι: Αλβανία Βοσνία και Ερζεγοβίνη Βουλγαρία Κροατία ΠΓΔΜ Ελλάδα Σερβία Μαυροβούνιο Τουρκία (μόνον το ευρωπαϊκό τμήμα της Ανατολικής Θράκης). Στον κατάλογο ενίοτε περιέχονται η Ρουμανία και η Σλοβενία, με τη δεύτερη να αρνείται ότι ανήκει στα Βαλκάνια, αυτοχαρακτηριζόμενη «χώρα της Κεντρικής Ευρώπης».

5 Το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής των Βαλκανίων καλύπτεται από οροσειρές που την διατρέχουν από νοτιοδυτικά προς βορειοανατολικά. Οι κύριες οροσειρές είναι οι Δειναρικές Άλπεις στην Σλοβενία, την Κροατία και τη Βοσνία, το ορεινό σύμπλεγμα Σαρ που ξεκινά από την Αλβανία προς την ΠΓΔΜ και την οροσειρά της Πίνδου ως την κεντρική Ελλάδα. Στην Βουλγαρία υπάρχουν οροσειρές που διατρέχουν την περιοχή από ανατολάς προς δυσμάς, όπως τα Βαλκάνια Όρη και τα Ροδόπεια Όρη στα σύνορά της με την Ελλάδα. Στις ακτές το κλίμα των Βαλκανίων είναι μεσογειακό ενώ στην ενδοχώρα είναι ήπιο ηπειρωτικό. Στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου και στις ορεινές περιοχές, ο χειμώνας είναι συνήθως παγωμένος με συχνές χιονοπτώσεις, ενώ το καλοκαίρι ξηρό και θερμό. Στις νότιες περιοχές ο χειμώνας είναι συνήθως ηπιότερος.

6 Σύνθεση πληθυσμών ανά εθνικότητα και θρησκεία
Στις κύριες εθνικότητες της περιοχής περιλαμβάνονται οι Έλληνες (10 εκατ.), οι Τούρκοι (9.2 εκατ. στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας), οι Σέρβοι (8.5 εκατ.), οι Βούλγαροι (7 εκατ.), οι Αλβανοί (6 εκατ., με τα 3.3 εκατ. να κατοικούν στην Αλβανία), οι Κροάτες (4.5 εκατ.), οι Βόσνιοι (2.4 εκατ.), οι Σλαβομακεδόνες (1.4 εκατ.) και οι Μαυροβούνιοι (0.265 εκατ.). Αν συμπεριληφθεί στον κατάλογο η Σλοβενία και η Ρουμανία, τότε προστίθενται οι Ρουμάνοι (26 εκατ.) και οι Σλοβένοι (2 εκατ.). Σχεδόν σε όλη την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων απαντώνται μειονότητες Ρομ.

7 Οι κύριες θρησκείες της περιοχής είναι ο ανατολικός ορθόδοξος Χριστιανισμός, ο Καθολικισμός και ο Ισλαμισμός. Επίσης ασκείται μια ποικιλία διαφορετικών παραδόσεων της κάθε πίστης, με κάθε μία από τις ορθόδοξες χώρες να έχει την εθνική της εκκλησία. Η Ορθοδοξία είναι η κύρια θρησκεία στις παρακάτω χώρες: Βουλγαρία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας Ελλάδα Ρουμανία Σερβία και Μαυροβούνιο Ο Καθολικισμός είναι η κύρια θρησκεία στις παρακάτω χώρες: Κροατία Σλοβενία Ο Ισλαμισμός είναι η κύρια θρησκεία στις παρακάτω χώρες: Αλβανία Τουρκία Βοσνία και Ερζεγοβίνη Το γεγονός ότι υφίσταται μία κύρια θρησκεία δε σημαίνει ότι οι παραπάνω πληθυσμοί είναι θρησκευτικά αμιγείς, ενώ υπάρχουν σημαντικά προβλήματα ανεξιθρησκείας στην Τουρκία, την Ελλάδα και εν μέρει στην Βουλγαρία, όπου οι ετερόδοξοι δεν έχουν το τυπικό δικαίωμα δημιουργίας χώρων λατρείας ή ναών.

