Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΛΛΑΔΑ 2012-2013: ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ (5 απο τουσ κυριουσ αλληλοσυνδεομενουσ λογουσ) TACD, MAY 31th 2013,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΛΛΑΔΑ 2012-2013: ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ (5 απο τουσ κυριουσ αλληλοσυνδεομενουσ λογουσ) TACD, MAY 31th 2013,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΛΛΑΔΑ : ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ (5 απο τουσ κυριουσ αλληλοσυνδεομενουσ λογουσ) TACD, MAY 31th 2013, ATHENS ΔΑΓΡΕΣ ΓΙΑΝΝΗΣ – ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΜΕΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ (Φ.Σ.Α. – Ν.Π.Δ.Δ.)

2 Η ΟΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ 1. ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

3

4 Panic in Greek pharmacies as hundreds of medicines run short Pharmaceutical companies accused of cutting supplies because of low profits and unpaid bills, Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (Φ.Σ.Α.-Ν.Π.Δ.Δ.) είχε ήδη εκδόσει ( ) Δελτίο Τύπου - προειδοποίηση προς την Πολιτεία ότι οι πολυεθνικές Φαρμακευτικές Εταιρείες κρυφά και παρανόμως προμηθεύουν εδώ και καιρό μόλις με το 15-20% των απαραίτητων ποσοτήτων σε κρίσιμα φάρμακα την Ελλάδα, και μάλιστα ακόμα και μέσω μεγάλων προμηθευτών που δεν επανεξάγουν ούτε ένα κουτί φαρμάκου.

5 ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

6 ΑΙΤΙΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Μειωμένη τροφοδοσία της Ελλάδας από τις πολυεθνικές εταιρείες (Νο. 1 αιτία). Παράνομες επανεξαγωγές φαρμάκων (δευτερεύουσα αιτία, αμελητέα σε επιπτώσεις συγκρινόμενη με την πρώτη αιτία, αφορά μόλις το 3-5% του συνολικού αριθμού τεμαχίων φαρμάκων). «Το 2012, οι Φαρμακευτικές Εταιρείες προμήθευσαν την Ελλάδα με λιγότερα τεμάχια φαρμάκων σε σχέση με το 2009» (Σ.Σ.: 18,28% μείωση τροφοδοσίας σε σχέση με το Ειδικά οι πολυεθνικές εταιρείες μείωσαν την τροφοδοσία κατά 22,97%).

7 Η ΟΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ 2. ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ

8

9

10

11 ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ

12 ΑΙΤΙΕΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Μείωση των σημείων πρόσβασης των ασθενών από ≥ σημείων ανά την Επικράτεια (Σ.Σ. Ιδιωτικά Φαρμακεία) σε μόλις 137 σημεία (Σ.Σ. 131 Φαρμακεία Νοσοκομείων ΕΣΥ – 6 Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ). Αφορά 214 ακριβά φάρμακα για πολύ σοβαρές νόσους – δεκάδες χιλιάδες ως πάνω από ασθενείς βαριά ως πολύ βαριά πασχόντων ασθενών. Το 2012 ο αριθμός των σκευασμάτων αυτών ήταν και αφορούσε εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς. Τα υπόλοιπα σκευάσματα για πολύ σοβαρές νόσους ενώ τυπικά χορηγούνται και από τα ιδιωτικά Φαρμακεία, ο εκμηδενισμός του ποσοστού κέρδους σε αυτά τα φάρμακα για τα Φαρμακεία τα κατέστησε απαγορευτικά από οικονομικής άποψης (ζημιογόνα) να τα διαθέτουν με τους υπάρχοντες όρους.

13 Η ΟΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ 3. ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΑΡΟΧΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ (ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ)

14

15 1. ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΦ
1. ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΦ. ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ Καθυστερήσεις πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ (το 65-75% του τζίρου του μέσου ελληνικού Φαρμακείου): i) Από τον Μάρτιο του 2012 και μέχρι σήμερα (1 χρόνος και 2 μήνες) ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει αποπληρώσει τα Φαρμακεία ούτε μία φορά στις προθεσμίες που ορίζει η Νομοθεσία (60 ημέρες), και κατ΄ επέκταση προγραμματίζουν με τη σειρά τους και τα Φαρμακεία τις αποπληρωμές προς τους προμηθευτές τους Κατά περιπτώσεις οι καθυστερήσεις έχουν φτάσει και ξεπεράσει τις 100 ημέρες (πχ. Οκτ. 2012). ii) Ασφ. Ταμεία που εντάχθηκαν το 2012 στον ΕΟΠΥΥ (ΤΑΥΤΕΚΩ-Ο.Ν.- ΕΤΑΑ κλπ.) δεν έχουν αποπληρώσει μέχρι και σήμερα τις οφειλές τους προς τα ιδιωτικά Φαρμακεία (≥ €). iii) Τα Φαρμακεία όμως έχουν ήδη αποπληρώσει τα φάρμακα που έχουν αγοράσει στους προμηθευτές τους, και έχουν πληρώσει Φόρο Εισοδήματος και Φ.Π.Α. για αυτά τα μη καταβληθέντα εκατοντάδες εκατομύρια € μήνας ΕΟΠΥΥ προς Φαρμακεία = άνω των €. ΣΥΝΕΠΕΙΑ: Τα Φαρμακεία δεν έχουν χρήματα να αγοράζουν φάρμακα για να χορηγήσουν στους ασθενείς σοβαρή δυσχέρεια στην τροφοδοσία του πληθυσμού με φάρμακα λόγω αδυναμίας Φαρμακείων εξ΄ υπαιτιότητας τρίτου (ΕΟΠΥΥ).

