Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΜΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΚΕΤΑΝΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΜΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΚΕΤΑΝΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΜΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΚΕΤΑΝΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ

2 Να σημειωθεί ότι το ρέμα ΚΕΤΑΝΗ μέσω άλλων ρεμάτων καταλήγει στον ποταμό Λάδωνα, σχέδιο-1 Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) θα δημιουργήσει τις παρακάτω μορφές ρύπανσης:

3 1.Αισθητική Ρύπανση: Η ρύπανση αυτή θα προέλθει από τα οικοδομικά έργα τις μηχανολογικές κατασκευές και την κίνηση των απορριμματοφόρων οχημάτων (ράμπες, χοάνες, containers, απορριμματοφόρα, εκσκαφή, τοιχοποιία στήριξης). 2.Ηχητική Ρύπανση: Η ρύπανση αυτή θα προέλθει από την κίνηση αυτοκινήτων, το άδειασμα των απορριμματοφόρων, τις συμπιέσεις, ….).

4 3. Χημική Ρύπανση: Η ρύπανση αυτή θα προέλθει: α) Από τους αέριους ρύπους που εκλύονται από τα απορρίμματα. Οι ρύποι αυτοί εκλύονται τόσο από τα απορρίμματα που αδειάζουν τα απορριμματοφόρα (πόσο χρόνο έχουν παραμείνει στους ανά τόπο κάδους;) όσο και από την συμπίεση των απορριμμάτων στα containers, τα οποία δεν είναι αεροστεγή. Οι ρύποι αυτοί μεταφέρονται, απορροφώνται από τα φυτά και αναπνέονται από τους ζωικούς οργανισμούς. Η περιοχή είναι εύφορη και καλύπτεται από ελαιώνες.

5 β) Από τις σκόνες. Πρόκειται για ρύπους που θα παράγονται από την εκφόρτωση των απορριμμάτων στις χοάνες του ΣΜΑ. Οι παραγόμενες σκόνες θα μεταφέρονται, θα επικάθονται στην χλωρίδα της περιοχής και θα αναπνέονται από τους ζωικούς οργανισμούς. Η Κέτανη και η κοντινή περιοχή αποτελούν τόπους ελαιώνων των χωριών Δόξα- Καλλιάνη- Τουμπίτσι.

6 γ) Από τους υγρούς ρύπους. Οι υγροί ρύποι παράγονται: 1.Από τον μηχανολογικό εξοπλισμό (πχ. διαρροές λαδιών και καυσίμων στα απορριμματοφόρα οχήματα) 2.Διαρροές λαδιών από το σύστημα συμπίεσης των containers. 3.Πλύσιμο των χοανών. 4.Πλύσιμο των χώρων του ΣΜΑ (πχ. ράμπες εκφόρτωσης και φόρτωσης).

7 5. Από τη διαφυγή απορριμμάτων στις χοάνες και την ρίψη αυτών στο δάπεδο όπου από εκεί μπορούν να παρασυρθούν από τις βροχοπτώσεις. 6. Από ατυχήματα που μπορούν να συμβούν στο μηχανολογικό εξοπλισμό στα απορριμματοφόρα οχήματα και στα containers. 7. Από την συμπίεση των απορριμμάτων. Κανένας δεν εγγυάται ότι στους κάδους των απορριμματοφόρων δεν θα υπάρχουν υλικά τα οποία θα δημιουργήσουν υγρά παράγωγα.

8 8. Ιδιαίτερη κατηγορία υγρών ρύπων είναι τα ιατρικά απόβλητα. Κανένας δεν εγγυάται ότι δεν θα υπάρχουν αυτά στους κάδους που συλλέγουν «σκουπίδια» τα απορριμματοφόρα. Η μεταφορά των ρύπων θα γίνεται μέσω των υδάτων, του εδάφους και του αέρος. Την μεταφορά αυτών θα ενισχύουν τα πουλιά, τα έντομα και τα τρωκτικά.

9 Όλοι οι προαναφερόμενοι ρύποι θα μεταφερθούν μέσω του αέρος στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο της περιοχής μας (άγρια και ήμερη πανίδα και χλωρίδα). Θα περάσει επίσης μέσω των βροχών και του υδροφόρου ορίζοντα στις πηγές και στα νερά των ρεμάτων, ΚΕΤΑΝΗ, ΣΟΥΦΡΑ, ΚΟΚΛΑ, ΣΠΗΛΙΕΣ, ΘΡΑΣΥΜΙ. Από τις πηγές των αναφερόμενων ρεμάτων υδρεύεται το χωριό ΤΟΥΜΠΙΤΣΙ και αρδεύεται όλη η περιοχή του «ΚΑΜΠΟΥ».

10 Είναι ξεκάθαρο από τα προηγούμενα ότι οι παραγόμενοι από τον ΣΜΑ ρύποι θα μεταφερθούν στην τροφική αλυσίδα ζώων και ανθρώπων της περί τον ΣΜΑ στενής και ευρύτερης περιοχής. Να σημειωθεί ότι τα προαναφερόμενα ρέματα καταλήγουν στον ποταμό ΛΑΔΩΝΑ και ότι ο ΣΜΑ ευρίσκεται «σχεδόν» πάνω στο ρέμα της ΚΕΤΑΝΗΣ (δες Σχέδιο 1).


Κατέβασμα ppt "Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΜΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΚΕΤΑΝΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google