Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

4η ομάδα εργασίας ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ « Θετικά συναισθήματα Υγεία και μακροβιότητα» Οι συμμαθητές μας, μας ζήτησαν να βρούμε.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "4η ομάδα εργασίας ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ « Θετικά συναισθήματα Υγεία και μακροβιότητα» Οι συμμαθητές μας, μας ζήτησαν να βρούμε."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 4η ομάδα εργασίας ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ « Θετικά συναισθήματα Υγεία και μακροβιότητα» Οι συμμαθητές μας, μας ζήτησαν να βρούμε πληροφορίες για κάποια συναισθήματα όπως η χαρά, η αισιοδοξία, η ευτυχία και ο ενθουσιασμός. Επίσης μας ζήτησαν να βρούμε πληροφορίες για το αν η μακροβιότητα είναι θετικό ή αρνητικό για τη ζωή μας.

2 ΕΥΤΥΧΙΑ Το χρήμα γενικά δε φέρνει την ευτυχία. Όμως τα χρήματα είναι απαραίτητα για να μπορέσουμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς. Άρα ένα ορισμένο ποσό χρημάτων, τόσο όσο να ζει κάποιος αξιοπρεπώς με την οικογένειά του, είναι απαραίτητο και φέρνει την ευτυχία. Το χρήμα φέρνει την ευτυχία από τη στιγμή που καλύπτει τις ανάγκες, τις επιδιώξεις, τις ιδέες και γενικά τα όνειρά μας. Όμως, ποια είναι η διαφορά στην ευτυχία και στην ποιότητα ζωής μεταξύ ενός ανθρώπου που παίρνει μισθό ευρώ το μήνα και ενός άλλου που παίρνει ευρώ το μήνα μισθό; Αν υποθέσουμε ότι έχουν οι δουλειές τους το ίδιο άγχος και τον ίδιο ελεύθερο χρόνο, τότε δεν υπάρχει καμία διαφορά στην ποιότητα ζωής ούτε και στην ευτυχία.

3 ΕΥΤΥΧΙΑ Αυτός που κερδίζει τα πολλά θα αγοράσει μια βίλα στη θάλασσα, θα αγοράσει ένα κότερο, θα αγοράσει ένα ακριβό αμάξι, θα πάει ταξίδια. Αυτός που βγάζει τα λιγότερα θα αγοράσει και αυτός ένα ακριβό αυτοκίνητο και τα υπόλοιπα θα τα ενοικιάζει. Όμως τελικά θα απολαύσουν τα ίδια υλικά αγαθά. Αν αυτοί οι δύο δεν έχουν ιδέες για υλοποίηση, τότε δεν έχουν καμία διαφορά. Αν έχουν κάποια ιδέα, τότε αυτός που παίρνει τα περισσότερα χρήματα μπορεί να την υλοποιήσει ευκολότερα. Αν θέλει για παράδειγμα να ανοίξει ένα μαγαζί με ρούχα, αυτός με τα περισσότερα λεφτά θα το ετοιμάσει ευκολότερα. Άρα, από ένα όριο απολαβών στο οποίο μπορείς να ζήσεις πολύ άνετα και πάνω, δεν υπάρχει καμία διαφορά στον τρόπο ζωής και απόλαυσης υλικών αγαθών, άρα και στην ευτυχία. Εκτός και αν έχεις ιδέες για υλοποίηση, οπότε και αυτός που έχει τα περισσότερα λεφτά υπερέχει.

4 Γιατί τα χρήματα δεν φέρνουν ευτυχία
Αν και όλοι γνωρίζουμε πως τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία, και μάλιστα υπάρχει ανάλογο ρητό που το επιβεβαιώνει, τότε γιατί συνεχίζουμε να δουλεύουμε για να αποκτήσουμε κάτι που τελικά δεν μας κάνει ευτυχισμένους;

5 Γιατί τα χρήματα δεν φέρνουν ευτυχία
1. Το σχετικό εισόδημα είναι σημαντικό Όπως είπαμε πριν, τα χρήματα είναι κάτι σχετικό. Φαίνεται ότι δεν ενδιαφερόμαστε τόσο πολύ για το πόσα λεφτά κερδίζουμε, αρκεί να είναι περισσότερα από αυτά που κερδίζουν οι άλλοι. Δυστυχώς, όταν βγάζουμε περισσότερα χρήματα περιτριγυριζόμαστε από πλουσιότερους ανθρώπους κι έτσι καταλήγουμε να μην είμαστε ποτέ ικανοποιημένοι κάθε φορά που συγκρινόμαστε οικονομικά μαζί τους.

