Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Web Services στη C# Εργαστήριο 5

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Web Services στη C# Εργαστήριο 5"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Web Services στη C# Εργαστήριο 5
Μαρίνος Θεμιστοκλέους Ανδρούτσου 150 Γραφείο 206 Τηλ Ώρες Γραφείου: Τετάρτη 5-6 μμ

2 Βάση δεδομένων Κατασκευή βάση δεδομένων
Εγκαθιστούμε και ανοίγουμε το MySQL Workbench Επιλέγουμε το Local Instance … και κάνουμε login.

3 Βάση δεδομένων Κατασκευή βάση δεδομένων
Στο παράθυρο που ανοίγει κάνουμε δεξί κλικ στα “SCHEMAS” και επιλέγουμε “Create Schema…”

4 Βάση δεδομένων Κατασκευή βάση δεδομένων
Στο παράθυρο που ανοίγει συμπληρώνουμε το όνομα του πίνακα. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα δώσαμε το όνομα testdb. Tέλος, πατάμε το κουμπί “Apply”.

5 Βάση δεδομένων Κατασκευή βάση δεδομένων
Ανοίγει παράθυρο όπου πατάμε “Apply”.

6 Βάση δεδομένων Κατασκευή βάση δεδομένων
Και στην επόμενη σελίδα πατάμε “Finish”.

7 Βάση δεδομένων Κατασκευή βάση δεδομένων
Στο κάτω αριστερά μέρος με τα “SCHEMAS” προστέθηκε το όνομα της βάσης που δημιουργήσαμε.

8 Βάση δεδομένων Κατασκευή βάση δεδομένων
Ανοίγοντας τα βελάκια κάνουμε δεξί κλικ πάνω στο “Tables” και επιλέγουμε “Create Table…”.

9 Βάση δεδομένων Κατασκευή βάση δεδομένων
Στην καρτέλα που ανοίγει συμπληρώνουμε τα πεδία του πίνακα που επιθυμούμε και πατάμε “Apply”.

10 Βάση δεδομένων Κατασκευή βάση δεδομένων
Με αυτό τον τρόπο προσθέσαμε έναν πίνακα στη βάση δεδομένων. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα ο πίνακας είναι ο “customers”.

11 Βάση δεδομένων Κατασκευή βάση δεδομένων
Συνεπώς έχουμε μια βάση δεδομένων με το όνομα “testdb” όπου έχει έναν πίνακα “customers” και περιέχει πεδία όπως name, surname, address, city, phone, . Σκοπός του μαθήματος είναι να πραγματοποιήσουμε διαδικασίες πάνω στη βάση δεδομένων που δημιουργήσαμε. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα χρησιμοποιήσαμε τη MySQL και το εργαλείο της MySQL Workbench. Ανάλογα τη βάση δεδομένων διαφέρει ο τρόπος σύνδεσης μαζί της. Στις επόμενες διαφάνειες θα δημιουργήσουμε web service σε C# για τις διαδικασίες με τη βάση.

12 Web Services Κατασκευή web service Ανοίγουμε το Visual Studio
Πηγαίνουμε File -> New -> Project

13 Web Services Κατασκευή web service
Επιλέγουμε στα αριστερά Visual C# -> WCF. Στην συνέχεια WCF Service Application,δίνουμε το όνομα DBService, επιλέγουμε το “Create directory for solution” και πατάμε ΟΚ.

14 Web Services Κατασκευή web service
Επιλέγουμε στα δεξιά από το Solution Explorer τα αρχεία IService1.cs και Service1.svc. Στην συνέχεια κάνουμε δεξί κλικ και τα διαγράφουμε.

15 Web Services Κατασκευή web service
Κάνουμε δεξί κλικ στο όνομα του project (δηλαδή DBService) στην καρτέλα Solution Explorer. Και επιλέγουμε Add->New Item…

16 Web Services Κατασκευή web service
Στο παράθυρο που ανοίγει επιλέγουμε στα αριστερά Visual C# -> Web και από την λίστα που εμφανίζεται στην μέση το WCF Service. Στο κάτω μέρος ονομάζουμε το αρχείο DBOperations.svc

17 Web Services Κατασκευή web service Προστέθηκαν δύο αρχεία στο Project.
IDBOperations.cs – Διεπαφή (Interface) DBOperations.svc – Κλάση (Class)

18 Web Services Κατασκευή web service
Η διεπαφή IDBOperations περιέχει τις μεθόδους όπου πρέπει να υλοποιεί η κλάση DBOperations. Αρχικά έχει προστεθεί η μέθοδος DoWork.

19 Web Services Κατασκευή web service
Η κλάση DBOperations περιέχει τις μεθόδους που πρέπει να υλοποιήσει βάσει της διεπαφής IDBOperations. Αρχικά περιέχει τον κώδικα για τη μέθοδο DoWork.

20 Web Services Κατασκευή web service
Αρχικά θα χρειαστούμε μια κλάση όπου θα περιέχει τις μεταβλητές. Την κλάση αυτή θα την προσθέσουμε στο αρχείο IDBOperations, πριν από τον ορισμό της διεπαφής.

21 Web Services Κατασκευή web service

22 Web Services Κατασκευή web service
Αλλάζουμε την διεπαφή αφαιρώντας την μέθοδο DoWork και προσθέτοντας τις μεθόδους που θέλουμε να υλοποιήσουμε στο συγκεκριμένο web service. Οι μέθοδοι είναι: void InsertCustomer(Customer cust); List<Customer> GetCustomers(); Customer GetCustomer(int id);

23 Web Services Κατασκευή web service

24 Web Services Κατασκευή web service
Επόμενο βήμα είναι να προσθέσουμε βιβλιοθήκες σχετικά με τις διαδικασίες σε βάσεις MySQL. Για τον λόγο αυτό κάνουμε δεξί κλικ πάνω στο όνομα του project (DBService), Add -> Reference…

25 Web Services Κατασκευή web service
Στο παράθυρο που ανοίγει κάνουμε αναζήτηση για mySQL. Στην συνέχεια επιλέγουμε το “MySql.Data” και πατάμε ΟΚ.

