Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1 ο Π.Δ.Σ.Π.Τ.Δ.Ε-Α.Π.Θ. ΜΠΑΣΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ 2015-16 ΣΤ’2.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1 ο Π.Δ.Σ.Π.Τ.Δ.Ε-Α.Π.Θ. ΜΠΑΣΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ 2015-16 ΣΤ’2."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1 ο Π.Δ.Σ.Π.Τ.Δ.Ε-Α.Π.Θ. ΜΠΑΣΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ 2015-16 ΣΤ’2

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ  ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  ΤΡΟΠΟΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ  ΙΣΤΟΡΙΑ  ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ  ΚΕΡΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ  ΕΘΙΜΑ  ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ  ΠΗΓΕΣ

3 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ  Συντεταγμένες: 39°35′28.60″N19°51′50.54″E  Αρχιπέλαγος: Ιόνιο Πέλαγος  Νησιωτικό σύμπλεγμα: Επτάνησα  Έκταση: 592 km 2  Υψόμετρο: 914 m  Πληθυσμός: 107.879(απογραφής 2001)  Πυκνότητα: 182 /km2  Υψηλότερη κορυφή: Παντοκράτορας

4 ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  Η Κέρκυρα είναι ένα από τα βορειότερα και δυτικότερα νησιά της Ελλάδας και του Ιονίου Πελάγους.  Βρίσκεται στην είσοδο της Αδριατικής θάλασσας, κοντά στις Ηπειρωτικές ακτές.

5 ΤΡΟΠΟΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ

6 ΙΣΤΟΡΙΑ*  Το νησί της Κέρκυρας κατοικήθηκε ήδη από την παλαιολιθική εποχή (70,000- 40,000 π.Χ.), όπως δείχνουν τα ευρήματα από το σπήλαιο του Αγίου Ματθαίου στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και οι ανασκαφές των οικισμών από τη νεολιθική εποχή και την Εποχή του Χαλκού στο Σιδάρι, Αφιώνα και Έρμονες.  Αυτές οι ανασκαφές επικυρώνουν τη θεωρία ότι το νησί ήταν ένα σημαντικό εμπορικό και οικονομικό κέντρο πολύ πριν από τον Τρωικό Πόλεμο, και ο πολιτισμός ήταν ένα ελληνικό και ιταλικό μίγμα.

7 ΙΣΤΟΡΙΑ** Το 750 π.Χ., οι Ερετριείς εισέβαλαν στο νησί, και το 734 π.Χ. οι Κορίνθιοι κατέλαβαν την Κέρκυρα. Κατά τη διάρκεια της ηγεμονίας του Κορίνθιου βασιλιά Χερσικράτη, το νησί είχε μια σημαντική εξέλιξη και οι κάτοικοι της Κέρκυρας ίδρυσαν αποικία στο κοντινό νησί της Λευκάδας.

8 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ*-ΠΑΛΑΙΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ Στα ανατολικά της Παλιάς Πόλης υψώνεται το πρώτο φρούριο της Κέρκυρας, το Παλιό ή Φορτέτσα (Fortezza), ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα της οχυρωματικής τέχνης τόσο της βυζαντινής εποχής όσο και της βενετσιάνικης.

9 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ**-ΝΈΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ Το Νέο Φρούριο της Κέρκυρας (Fortezza Nuova), που δεσπόζει στο λόφο του Αγίου Μάρκου, χτίστηκε από τους Βενετσιάνους το 16ο αιώνα, όταν έγινε επιτακτική η ανάγκη προστασίας της πόλης, την ασφάλεια της οποίας δεν μπορούσε πλέον να εξασφαλίσει το Παλιό Φρούριο.

10 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ***-ΜΟΝ ΡΕΠΟ Στην Παλαιόπολη, όπου «αναπαύονται» τα ίχνη της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας (8ος αι. π.Χ.) βρίσκεται το καταπράσινο κτήμα του Μον Ρεπό, το οποίο απλώνεται σε 258 στρέμματα πυκνής βλάστησης και πανέμορφων κήπων, τους οποίους στολίζουν διάσπαρτα θραύσματα της αρχαίας μνήμης.

11 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ****ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΜΕΝΕΚΡΑΤΗ Το μνημείο του Μενεκράτη χτίστηκε τον 6ο αιώνα π.χ, στη μνήμη του Μενεκράτη, που χάθηκε στη θάλασσα.