16 2. ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΚΕΡΔΟΥΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ

17 ΕΞΕΛΙΞΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ & ΜΕΡΙΔΙΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΕΠΙ ΑΥΤΗΣ (2010-2013)
ΕΞΕΛΙΞΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ & ΜΕΡΙΔΙΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΕΠΙ ΑΥΤΗΣ ( ) Από αυτό το σημείο, έπρεπε να καταλήξει σε... ...όμως αντί για αυτό, κατέληξε σε αυτό το σημείο (αδικήθηκαν 2 πάροχοι κι ευνοήθηκε ένας σε βάρος τους. Η βιομηχανία) ...αυτό το σημείο (ισοτιμία στις θυσίες). 2009: ≈ 5,1 δις € 2012: ≈ 2,88 δις € ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΕΣ (μ.π.κ.)* ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ (μ.π.κ.)* Φ.Π.Α. (Στ.: ΙΟΒΕ, «ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, Σεπτ. 2011, σελ. 239, ) * (μ.π.κ. = μεικτό ποσοστό κέρδους)

18 Η ΚΡΥΦΗ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ
Οι μειώσεις τιμών μοιράζουν ακριβοδίκαια τις απώλειες στους παρόχους, ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός (Αρχή της Αναλογικότητας). Ενώ όμως όλοι έχασαν από τις μειώσεις τιμών ισο-αναλογικά, τα Φαρμακεία έχασαν επιπλέον και λόγω της συμπίεσης του ποσοστού κέρδους τους, και έτσι οι εταιρείες (κυρίως πολυεθνικές με μη-παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα μας) αναπλήρωσαν υπογείως μέρος των απωλειών τους καρπούμενες προνομιακά αυτή την επιπλέον απώλεια των Φαρμακείων. Ενώ η συνολική δαπάνη μειώθηκε περίπου 43,5% μέσα σε τρία χρόνια: i) Οι εταιρείες έχασαν μόλις 34% των εσόδων τους από αυτή (που αυξάνεται εκ των υστέρων ελαφρώς από τις κρατήσεις μέσω rebate), ii) ενώ τα Φαρμακεία έχασαν ένα ολόκληρο 65% των εσόδων τους από αυτή.

19 ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ: Παρόλο που το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων μειώθηκε, επειδή η τελική τιμή του φαρμάκου καθορίζεται από το ύψος της εργοαστασιακής τιμής, παρατηρήθηκε αναπόφευκτα το φαινόμενο, σε αρκετά φάρμακα το ποσοστό κέρδους των Φαρμακείων να μειωθεί μεν, αλλά η τελική τιμή τους τελικά να...αυξηθεί (πχ. Φάρμακα Υψηλού Κόστους), σε βάρος του Ασφ. Συστήματος(!). Η μείωση δηλαδή του ποσοστού κέρδους των Φαρμακείων αποδείχθηκε στην πράξη άγονο μέτρο στην προσπάθεια συγκράτησης της δαπάνης. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Τα Φαρμακεία με μόλις το 1/5 των εισπράξεων των Φαρμακευτικών Εταιρειών απασχολούν πάνω από το 2πλάσιο ανθρώπινο δυναμικό από αυτές (≈ εργαζόμενοι ή ≥ 60% του ανθρώπινου δυναμικού στον χώρο του φαρμάκου, Στ.: Icap-Group, 2013). Συνεπώς, η συμπίεση του ποσοστού κέρδους των Φαρμακείων (που πληρώνει τη μισθοδοσία) έχει αναπόφευκτα δυσανάλογα μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση στον χώρο του φαρμάκου. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ: Η αδυναμία κάλυψης των λειτουργικών εξόδων των Φαρμακείων, λόγω της συμπίεσης του ποσοστού κέρδους σωρευτικά με τις καθυστερήσεις πληρωμών, εξανεμίζει την απαραίτητη ρευστότητα για αγορά και στη σνέχεια χορήγηση φαρμάκων προς τους ασθενείς.