6 Γιατί τα χρήματα δεν φέρνουν ευτυχία
2. Τα υλικά αγαθά δεν μας κάνουν ευτυχισμένους Η απόκτηση αγαθών έχει μόνο μια παροδική επίδραση στην προσωπική μας ευτυχία. Κι αυτό γιατί οι επιθυμίες των ανθρώπων για υλικά αγαθά είναι πάντα μεγαλύτερες από το μισθό τους. Αυτό σημαίνει, λοιπόν πως όσα πολυτελή αγαθά κι αν έχουν οι άνθρωποι δεν είναι ποτέ ευτυχισμένοι γιατί θέλουν πάντα περισσότερα.

7 Γιατί τα χρήματα δεν φέρνουν ευτυχία
3. Οι πλούσιοι δεν περνάνε καλά Οι άνθρωποι που κερδίζουν περισσότερα χρήματα δεν χρησιμοποιούν ευχάριστα το χρόνο τους. Αντιθέτως ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στη δουλειά τους και γενικά σε δραστηριότητες που πιθανώς, να τους δημιουργήσουν περισσότερη πίεση και ένταση. Αυτό οφείλεται στην «αυταπάτη της συγκέντρωσης».  Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται ότι θα αποκτήσουν περισσότερα χρήματα φαντάζονται πιθανώς, ότι θα τα χρησιμοποιήσουν σε ευχάριστες και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Στην πραγματικότητα, όμως, για να κερδίσουν αυτά τα χρήματα, θα πρέπει να ξοδέψουν περισσότερο χρόνο στην εργασία τους με αποτέλεσμα τα περισσότερα χρήματα να φέρνουν και περισσότερη δουλειά.

8 Γιατί τα χρήματα δεν φέρνουν ευτυχία
Ποιο είναι το συμπέρασμα λοιπόν; Ότι τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία. Φέρνουν μια ικανοποίηση για τα κεκτημένα που, όμως, διαρκεί ελάχιστα μέχρι να μπει ο επόμενος στόχος. Ένας στόχος που συνήθως  αφορά κάτι ακόμα μεγαλύτερο κάτι ακόμα πιο ακριβό και κυρίως καλύτερο από αυτό που κατέχουν οι άλλοι. Η πραγματική ευτυχία κρύβεται στη στιγμή εκείνη που ο κάθε ευκατάστατος ή μεγιστάνας θα παραδώσει την περιουσία του στις νέες γενιές και θα αποσυρθεί σε κάποιο εξωτικό νησί ψαρεύοντας όλη μέρα. Αν προλάβει να το κάνει. Οι κοινωνικοί επιστήμονες κρατούν μία μετριοπαθή στάση όσον αφορά στη σχέση μεταξύ της κατοχής περισσότερων χρημάτων και την ύπαρξη της ευτυχίας γιατί στην πραγματικότητα τα χρήματα έχουν ελάχιστη σχέση με την ύπαρξη ή όχι της ευτυχίας.

9 Γιατί τα χρήματα δεν φέρνουν ευτυχία
Συγκεκριμένα ο, βραβευμένος με Νόμπελ, ψυχολόγος Daniel Kahneman και οι συνάδελφοί του θεωρούν ότι ο λόγος που οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα χρήματα μπορούν να τους κάνουν πιο ευτυχισμένους είναι γιατί με το να τα κυνηγούν, κατορθώνουν κάποια μικροαστικά επιτεύγματα. Τι σημαίνει αυτό; Τα μικροαστικά επιτεύγματα περιλαμβάνουν πράγματα όπως το να πάρουν μία σημαντική προαγωγή ή να αγοράσουν ένα μεγάλο σπίτι - με άλλα λόγια, να αποκτήσουν πράγματα που αντιπροσωπεύουν την «επιτυχία» ενός ανθρώπου και που θα τον κάνουν να πει:

10 Γιατί τα χρήματα δεν φέρνουν ευτυχία
κοιτάξτε τί είμαι και τί μπορώ να κάνω.  Κάθε φορά λοιπόν που οι άνθρωποι αναρωτιούνται αν τα χρήματα φέρνουν την ευτυχία, αυτό που αυτόματα σκέφτονται είναι την προαγωγή και το μεγάλο σπίτι με τη πισίνα και καταλήγουν λανθασμένα στο συμπέρασμα ότι επειδή έχουν αποκτήσει όσα θα ήθελαν πρέπει να αισθάνονται ευτυχισμένοι. Στην πραγματικότητα όμως, οι άνθρωποι που έχουν περισσότερα χρήματα και  υψηλότερη θέση από τους άλλους, είναι απλά, πιο ικανοποιημένοι με τις ζωές τους, όχι όμως πιο ευτυχισμένοι.