12 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ*****-ΤΟ (ΖΩΝΤΑΝΟ)ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ Το Casa Parlante είναι ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο. Στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης της Κέρκυρας, βαδίζοντας τη Strada Reale (την εμπορική ραχοκοκαλιά της πόλης και μέρος καθημερινών κοινωνικών συναντήσεων – Cale d’ Erbe o dei Mercanti, σημερινή Νικηφόρου Θεοτόκη), συναντάμε το Casa Parlante.

13 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ******-ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙ0  Το Λαογραφικό Μουσείο Αχαράβης εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2008 στην Αχαράβη της Κέρκυρας, απέναντι από τα Ρωμαϊκά Λουτρά σε ένα ιδιόκτητο κτήριο 1.000 τ.μ. Εμπνευστής, οραματιστής και δημιουργός του είναι ο κ. Σπύρος Βλάχος ο οποίος τα τελευταία 25 χρόνια με απέραντη αγάπη και ακούραστο κέφι φροντίζει για την αναζήτηση, τη συγκέντρωση, τη διαφύλαξη, και την προβολή του λαογραφικού υλικού της Βόρειας Κέρκυρας.

14 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ*******-ΠΟΝΤΙΚΟΝΗΣΙ  Ένας καταπράσινος βράχος, καταμεσής της θάλασσας, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας. Το θρυλικό Ποντικονήσι, στην είσοδο της λιμνοθάλασσας του Χαλικιόπουλου, είναι από τα αξιοθέατα που επιβάλλεται να δει κανείς όταν βρεθεί στην Κέρκυρα.

15 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ********-ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ  Το Αχίλλειο είναι μία από τις γνωστότερες βασιλικές επαύλεις της Ευρώπης και ίσως το σημαντικότερο αξιοθέατο αρχιτεκτόνημα της Κέρκυρας που βρίσκεται παρά τον οικισμό Γαστούρι, περίπου 10 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας.

16 ΚΕΡΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ*  Η κουζίνα της Κέρκυρας είναι Μεσογειακή με το ελαιόλαδο ως βάση μαζί με όσπρια, ζυμαρικά, λαχανικά και αρκετά μυρωδικά και καρυκεύματα. Έχει αρκετές ιδιαιτερότητες σε σχέση με την κουζίνα της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως λόγω της Βενετσιάνικης κατοχής που διήρκεσε κοντά 400 χρόνια. Αυτές οι ιδιαιτερότητες έχουν να κάνουν τόσο με τον τρόπο μαγειρέματος όσο και με τις ονομασίες πολλών φαγητών.

17 ΚΕΡΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ**  Επίσης κάποια σημάδια στην τοπική μαγειρική έχει αφήσει και το σχετικά σύντομο πέρασμα των Άγγλων από την Κέρκυρα. Ο πιο συχνός τρόπος μαγειρέματος είναι στην κατσαρόλα, η οποία χρησιμοποιείται στην Κέρκυρά και τα Επτάνησα περισσότερο από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα.  Τα πιο δημοφιλή Κερκυραϊκά φαγητά είναι: Παστιτσάδα: Η χωριάτικη συνταγή γίνεται με κόκορα (στα Κερκυραίικα “κόκορος”), ενώ στην πόλη την κάνουνε και με μοσχάρι. Το κρέας μαγειρεύεται στην κατσαρόλα με μια παχιά ντοματόσαλτσα με πολλά μυρωδικά (γαρύφαλλο, κανέλλα, δάφνη) και σερβίρεται με χοντρά μακαρόνια. Είναι μάλλον η πιο αγαπημένη συνταγή των Κερκυραίων και σερβίρεται συχνά σε γιορτές και αργίες.  Σοφρίτο: Λεπτές φέτες μοσχαριού σε μια σάλτσα από λευκό κρασί, πολύ σκόρδο και πολύ μαϊντανό.  Μπουρδέτο: Ψάρι (συνήθως σκορπιός αλλά και οποιοδήποτε άλλο πετρόψαρο) μαγειρεμένο σε μια κόκκνινη σάλτσα με μπόλικο κοκκινοπίπερο.  Μπιάνκο: Πετρόψαρα στην κατσαρόλα με πατάτες, σκόρδο και λεμόνι.