8

9 Α Λ Β Α Ν Ι Α

10 Republika e Shqipërisë Δημοκρατία της Αλβανίας
Σημαία της Αλβανίας Εθνόσημο της Αλβανίας Εθνικό σύνθημα: Η Αλβανία μου δίνει τιμή, μου δίνει το όνομα Εθνικός ύμνος: Hymni i Flamurit (Ύμνος στη Σημαία) Συνορεύει βόρειο-βορειοδυτικά με το Μαυροβούνιο, νότια και νοτιοανατολικά με την Ελλάδα, βορειοανατολικά με το Κοσσυφοπέδιο και ανατολικά με την Π.Γ.Δ.Μ. Είναι μία μικρή χώρα, με έκταση τ.χλμ., πληθυσμό κατ. (Απογραφή 2011) και πυκνότητα 98.5 κατ./τ.χλμ. Video Galeri

11 Τα Τίρανα είναι η πρωτεύουσα της Αλβανίας. Έχουν 600 χιλ
Τα Τίρανα είναι η πρωτεύουσα της Αλβανίας. Έχουν 600 χιλ. κατοίκους και βρίσκονται στο κέντρο σχεδόν της χώρας σε απόσταση 30 χλμ. από την Αδριατική θάλασσα. Ο νομός Τιράνων αποτελείται κατά το μεγαλύτερο μέρος από την πεδιάδα των Τιράνων. Φωτο 1 Φωτο 2 Φωτο 3 Φωτο 4 Άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Δυρράχιο (Durrës), το Ελμπασάν (Elbasan), η Σκόδρα (Shkodër), το Αργυρόκαστρο (Gjirokastër), η Αυλώνα (Vlorë), η Κορυτσά (Korçë) και το Κουκές (Kukës).

12 Πολιτικό σύστημα :Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία
Επίσημες γλώσσες :Η κυρίαρχη γλώσσα είναι η Αλβανική, αν και η Ελληνική ομιλείται επίσης από την ελληνική μειονότητα στις νότιες περιοχές της χώρας και από Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα. Θρησκεία : Οι Αλβανοί είναι στην πλειονότητά τους Μουσουλμάνοι (45%), αλλά κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής εποχής η θρησκεία είχε απαγορευτεί (ακόμη και σήμερα πολλοί Αλβανοί δεν μπορούν να θεωρηθούν ως "ενεργοί πιστοί", δηλαδή δεν προσεύχονται και δεν πάνε σε εκκλησία ή τζαμί). Η αλβανική κυβέρνηση ανακήρυξε την Αλβανία ως τη μόνη επίσημα αθεϊστική χώρα στον κόσμο κι έτσι έγινε γνωστό ότι το 60-65% του πληθυσμού είχαν δηλώσει άθεοι. Οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι της χώρας αποτελούν το 40% του συνολικού πληθυσμού, ενώ οι Καθολικοί το 15%. Πολιτικό σύστημα :Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία Ανεξαρτησία : 28 Νοεμβρίου 1912 Η Αλβανία είναι ένα από τα φτωχότερα κράτη της Ευρώπης με κατά κεφαλήν εισόδημα μικρότερο (μισό) από εκείνο της Βουλγαρίας και σχεδόν 1/10 από εκείνο του Ηνωμένου Βασιλείου. Το μισό του οικονομικά ενεργού πληθυσμού απασχολείται με τη γεωργία και το 1/5 εργάζεται στο εξωτερικό. Νόμισμα έχει το Λεκ (ALL) (1€=134LEK).

