Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΟ ΕΝΔΟΚΥΤΤΑΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΚΥΤΤΑΡΙΟ ΥΓΡΟ. Το 70% του βάρους του ανθρώπινου οργανισμού είναι υγρό. ΟΛΙΚΟ ΥΓΡΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Εξωκυττάριο υγρό: το υγρό συστατικό.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΟ ΕΝΔΟΚΥΤΤΑΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΚΥΤΤΑΡΙΟ ΥΓΡΟ. Το 70% του βάρους του ανθρώπινου οργανισμού είναι υγρό. ΟΛΙΚΟ ΥΓΡΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Εξωκυττάριο υγρό: το υγρό συστατικό."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΟ ΕΝΔΟΚΥΤΤΑΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΚΥΤΤΑΡΙΟ ΥΓΡΟ

2 Το 70% του βάρους του ανθρώπινου οργανισμού είναι υγρό. ΟΛΙΚΟ ΥΓΡΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Εξωκυττάριο υγρό: το υγρό συστατικό του αίματος και το υγρό που βρίσκεται ανάμεσα στα κύτταρα Ενδοκυττάριο υγρό: το υγρό που βρίσκεται μέσα στα κύτταρα

3 ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΥΓΡΩΝ ΕΞΩΚΥΤΤΑΡΙΟ ΥΓΡΟ ΕΝΔΟΚΥΤΤΑΡΙΟ ΥΓΡΟ Μεγάλη ποσότητα νατρίου (Να) Μεγάλη ποσότητα καλίου (Κ) Χαμηλή ποσότητα καλίου (Κ)Χαμηλή ποσότητα νατρίου (Να) Μεγάλες ποσότητες ιόντων και θρεπτικών συστατικών ( Ο2, γλυκόζη, λιπαρά οξέα, αμινοξέα) Μικρότερες ποσότητες ιόντων και θρεπτικών συστατικών.

4

5 Η κυτταρική μεμβράνη διαχωρίζει το ενδοκυττάριο από το εξωκυττάριο υγρό. Η κυτταρική μεμβράνη δεν αφήνει τις ουσίες να κυκλοφορούν ελεύθερα από μέσα της αλλά επιτρέπει εκλεκτικά σε ορισμένες ουσίες να περνούν και διαθέτει και ειδικούς μηχανισμούς για τη μεταφορά των ουσιών μέσα από αυτήν.

6 ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΟΥΣΙΩΝ Οι βασικοί μηχανισμοί με τους οποίους γίνεται η μεταφορά ουσιών μέσα από την κυτταρική μεμβράνη είναι: Η διάχυση (παθητική μεταφορά χωρίς την κατανάλωση ενέργειας) Η ενεργητική μεταφορά (που απαιτεί κατανάλωση ενέργειας)

7 1. ΔΙΑΧΥΣΗ Απλή διάχυση: είναι το φαινόμενο κατά το οποίο σε δυο διαλύματα διαφορετικής πυκνότητας που χωρίζονται από ημιδιαπερατή μεμβράνη παρατηρείται μετακίνηση ουσίας από εκεί που η πυκνότητα είναι υψηλότερη προς τα εκεί που είναι χαμηλότερη. Διευκολυνόμενη διάχυση: όταν οι ουσίες για να περάσουν τη μεμβράνη χρειάζονται τη βοήθεια μιας πρωτεΐνης της μεμβράνης με την οποία συνδέονται και τις περνά μέσα στο κύτταρο. Αυτή η πρωτεΐνη ονομάζεται φορέας.

8 2. ΏΣΜΩΣΗ Ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο σε δυο διαλύματα διαφορετικής πυκνότητας που χωρίζονται με ημιδιαπερατή μεμβράνη παρατηρείται μετακίνηση του διαλύτη από το αραιότερο στο πυκνότερο διάλυμα. Έτσι μετακινείται το νερό.

9 Παθητική μεταφορά δε χρειάζεται ενέργεια Διάχυση Μεταφέρονται οι διαλυμένες ουσίες Ώσμωση Μεταφέρονται τα μόρια του νερού μεγάλη συγκέντρωση μικρή συγκέντρωση μεγάλη συγκέντρωση


Κατέβασμα ppt "ΤΟ ΕΝΔΟΚΥΤΤΑΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΚΥΤΤΑΡΙΟ ΥΓΡΟ. Το 70% του βάρους του ανθρώπινου οργανισμού είναι υγρό. ΟΛΙΚΟ ΥΓΡΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Εξωκυττάριο υγρό: το υγρό συστατικό."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google