18 ΕΘΙΜΑ*  Η ιδιαιτερότητα του Κερκυραϊκού Πολιτισμού, τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις, οφείλονται στην επίδραση των στοιχείων του Δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού πάνω στη ντόπια Ελληνική πολιτιστική παράδοση. Λάτρης των παραδόσεων, μέχρι σημείου υπερβολής, ο Κερκυραίος, που δύσκολα ξενιτεύεται γιατί αγαπάει υπέρμετρα την ιδιαίτερή του πατρίδα, συμμετέχει ενεργά στην τήρηση και διαιώνιση των Κερκυραϊκών εθίμων, που φθάνουν ως τις μέρες μας αναλλοίωτα, αποδεικνύοντας την πολυπολιτισμικότητα της Κέρκυρας.

19 ΕΘΙΜΑ**  Μια από τις σπουδαιότερες θέσεις στην Κερκυραϊκή παράδοση κατέχει το μοναδικό, Κερκυραϊκό Καρναβάλι που διατηρεί ακόμη μέχρι σήμερα στοιχεία από την αρχαιοελληνική Διονυσιακή- Σατυρική παράδοση εμπλουτισμένα με τους Βενετσιάνικους τρόπους διασκέδασης και ψυχαγωγίας, που ήλθαν όταν το νησί διαφεντευόταν από τους Βενετούς.

20 Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ  Χτίστηκε το 1589 με τη συνεισφορά της Κερκυραϊκής κοινότητας. Σε αυτόν φιλοξενείται από τότε το ιερό λείψανο του πολιούχου Αγίου Σπυρίδωνα. Το μεγάλο πυργοειδές καμπαναριό της εκκλησίας δεσπόζει στην Πόλη της Κέρκυρας και θα το αναγνωρίσετε κάνοντας τη βόλτα σας στην παλιά πόλη και τα κάστρα. Το καμπαναριό έχει, καθόλου τυχαία, μεγάλη ομοιότητα με το καμπαναριό της Ελληνικής εκκλησίας της Βενετίας (San Giorgio dei Greci).

21 ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ  Ο Άγιος Σπυρίδων έζησε στην Κύπρο τον 4ο αιώνα.Έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ.Χ. όπου και θαυματούργησε.  Μετά την κοίμηση ανακηρύχθηκε Άγιος. Το ιερό λείψανο του μετακινήθηκε τον 7ο αιώνα στην Κων/πολη.

22 ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ  Στο κέντρο της Παλιάς πόλης (πιάτσα) και στη γωνία της πλατείας που οι Κερκυραίοι ονομάζουν «Πλακάδα τ' Αγιού» βρίσκεται η τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική που χτίστηκε από τον ιερομόναχο Νικόδημο (αρχές 18ου αιώνα) και αποτέλεσε ενοριακό ναό των Ηπειρωτών οικονομικών και πολιτικών μεταναστών. Είναι αφιερωμένη στην Παναγία την Φανερωμένη. Διαθέτει ξύλινο τέμπλο και ουρανία ζωγραφι- σμένη από τον Ν. Κουτούζη (18ος αιώνας).

23 Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ dei Vechi (των Γερόντων)  Κτίσμα του 14ου αιώνα με προσθήκες και συμπληρώσεις που φτάνουν ως τον 17ο αιώνα οπότε κατασκευάστηκε το σημερινό σκαλιστό τέμπλο και το προσκυνητάριο (μονή) του Αγίου Νικολάου (μπαρόκ). Ο Ναός αρχιτεκτονικά είναι ρυθμού Βασιλικής. Αρχικά, ήταν Βασιλική τρίκλιτος όμως τα δύο κλίτη έπεσαν (καθώς επίσης και το κωδωνοστάσιο) και παρέμεινε τμήμα μόνο του βορείου κλίτους το οποίο και είναι το σημερινό πρεσβυτέριο. Βρίσκεται στο τέλος της οδού Φιλαρμονικής πάνω στη σκάλα που οδηγεί στο «Καμπιέλο».

24 Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ  Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου του 270μ.χ. από γονείς ευσεβείς και πλούσιους. Αφού μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς,έγινε ιερέας και αγωνίστηκε για τη διάδοση της χριστιανικής πίστης, προστατεύοντας συγχρόνως κάθε αδύνατο.

25 Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ  Συναδελφικός ναός του 15ου αιώνα (1480) από οικογένειες, που ανήκαν στην ανώτερη τότε τάξη των ευγενών. Ο Ναός είναι τετράπλευρη Βασιλική, περιβάλλεται με νάρθηκα από τρεις πλευρές, νότια, βόρεια και δυτική. Στον βόρειο νάρθηκα σώζονται τοιχογραφίες αγνώστου αγιογράφου. Ο βόρειος και ο νότιος τοίχος του Ναού καλύπτονται από τοιχογραφίες που απεικονίζουν προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης και ανάγονται στην περίοδο ( 1450 – 1550) της ακμής των τοιχογραφιών.

