Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ δραστηριότητα ενότητας 6 επιμόρφωσης επιμορφωτών β' επιπέδου στις Τ.Π.Ε Κωνσταντίνα Ματσούκα φιλόλογος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ δραστηριότητα ενότητας 6 επιμόρφωσης επιμορφωτών β' επιπέδου στις Τ.Π.Ε Κωνσταντίνα Ματσούκα φιλόλογος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ δραστηριότητα ενότητας 6 επιμόρφωσης επιμορφωτών β' επιπέδου στις Τ.Π.Ε Κωνσταντίνα Ματσούκα φιλόλογος

3 Ποιοι κίνδυνοι απειλούν τον Η/Υ σας;

4 Ιοί(virus) Σκουλήκια(worms) Κατασκοπευτικά προγράμματα(adware-spyware) Phishing Δούρειοι Ίπποι Dialers Spam

5 Ο ιός δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα εκτελέσιμο κώδικα, ένα μικρό πρόγραμμα δηλαδή, το οποίο έχει δημιουργηθεί για να αλλάξει τον τρόπο κατά τον οποίο λειτουργεί ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, χωρίς την άδεια ή τη γνώση του χρήστη και το οποίο αντιγράφει τον εαυτό του, χωρίς να τον αντιλαμβάνεται ο χρήστης. Οι ιοί προσκολλώνται σε αρχεία και προγράμματα που διαθέτει ο χρήστης στον υπολογιστή του και συνήθως ακολουθούν κάποια βήματα ώστε να μην είναι αντιληπτοί από το χρήστη. Ορισμένοι ιοί έχουν δημιουργηθεί με σκοπό να επηρεάσουν και να καταστρέψουν το σύστημα του χρήστη. Για παράδειγμα, υπάρχουν ιοί που σβήνουν αρχεία και δεδομένα από το σκληρό δίσκο του χρήστη. Άλλοι ιοί απλώς προσπαθούν να δημιουργήσουν αντίγραφα του εαυτού τους. Ακόμα και αυτοί οι ιοί μπορεί να είναι επικίνδυνοι, καθώς συχνά έχουν απρόσμενες επιπτώσεις και πάντα χρησιμοποιούν τους πόρους του υπολογιστή (π.χ. χώρο στο δίσκο), χωρίς τη γνώση ή συγκατάθεση του χρήστη.

6 ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ Ένα «σκουλήκι» όπως και ένας απλός ιός, έχει σχεδιαστεί για να αντιγράφει τον εαυτό του από τον έναν υπολογιστή στον άλλον, αλλά αυτό γίνεται αυτόματα. Μόλις ένας ιός τύπου worm εισέλθει στο σύστημά σας, μπορεί να μετακινηθεί μόνος του. Ο μεγάλος κίνδυνος των ιών τύπου worm είναι η ικανότητά τους να αναπαράγονται σε μεγάλο βαθμό. Για παράδειγμα, ένας ιός τύπου worm μπορεί να αποστείλει αντίγραφα του εαυτού του σε όλους όσους είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου. Ένας ιός τύπου worm διαδίδεται χωρίς την παρέμβαση του χρήστη και διανέμει ολοκληρωμένα αντίγραφα του εαυτού του (ίσως τροποποιημένα) στα δίκτυα. Ένας ιός τύπου worm μπορεί να καταναλώσει όλη μνήμη τον υπολογιστή σας να κολλήσει.

7 ΔΟΥΡΕΙΟΙ ΙΠΠΟΙ Tο όνομα Trojan Horses προέρχεται από την Ιλιάδα του Ομήρου. Στο χώρο των υπολογιστών, το Trojan Horse (συχνά αποκαλούμενο απλά «Trojan») είναι ένα πρόγραμμα (ή κατά περίπτωση ένα έγγραφο) το οποίο φαίνεται να είναι αβλαβές ή ακόμα και χρήσιμο, αλλά στην πραγματικότητα έχει κακές προθέσεις, όπως το να σβήσει το σκληρό δίσκο του χρήστη. Η διαφορά μεταξύ ενός Trojan και ενός ιού είναι ότι: Ο ιός αντιγράφει τον εαυτό του χωρίς να το γνωρίζει ο χρήστης. Ένα Trojan αντιγράφεται από τους χρήστες σκόπιμα – παρόλο βέβαια που δεν γνωρίζουν τις κρυφές του κακές προθέσεις.