11 Η ευτυχία είναι μεταδοτική
Πως όμως συμβαίνει αυτό; Αρκεί απλά  να σκεφτούμε πως με ένα χαμόγελο ευτυχίας ο κόσμος γίνεται συνολικά ομορφότερος.  Όταν  κάποιος μοιράζεται τη χαρά του η ευτυχία του αντιστρόφως ανάλογα πολλαπλασιάζεται. Διαχέεται στο περιβάλλον και το επηρεάζει θετικά….     Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως όσοι ζουν σε ένα χαρούμενο περιβάλλον είναι 25% περισσότερο  ευτυχισμένοι από αυτούς που δεν περιβάλλονται από χαρούμενους ανθρώπους.  Αυτό συμβαίνει γιατί τα αισθήματα ευτυχίας που βιώνουμε δεν αποτελούν μια στατική κατάσταση που την επιλέγουμε και που αφορά εμάς ατομικά, αλλά εξαρτάται άμεσα από το περιβάλλον μας και τους ανθρώπους με τους οποίους σχετιζόμαστε άμεσα ή έμμεσα. 

12 Η ευτυχία είναι μεταδοτική
Απαλλαγμένοι από επιθετικότητα, επιφυλακτικότητα και διστακτικότητα οι ευτυχισμένοι άνθρωποι τις περισσότερες φορές μοιράζονται χωρίς ανασφάλεια τα θετικά τους συναισθήματα,  βοηθούν πρακτικά και ψυχολογικά τους γύρω τους και επιδεικνύουν μια έντονη τάση προσφοράς.  Αυτή τους η στάση  μοιραία επηρεάζει τους δέκτες της προσφοράς τους, οι οποίοι με τη σειρά τους γίνονται και αυτοί πομποί θετικών συναισθημάτων αφού έχουν ήδη γίνει περισσότερο ευτυχισμένοι. Αν ψάχνετε λοιπόν το μυστικό για μια πιο ευτυχισμένη ζωή, δεν έχετε παρά να κάνετε παρέα με ευτυχισμένους ανθρώπους, κυρίως όμως να μοιράζεστε τη χαρά σας και τα θετικά σας συναισθήματα με τους ανθρώπους γύρω σας!  Είναι πολύ σημαντικό να μεταδίδουμε…  τη χαρά μας ώστε τα χαμόγελα γύρω μας  να πολλαπλασιάζονται!

13 ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ Η αισιοδοξία είναι η στάση που έχουν οι άνθρωποι που τους εμποδίζει να πέσουν σε απάθεια, απελπισία ή κατάθλιψη όταν αντιμετωπίζουν μια δυσκολία. Τεχνικά ορίζεται ως ο τρόπος που έχουν να ερμηνεύουν στον εαυτό τους τις αποτυχίες τους και τις επιτυχίες τους. Οι αισιόδοξοι άνθρωποι πιστεύουν πως μια αποτυχία οφείλεται σε παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν με διαφορετική προσέγγιση, ώστε την επόμενη φορά να έρθει η επιτυχία. Βλέπουν δηλαδή την αναποδιά ως κάτι που μπορεί να διορθωθεί και θεωρούν πως το εμπόδιο δεν οφείλεται σε κάποιο προσωπικό τους μειονέκτημα από το οποίο δε μπορούν να ξεφύγουν. Η φωνή μέσα τους λέει: «Η τακτική που χρησιμοποιώ είναι λάθος» ή «Σήμερα οι κακές ειδήσεις στην τηλεόραση έκαναν τους υποψήφιους πελάτες μου πραγματικά μαγκωμένους». Αντίθετα με τον απαισιόδοξο, που η διανοητική στάση του τον οδηγεί στην απελπισία, στον αισιόδοξο ξυπνά την ελπίδα.