26 Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ  Ο Άγιος Ιωάννης γεννήθηκε με θαυμαστό τρόπο.  Θεωρείται προστάτης και φύλακας της κουμπαριάς και των νοσούντων από ελονοσία. Το όνομά του αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα βαφτιστικά ονόματα και είναι παράγωγο πολλών επωνύμων.

27 Υ. Θεοτόκου Σπηλαιώτισσα  Μετά την κατάργηση από τους Ανδηγαυούς (d'Anjou - 1272) του Ορθόδοξου Επισκοπικού θρόνου της Κέρκυρας έπαψε να υπάρχει Καθεδρικός Ναός Κερκύρας. Θεωρείται από τους Κερκυραίους ως Καθεδρικός ναός εκείνος στον οποίο ήταν εφημέριος ο εκάστοτε Πρωτοπαπάς.Οι τελευταίοι "καθεδρικοί" ναοί ήταν του Αγίου Νικολάου των γερόντων, του Αγίου Ιωάννου και των Ταξιαρχών (1712- 1841) (καταστράφηκε στο Β παγκόσμιο πόλεμο).

28 Η ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΙ Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ  Η Αγία Θεοδώρα γεννήθηκε το 815 μ.Χ., στην Παφλαγονία της Μικράς Ασιάς, την εποχή της Εικονομαχίας. Το 830 μ.Χ. σε ηλικία μόλις 15 ετών παντρεύτηκε τον αυτοκράτορα Θεόφιλο ο οποίος πέθανε 12 χρόνια αργότερα (842) καθιστώντας την Θεοδώρα Αυτοκράτειρα (Αυγούστα) της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ως επίτροπο του ανήλικου υιού Μιχαήλ. Τότε ενέκρινε τα πρακτικά της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας (787), αντικατέστησε τον Πατριάρχη και αναστήλωσε τις εικόνες. Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου στις 11 Φεβρουαρίου του 842μ.χ., συγκεντρώθηκαν στην Αγία Σοφία και μ’ επικεφαλής την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα τέλεσαν λιτανεία των Ιερών Εικόνων. Η εκκλησία μας τιμά και εορτάζει αυτό το γεγονός κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή των Νηστειών, η οποία ονομάσθηκε Κυριακή της Ορθοδοξίας. Η Αγία Θεοδώρα κοιμήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 867μ.χ. στο μοναστήρι όπου την έκλεισε ο υιός της Μιχαήλ. Η εκκλησία την ανακήρυξε Αγία.

29 Ο ΝΑΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ  Ο ιστορικός Ιερός Ναός των Αγίων Πάντων και της Παναγίας Βλαχέρνας πρωτοχτίστηκε το 1688. Αργότερα συνενώθηκε με τον συναδελφικό ναό της Παναγίας Βλαχέρνας της αδελφότητας κρεοπωλών και εκδορέω ν, οπότε ο Ναός έλαβε τη σημερινή μορφή (1851). Τότε μεταφέρθηκαν σ' αυτόν το τέμπλο με τις περίφημες φορητές εικόνες και η εφέστιος εικόνα της Παναγίας της Βλαχέρνας. Η αδελφότητα των κρεοπωλών στήριζε το Ναό. Για κάθε μοσχάρι που έσφαζαν, το ένα πόδι που πουλούσαν πήγαινε σε ξεχωριστό ταμείο υπέρ του Ιερού Ναού.

30 Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ  Στο τέλος του δρόμου ο οποίος οδηγεί από το Λιστόν προς το παλιό λιμάνι της Σπηλιάς, βρίσκεται η ιστορική εκκλησία του Αγίου Αντωνίου. Σε αυτήν εκκλησιάστηκε το 1437 ο Αυτοκράτορας Ιωάννης H΄ Παλαιολόγος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωσήφ καθώς και η Αυτοκρατορική συνοδεία όταν σταμάτησε εδώ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς τη Φεράρα (συνέδριο της Φεράρας). Ανάμεσα στη συνοδεία σημειώνουμε τους Γεώργιο Σχολάριο (Γεννάδιος) και Γεώργιο Γεμιστό (Πλήθων).