20 Η ΟΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ 4. ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

21

22 Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Τρίτη 23 Απριλίου Η φτώχεια κόβει φάρμακα και αυξάνει τη θνησιμότητα Δραματική επιστολή 120 πανεπιστημιακών Πέμπτη 28 Μαρτίου ΧΑΡΑΤΣΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ Ακριβότερα 753 φάρμακα Σημ.: Οι συμμετοχές των ασθενών στα φάρμακα (co-payment) αυξήθηκαν 3 συνεχόμενες φορές, με 3 συνεχόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις, από τον Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα, σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και άνω του 100%. Ιδιαίτερα έχουν πληγεί οι χρόνιοι πάσχοντες που αποτελούν και την πλειοψηφία των ασθενών που χρειάζονται συνεχή αγωγή (κάθε μήνα) για να ρυθμίσουν την πάθησή τους. Πληγέντες: εκατομύρια ασθενείς.

23 Η ΟΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ 5. ΤΟ ΜΕΓΑ ΦΑΡΜΑΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΛΑΘΟΣ: ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΩΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΑΕΠ

24 Α) ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ: ΦΑΡΜ
Α) ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ: ΦΑΡΜ. ΔΑΠΑΝΗ-ΑΕΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ Σύμφωνα με τους επίσημα δημοσιευμένους πίνακες του Ο.Ο.Σ.Α. (Health at a Glance, Global and European Case ) το 2007 σε 21 χώρες της Ευρώπης οι Φαρμακευτικές Δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν κατά μέσο όρο 1,48% του ΑΕΠ. Το 2008 σε 27 Χώρες ήταν 1,6% του ΑΕΠ και το 2009 σε 24 Χώρες της ΕΕ ήταν 1,7% του ΑΕΠ. Η σημαντική αυτή απόκλιση της παραδοχής του μνημονίου σε σχέση με τα παραπάνω επίσημα στοιχεία ΟΟΣΑ καθιστά αναξιόπιστη στην πράξη την επίκληση του 1% ως παραδεκτό μέτρο σύγκλισης . Υπάρχουν χώρες που αποτυπώνουν χαμηλότερο ποσοστό φαρμακευτικών δαπανών επί του ΑΕΠ τους συγκριτικά με την Ελλάδα, αλλά το ΑΕΠ αυτό είναι κατά πολύ υψηλότερο σε μέγεθος σε σχέση με τη χώρα μας και επομένως η σύγκριση μεταξύ τους αποτελεί σύγκριση ανόμοιων πραγμάτων (πχ. Ολλανδία 2007) 1,1 % φαρμακευτική δαπάνη επί του ΑΕΠ το οποίο είναι 64% μεγαλύτερο του Ελληνικού. Οι ετήσιες υγειονομικές ανάγκες ενός συγκεκριμένου πληθυσμού διαμορφώνονται ανεξάρτητα από τις οικονομικές παραμέτρους της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας αυτού, λόγω της εξαιρετικής ιδιομορφίας της αναφοράς τους στη συγκρότηση των συστημάτων υγείας και των πραγματικών αναγκών της Δημόσιας υγείας του συγκεκριμένου πληθυσμού.

25 Β) ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ: ΦΑΡΜ
Β) ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ: ΦΑΡΜ. ΔΑΠΑΝΗ-ΑΕΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ Η επισφάλεια τέτοιων συγκρίσεων και αναλογιών φέρει την οποιαδήποτε προσπάθεια σύγκλισης των Ελληνικών ποσοστιαίων μεγεθών σε σοβαρότατα ερωτηματικά και αμφισβητήσεις κάλυψης μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων σε φαρμακευτική περίθαλψη. Αν με τέτοιο τρόπο επιδιώκεται ορθολογισμός της φαρμακευτικής Δαπάνης τότε απειλείται σοβαρά η κατάργηση της καθολικότητας στην πρόσβαση της φαρμακευτικής περίθαλψης (Σ.Σ.: Θεμελιώδες Ανθρώπινο Δικαίωμα) και υποβάθμισης της ποιότητας τα ων παρεχομένων υπηρεσιών. ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΙΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ - ΣΥΝΘΕΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ: Έγκυρη και ασφαλής είναι η σύγκριση - σύγκλιση με μεγέθη που περιλαμβάνουν περισσότερες παραμέτρους και αξιόπιστους δείκτες που καλύπτουν πληρέστερα το θέμα όπως π.χ. η μέση τιμή ανά τεμάχιο, η μέση κατανάλωση τεμαχίων ανά κάτοικο, η μέση ταχύτητα διείσδυσης νέων μορίων με πρωτοεμφανιζόμενο και συγκριτικά καλύτερο μηχανισμό δράσης η διακύμανση της φαρμακευτικής δαπάνης συγκριτικά με τη διακύμανση της δαπάνης των υπολοίπων ιατρικών πράξεων οι οποίες μπορούν να επηρεαστούν από την ποιότητα παροχής φαρμακευτικών υπηρεσιών.

26


Κατέβασμα ppt "ΕΛΛΑΔΑ 2012-2013: ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ (5 απο τουσ κυριουσ αλληλοσυνδεομενουσ λογουσ) TACD, MAY 31th 2013,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google