14 ΘΕΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ
Νέα βρετανική έρευνα ανακάλυψε ότι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που αναφέρουν ότι αισθάνονται ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι από τη ζωή τους ζουν περισσότερα χρόνια από τους άλλους. Ωστόσο η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η ευτυχία οδηγεί σε μακροβιότητα και οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι τα υψηλά επίπεδα αρνητικών συναισθημάτων όπως το άγχος δεν αφαιρούν χρόνια από τη ζωή. Ο ερευνητής Andrew Steptoe, από το University College London, δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του πόσο ευτυχισμένοι αισθανόμαστε από στιγμή σε στιγμή και της επιβίωσης. Ο Steptoe δήλωσε ότι τώρα η πρόκληση είναι να διαπιστωθούν οι διεργασίες και αν μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να βελτιωθεί η υγεία των ανθρώπων.

15 ΘΕΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ευτυχία συνδέεται με την υγεία αλλά πρέπει να ανακαλυφτεί και ο ακριβής μηχανισμός. Η ασθένεια μάς καθιστά λιγότερο ευτυχισμένους ή η ευτυχία προστατεύει από τη νόσο; Η νέα έρευνα τείνει προς το δεύτερο, δήλωσε ο Steptoe. Οι ερευνητές ρώτησαν περίπου ανθρώπους ηλικίας 52 έως 79 ετών σχετικά με τα συναισθήματά τους - ευτυχία, ενθουσιασμό, ικανοποίηση, ανησυχία, άγχος ή φόβο, 4 φορές σε μια ημέρα. Οι εθελοντές συμμετείχαν σε έρευνα για τη γήρανση. Σκοπός των ερευνητών ήταν να παρακολουθήσουν τη θετική και αρνητική διάθεση. Η θετική διάθεση περιλαμβάνει την ευτυχία, την ηρεμία και τον ενθουσιασμό, ενώ η αρνητική αντίθετα συναισθήματα, όπως το άγχος.

16 ΘΕΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για να διαπιστώσουν πόσοι πέθαναν τα επόμενα 5 χρόνια. Περισσότερο από το 7% όσων ανήκαν στο χαμηλότερο τρίτο- όσοι ανέφεραν τη μικρότερη ευτυχία-πέθαναν. Συγκριτικά, μόνο το 3,6% όσων ήταν περισσότερο ευτυχισμένοι πέθαναν. Ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως το εισόδημα, το φύλο, την κατάθλιψη και την υγεία, όσοι δήλωσαν ότι ήταν περισσότερο ευτυχισμένοι είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με όσους περιέγραψαν τον εαυτό τους ως λιγότερο ευτυχισμένο. Ο ερευνητής δήλωσε ότι η προσαρμογή για την επίδραση παραγόντων όπως η νόσος και τα οικονομικά σήμαινε ότι τα ευρήματα δεν οφείλονταν στο ότι άνθρωποι με πολύ θετική διάθεση ήταν νεότεροι, πιο πλούσιοι, περισσότερο μορφωμένοι ή πιο υγιείς αρχικά.

17 ΘΕΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ
Οι ερευνητές αναρωτήθηκαν γιατί η αρνητική διάθεση συνδεόταν με μικρότερη διάρκεια ζωής. Ο Steptoe, δήλωσε ότι μια αιτία φαίνεται να είναι ότι το αίσθημα κατάθλιψης συνδεόταν με το να προϋπάρχει μια νόσος. Έτσι όταν ελήφθη υπόψη η προϋπάρχουσα νόσος η σχέση μεταξύ κατάθλιψης και επιβίωσης δεν ήταν πια σημαντική. Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η έρευνα είχε αρκετούς περιορισμούς. Εστίασε στο συνολικό αριθμό θανάτων αλλά όχι σε συγκεκριμένες αιτίες όπως τον καρκίνο. Επίσης αξιολόγησαν μόνο την ευεξία σε διάστημα 24 ωρών και αγνόησαν ατομικούς παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία.

18

19 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ http://www.ideas4u.net/money-and-hapiness.php


Κατέβασμα ppt "4η ομάδα εργασίας ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ « Θετικά συναισθήματα Υγεία και μακροβιότητα» Οι συμμαθητές μας, μας ζήτησαν να βρούμε."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google