13 Οι Ελληνες επενδύουν στην Αλβανία
Η χώρα μας κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών, με επενδύσεις που υπερβαίνουν μέχρι σήμερα τα 400 εκ. Δολ. ΗΠΑ. Οι τομείς οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει τον κύριο όγκο των ως άνω επενδύσεων είναι: η κινητή τηλεφωνία οι τράπεζες (δραστηριοποιούνται με υποκαταστήματά τους η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η Εμπορική Τράπεζα, καθώς και η Tirana Bank, θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς) η εμπορία πετρελαιοειδών οι κατασκευές βιομηχανία τροφίμων, κλωστοϋφαντουργία, καπνός Οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις εδρεύουν στα Τίρανα και την Κορυτσά και έχουν δημιουργήσει περίπου νέες θέσεις εργασίας στην Αλβανία.

14 Μορφολογία – Κλίμα: Τα εδάφη της Αλβανίας είναι κυρίως ορεινά στο μεγαλύτερο τμήμα της, αλλά υπάρχει και η πεδινή-παραλιακή ζώνη στα ανατολικά. Το ψηλότερο όρος είναι το Κοράμπ στην περιοχή της Ντίμπρα (2.753 μ). Το κλίμα της χώρας είναι κυρίως ηπειρωτικό, με κρύους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια. Η ακτογραμμή της Αλβανίας στο Ιόνιο Πέλαγος, ιδιαίτερα κοντά στην Κέρκυρα είναι αξιοποιήσιμη τουριστικά εξαιτίας του σχετικά αδιατάρακτου φυσικού περιβάλλοντος και των παραλιών της. Η τουριστική βιομηχανία βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, αλλά παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.

15 Indeed, Albania is the last secret of europe
Indeed, Albania is the last secret of europe. This small country between the adriatic and the Ionian sea has it all; crystal clear beaches, great rivers, lakes, mountains, graphic and modern towns. The best destination in an expensive Europe. Albania is the New Spot in Europe. Come and enjoy the country of Eagles.

16

17

18

19

20

21

22

23 Πλαζ Χειμάρας Πλαζ στο Ιόνιο – Αγ.Σαράντα

24

25

26 Β Ο Υ Λ Γ Α Ρ Ι Α

27 Република България Δημοκρατία της Βουλγαρίας
Σημαία Εθνόσημο Εθνικό σύνθημα: Съединението прави силата Η ενότητα κάνει δύναμη Εθνικός ύμνος: Mila Rodino Αγαπημένη πατρίδα Η Δημοκρατία της Βουλγαρίας είναι μια χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης, με έκταση τ.χλμ., πληθυσμό απογραφή 2011 και πυκνότητα 66 κατ./τ.χλμ. Βρέχεται στα ανατολικά από τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ συνορεύει με την Ελλάδα στα νότια, την Τουρκία στα ανατολικά, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στα δυτικά, τη Σερβία και τη Ρουμανία στα βόρεια. Φυσικό σύνορο μεταξύ της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας αποτελεί ο ποταμός Δούναβης.

28 Επίσημες γλώσσες :Η κυρίαρχη γλώσσα είναι η Βουλγαρική
Θρησκεία : Περίπου 85% του πληθυσμού είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και 13% μουσουλμάνοι. Επίσης, περίπου το 10% του πληθυσμού είναι τουρκικής καταγωγής και 3% Τσιγγάνοι (Ρομά). Πολιτικό σύστημα :Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία Η Βουλγαρική Εθνοσυνέλευση που διαθέτει μόνον ένα σώμα απαρτίζεται από 240 μέλη που εκλέγονται για τετραετή θητεία. • Ίδρυση : 681 • Κατάλυση : 1422 • Αυτονομία : 3 Μαρτίου 1878 • Ανεξαρτησία : 22 Σεπτεμβρίου 1908 Οικονομία: H Boυλγαρία εξάγει κυρίως προϊόντα ελαφριάς βιομηχανίας, αρώματα, τρόφιμα και κρασιά, που ανταγωνίζονται επιτυχώς τα αντίστοιχα προϊόντα των ευρωπαϊκών αγορών. Στον τομέα της εξόρυξης απασχολεί άτομα και είναι ο 4ος μεγαλύτερος προμηθευτής της Ευρώπης σε χρυσό και ο 6ος σε άνθρακα. Επίσης έχει εργοστάσια επεξεργασίας μετάλλων, κατασκευής μηχανημάτων, χημικών και διυλιστήρια. Αν και η αγροτική παραγωγή έχει μειωθεί παραμένει ο κύριος τομέας της οικονομίας της και αποτελεί τα 2/3 των εξαγωγών της χώρας. Νόμισμα έχει το Λεβ (BGN) (1€=1,95 BGN).

