Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

I Αναπνοή-Διαπνοή των νωπών οπορωκηπευ- τικών προϊόντων ΙΙ Φυσιολογικές ασθένειες ΙΙΙ Συντήρηση.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "I Αναπνοή-Διαπνοή των νωπών οπορωκηπευ- τικών προϊόντων ΙΙ Φυσιολογικές ασθένειες ΙΙΙ Συντήρηση."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 I Αναπνοή-Διαπνοή των νωπών οπορωκηπευ- τικών προϊόντων ΙΙ Φυσιολογικές ασθένειες ΙΙΙ Συντήρηση

2 Μεταβολές που παρατηρούνται κατά την ωρίμανση κλιμακτηριακών και μη κλιμακτηριακών καρπών.

3 Aναπνοή-κλιμακτήριος Η αναπνοή είναι η λειτουργία εκείνη με την οποία αποθηκευμένες οργανικές ουσίες διασπώνται σε απλούστερες ενώσεις με ταυτόχρονη παραγωγή ενέργειας. Η αναπνοή είναι σχετικά έντονη κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης του καρπού και βαθμιαία περιορίζεται οπότε αρχίζει μια οξειδωτική δράση των σακχάρων.

4 Ταξινόμηση ανάλογα με το είδος του φυτικού οργάνου. Φυλλώδη λαχανικά: Σπανάκι, Μαρούλι, Λάχανο, Σέλινο, Μαϊντανός κ.α. Βλαστοί: Σπαράγγι. Άνθη: Αγκινάρα, Μπρόκολο, Κουνουπίδι. Καρποί: τομάτα, πιπεριά, μπανάνα, σταφύλι κ.α. Ριζώματα: καρότα, ραπανάκια, παντζάρια κ.α. Κόνδυλοι: πατάτα, γλυκοπατάτα.

5 Χημική σύσταση των οπωροκηπευτικών προϊόντων Υδατάνθρακες Πρωτεϊνες Λίπη Οργανικά οξέα Βιταμίνες και ανόργανα άλατα Νερό Μετασυλλεκτικές φυσιολογικές διαδικασίες υποβάθμισης του προϊόντος Αναπνοή Αιθυλένιο Διαπνοή Φυσιολογική γήρανση Μηχανικές πιέσεις

6 6 Ειδικές πληροφορίες συντήρησης Φρούτων και Λαχανικών Η πρόψυξη βοηθάει στην καλύτερη συντηρησιμότητα των καρότων. Αυτή γίνεται με νερό (υδρόψυξη) και σε θερμοκρασία 1 °C. Πλήρως ώριμες ρίζες συντηρούνται ικανοποιητικά επί 4-6 μήνες σε θερμοκρασία 0-1° C και Σχετ. Υγρασία 95%.

7 7 Ειδικές πληροφορίες συντήρησης Φρούτων και Λαχανικών Τα καρότα παγώνουν σε θερμοκρασία -1 έως -1,5° C. Τραυματισμένα καρότα είναι ευάλωτα σε μυκητολογικές ασθένειες. Πίκρανση. Τα καρότα δεν πρέπει να συναποθηκεύονται με προϊόντα που παράγουν αιθυλένιο, διότι τότε σχηματίζεται η ισοκουμαρίνη που προσδίδει πικράδα.

8 8 Συντήρηση οπωροκηπευτικών σε απλές αποθήκες Κρεμμύδια, σκόρδα Τοποθετούνται σε διάτρητους σάκους νια να αερίζονται ή πλέκονται σε αρμάδες (σκόρδα) και κρεμιούνται στην αποθήκη. Τα προϊόντα αυτά πρέπει να έχουν υγρασία 60-65%, οπότε μέριμνα χρειάζεται κατά την αποθήκευση να μην αυξηθεί η υγρασία τους, γιατί τότε προσβάλλονται από μύκητες ή βακτήρια και φυσικά καταστρέφονται.