26 Web Services Κατασκευή web service
Προηγουμένως ολοκληρώσαμε τις αλλαγές στην διεπαφή, και τώρα πρέπει να υλοποιήσουμε τις μεθόδους στην κλάση DBOperations. Αρχικά θα σβήσουμε τη μέθοδο DoWork που είχε μέσα η κλάση και θα προσθέσουμε τις μεθόδους της διεπαφής. Για γρήγορη συμπλήρωση των μεθόδων που πρέπει να υλοποιήσει η κλάση, πατάμε δεξί κλικ στο IDBOperations δίπλα στο όνομα της κλάσης και επιλέγουμε Implement Interface -> Implement Interface.

27 Web Services Κατασκευή web service

28 Web Services Κατασκευή web service
Με αυτό τον τρόπο συμπληρώνονται αυτόματα οι μέθοδοι. Θα αφαιρέσουμε τον κώδικα που έχει προστεθεί και θα συμπληρώσουμε το δικό μας.

29 Web Services Κατασκευή web service
Συμπληρώνουμε τον κώδικα για την υλοποίηση της μεθόδου. Αρχικά προσθέτουμε όποιες βιβλιοθήκες του .NET δεν είναι συμπληρωμένες.

30 Web Services Κατασκευή web service
Στη συνέχεια γράφουμε τον κώδικα για την πρώτη μέθοδο. Αρχικά έχουμε το string όπου έχει τις πληροφορίες για τη σύνδεση με τη βάση. Με το αντικείμενο της κλάσης MySqlConnection συνδεόμαστε στη βάση και με το αντικείμενο της κλάσης MySqlCommand εκτελούμε ένα Sql Query.

31 Web Services Κατασκευή web service
Στην επόμενη μέθοδο αφού συνδεθούμε με τη βάση εκτελούμε ένα Sql Query και με το αντικείμενο της κλάσης MySqlDataReader διαβάζουμε την απάντηση του. Έτσι δημιουργούμε μια λίστα με αντικείμενα της κλάσης Customer και προσθέτουμε ένα αντικείμενο για κάθε εγγραφή που επιστρέφει το Sql Query. Στο τέλος επιστρέφει η μέθοδος τη λίστα που δημιουργήθηκε.

32 Web Services Κατασκευή web service

33 Web Services Κατασκευή web service
Η τελευταία μέθοδος εκτελεί ένα Sql Query και ζητάει μια συγκεκριμένη εγγραφή όπου η τιμή του πεδίου id είναι αυτό που δόθηκε σαν παράμετρος στο κάλεσμα της μεθόδου. Έτσι επιστρέφονται οι τιμές των πεδίων για τη συγκεκριμένη εγγραφή και αποθηκεύονται στις μεταβλητές του αντικειμένου της κλάσης Customer. Στο τέλος επιστρέφεται το αντικείμενο της κλάσης Customer που δημιουργήθηκε.

34 Web Services Κατασκευή web service

35 Web Services Κατασκευή web service
Μπορούμε να δοκιμάσουμε την λειτουργία του web service με το εργαλείο WCF Test Client. Επιλέγουμε το αρχείο DBOperations.svc και πατάμε το κουμπί “Start” (F5).

36 Web Services Κατασκευή web service

37 Web Services Κατασκευή web service
Επιλέγοντας με διπλό κλικ τη μέθοδο μπορούμε να δοκιμάσουμε την λειτουργία της. Εισάγουμε τις τιμές των παραμέτρων του web service και πατώντας το κουμπί “Invoke” μας εμφανίζει την απάντηση του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η πρώτη μέθοδος του web service που δημιουργήσαμε (InsertCustomer) δέχεται ένα αντικείμενο της κλάσης Customer και δημιουργεί μια εγγραφή στη βάση για αυτό.

38 Web Services Κατασκευή web service

39 Web Services Κατασκευή web service
Στη δεύτερη μέθοδο του web service που δημιουργήσαμε (GetCustomers) δεν δέχεται κάποια παράμετρο, οπότε πατάμε το “Invoke” και μας επιστρέφει όλες τις εγγραφές για τον πίνακα customers της βάσης.

40 Web Services Κατασκευή web service

41 Web Services Κατασκευή web service
Η τρίτη μέθοδος του web service που δημιουργήσαμε (GetCustomer) δέχεται σαν παράμετρο το id ενός customer στη βάση, και πατώντας το “Invoke” και μας επιστρέφει τις τιμές των πεδίων της εγγραφής.

42 Web Services Κατασκευή web service

43 Web Services Κατασκευή web service
Για να προσθέσουμε το web service σε ένα server που προσφέρει προσωρινά το visual studio, κάνουμε δεξί κλικ στο αρχείο DBOperations.svc. Στην συνέχεια επιλέγουμε το “View in Browser”. Με αυτό τον τρόπο το visual studio χρησιμοποιεί ένα iis express server και δημοσιοποιεί (publish) το web service.

44 Web Services Κατασκευή web service

45 Web Services Κατασκευή web service
Στην συνέχεια ανοίγει ο προεπιλεγμένος browser εμφανίζοντας πληροφορίες για το web service.


Κατέβασμα ppt "Web Services στη C# Εργαστήριο 5"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google