8 SPYWARE-ADWARE Τα κατασκοπευτικά προγράμματα είναι μικρά προγράμματα που μπαίνουν στον Η/Υ χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Τα προγράμματα αυτά έχουν στόχο να υποκλέψουν πληροφορίες ή να ελέγξουν τη λειτουργία του Η/Υ. Τα spyware και adware προγράμματα δεν είναι πάντοτε επικίνδυνα για τη λειτουργία του Η/Υ. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν παύουν να επιβαρύνουν τη λειτουργία του Η/Υ και του δικτύου, κυρίως στέλνοντας πληροφορίες στο δημιουργό τους.

9 PHISHING Ο όρος Phishing χρησιμοποιείται για να δηλώσει μια προσπάθεια απόσπασης- υποκλοπής προσωπικών στοιχείων τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε μη εξουσιοδοτημένες οικονομικές συναλλαγές.

10 DIALERS Τα προγράμματα αυτά δουλεύουν μόνο όταν υπάρχει σύνδεση του υπολογιστή με το Internet μέσω τηλεφωνικής γραμμής. Τα προγράμματα αυτά διακόπτουν την σύνδεση με το Internet (μέσω του provider) που έχει χαμηλό κόστος και παίρνουν κανονικά τηλέφωνο.

11 Spam είναι μια δικτυακή κατάχρηση, φάρσα ή ακόμα και απάτη. Με τον όρο Spam μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ενέργειες που σχετίζονται με κατάχρηση email (spam email), messengers (spim), forum, κινητά τηλέφωνα, μηχανές αναζήτησης κτλ. Η κατάχρηση αυτή γίνεται συνήθως, αλλά όχι αποκλειστικά, με σκοπό να διαφημιστούν ιστοσελίδες, προϊόντα ή υπηρεσίες και έχει κριθεί παράνομη για διάφορους λόγους κριθεί παράνομη για διάφορους λόγους.

12 Ποια συμπτώματα παρουσιάζει ο Η/Υ σας όταν έχει προσβληθεί από ιούς;

13  Εάν έχετε εξωτερικό μόντεμ, ενδέχεται να παρατηρήσετε ότι οι λυχνίες αναβοσβήνουν πάρα πολύ, ενώ το μόντεμ δεν χρησιμοποιείται.  Ενδέχεται να διανέμετε πειρατικό λογισμικό χωρίς να το γνωρίζετε

14  Τα Windows δεν ξεκινούν εξαιτίας απώλειας ορισμένων κρίσιμων αρχείων συστήματος και εμφανίζεται ένα μήνυμα λάθους, το οποίο παραθέτει τα αρχεία που λείπουν.  Ο υπολογιστής ξεκινά κανονικά ορισμένες φορές, αλλά κάποιες άλλες σταματά να ανταποκρίνεται πριν να εμφανιστούν τα εικονίδια και η γραμμή εργασιών της επιφάνειας εργασίας.

15  Η εγκατάσταση νέων προγραμμάτων δεν πραγματοποιείται σωστά.  Γίνεται απροσδόκητη επανεκκίνηση των Windows.  Ορισμένα προγράμματα, τα οποία λειτουργούσαν κανονικά, συχνά σταματούν να ανταποκρίνονται.  Εάν προσπαθήσετε να καταργήσετε και να επανεγκαταστήσετε το λογισμικό, το ζήτημα εξακολουθεί να εμφανίζεται.

16  Εμφανίζονται παράξενα παράθυρα διαλόγου ή μηνύματα στην οθόνη.  Κάποιος σας ενημερώνει ότι έλαβε πρόσφατα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από εσάς τα οποία δεν έχετε αποστείλει.  Γι΄αυτό... Οι παρακάτω τύποι αρχείων δεν θα πρέπει να ανοίγονται εκτός αν έχουμε πιστο -ποιήσει την εγκυρότητα του αποστολέα..EXE.PIF.BAT.VBS.COM  Εμφανίζονται νέα εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας, τα οποία δεν τοποθετήσατε εσείς

17 Το βασικότερο σημάδι ανίχνευσης ιού...  Το πρόγραμμα προστασίας από ιούς υποδεικνύει ότι υπάρχει ιός.