9 9 Τρόπος προσβολής Ορισμένοι μύκητες μπορούν να προσβάλουν υγιείς καρπούς κατά τη ψυχρή συντήρηση τους, ακόμα και με απουσία πληγών ή προσβολών στους καρπούς. Ο βοτρύτης (Botrytis cinerea) και ο Mucor piriformis στα γιγαρτόκαρπα, η μονϊλια (Monilinia fructicola) στα πυρηνόκαρπα και το πενικίλιο (Penicillium digitatum) στα εσπεριδοειδή μπορούν να μεταφερθούν από έναν αποδιοργανωμένο ιστό ενός καρπού σε ένα γειτονικό υγιή καρπό.

10 10 Μετασυλλεκτικές ασθένειες Γιγαρτόκαρπων Aσθένεια Mύκητας Mucor rot Mucor piriformis Αλτερνάρια (Alternaria fruit rot)Alternaria spp Γκρίζα μούχλα (gray mold)Botrytis cinerea Κλαδοσπόριο (cladosporium fruit rot) Cladosporium herbarum Λευκή σήψη (white rot)Botryosphaeria ribis Μαύρη σήψη (black rot)Physalospora obtusa Μπλέ μούχλα (blue mold)PeniciIlium expansum Πικρή σήψη (bitter rot)Glomerella cingulata

11 11 Μετασυλλεκτικές ασθένειες Πυρηνόκαρπων Ασθένεια Μύκητας φαία σήψη (brown rot)Monilinia fructicola Γκρίζα μούχλα (gray mold)Botrytis cinerea Rhizopus rotRhizopus stolonIter Αλτερνάρια (Alternaria rot)Alternaria spp.

12 12 Μετασυλλεκτικές ασθένειες Εσπεριδοειδών Ασθένεια Μύκητας Stem end rotPhomopsis citri Αλτερνάρια (Alternaria-black rot) Alternaria citri Μπλε μούχλα (blue mold)Penicillium itaIicum Πράσινη μούχλα (green mold)Penicillium digitatum Πικρή σήψη (sour rot)Geotrichum candidum

13 13 Τροποποιημένη ή Ελεγχόμενη ατμόσφαιρα - H «Τροποποιημένη Ατμόσφαιρα» (ΤΑ) ή «Ελεγχόμενη Ατμόσφαιρα»(ΕΑ) χρησιμοποιούνται στην συντήρηση καρπών σε περιβάλλον με μειωμένη συγκέντρωση Ο 2 και αυξημένη συγκέντρωση CΟ 2. - Η ελεγχόμενη ατμόσφαιρα διαφέρει από τη Τροποποιημένη Ατμόσφαιρα διότι παρέχει μεγαλύτερη ακρίβεια στον έλεγχο των επιδιωκομένων συγκεντρώσεων των αερίων.

14 14 Τροποποιημένη ή Ελεγχόμενη ατμόσφαιρα Στη τροποποιημένη ή ελεγχόμενη ατμόσφαιρα προσθέτονται ή αφαιρούνται αέρια με σκοπό να δημιουργηθεί γύρω από το προϊόν ατμοσφαιρική σύσταση η οποία να διαφέρει από αυτή της ατμόσφαιρας ( 21% 0 2 και 0,03% C0 2 ). Συνήθως, οι τροποποιήσεις που γίνονται περιλαμβάνουν μείωση του οξυγόνου και αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα. Tα αποτελέσματα ήταν καλύτερα όταν στα ψυγεία η συγκέντρωση του οξυγόνου έφθανε στο επίπεδο 2-3%, ενώ για ορισμένα είδη καρπών βρέθηκε ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις C0 2 πάνω από 3% προξενούν φυσιολογικές ασθένειες. Έτσι συγκεντρώσεις 2-3% Ο 2 και C0 2 βρέθηκε ότι ήταν κατάλληλες για συντήρηση των περισσοτέρων ποικιλιών μήλων και αχλαδιών.


Κατέβασμα ppt "I Αναπνοή-Διαπνοή των νωπών οπορωκηπευ- τικών προϊόντων ΙΙ Φυσιολογικές ασθένειες ΙΙΙ Συντήρηση."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google