31 Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ  Ο Αντώνιος γεννήθηκε γύρω στο 250μ.χ. στην πόλη Κομά της Άνω Αιγύπτου, από γονείς εύπορους.  Έζησε στα χρόνια ρωμαίων αυτοκρατόρων.  Από την παιδική του ηλικία ήταν ολιγαρκής και αυτάρκης κι έδειξε ενδιαφέρον για τη λατρευτική ζωή της εκκλησίας.  Σε ηλικία 20 ετών έχασε και τους δύο γονείς του.

32 Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΙΑΣΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΩΣΙΠΑΤΡΟΣ  Ο μοναδικός ναός Βυζαντινής Αρχιτεκτονικής που υπάρχει στην Κέρκυρα. Κτίστηκε γύρω στο 1000 μ.Χ στην περιοχή του Ανεμόμυλου. Η οικοδόμηση ενός πολυτελούς ναού στο προάστιο του Ανεμόμυλου, τόσο μακριά από την τοιχισμένη πόλη, δείχνει την ευημερία και την ασφάλεια που απολάμβανε η Κέρκυρα.

33 ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΙΑΣΟΝΑΣ ΚΑΙ ΣΩΣΙΠΑΤΡΟΣ  Οι Άγιοι Απόστολοι Ιάσων και Σωσίπατρος ανήκουν στη χορεία των Αποστόλων του Κυρίου και κατάγονταν ο μεν Ιάσων από την Ταρσό ή τη Θεσσαλονίκη, ο δε Σωσίπατρος από την Αχαΐα.  Το όνομα του Ιάσων απαντά σε δύο από τα βιβλία της Καινής Διαθήκης.  Στις Πράξεις των Αποστόλων και στην προς Ρωμαίους Επιστολή του Παύλου.

34 ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΡΕΜΑΣΤΗ  Ναός Επτανησιακού τύπου, χτισμένος προ του 16ου αιώνα. Ξεχωρίζει για τη γεωμετρική διακόσμηση και το μεγαλόπρεπο εσωτερικό με το μαρμάρινο τέμπλο, τα θυρώματα του οποίου κοσμούνται από μοτίβα φύλλων αμπελιού και εντυπωσιακές μεγάλες εικόνες του Σπεράντζα (18ος αι.).

35 Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ  Ο ανάγλυφος Άγγελος στην κορυφή της στέγης (έργο του Iταλού γλύπτη Τορέτι, 18ος αι.) είναι το ιδιαίτερο γνώρισμα αυτής της κατά τα άλλα απλής εξωτερικά επτανησιακής εκκλησίας (αρχές του 16ου αι.). Βρίσκεται στην πλατεία Ταξιαρχών στο Καμπιέλο.  Στην πλατεία αυτή υπήρχε η ιστορική εκκλησία των Ταξιαρχών, η οποία καταστράφηκε από Γερμανικό βομβαρδισμό κατά το Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Από τους ίδιους βομβαρδισμούς είχε υποστεί σοβαρότατες ζημιές και η εκκλησία του Παντοκράτορα.

36 ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ(Duomo)  O Mητροπολιτικός ναός των Καθολικών βρίσκεται στην πλατεία Δημαρχείου. Κομψό κτίριο, αναστηλωμένο μετά τους βομβαρδισμούς του 1943, με την τυπική μπαρόκ καμπύλη του 17ου αιώνα στο αέτωμά του, το γοτθικό πύργο και το ψηλό καμπαναριό. Είχε υποστεί σοβαρότατες ζημιές από Γερμανικό βομβαρδισμό κατά το Β' Παγκόσμιο πόλεμο.

37 ΑΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ  Ο Απόστολος Ιάκωβος ήταν γιος του Ζεβεδαίου και της Σαλώμης και πρεσβύτερος αδελφός του μαθητού και Ευαγγελιστού Ιωάννου.Καταγόταν και αυτός από την Βησθαϊδά της Γαλιλαίας. Ασχολούνταν με την αλιεία στη λίμνη της Γενησαρέτ, μαζί με τον Ιωάννη, έχοντας μαζί τους και τον πατέρα τους, καθώς και πολλούς εργάτες.