29 Οι Ελληνες επενδύουν στη Βουλγαρία
Πάνω από ελληνικές επιχειρήσεις επένδυσαν περισσότερα από 1,8 δισ. ευρώ στη βουλγαρική αγορά δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας από το 1992 ως σήμερα, καταλαμβάνοντας το 10,2% του συνόλου των άμεσων ξένων επενδύσεων και τη δεύτερη θέση μετά την Αυστρία. Δεσπόζουσα μάλιστα παρουσία έχουν οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες συνολικά ελέγχουν το 25%-30% της τραπεζικής αγοράς. Εταιρείες που δραστηριοποιούνται είναι η Εθνική Τράπεζα, ο όμιλος Λάτση, η ΕΚΟ - ΕΛΔΑ, η Chipita, η Δέλτα, η υαλουργία Γιούλα, η Ιντρακόμ, η Spider και η σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ κ.ά. Οι λόγοι για τους οποίους οι Ελληνες επενδύουν στη γειτονική χώρα είναι η ευκολία που υπάρχει στην ίδρυση μιας εταιρείας, οι εργασιακές συνθήκες που επικρατούν και οπωσδήποτε το χαμηλό κόστος.

30

31 Το βόρειο τμήμα της Βουλγαρίας αποτελεί μέρος της μεγάλης πεδιάδας που σχηματίζει ο Δούναβης, νότιο όριο της οποίας δημιουργεί η οροσειρά του Αίμου (βουλγ. Στάρα Πλανινά). Στα νότια της χώρας βρίσκεται η οροσειρά της Ροδόπης, η οποία την χωρίζει από την Ελλάδα. Βορειότερα βρίσκεται η πεδιάδα που σχηματίζει ο ποταμός Έβρος (βουλγ. Μαρίτσα). Δυτικότερα είναι η κοιλάδα του ποταμού Στρυμώνα (βουλγ. Στρούμα) κοντά στην οποία βρίσκεται και το όρος Ρίλα με τη ψηλότερη κορυφή στα Βαλκάνια, (Μουσαλά μέτρα).

32 Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της χώρας είναι η Σόφια με περίπου 1
Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της χώρας είναι η Σόφια με περίπου κατ. Άλλες μεγάλες πόλεις είναι η Φιλιππούπολη (βουλγ. Πλόβντιφ), η Βάρνα (θερινή πρωτεύουσα - όπως αποκαλείται από τους Βούλγαρους) και ο Πύργος (βουλγ. Μπουργκάς) στη Μαύρη Θάλασσα, η Στάρα Ζαγόρα, το Πλέβεν, το Λόβετς, το Σούμεν, το Ρούσε (στις όχθες του Δούναβη) και το Βελίκο Τάρνοβο (η πρώτη πρωτεύουσα της Βουλγαρίας).

33

34

35

36

37

38

39 Π. Γ. Δ. Μ.

