Κατέβασμα παρουσίασης
Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε
ΔημοσίευσεΖηνοβία Ζάρκος Τροποποιήθηκε πριν 8 χρόνια
1
Ανάπτυξη μικροοργανισμών σε θρεπτικά υποστρώματα Δρ. Αγγελική Γεροβασίλη
2
Μικροβιακή Καλλιέργεια Μια μικροβιακή καλλιέργεια αποτελεί τα δοχείο καλλιέργειας, το θρεπτικό υπόστρωμα και το εμβόλιο του μικροοργανισμού Δοχείο καλλιέργειας –α) κωνική φιάλη –β) τρυβλίο Petri –γ) δοκιμαστικός σωλήνας –δ) σωλήνας γενικής χρήσεως Εμβολιασμός μικροοργανισμού: μικρή ποσότητα εναιωρήματος στο θρεπτικό υλικό Θρεπτικό υλικό
3
Προετοιμασία Θρεπτικού υλικού Ανάγνωση συνταγής υποστρώματος Ζύγιση συστατικών Διάλυση συστατικών Διαύγαση Θρεπτικού υλικού (μερικές φορές) Αποστείρωση (121 ο C για 15 λεπτά) Διανομή θρεπτικού υλικού Έλεγχος στειρότητας (37 ο C για 24 ώρες) Διατήρηση υλικού (ψυγείο)
4
Καθαρή Καλλιέργεια Α) διαδοχικές αραιώσεις
5
Καθαρή Καλλιέργεια Β) Μέθοδος παράλληλων γραμμών σε στερεό θρεπτικό υπόστρωμα
8
Μορφολογία αποικιών
9
Μικροβιακή Ανάπτυξη
10
Στάδια μικροβιακής ανάπτυξης –Λανθάνουσα φάση: Δεν υπάρχει ανάπτυξη, προσαρμογή και προετοιμασία –Φάση Επιτάχυνσης: αρχή ανάπτυξης –Φάση Εκθετικής ανάπτυξης: έντονη ανάπτυξη –Φάση Επιβράδυνσης: ελάττωση του ρυθμού ανάπτυξης –Φάση Στασιμότητας: ο πληθυσμός παραμένει μεταβολικά ενεργός αλλά δεν αυξάνεται –Φάση Θανάτου: η βιωσιμότητα ελαττώνεται
11
Τρόποι μετάδοσης μικροοργανισμών 1. άμεση επαφή 2. εισπνοή σταγονιδίων 3. κατάποση μολυνσμένης τροφής 4. εκδορές π.χ τέτανος 5. αρθρόποδα πχ ψύλλοι, ελονοσία
12
Παράγοντες υπεύθυνοι για λοιμογόνο δράση βακτηρίων Λοίμωξη: η είσοδος και ανάπτυξη (πολλαπλασιασμός) ενός μικροοργανισμού στον οργανισμό του ανθρώπου. Εξαρτάται: 1. αριθμός μικροοργανισμών 2. Λοιμογόνος δύναμη μικροοργανισμών. πχ. Σαλμονέλα: Λοίμωξη με λιγότερους από 1000 οργανισμούς, Σιγκέλα: Λοίμωξη με 10 οργανισμούς
13
Κλινική πορεία λοιμωδών νοσημάτων α) Λοίμωξη β) Χρόνος επώασης γ) πρόδρομος περίοδος δ) οξεία φάση ε) περίοδος απόκλισης ζ) περίοδος ανάρρωσης
Παρόμοιες παρουσιάσεις
© 2024 SlidePlayer.gr Inc.
All rights reserved.