38 ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΤΗΣ ΑΣΙΖΗΣ  Ένας από τούς πιο ιστορικούς ναούς της Κέρκυρας. Το κτίσιμό του χάνεται στα βάθη των αιώνων.  Γνωρίζουμε ότι είχε παραχωρηθεί σε γυναικεία μονή την περίοδο του Δεσποτάτου της Ηπείρου (12ος αιώνας περίοδος Αγγέλων Κομνηνών).  Ο ναός αποτελεί ζωντανό ιστορικό μνημείο του σχίσματος και της αντιπαλότητας Ορθόδοξης και Καθολικής εκκλησίας.  Όταν κατέλαβαν την Κέρκυρα οι Ανδηγαυοί κατήργησαν τον Ορθόδοξο Επισκοπικό θρόνο, δήμευσαν την εκκλησιαστική περιουσία και αφαίρεσαν από τους Ορθοδόξους τους καλύτερους ναούς.

39 ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΤΕΝΕΔΟΥ  Καθολικό Μοναστήρι των αρχών του 18ου αιώνα με σημαντική ιστορία. Ο ναός κτίστηκε μεταξύ 1678-1688 επί Λατίνου επισκόπου Μάρκου Αντωνίου Μπαρμαρίγκου στη θέση παλαιότερου και εγκαινιάστηκε το 1749 από τον Λατίνο Επίσκοπο Αντώνιο Νάνι (1742- 1765). Σημαντική, από αρχιτεκτονική άποψη, θολοσκεπής εκκλησία με τρούλο, διπλά πλάγια παρεκκλήσια και πυργοειδές κωδωνοστάσιο. Οφείλει το όνομά της στους μοναχούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Τένεδο, μετά την κατάληψή της από τους Τούρκους το 1657 και να έρθουν στην Κέρκυρα, μεταφέροντας και την θαυμάσια εικόνα της Παναγίας.

40 ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Π.ΦΡΟΥΡΙΟ  Πρώην Αγγλικανικός Ναός για τους Άγγλους στρατιώτες. Χτισμένος βάσει σχεδίων του Antony Emmet.Το εσωτερικό καταστράφηκε από τους Γερμανικούς βομβαρδισμούς του 1943 και επανήλθε στην αρχική του μορφή το 2008. Μετά την Ένωση είναι ορθόδοξος και τοποθετήθηκε σε αυτόν το παλιό λίθινο τέμπλο της εκκλησίας του Αγ. Σπυρίδωνα το οποίο αντικαταστάθηκε με μαρμάρινο στις αρχές του 20ου αιώνα. Μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα ήταν ο μόνος ναός της Κέρκυρας στον οποίο γινόταν η νυχτερινή ακολουθία της Αναστάσεως. Αργότερα, αυτή μεταφέρθηκε στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής όπου τελείται και σήμερα.

41 ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ  Από τους δημοφιλέστερους Αγίους σε όλο τον χριστιανικό κόσμο. Ονομάζεται, επίσης, Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος.  Ειδικά στη χώρα μας, δεν υπάρχει περιοχή που να μην έχει εξωκλήσι ή εκκλησία αφιερωμένη στη μνήμη του, ενώ το όνομα Γεώργιος είναι από τα πλέον συνηθισμένα.  Ο Άγιος Γεώργιος γεννήθηκε μεταξύ 275 μ.χ. και 281μ.χ. στη Νικομήδεια της Βιθυνίας.

42 ΠΗΓΕΣ  https://el.wikipedia.org/ https://el.wikipedia.org/  http://www.corfu.gr/web/guest/home http://www.corfu.gr/web/guest/home  http://www.corfuvisit.net/default.asp?ACT=5&content=223 &id=51&mnu=51&LangID=Greek_Iso http://www.corfuvisit.net/default.asp?ACT=5&content=223 &id=51&mnu=51&LangID=Greek_Iso  http://kerkyrainfo.gr/kerkyratown/aksiotheata/index.html http://kerkyrainfo.gr/kerkyratown/aksiotheata/index.html  http://www.sansimera.gr/ http://www.sansimera.gr/  https://www.google.gr/maps https://www.google.gr/maps  http://www.greencorfu.com/gr/about- corfu/eating/recipes/ http://www.greencorfu.com/gr/about- corfu/eating/recipes/  http://www.corfu.gr/web/guest/ethima http://www.corfu.gr/web/guest/ethima

43 1 ο Π.Δ.Σ.Π.Τ.Δ.Ε-Α.Π.Θ. ΜΠΑΣΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ 2015-16 ΣΤ’2


Κατέβασμα ppt "1 ο Π.Δ.Σ.Π.Τ.Δ.Ε-Α.Π.Θ. ΜΠΑΣΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ 2015-16 ΣΤ’2."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google