40 Poranešna Jugoslovenska Republika Makedonija (PJRM) Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
Σημαία Εθνόσημο Εθνικός ύμνος: Denes Nad Makedonija Σήμερα πάνω απ' τη Μακεδονία Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (Π.Γ.Δ.Μ.), (αμφισβητούμενο συνταγματικό όνομα: "Република Македонија, λατ. Republika Makedonija" δηλ. «Δημοκρατία της Μακεδονίας») έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1991 κατόπιν του διαμελισμού της πρώην Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Είναι ηπειρωτική χώρα των κεντρικών Βαλκανίων και βρίσκεται στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Ευρισκόμενη μεταξύ Σερβίας, Αλβανίας, Ελλάδας και Βουλγαρίας, καταλαμβάνει συνολική έκταση τ.χλμ έχει συνολικό πληθυσμό κατοίκους με πυκνότητα 81 κατ./τ.χλμ και το γνωστότερο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας είναι η Λίμνη Οχρίδα στα δυτικά σύνορα με την Αλβανία.

41 Επίσημες γλώσσες :Σλαβομακεδονικά, Αλβανικά
Εθνικότητες: Σλαβομακεδόνες, Σκοπιανοί, Γκοράνοι & Τορμπές, Αλβανοί, Τούρκοι, Ρομ, Σέρβοι, Βόσνιοι, Βλάχοι και Έλληνες. Θρησκεία : Το 64,18% του πληθυσμού είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, το 25,17% είναι Μουσουλμάνοι, το 0,2% είναι Ρωμαιοκαθολικοί και το 10,45% είναι άθρησκοι ή ανήκουν σε άλλα θρησκευτικά δόγματα. Πολιτικό σύστημα :Προεδρική Δημοκρατία To Σύνταγμα του 1991 θεσπίζει ως πολίτευμα της πΓΔΜ την Προεδρική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία . Ο Πρόεδρος εκλέγεται με άμεση ψηφοφορία για μία περίοδο πέντε ετών και δυνατότητα επανεκλογής για μία άλλη φορά. Διορίζει τον Πρωθυπουργό, ο οποίος έχει με την σειρά του την ευθύνη για τον σχηματισμό της κυβέρνησης. Οικονομία: Οι κυριότερες οικονομικές δραστηριότητες είναι η μεταποίηση τροφίμων, η καπνοβιομηχανία, η κλωστοϋφαντουργία, η βιομηχανία χημικών προϊόντων, η χαλυβουργία και η βιομηχανία τσιμέντου. Νόμισμα έχει το Δηνάριο (MKD) (1€=61 MKD).

42 Οι Ελληνες επενδύουν στην Π.Γ.Δ.Μ.
Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στην ΠΓΔΜ., την περίοδο των 11 τελευταίων ετών. Το ύψος των άμεσων ελληνικών επενδύσεων που έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης υπερβαίνει τα 800 εκατ. Δολάρια ΗΠΑ και - κατά την τελευταία δεκαετία - έχουν δημιουργήσει περίπου θέσεις εργασίας. Οι ελληνικές επενδύσεις στην ΠΓΔΜ επικεντρώνονται σε επιχειρήσεις ενέργειας, χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, βιομηχανίας τσιμέντου και καπνού, τροφίμων αναψυκτικών, ορυχείων και εξόρυξης μαρμάρου, έτοιμου ενδύματος και εμπορικών δραστηριοτήτων. Λίμνη Πρέσπα

43 Μορφολογία: Η πΓΔΜ έχει ορεινό έδαφος, με λεκανοπέδια και βαθιές κοιλάδες.
F.Y.R.O.

44 Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της χώρας είναι τα Σκόπια με περίπου κατ. Άλλες μεγάλες πόλεις είναι Κουμάνοβο, Μοναστήρι (Μπίτολα), Τέτοβο, Οχρίδα.

45


Κατέβασμα ppt "Β Α Λ Κ Α Ν Ι Α Επιμέλεια: Κώστας Τσερπέλης. Β Α Λ Κ Α Ν Ι Α Επιμέλεια: Κώστας Τσερπέλης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google