18 Απλές συμβουλές ασφαλείας Μην επισκέπτεστε κάθε ιστοσελίδα που σας προτείνει ένας άγνωστος. Μπορεί να περιέχει κώδικα ιού, ο οποίος ΔΕΝ φαίνεται με την απλή ματιά. Μην επισκέπτεστε κάθε ιστοσελίδα που σας προτείνει ένας άγνωστος. Μπορεί να περιέχει κώδικα ιού, ο οποίος ΔΕΝ φαίνεται με την απλή ματιά. Διατηρείτε και ανανεώνετε συχνά μια δισκέτα για αποκατάσταση ζημιών από ιούς, την οποία προσφέρουν συνήθως τα ίδια τα αντιβιοτικά προγράμματα. Διατηρείτε και ανανεώνετε συχνά μια δισκέτα για αποκατάσταση ζημιών από ιούς, την οποία προσφέρουν συνήθως τα ίδια τα αντιβιοτικά προγράμματα. Χρησιμοποιείτε 2 διαφορετικά προγράμματα antivirus, αλλά με μόνο ένα να ελέγχει συνεχώς το δίσκο. Χρησιμοποιείτε 2 διαφορετικά προγράμματα antivirus, αλλά με μόνο ένα να ελέγχει συνεχώς το δίσκο. Κάνετε συχνά update στο λειτουργικό σύστημα του Η/Υ σας (κυρίως στα Windows), ώστε να καλύπτονται τα όποια κενά ασφαλείας έχουν εντοπιστεί. Κάνετε συχνά update στο λειτουργικό σύστημα του Η/Υ σας (κυρίως στα Windows), ώστε να καλύπτονται τα όποια κενά ασφαλείας έχουν εντοπιστεί.

19 Απλές συμβουλές ασφαλείας Εάν νομίζετε ότι λάβατε ένα phishing e-mail, ΜΗΝ απαντήσετε σε αυτό. Στον Internet Explorer, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το κίτρινο λουκετάκι στην status bar. Ποτέ μην βάζετε προσωπικά δεδομένα ή αριθμούς καρτών σε pop-up windows.

20 Απλές συμβουλές ασφαλείας Σε περίπτωση που ΔΕΝ έχετε ήδη κάποιο αντιβιοτικό πρόγραμμα εγκατεστημένο στον Η/Υ σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα παρακάτω. Σε περίπτωση που ΔΕΝ έχετε ήδη κάποιο αντιβιοτικό πρόγραμμα εγκατεστημένο στον Η/Υ σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα παρακάτω.

21 Απλές συμβουλές ασφαλείας Πρώτη φροντίδα για την προστασία των ψηφιακών δεδομένων απέναντι στους κι νδύνους που εγκυμονεί το Διαδίκτυο δεν είναι άλλη από την επιλογή και την χρήσ η ενός firewall προγράμματος.Το firewall επίσης αποτελεί εργαλείο προστασίας κατά εισβολών στο σύστημα από hackers. Πρώτη φροντίδα για την προστασία των ψηφιακών δεδομένων απέναντι στους κι νδύνους που εγκυμονεί το Διαδίκτυο δεν είναι άλλη από την επιλογή και την χρήσ η ενός firewall προγράμματος.Το firewall επίσης αποτελεί εργαλείο προστασίας κατά εισβολών στο σύστημα από hackers. Επίσης, προτείνουμε να χρησιμοποιείτε και κάποιο ΕΠΙΠΛΕΟΝ πρόγραμμα anti-spyware, το οποίο ειδικεύεται στην ανίχνευση και προστασία του Η/Υ σας από προγράμματα που -αν και συνήθως δεν είναι ιοί- προκαλούν ανεπιθύμητες αλλαγές στα Windows. Επίσης, προτείνουμε να χρησιμοποιείτε και κάποιο ΕΠΙΠΛΕΟΝ πρόγραμμα anti-spyware, το οποίο ειδικεύεται στην ανίχνευση και προστασία του Η/Υ σας από προγράμματα που -αν και συνήθως δεν είναι ιοί- προκαλούν ανεπιθύμητες αλλαγές στα Windows.

22 δικτυογραφία Κέντρο Δικτύων ΕΜΠ Κέντρο Δικτύων ΕΜΠ Επιμορφωτικό υλικό για την εκπαίδευση των επιμορφωτών στα Πανεπιστημιακά Κέντρα Επιμόρφωσης. Τεύχος 1: Γενικό Μέρος Επιμορφωτικό υλικό για την εκπαίδευση των επιμορφωτών στα Πανεπιστημιακά Κέντρα Επιμόρφωσης. Τεύχος 1: Γενικό Μέρος Ομάδα ασφάλειας Η/Υ Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης Ομάδα ασφάλειας Η/Υ Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης Wikipaideia Wikipaideia


Κατέβασμα ppt "ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ δραστηριότητα ενότητας 6 επιμόρφωσης επιμορφωτών β' επιπέδου στις Τ.Π.Ε Κωνσταντίνα Ματσούκα φιλόλογος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google